Izrael

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3975 times
Been thanked: 2997 times
Status: Offline

Re: Izrael

Post by Pasaga » 01 Sep 2026, 20:30

Noro fino ovo sto postavi
Sam Lenjin je bio zapadni djak,u ono vrjeme vozio Rojs-rosa
...tukne .....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1072 times
Been thanked: 1682 times

Post by tuzlak1212 » 01 Sep 2026, 20:50

Masamune wrote: 01 Sep 2026, 18:40
Krokodil Behko wrote: 01 Sep 2026, 16:26

Izgleda da je Hitler bio u pravu. I on je govorio o jevrejskom boljševizmu :oo
A mozak akcije je ionako bio izvjesni Ljev Davidovič Trocki, a ne Lenjin
Još kad se uzme u obzir da su u svijetu postojali zvanični dokumenti i planovi o cionističkim težnjama i povratku u obećanu zemlju par desetina godina prije WW2 onda sve ovo dobija drugu dimenziju. Prvi cionistički kongres je održan krajem 1800-ih podstaknut Hercleovim Judenstaatom kao neki njihov manifesto tog vremena. Vjerovatno su u narednim decenijama tražili najveću babarogu koja bi bila katalizator, a to je u konačnici bio Hitler ma koliko je njegova ideologija bila apsolutno protiv stvaranja takve države i koja je bila javno destruktivna prema Jevrejima kao narodu. Čak je moguće da je to bila cijena koju su neki njihovi lideri bili spremni platiti, ali to sad debelo zalazi u teoriju zavjere. Međutim, ako posmatramo Holokaust to je vjerovatno najveći katalizator stvaranja modernog Izraela.
uz to, po nekim strucnim analiticarima zgrada, prostora, mehanizama skladistenja i upotrebe plina, uklanjanje leseva da nema posljedica po njemce, itd itd nema sanse da ih je ubijeno 6 miliona, kazu oko 300k max al prije da je oko 200 hiljada
s tim da je i 200 hiljada puno zrtava da se razumijemo i to su sigurno vecinom totalno neduzni ljudi, al gdje ce ondje stat 6 miliona, gdje ces sistemski ih ubijat 6 miliona, kazu nema sanse i to je prenapuhana cifra
a ove stvari je jako tesko googlat uopste, zidovski lobi u tehnologiji je brutalan, sto bi drug Orwel rekao ko kontrolise sadasnjost taj kontrolise i proslost

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10942 times
Been thanked: 12827 times

Post by Krokodil Behko » 01 Sep 2026, 21:14

Nora Ibsenova wrote: 01 Sep 2026, 20:26
Krokodil Behko wrote: 01 Sep 2026, 16:26

Izgleda da je Hitler bio u pravu. I on je govorio o jevrejskom boljševizmu :oo
A mozak akcije je ionako bio izvjesni Ljev Davidovič Trocki, a ne Lenjin
Kad si vec napisao.

Boljsevici su bili mala, radikalna grupa socijalistickog pokreta koji su cinili manje od 25% ucesnika na drugom kongresu ruskih sovjeta. Vecina naroda je podrzavala Socijalne revolucionare (SR). Lenjinovi Boljsevici su uz pomoc nekoliko hiljada clanova Crvene armije izvrsili drzavni udar i naknadno ga predstavili kao popularnu opciju. Nikada nije bio popularna opcija u narodu Rusije, koji ce ginuti u milionima nakon ovih revolucija, jednako pod Lenjinom kao i Staljinom, samo historija na Lenina gleda naklono i zataskuje zlocine upravo iz gore navedenih razloga.

Churchill je rekao: "They turned upon Russia the most grisly of all weapons. They transported Lenin in a sealed truck like a plague bacillus from Switzerland into Russia."

Historicar sa Harvarda, Richard Pipes vrlo dobro objasnjava desavanja i djeli isto ovo misljenje.

