IME KAO PRESUDA: Zašto zapadni mediji vjeru ističu samo kada je počinitelj musliman?

Aktuelnosti

Moderators: Urednik foruma, VIP

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4434 times
Been thanked: 4134 times
Status: Offline

Re: IME KAO PRESUDA: Zašto zapadni mediji vjeru ističu samo kada je počinitelj musliman?

Post by Naseef Mushroom » 16 Aug 2026, 05:54

Lavlje_srce wrote: 15 Aug 2026, 17:16
Naseef Mushroom wrote: 13 Aug 2026, 08:13
Vratio bi se veoma mali dio, puno je reći da bi se vratilo 20% a kamoli pola, to je fantazija.
Ovisi o odgoju, ne može se generalizirati. S druge strane, da se zemlja postavila na zdrave temelje odmah nakon rata, vratilo bi se 75%.

Ja znam samo četiri slučaja iz Amerike iz mog mjesta koji su se vratili. Od toga, tri slučaja su penzioneri a kod četvrtog slučaja je komplet porodica gdje se priča da je sin pravio probleme i da su ili protjerani ili da su se vratili da sin ne krene još više stranputice. Vidio sam ga par puta, vidi se da je ološ.

I kod Njemačke znam samo tri slučaja blizu mene, jedan je ponovo penzioneri, drugi nije puno zarađivao a preskupa kirija, a treći slučaj je momak kojeg je uhvatila depresija jer je tamo bio sam, ni familije, ni prijatelja, ni partnerice.
Znači ni kod jednih nije bio razlog patriotizam.

To “Vratio bih se da su političari drugačiji” je ista šuplja od dijaspore kao “Vratit ću se uskoro jer na zapadu ništa ne valja” ali eto nikada mu se ne da vratiti :oo

Evo kreni od sebe, da si otišla u stranu zemlju 1992. ili 2000., da li bi se vratila dobrovoljno ako u toj državi imaš djecu, unučad, krug prijatelja, posao u kojeg si se uklopila i koji super plaća i gdje si stekla navike, da bi se vratila nazad gdje je većina koje poznaješ nakon 10 godina ili umrla, ili se isto odselila, i gdje ne znaš hoće li sa tim ljudima biti isto kao i prije 10 godina.

A taj RahatLand kanal mi je bio interesantan dok nisam primjetio da su previše radikalni sa tom temom. Očigledno je da iza kanala stoji neko koji sa “Sunce tuđeg neba, neće vas grijat…” videima želi zaustaviti masovni odlazak, a jedini argument je “Na zapadu je sve crno”.
Ne bi me čudilo da su kod 90% videa tog kanala sve glumci.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 3070 times
Been thanked: 25555 times
Status: Online

Re: IME KAO PRESUDA: Zašto zapadni mediji vjeru ističu samo kada je počinitelj musliman?

Post by HAVANA » 16 Aug 2026, 07:36

To ti je malo i do godina i nacina odrastanja nazife,drustva,nosenja sa nostalgijom itd.I do porodicne situacije,roditelja,poklapanja zelja sa suprugom,vrstom posla i mudima za poso itditd Moje generacije sto nas je ovde ne mogu da brojim al sigurno nas 30,40 se vratilo.Samo jednog znam sto je opet otiso.Al dobro hajvan doso,potrosio i otiso.Bez rada plana i programa.A i jedna od najvazniji stvari da su i muz i zena za povratak.I rad i borbu.I naravno ako je rijeseno stambeno pitanje bez troska i rate za to mnogo je lakse.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10945 times
Been thanked: 12836 times

Post by Krokodil Behko » 16 Aug 2026, 08:13

Quds wrote: 16 Aug 2026, 01:45
Krokodil Behko wrote: 15 Aug 2026, 00:29
Ništa, evo dobre ideje za kurčenje, Behko. 'vako se obiući, torbu u ruke i šta... ''imal' ko jači?'' :D.

Možeš to i među muslimanima. Ono kad ti dosadi gužva u džamiji :oo

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 16 Aug 2026, 13:57

HAVANA wrote: 16 Aug 2026, 07:36 To ti je malo i do godina i nacina odrastanja nazife,drustva,nosenja sa nostalgijom itd.I do porodicne situacije,roditelja,poklapanja zelja sa suprugom,vrstom posla i mudima za poso itditd Moje generacije sto nas je ovde ne mogu da brojim al sigurno nas 30,40 se vratilo.Samo jednog znam sto je opet otiso.Al dobro hajvan doso,potrosio i otiso.Bez rada plana i programa.A i jedna od najvazniji stvari da su i muz i zena za povratak.I rad i borbu.I naravno ako je rijeseno stambeno pitanje bez troska i rate za to mnogo je lakse.
Ja nisam ni tvrdio da ne postoje takvi slučajevi ali ja sam samo u nepunih 10 godina u Njemačkoj upoznao (bez pretjetivanja) stotine primjera iz sve tri generacije (gastarbajteri, 1992., poslije rata) dijasporaca kroz posao, komšiluk, razna kulturno umjetnička društva i socijalne mreže.
Kada vidiš nekog Senada iz Minhena koliko pati za Bosnom, rekao bi čovjek on bi se odmah vratio danas, ali eto nikada da se vrati :oo a tu priču priča već 10 godina.

