Sufizam nije samo plesanje ,pjevanje i vrćenje

da bi se po sufijskom učenju uopće došlo do te deredže (stepena) treba provesti godina i godina kao murid(učenik) kod nekog priznatog šejha i usavršiti svoju unutrašnjost (batin) ,kroz tessavuf.Tesavvuf je nauka pomoću koje se poznaju načini pričvršćavanja ljudskih duša, popravljanja ponašanja ( vladanje, ahlak), učvršćenja čovječijeg karaktera kako vanjskog tako i unutrašnjeg sve u cilju postizanja vječne sreće.
Tesavuf je nauka kojoj je cilj popravljanje ljudskih srca i njihovo posvećivanje Uzvišenom Allahu i ničemu drugom osim Njemu.
Evo i nekih Rumijevih r.a. mudrosti koje su se meni baš dopale
Kako doživljavamo Boga, izravan je odraz toga kako doživljavamo sebe. Ako pomisao na Boga u nama izaziva strah i krivnju - iz nas izvire puno straha i krivnje. Ako Boga doživljavamo kao punog ljubavi i suosjećanja - mi smo isti takvi.
Put do istine putuje se srcem, ne glavom, srce treba biti glavni vodič - ne um. Srcem se suočavamo sa svojim egom, izazivamo ga i u konačnici nadvladavamo. Upoznavanje vlastitoga ega dovodi do spoznavanja Boga.
lKada osoba koja istinski voli Boga uđe u krčmu - ta krčma postaje njegovom bogomoljom. Kada pijanac uđe u tu istu bogomolju - ona postaje njegovom krčmom. Sve što činimo određeno je našim srcima - ne svojom izvanjskom pojavnošću. Sufiji ne procjenjuju druge ljude po tome kako izgledaju niti ko su oni, kada Sufi nekoga pogleda, on zatvori oba oka, i umjesto njih otvori treće - ono koje vidi unutrašnje predjele.
ovo zeleno mi se toliko svidja da ću ga staviti u potpis inšallah
[media]Sa8Yk18ADH4&feature=player_embedded#at=37[/media]