E sad da se malo zaigramo brojkama i da vidimo ko je bio iza te grupe radikalnih fanatika.
Da se na pocetku podsjetimo, u to vrijeme jevreji su cinili 4% ruskog stanovnistva.

Sam vrh partije:
Lenin - jevrejskog porijekla
Leon Trotsky - ukrajinski jevrej
Lev Kamenev - jevrej
Lazar Kaganovich - jevrej
Karl Radek - jevrej
Moisei Uritsky (Cheka) - jevrej

62 clana centralnog komiteta: 5 Rusa, jedan Ukrajinac, 6 Latvijaca, 2 Njemca, jedan Ceh, 2 Armejca, 3 Gruzijca, 1 Kararim (jevrejska sekta) i 41 jevrej.

36 clanova Cheke: 1 Njemac, 1 Poljak, 2 Rusa, 8 Latvijaca i 23 jevreja.

Sovjetska vlada: 2 Armejca, 3 Rusa i 17 jevreja.

Od 556 vaznih figura ukljucujuci gore nabrojane, u periodu od 1918-1919: 17 Rusa, 2 Ukrajinca, 11 Armejaca, 35 Latvijaca, 15 Njemaca, 1 Madjar, 10 Gruzijaca, 2 Poljaka, 3 Finca, 1 Ceh, 1 Karaim i 457 jevreja. (Ovo je btw sovjetski podatak)

Druge ruske socijalisticke partije:
Mensheviks: 11 clanova, svi jevreji
"Communist of the people": sest clanova, jedan rus i ostalo jevreji
Socijalni revolucionari: 12 clanova, 2 rusa i ostalo jevreji
Komitet anarhista Moskve: 5 clanova, jedan rus i ostalo jevreji
Poljska komunisticka partija: 12 clanova, svi jevreji

Robert Wilton je u knjizi "Posljednji dani Romanovih" (ovu knjigu necete nigdje naci, naci cete mnogo drugih sa istim titlom, ali ne i ovu) je uz pomoc sovjetskih zapisa, dosao do broja:

Od 384 komrada u Sovjetskoj vladi, 300 jevreja.

David R. Francis, US ambasador u Rusiji je u korespondenciji sa US State Departmentom 1918 napisao
"Lideri boljsevika su vecinom vodjeni od strane internacionalnih jevreja koji nemaju interese za Rusiju." Takodjer je pisao: "The Bolshevik leaders here, most of whom are Jews and 90 percent of whom are returned exiles, care little for Russia or any other country but are internationalists and they ARE TRYING TO START A WORLDWIDE SOCIAL REVOLUTION." (Ko se i danas lozi na "new world order" spike ako zagrebete dublje vidjecete isti odgovor: jevreji)

Churchil je 1920 za Ilustrated Sunday Herald rekao: "This movement amont the Jews is not new. From the days of Sparacus-Weishaupt... to Trotskz, this worldwide conspiracy to overthrow of civilzation."

Zasto je ovo sve zatomljeno? Prije holokausta se medju savremenicima otvoreno pricalo o ovome. Nakon holokausta "zapadni svijet" aktivno radi na zatajkivanju ove historije. Sjecate se kako su nas ucili da je Ruska revolucija bila uglavnom bez proljevanja mnogo krvi, mirna, narod se pobunio, car predo vlast i sve bilo lijepo. Ja sam je tako ucila.

Mislim da ih ipak nije bilo toliko, ali ih je bilo poprilično.

Zaboravismo pomenuti finansijere oktobarske revolucije a to su upravo Nijemci.

Da bi izbacili Rusiju iz rata, doslovno su pronašli Lenjina u Švajcarskoj i poslali ga u Rusiju s vrećom para. Bilo je tih vreća mnogo. Samo da vidim podatak...

