True crime cases

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

uvijek_kontra
zmajček
zmajček
Mood:
Has thanked: 11079 times
Been thanked: 9593 times
Status: Offline

Re: True crime cases

Post by uvijek_kontra » 27 Aug 2026, 18:36

Jer je javno krivicno sudjenje, a sudija je dozvolio medijima da snimaju i prenose sudnicu.

Ne prenosi se bas sve – npr. 911 snimak i uznemirujuce fotografije nisu dozvoljeni za javno prikazivanje.
I'm not a nice person. I'm a good person. There's a huge difference.

Zana
Gospođetina
Gospođetina
Has thanked: 10360 times
Been thanked: 10823 times

Post by Zana » 27 Aug 2026, 20:40

uvijek_kontra wrote: 27 Aug 2026, 18:36 Jer je javno krivicno sudjenje, a sudija je dozvolio medijima da snimaju i prenose sudnicu.

Ne prenosi se bas sve – npr. 911 snimak i uznemirujuce fotografije nisu dozvoljeni za javno prikazivanje.

Znam to, nego nisam znala kako neki slučajevi dospiju u medije

Sad sam saznala da je Patrick tu noć kada su se ubistva desila spavao u kući. Ne znam kako je mogao niti kako mu je to policija dopustili

Kako je čudan slučaj
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"

Zana
Gospođetina
Gospođetina

Post by Zana » 27 Aug 2026, 21:27

Mada, završna riječ tužiteljke nije bila loša, moram priznati. Doduše okrenula je priču. Od "Lindsay folira-nije bolesna" došla je do "naravno da je bolesna ali je u momentu ubistava mogla razlikovati dobro od lošeg".
Na monenat sam se i ja zapitala da li je u pravu.

uvijek_kontra
zmajček
zmajček
Mood:

Post by uvijek_kontra » 27 Aug 2026, 21:43

S obzirom na ljekove koje je uzimala i dobijala, ne vjerujem da je mogla "trjezno" da razmislja ni na dobsr dan, a tek ako/kad je psihoza u pitanju.

Ono sto je meni zaparalo usi i bilo mi je uzas, kad je tuziteljica pricala sta im je uradila i kako, i onda kaze, ostavila ih je da leze tamo, nije ih vratila u njihove sobe, uz njihove igracke. Mislim, wtf. Pricamo o ubistvu najgore moguce vrste, djece. Tezak slucaj.

Vidjecemo sta se bit, malo je ostalo.

Zana
Gospođetina
Gospođetina

Post by Zana » 27 Aug 2026, 22:28

uvijek_kontra wrote: 27 Aug 2026, 21:43 S obzirom na ljekove koje je uzimala i dobijala, ne vjerujem da je mogla "trjezno" da razmislja ni na dobsr dan, a tek ako/kad je psihoza u pitanju.

Ono sto je meni zaparalo usi i bilo mi je uzas, kad je tuziteljica pricala sta im je uradila i kako, i onda kaze, ostavila ih je da leze tamo, nije ih vratila u njihove sobe, uz njihove igracke. Mislim, wtf. Pricamo o ubistvu najgore moguce vrste, djece. Tezak slucaj.

Vidjecemo sta se bit, malo je ostalo.
Vidi ove luđakinje :grana

uvijek_kontra
zmajček
zmajček
Mood:

Post by uvijek_kontra » 27 Aug 2026, 22:37

Svjedocenje na sudjenju Lindsay Clancy je zvanicno zavrseno. Obje strane su zavrsile sa svojim dokazima, a sada porota ima i novu opciju o kojoj moze odlucivati – manslaughter (ubistvo iz nehata).

Odlucivati ce izmedju:

1. GUILTY OF MURDER — The Commonwealth proved beyond a reasonable doubt that Lindsay Clancy was criminally responsible and committed murder.

2. GUILTY OF MANSLAUGHTER — You don’t believe the Commonwealth proved murder beyond a reasonable doubt, but you believe the evidence supports the lesser offense of manslaughter.

