Odlicni postovi Mutevelija.
statebriga wrote:Tema je marama i hidzab, a nadjamo se de ce zene jednog dana skontati da sa licnim izborom nosenja hidzaba ne tebaju nametati istu praksu sa svojim uvjerenjaima sedmogodisnjim kcerkama

Mozda to cine izmedju ostalog zbog zena slicnih tebi koje bi im kceri koje nisu pokrivene i nasminkane su - mogle usporediti sa prostitutkama. Ili cak one koje su pokrivene i nasminkane.
U ostalim aspektima si naravno za reformaciju Islama, ali neka lanaca oko nogu curama, a?
Socrates wrote:I da te podsjetim, ti si mene prva uvrijedila danas kada si rekla da imam nizak intelekt. Kada uporedjujemo tezinu medjusobnih uvreda, ni tvoja nije nista laksa od moje. Ti ces onda tvrditi da sam ja prvi poceo jer sam uvrijedio 1.6 milijardi muslimana. Pa onda ja mogu tvrditi da je 1.6 milijardi muslimana prvo pocelo, jer tvrditi da se Bog nesto kao sekira oko nosenja komada tkanine na glavi je, sto se moje vjere tice, bogohuljenje, i vrijedja moja stroga vjerska nacela. I tako mi mozemo do kamena u fasistickoj Saudijskoj Arabiji, koji, izgleda, ipak sagradi covjek, i to covjek koji je od Boga protjeran iz Raja.
Ali, svejedno, traziti dosljednost kod ljudi je nemoguca stvar. Pa pretpostavljam da oboje imamo samopotvrdjujuce opravdanje za nase licne propuste u komunikaciji.
Da ja tebe podsjetim na ono sto sam ti vec rekla -
taj dio se nije odnosio na tebe - ali tebi ocigledno nema svrhe govoriti. Ja sam se slozila s tobom. Da smatram da se Dragi Bog bavi efemeralnim stvarima tipa - nosim li stalno maramu, ja bih se prva pokrila (ne zbog ljudi nego zbog Boga). Ali to ne smatram i osim u namazu nisam pokrivena. Sta cemo sada?
Propusti u komunikaciji su iskljucivo tvoji.
Socrates wrote:Lavlje Srce, da li sam ti ja trazio oprost? Ako ga zatrazim, onda imas pravo da pricas o tome da li ces ga dati ili ne. To sto sam rekao da si mi draga je iz postovanja. Dragi su mi mnogi ljudi koji su "na pola puta do razuma". Uostalom, biti na "pola puta do razuma" je mnogo pozitivnije nego na "pola puta od razuma", sto sam primjetio kod mnogih drugih ljudi.
I sta si se uopste nadovezala razuma? Vjera u Boga, a o tome ovdje raspravljamo, ne trazi nikakav razum, barem kod vasih religija koje su bazirane na strahopostovanju Boga. Da trazi, ne bi bila vjera.
Nisi ga trazio, ne bi ga dobio ni da si ga zatrazio. Za aroganciju i vrijedjanje ove vrste imam nultu toleranciju, a ono sto si vec jednom izjavio, sada si potvrdio. Vodjen si mrznjom prema Islamu po mom misljenju, i vidim te kao potencijalno opasnu osobu iz nacina na koji si eskalirao ovu situaciju.
Jer razgovaras (kada je vjera u pitanju) sa vrlo tolerantnom i vrlo umjerenom vjernicom, a vrijedjas me na najgori moguci nacin. Ne smijem ni pomisliti kako bi se odnosio prema nekom ko je u vjeri tvrdji od mene.