Prema procjenama istoričara i dokumentima iz njemačkog Ministarstva spoljnih poslova, Njemačko carstvo je uložilo oko 50 miliona zlatnih maraka (što bi danas vrijedilo stotine miliona evra) u propagandu i subverzivne aktivnosti unutar Rusije, a značajan dio tog novca otišao je direktno boljševicima

Suma sumarum, Nijemci i Jevreji bratski složno odradili posao :oo

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 3329 times
Been thanked: 5730 times

Post by Nora Ibsenova » 01 Sep 2026, 21:16

tuzlak1212 wrote: 01 Sep 2026, 20:50
Još kad se uzme u obzir da su u svijetu postojali zvanični dokumenti i planovi o cionističkim težnjama i povratku u obećanu zemlju par desetina godina prije WW2 onda sve ovo dobija drugu dimenziju. Prvi cionistički kongres je održan krajem 1800-ih podstaknut Hercleovim Judenstaatom kao neki njihov manifesto tog vremena. Vjerovatno su u narednim decenijama tražili najveću babarogu koja bi bila katalizator, a to je u konačnici bio Hitler ma koliko je njegova ideologija bila apsolutno protiv stvaranja takve države i koja je bila javno destruktivna prema Jevrejima kao narodu. Čak je moguće da je to bila cijena koju su neki njihovi lideri bili spremni platiti, ali to sad debelo zalazi u teoriju zavjere. Međutim, ako posmatramo Holokaust to je vjerovatno najveći katalizator stvaranja modernog Izraela.
uz to, po nekim strucnim analiticarima zgrada, prostora, mehanizama skladistenja i upotrebe plina, uklanjanje leseva da nema posljedica po njemce, itd itd nema sanse da ih je ubijeno 6 miliona, kazu oko 300k max al prije da je oko 200 hiljada
s tim da je i 200 hiljada puno zrtava da se razumijemo i to su sigurno vecinom totalno neduzni ljudi, al gdje ce ondje stat 6 miliona, gdje ces sistemski ih ubijat 6 miliona, kazu nema sanse i to je prenapuhana cifra
a ove stvari je jako tesko googlat uopste, zidovski lobi u tehnologiji je brutalan, sto bi drug Orwel rekao ko kontrolise sadasnjost taj kontrolise i proslost
Kad googlas bilo sta "rizicno" prvih sto stranica o tome kako je antisemiticno, itd. Sto je tek termin prejak :D.

U posljednje vrijeme sam shvatila da jezikom kroz edukaciju, medije, stalno trubljenje te jezikom programiraju.

Terorizam je uvijek islamski, to je dio koji smo svi primjetili.

"Islamofobija" - koja na startu pretpostavlja da se ima cega bojati. Primjeti kako je govor mrznje protiv jevreja ANTI-semitizam, znaci protiv neceg, u sta se zbraja jos masa semita koji nisu jevreji, ali evocira jace osjecaje kod vise ljudi, i islamoFOBIJA, koja implicira da postoji ipak nesto cega se treba bojati.

Atlantic slave trade (hm... ko li je najvise od ovog profitirao) kada pricamo o sistemima trgovine ljudima zapadnog bjelog covjeka, koji je dominantno krscanski, a Islamic slave trade kad pricamo o Africkim i Azijskim trgovinama ljudima, gdje je dobar dio trgovaca ne-muslimana.

"Judeo-krscanske" vrijednosti .. koji kurac je to :D.

I o ovom bi se mogla tema otvorit. Kako jezik oblikuje nasu stvarnost i kako se u masama pomocu jezika mogu evocirati razlicite emocije i potaknuti razlicite reakcije, cak i masovne. Dobar primjer toga je upravo ovo o cemu sam pisala gore o Ruskoj revoluciji i kako je mala grupa intelektualaca uspjela mobilizirat mase.

Dobar primjer toga je upravo rat 90-tih jer se tad protiv bosnjaka pocinju koristiti termini poput: terorizam,borba protiv mudzahedini, borba protiv dzihada. Vjerujem da je intelektualna Srbija dobila te instrukcije upravo od Izraela.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 01 Sep 2026, 21:20

Krokodil Behko wrote: 01 Sep 2026, 21:14

Mislim da ih ipak nije bilo toliko, ali ih je bilo poprilično.