3. NOT GUILTY BY REASON OF LACK OF CRIMINAL RESPONSIBILITY — You believe she committed the acts, but the Commonwealth failed to prove beyond a reasonable doubt that she was criminally responsible under Massachusetts law.

4. NOT GUILTY — You believe the Commonwealth failed to prove the required elements beyond a reasonable doubt.

5. I STILL CAN’T DECIDE / HUNG JURY TERRITORY — After hearing ALL of the testimony, you still could not reach a verdict beyond a reasonable doubt.

Zana
Gospođetina
Gospođetina

Post by Zana » 27 Aug 2026, 23:37

uvijek_kontra wrote: 27 Aug 2026, 22:37 Svjedocenje na sudjenju Lindsay Clancy je zvanicno zavrseno. Obje strane su zavrsile sa svojim dokazima, a sada porota ima i novu opciju o kojoj moze odlucivati – manslaughter (ubistvo iz nehata).

Odlucivati ce izmedju:

1. GUILTY OF MURDER — The Commonwealth proved beyond a reasonable doubt that Lindsay Clancy was criminally responsible and committed murder.

2. GUILTY OF MANSLAUGHTER — You don’t believe the Commonwealth proved murder beyond a reasonable doubt, but you believe the evidence supports the lesser offense of manslaughter.

3. NOT GUILTY BY REASON OF LACK OF CRIMINAL RESPONSIBILITY — You believe she committed the acts, but the Commonwealth failed to prove beyond a reasonable doubt that she was criminally responsible under Massachusetts law.

4. NOT GUILTY — You believe the Commonwealth failed to prove the required elements beyond a reasonable doubt.

5. I STILL CAN’T DECIDE / HUNG JURY TERRITORY — After hearing ALL of the testimony, you still could not reach a verdict beyond a reasonable doubt.

Uh. Šta predviđaš?

Zana
Gospođetina
Gospođetina

Post by Zana » 28 Aug 2026, 08:36

Zana wrote: 27 Aug 2026, 21:27 Mada, završna riječ tužiteljke nije bila loša, moram priznati. Doduše okrenula je priču. Od "Lindsay folira-nije bolesna" došla je do "naravno da je bolesna ali je u momentu ubistava mogla razlikovati dobro od lošeg".
Na monenat sam se i ja zapitala da li je u pravu.

Ipak nije dobra bila završna riječ tužiteljice. Malo sam istraživala. Samoj sebi je proturječila više puta.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1791 times
Been thanked: 3427 times

Post by Mutevelija » 28 Aug 2026, 10:05

Inače novi trend u Americi , zarucnici pitaju partnerke da li podržavaju dotične
Ako podržavaju raskidaju zaruke s
Screenshot_2026-08-28-10-03-29-375_com.android.chrome.jpg
a njima.
Screenshot_2026-08-28-10-06-38-330_com.facebook.katana.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 25036 times
Been thanked: 23017 times

Post by Masamune » 28 Aug 2026, 12:45

Rekao sam da neću više ništa pisati, ali s obzirom da je ovo pred kraj danas po našem vremenu oko 16h je nastavak rada porote. Moguće je da će danas donijeti odluku.

Od ove žene ne treba praviti heroja kao što prave razne luđakinje na internetu naročito na tiktoku, kao i monstruma od Patricka, ali joj treba pomoći u smislu da završi u odgovarajućoj instituciji. Zatvor bi bio promašaj kad se pogleda čitav koktel lijekova koje je pila.

Uporedo i Patrick i ona trebaju nastaviti da zajednički tuže doktore sa preostalim tužbama.

Mislim da je ovo jedino što je bar donekle pravedno u cijelom ovom slučaju.

Zana
Gospođetina
Gospođetina

Post by Zana » 28 Aug 2026, 14:05

Uglavnom, shvatila sam sa su ljudi koji prihvataju da Lindsay hladnokrvna ubica i da je čak svjesno i namjerno ubila svoju djecu, površni te da nemaju mogućnost kritičkog razmišljana i da nikada nisu ni sreli narcisoidnu osobu.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 3329 times
Been thanked: 5730 times

Post by Nora Ibsenova » 28 Aug 2026, 16:16

Zana wrote: 28 Aug 2026, 14:05 Uglavnom, shvatila sam sa su ljudi koji prihvataju da Lindsay hladnokrvna ubica i da je čak svjesno i namjerno ubila svoju djecu, površni te da nemaju mogućnost kritičkog razmišljana i da nikada nisu ni sreli narcisoidnu osobu.
To su ljudi koji necim ne zele da se zanimaju/istrazuju ali vole imat misljenje o svemu, pa i tome.