"Na pola puta do razuma" fraza je iskoristena jer pokusavas u samo nekom tvom svijetu da pomiris nepomirljive stvari. Ne mozes u isto vrijeme biti za sekularnu drzavu i biti muslimanka. To dvoje je nespojivo, jer je islam i drzavotvoran i zakonodavan. Izmedju ostalog, zato i propisuje sve sto propisuje, od najsitnijih detalja ponasanja do najkrupnijih fundamenata vjere. Propisivalo je i krscanstvo dok ga nisu uspjeli pripitomiti i reformirati. Ako ne prihvatas islam kao drzavotvoran i zakonodavan, onda ti zapravo i nisi muslimanka i ides u dzehenem. Dakle, ako ti je do dzeneta kako ga islam obecava, pod obavezno da izbrises sekularnu drzavu iz glave.
U svojoj vjeri sam vodjena iskljucivo ljubavlju prema Bogu. Za razliku od Dragog Boga ljudi mi ulijevaju malo povjerenja, kako u serijatskim tako i u sekularnim drustvima. Ipak su nesto manje okrutni jedni prema drugima u sekularnim drustvima, stoga moje misljenje da vjera i drzava trebaju biti odvojene. Jer postoji tu jos jedan problem koji nikako nije zanemarljiv - ljudi slicnih tebi koji ne vjeruju a u serijatskom drustvu bi bili prisiljeni na vjeru. To su najgori licemjeri i neprijatelji vjere (od kojih sam neke upoznala) pa ostajem pri svom misljenju. Onaj ko ima duhovni kapacitet osjetiti ljepotu vjere taj je za vjeru dobar. Onaj ko je daleko od toga, mislim da je bolje - da ostane daleko od toga. Ako cu zbog toga u Dzehenem, pa to se tebe ne tice i postedi me licemjerne 'brige' za mene. Vec sada sam u duhovnom Dzennetu, a gdje cu poslije preseljenja moje duse zbilja nije tvoj problem.
A sto se tice uvreda vjernicima, nemoguce je raspravljati ista o najrasirenijim i vecini manje rasirenih vjera , a da se neko ne uvrijedi. Ako ja tvrdim da mi je Bog naredio da obozavam Paju Patka kao bozijeg poslanika i da nosim serpu punu pire krompira na glavi kao izraz te vjere, tesko da ti mozes bilo kakav argumenat da povedes o tome, a da me, na kraju krajeva, ne uvrijedis.
Pokusaj ti Tom Cruisu dokazati da je puk'o covjek po svim savovima, a da ga pritom ne uvrijedis po vjerskoj osnovi.
I gdje uopste prestaje to prebrojavanje ljudi i njihovih ubjedjenja i politicka korektnost? Naprimjer, na svijetu ima barem stotinu miliona komunista (?). Ako ismijavamo i vrijedjamo njihova ubjedjenja na ovom sajtu, da li je to politicki korektno i moralno opravdano prema drugu Mohru i njegovim istomisljenicima sirom svijeta?
I da li uopste, u svoj toj politicko-vjerskoj korektnosti, broj sljedbenika ima ikakve veze? Ako gledamo principijelno, ne bi trebalo da ima veze. Ako gledamo koga ima vise u svakoj datoj situacijii, onda i nemamo nikakav princip. Zamisli da sad ja pocnem intenzivno pisati o religijskoj validnosti Paje Patka i o serpe sa pire krompirom, a da niko nema pravo da mi odgovori nekim suprotnim misljenjem, ma kakvo to misljenje bilo, sve dok ne ukljucuje psovke. To je, draga moja, zacepljivanje usta, i, na kraju krajeva, dovodi do jednoumlja i fasizma.
E sad, druga je stvar sto je vecina nas subjektivna, pa branimo pravo da ne budemo uvrijedjeni kada je u pitanju nasa vjera, a kada je Scientology u pitanju onda se i moze tolerisati da ih uvrijedimo.
A tek nema nikakve tezine ako ismijavate mog zamisljenog Paju Patka i serpu punu pire krompira na mojoj glavetini. Dakle, i na ovom forumu, kao i u vecini drugih drustvenih situacija, cista je igra slucaja sta je okarakterisano kao uvreda na vjerskoj osnovi a sta ne.
Na ovaj dio imam samo jednu rijec - degutantno.
Ovdje zavrsavam svu komunikaciju s tobom.