Zaboravismo pomenuti finansijere oktobarske revolucije a to su upravo Nijemci.

Da bi izbacili Rusiju iz rata, doslovno su pronašli Lenjina u Švajcarskoj i poslali ga u Rusiju s vrećom para. Bilo je tih vreća mnogo. Samo da vidim podatak...

Prema procjenama istoričara i dokumentima iz njemačkog Ministarstva spoljnih poslova, Njemačko carstvo je uložilo oko 50 miliona zlatnih maraka (što bi danas vrijedilo stotine miliona evra) u propagandu i subverzivne aktivnosti unutar Rusije, a značajan dio tog novca otišao je direktno boljševicima

Suma sumarum, Nijemci i Jevreji bratski složno odradili posao :oo
Mozda nije, ali vrlo lahko je u ukupnom broju godina ih bilo tu negdje. Ljudi mogu diskreditovat ove brojke, ali ne i cinjenicu da su bili disproprocionalno reprezentovani bas kao i trenutno u SAD-u.

Uglavnom, citavom cionistickom pokretu je odgovarao holokaust, htio iko to priznati ili ne. Prije 1900.tih zamisao da date jednom narodu zemlju na osnovu Biblije je bila smjesna u krugovima naucnika, svake crkve, historicara, bilo koga sem cionista. Cionista, koji u samim zacecima ideje da jevrejima treba drzava nisu ni imali na umu biblijska prorocanstva niti im je to bio cilj. To su bili internacionalni jevreji koji se za razliku od onih nacionalnih nisu zeljeli uklopiti u drustvo, vec dominirati. Kad su shvatili da ne mogu dominirati svijetom, onda su shvatili da mogu poceti od toga da dominiraju svojom drzavom, pa su se pametno dosjetili da im neko treba dat drzavu.

Takodjer je poznato da su prvi settleri u Palestini jos prije osnivanja drzave Izrael suradjivali sa nacistima.

Nije nemoguce da su se dogovorili. :ljut
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3975 times
Been thanked: 2997 times

Post by Pasaga » 01 Sep 2026, 21:27

to pocinje ranih 1700-tih ----
msm planiranje
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 61824 times
Been thanked: 11271 times

Post by ElTriconi » 01 Sep 2026, 21:44

Ne znam ja kakve vi jevreje spominjete al vi niste upoznali hercegovacke hrvate 🤔
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta 🤗😊

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 01 Sep 2026, 21:44

Nora Ibsenova wrote: 01 Sep 2026, 21:16

Kad googlas bilo sta "rizicno" prvih sto stranica o tome kako je antisemiticno, itd. Sto je tek termin prejak :D.

U posljednje vrijeme sam shvatila da jezikom kroz edukaciju, medije, stalno trubljenje te jezikom programiraju.

"Islamofobija" - koja na startu pretpostavlja da se ima cega bojati. Primjeti kako je govor mrznje protiv jevreja ANTI-semitizam, znaci protiv neceg, u sta se zbraja jos masa semita koji nisu jevreji, ali evocira jace osjecaje kod vise ljudi, i islamoFOBIJA, koja implicira da postoji ipak nesto cega se treba bojati.

Atlantic slave trade (hm... ko li je najvise od ovog profitirao) kada pricamo o sistemima trgovine ljudima zapadnog bjelog covjeka, koji je dominantno krscanski, a Islamic slave trade kad pricamo o Africkim i Azijskim trgovinama ljudima, gdje je dobar dio trgovaca ne-muslimana.

I o ovom bi se mogla tema otvorit. Kako jezik oblikuje nasu stvarnost i kako se u masama pomocu jezika mogu evocirati razlicite emocije i potaknuti razlicite reakcije, cak i masovne. Dobar primjer toga je upravo ovo o cemu sam pisala gore o Ruskoj revoluciji i kako je mala grupa intelektualaca uspjela mobilizirat mase.