Ja sam prije 15 godina pocela da pratim razne formate true crime-a mimo toga sto je ocu Kenda idol. Slucajeva, interesantnih (ok, znam da je nekom toliko zanimanje morbidno u neku ruku, i razumijem sto neko ne voli) ima stotine.

Ja sam u 15 godina ispratila slucajeve od osude, do ponovnog sudjenja nakon 10 godina i utvrdjivanja nevinosti. Ne samo starih (o njima da ne pricam), ali i tako traljavih istraga, ispitivanja, da kad cujem da neko kaze "sud kaze da je kriv i ja se drzim toga" jedino sto mogu je zarolat ocima. Casey Anthony je proglasena nevinom u slucaju ubistva njene djevojcice, a doslovno SAV svijet vidi da je ona ubica i patoloski lazov, narcis i manipulator.

Ljubavnica Wattsa koju detektiv povodom ubistva zene njenog ljubavnika i njihove djece ispituje u prisustvu njenog oca. Neki dan sam gledala ubistvo djevojke koju je ubio ozenjen policajac jer je zatrudnila, stazirao scenu, kao zateko slucaj, ceko 45 min da pozove pomoc prema gpsu, ucestvovao u istrazi dok ihaaa haj nije proslo vremena da povezu njihovu licnu vezu ispitujuc ljude u baru gdje je ona radila a i on izlazio.

Uredu, mozemo da kazemo sud je reko svoje i to je to, ja necu ici bakljom na nekog za kog mislim da je kriv, ali imam pravo na informisano misljenje.

Ja JEDVA cekam da se zavrsi sve, da prodje par godina, i lijepi FREEDOM OF INFORMATION kad ljudi krenu trazit 911 snimke i prva inicijalna ispitivanja, itd.

Ja cu pratit, jer sve ove godine pratim zato sto me ekstremno zanima ljudska psiha, motivi, sta moze covjeka natjerati na neke korake, kako funkcionisu pravni sistemi, u kakvom su odnosu pravda i pravo. Itd. A neko ce i tad bit stava "sud je reko da je kriv/a".

Nadovezah se na tvoj kom na neku raniju pricu. Halali. :kiss
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

uvijek_kontra
zmajček
zmajček
Mood:

Post by uvijek_kontra » 28 Aug 2026, 16:55

Zana, hung jury. Not guilty bi bila takva senzacija, ufff, iako mislim da je vise sanse za not guilty by reason of lack of criminal responsibility (to nije moj izbor).

uvijek_kontra
zmajček
zmajček
Mood:

Post by uvijek_kontra » 28 Aug 2026, 16:58

@Nora ima nas i ovdje takvih par. :D

I s takvima volim prokomentirat, sve ostalo, nema smisla. Zato je Behko i pretvorio ovu Zaninu temu u jedan naslov da mozemo ljubitelji true crime-a na jednom mjestu komentirati. :srce

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 3329 times
Been thanked: 5730 times

Post by Nora Ibsenova » 28 Aug 2026, 17:29

Ja mislim da ce se nece porota moc dogovorit. Toliko je polarizovan slucaj da ne vjerujem da je medju njima trenutno neko jednoumlje.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Zana
Gospođetina
Gospođetina

Post by Zana » 28 Aug 2026, 18:03

Nora Ibsenova wrote: 28 Aug 2026, 17:29 Ja mislim da ce se nece porota moc dogovorit. Toliko je polarizovan slucaj da ne vjerujem da je medju njima trenutno neko jednoumlje.

Ovako i ja razmišljam. Ali ne znam šta se onda dešava?