I da ne bude zabune, ne smatram sve dijasporce teškim patetičarima koji prosipaju šuplju priču o povratku, mnogi bi se sigurno vratili, ali kada prestanu razmišljati srcem i počnu razmišljati glavom i stave na vagu, previše toga bi izgubili da se vrate. Porodica, prijatelji, sređen život.

Zamisli neki Meho živi u Stockholmu, troje djece, petero unučadi, tri dobra prijatelja, 10 dobrih poznanika, dobro plaćen posao uz mogućnost da napreduje, i onda kaže
“Ostavljam vas sve jer je Bakir izgubio na izborima” :D.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 61831 times
Been thanked: 11273 times

Post by ElTriconi » 16 Aug 2026, 14:37

Naseef Mushroom wrote: 16 Aug 2026, 13:57
HAVANA wrote: 16 Aug 2026, 07:36 To ti je malo i do godina i nacina odrastanja nazife,drustva,nosenja sa nostalgijom itd.I do porodicne situacije,roditelja,poklapanja zelja sa suprugom,vrstom posla i mudima za poso itditd Moje generacije sto nas je ovde ne mogu da brojim al sigurno nas 30,40 se vratilo.Samo jednog znam sto je opet otiso.Al dobro hajvan doso,potrosio i otiso.Bez rada plana i programa.A i jedna od najvazniji stvari da su i muz i zena za povratak.I rad i borbu.I naravno ako je rijeseno stambeno pitanje bez troska i rate za to mnogo je lakse.
Ja nisam ni tvrdio da ne postoje takvi slučajevi ali ja sam samo u nepunih 10 godina u Njemačkoj upoznao (bez pretjetivanja) stotine primjera iz sve tri generacije (gastarbajteri, 1992., poslije rata) dijasporaca kroz posao, komšiluk, razna kulturno umjetnička društva i socijalne mreže.
Kada vidiš nekog Senada iz Minhena koliko pati za Bosnom, rekao bi čovjek on bi se odmah vratio danas, ali eto nikada da se vrati :oo a tu priču priča već 10 godina.

I da ne bude zabune, ne smatram sve dijasporce teškim patetičarima koji prosipaju šuplju priču o povratku, mnogi bi se sigurno vratili, ali kada prestanu razmišljati srcem i počnu razmišljati glavom i stave na vagu, previše toga bi izgubili da se vrate. Porodica, prijatelji, sređen život.

Zamisli neki Meho živi u Stockholmu, troje djece, petero unučadi, tri dobra prijatelja, 10 dobrih poznanika, dobro plaćen posao uz mogućnost da napreduje, i onda kaže
Zajebana je autoindoktrinacija, sam sebe tjesis dok se ne utjesis :D.
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta 🤗😊

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 3070 times
Been thanked: 25555 times
Status: Online

Post by HAVANA » 16 Aug 2026, 19:05

Sto ljudi sto cudi.Suplja prica je smaranje.Ako nesto zelis i imas cilj,radis to.I to obicno da rezultat.Kukumakanje ne.A jebo bakira itd Da mi je politika bila odrednica za povratak ,ne bi se nikad vratio niko od nas.Osim ove sto vole stranacki guzove smjestit.A takve ne znam nit ih imam u svom krugu.Kod mene su u pravilu svi privatnici il za strance nesta rade.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 16 Aug 2026, 19:26

HAVANA wrote: 16 Aug 2026, 19:05

Sto ljudi sto cudi.Suplja prica je smaranje.Ako nesto zelis i imas cilj,radis to.I to obicno da rezultat.Kukumakanje ne.A jebo bakira itd Da mi je politika bila odrednica za povratak ,ne bi se nikad vratio niko od nas.Osim ove sto vole stranacki guzove smjestit.A takve ne znam nit ih imam u svom krugu.Kod mene su u pravilu svi privatnici il za strance nesta rade.
To sve stoji šta sam napisao ali to sa Bakirom je se odnosilo na ono što je Lavlje napisala, da bi se vratilo 75% ili ne bi narod otišao da su temelji države postavljeni drugačije i da imamo drugačije političare.

Evo Hrvatska, uspjeli su nešto šta je nama uvijek bio san. Očistili državu od agresora i separatista, spriječili republiku srpskuku krajinu, Oluja, građanska država, 1 čovjek 1 glas na izborima, članica Europske Unije, pa opet narod odlazi. Da ne govorimo o Italijanima, Poljacima, Turcima, Tajlanđanima, Grcima i ostalim koji su danas dijaspora.

Dobro si rekao, sto ljudi, sto čudi, ko se vraća ili ne odlazi iz Bosne i Hercegovine, uglavnom čini iz svojih privatnih razloga, a ne što je određena politika na vlasti ili zbog patriotizma.

Post Reply

Return to “Vijesti”