Dobar primjer toga je upravo rat 90-tih jer se tad protiv bosnjaka pocinju koristiti termini poput: terorizam,borba protiv mudzahedini, borba protiv dzihada. Vjerujem da je intelektualna Srbija dobila te instrukcije upravo od Izraela.
Ima onaj intervju Epsteina, pogledaj nekad ako nisi, al na ovo s jezikom on je slicno rekao kako sama radnja pisanja na jedan nacin kontrolise misli jer si natjerana dok mislis da vuces olovku gore dole lijevo desno po nekim pravilima i to ce uticat na mozak, misao i cilj toga sto radis.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 01 Sep 2026, 21:53

tuzlak1212 wrote: 01 Sep 2026, 21:44
Nora Ibsenova wrote: 01 Sep 2026, 21:16

Ima onaj intervju Epsteina, pogledaj nekad ako nisi, al na ovo s jezikom on je slicno rekao kako sama radnja pisanja na jedan nacin kontrolise misli jer si natjerana dok mislis da vuces olovku gore dole lijevo desno po nekim pravilima i to ce uticat na mozak, misao i cilj toga sto radis.
:ok Ne bi rekla da sam gledala.

Ali recimo da to intuitivno znam, jer je upravo to cilj pisanja dnevnika u svesku, svojih misli.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 01 Sep 2026, 22:31

ElTriconi wrote: 01 Sep 2026, 21:44 Ne znam ja kakve vi jevreje spominjete al vi niste upoznali hercegovacke hrvate 🤔
:haha

Komentar godine.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10942 times
Been thanked: 12827 times

Post by Krokodil Behko » 02 Sep 2026, 10:08

Nora Ibsenova wrote: 01 Sep 2026, 21:16 Vjerujem da je intelektualna Srbija dobila te instrukcije upravo od Izraela.
Haaretz: Gledajući Srbe kako žaluju za Mladićem, vidi se jeziva budućnost Izraela

Image

Reakcije u Srbiji i entitetu Republika Srpska na smrt osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića izazvale su zgražavanje širom svijeta, ali su u Tel Avivu podstakle jedno sasvim drugačije osjećanje, jeziv osjećaj prepoznavanja.

Reakcije u Srbiji na smrt osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića izazvale su zgražavanje u međunarodnoj javnosti, ali su u Tel Avivu podstakle dubok i uznemirujući osjećaj prepoznavanja. U opširnoj analizi za najugledniji izraelski list Haaretz, politička analitičarka Dahlia Scheindlin povlači oštru paralelu između načina na koji srbijansko društvo poriče zločine iz devedesetih i trenutnog političkog i društvenog stanja u Izraelu usljed rata u Gazi.

Scheindlin podsjeća na Mladićevu ulogu vojnog zapovjednika vojske bosanskih Srba koji je pred Međunarodnim sudom u Hagu 2017. godine osuđen za genocid i druge ratne zločine nad Bošnjacima.

Njegovo lice, kako navodi, zauvijek ostaje simbol odbojnih djela u Bosni i Hercegovini koja su početkom devedesetih šokirala svijet i nju samu dok je bila studentica. Ipak, umjesto osude, Srbija mu je priredila ispraćaj dostojan heroja, sa zastavama na pola koplja i strastvenim hvalospjevima tvrdolinijaških političara.

"Kako Srbi mogu ostati bez pokajanja? Zar trideset godina nakon završetka rata ne odbacuju izgladnjivanje Bošnjaka iza bodljikave žice, masovna silovanja i kosti u zemlji Srebrenice?", pita se autorica. Gledajući te prizore iz Tel Aviva, naglašava da nije osjetila iznenađenje, već jezivu bliskost.