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4431 times
Been thanked: 4129 times
Status: Online

Post by Naseef Mushroom » 28 Aug 2026, 18:09

Nora Ibsenova wrote: 28 Aug 2026, 16:16
Zana wrote: 28 Aug 2026, 14:05 Uglavnom, shvatila sam sa su ljudi koji prihvataju da Lindsay hladnokrvna ubica i da je čak svjesno i namjerno ubila svoju djecu, površni te da nemaju mogućnost kritičkog razmišljana i da nikada nisu ni sreli narcisoidnu osobu.
To su ljudi koji necim ne zele da se zanimaju/istrazuju ali vole imat misljenje o svemu, pa i tome.
Ne radi se o tome.
Mnogi kritikuju ostale što se nečim ne žele da zanimaju i istražuju a imaju mišljenje o svemu (većinom su te kritike na mjestu) ali onda kod muških ubica, ti isti koji kritikuju odmah daju mišljenje bez da se posvećuju toj temi.

Koliko smo puta imali teme o femicidu, gdje se uglavnom piše o žrtvi a za njega se samo kaže da krmka treba objesiti za muda, i to je to.

I neka je, slažem se i podržavam, nisu monstrumi zaslužili da se na njih troši ijedno slovo.
Ali kada je žensko ubica, onda se u vezi nje napiše naučni rad.

Kada bi se snimila serija o svakoj muškoj ubici, kod skoro svakog bi se mogla naći scena gdje bi rekli “To je to, zato je ispao takav” ali niko neće tražiti opravdanje.
Kod ženske ubice se skoro uvijek kaže “To je to, zato je ispala takva. Mogu je razumijeti”.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 28 Aug 2026, 18:15

Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.

Zana
Gospođetina
Gospođetina

Post by Zana » 28 Aug 2026, 18:16

Prema službenim podacima Ureda UN-a za droge i kriminal (UNODC Global Study on Homicide), muškarci počine oko 90% svih ubistava na globalnom nivou, dok žene počine oko 10% zločina. Važno je naglasiti i da su muškarci istovremeno najčešće žrtve – oko 81% svih ubijenih osoba u svijetu čine muškarci, koji najčešće stradaju od ruku drugih muškaraca u kontekstu kriminala, uličnog nasilja ili sukoba.S druge strane, iako žene znatno rjeđe ubijaju, one su nesrazmjerno veće žrtve u privatnoj sferi: više od 55-60% ubijenih žena strada od strane svojih emotivnih partnera ili članova porodice.

Tja

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 28 Aug 2026, 18:27

Zana wrote: 28 Aug 2026, 18:16 Prema službenim podacima Ureda UN-a za droge i kriminal (UNODC Global Study on Homicide), muškarci počine oko 90% svih ubistava na globalnom nivou, dok žene počine oko 10% zločina. Važno je naglasiti i da su muškarci istovremeno najčešće žrtve – oko 81% svih ubijenih osoba u svijetu čine muškarci, koji najčešće stradaju od ruku drugih muškaraca u kontekstu kriminala, uličnog nasilja ili sukoba.S druge strane, iako žene znatno rjeđe ubijaju, one su nesrazmjerno veće žrtve u privatnoj sferi: više od 55-60% ubijenih žena strada od strane svojih emotivnih partnera ili članova porodice.

Tja
To nema nikakve veze sa ovim mojim napisanim. Čak i da je procenat žena ubica 0.00001% i da je jedini slučaj gdje je žena ubica se dogodio 1951. godine i nikada više poslije a i prije.
Govorim kako se tretiraju muške a kako ženske ubice.

Da se na temama o femicidu toliko daje pažnje ubici, taj forumaš bi bio odstranjen sa teme jer je bezosjećajan na tako tužnoj, strašnoj i osjetljivoj temi.

Čak je se i za biljanu plavšić pisalo da je postala takva kakva jest jer je bila tužna i ogorčena žena koja od sredine 1980-ih nije bila u braku i nije imala djece.

Znači da je naišao pravi muškarac i da je sa njim upoznala osjećaj porodice, ne bi bila takva kakva jest.

Znači muško krivo i što je četnikuša postala.

Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”