Ja znam samo četiri slučaja iz Amerike iz mog mjesta koji su se vratili. Od toga, tri slučaja su penzioneri a kod četvrtog slučaja je komplet porodica gdje se priča da je sin pravio probleme i da su ili protjerani ili da su se vratili da sin ne krene još više stranputice. Vidio sam ga par puta, vidi se da je ološ.Lavlje_srce wrote: 15 Aug 2026, 17:16Ovisi o odgoju, ne može se generalizirati. S druge strane, da se zemlja postavila na zdrave temelje odmah nakon rata, vratilo bi se 75%.Naseef Mushroom wrote: 13 Aug 2026, 08:13
Vratio bi se veoma mali dio, puno je reći da bi se vratilo 20% a kamoli pola, to je fantazija.
I kod Njemačke znam samo tri slučaja blizu mene, jedan je ponovo penzioneri, drugi nije puno zarađivao a preskupa kirija, a treći slučaj je momak kojeg je uhvatila depresija jer je tamo bio sam, ni familije, ni prijatelja, ni partnerice.
Znači ni kod jednih nije bio razlog patriotizam.
To “Vratio bih se da su političari drugačiji” je ista šuplja od dijaspore kao “Vratit ću se uskoro jer na zapadu ništa ne valja” ali eto nikada mu se ne da vratiti
Evo kreni od sebe, da si otišla u stranu zemlju 1992. ili 2000., da li bi se vratila dobrovoljno ako u toj državi imaš djecu, unučad, krug prijatelja, posao u kojeg si se uklopila i koji super plaća i gdje si stekla navike, da bi se vratila nazad gdje je većina koje poznaješ nakon 10 godina ili umrla, ili se isto odselila, i gdje ne znaš hoće li sa tim ljudima biti isto kao i prije 10 godina.
A taj RahatLand kanal mi je bio interesantan dok nisam primjetio da su previše radikalni sa tom temom. Očigledno je da iza kanala stoji neko koji sa “Sunce tuđeg neba, neće vas grijat…” videima želi zaustaviti masovni odlazak, a jedini argument je “Na zapadu je sve crno”.
Ne bi me čudilo da su kod 90% videa tog kanala sve glumci.
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)