"Svijet se pitao kako Izrael može prihvatiti ono što radi u Gazi već tri godine. Odgovor Srbije djelovao je poput gledanja u duha budućnosti samog Izraela", piše Scheindlin i postavlja pitanje budućnosti: "Da li je istina, pitala sam budućnost? Hoće li Izraelci za trideset godina svečano blagosiljati Benjamina Netanyahua kao heroja odbrane? Šta je s Yoavom Gallantom, ministrom odbrane tokom prve godine rata u Gazi, čovjekom koji je zagovarao kolektivnu i hermetičku opsadu i vodio nemilosrdan rat koji je odnio najmanje onoliko civilnih života koliko i više od 41.000 poginulih u Bosni? A to su samo dvojica Izraelaca koji se suočavaju s optužnicama Međunarodnog krivičnog suda."

Analizirajući reakcije s prostora bivše Jugoslavije, Scheindlin ističe da smrt ratnog zločinca ne donosi iscjeljenje niti automatski zacjeljuje rane. U tekstu prenosi riječi Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra Srebrenica i čovjeka koji je sam preživio genocid. Suljagić je na mreži X napisao da je gradio bolji život ne čekajući Mladićevu smrt:

"Ne znam šta bih rekao niti želim komentarisati gnusobu koja je umrla u pritvorskoj jedinici UN-a u Scheveningenu. Umjesto toga, pomogao sam kćerkama da naprave 'nakit'... Čitali priče pred spavanje. Obje sam uspavao. Moj život ide dalje. Moja djeca neće odrastati u istim sjenama u kojima sam ja odrastao."

Također, autorica navodi i opservacije poznatog kosovskog intelektualca Vetona Surroija, koji se prisjetio čuvene fotografije na kojoj Mladić s lažnom velikodušnošću potapše bošnjačkog dječaka po glavi, dok praktično u istom trenutku izdaje naređenje da se dječakov otac zakolje zajedno s još 8.000 ljudi. Surroi podsjeća da su srbijanske vlasti godinama štitile Mladića i Radovana Karadžića od međunarodne pravde, te zaključuje: "Njegovo tijelo je možda položeno u kovčeg, ali general Mladić nastavlja živjeti."

Lekcija za Izrael

Iz ovih iskustava, Scheindlin izvlači ključnu lekciju za Bliski istok: međunarodna zajednica 1995. godine u Bosni i Hercegovini nije čekala da strane počnu vjerovati jedne drugima kako bi nametnula mirovni sporazum.

"Prevedeno na izraelsko-palestinske odnose, niko nikada ne bi trebao čekati 'izgradnju povjerenja' niti uslovljavati mir. Rat, okupacija i ubijanja moraju prestati odmah, a ne nakon što pričekamo da se ljudi počnu osjećati ugodno jedni s drugima, jer se to vjerovatno neće dogoditi", izričita je autorica.

Ipak, autorica naglašava da srbijansko društvo nije potpuno homogeno. U tekstu citira izjavu Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, na čijem je čelu Sonja Biserko, organizacije koja je u izjavi poslanoj Haaretzu jasno poručila:

"Srbija se nikada nije iskreno suočila s porazom politike koja je dovela do ratova devedesetih, niti s njenim posljedicama. Umjesto kritičkog preispitivanja te politike, odgovornosti za nju i ogromnih ljudskih i političkih žrtava koje je proizvela, značajan dio srbijanskog društva nastavlja prihvatati narativ u kojem se ratovi prikazuju kao historijska nepravda prema Srbima."

Biserko u izjavi upozorava da ovaj narativ ima odjeka i među mlađom generacijom koja sebe vidi kao nosioca demokratskih promjena, te naglašava da stvarna demokratizacija zahtijeva "fundamentalni prekid s ideologijom koja je opravdavala rat, teritorijalnu ekspanziju i nasilje u ime srpske nacije".

Scheindlin podsjeća i na pozitivne primjere, poput mladih u Novom Sadu koji su cijepali plakate s Mladićevim likom uz povike "Zlikovac, a ne heroj!" i "Srbi nisu genocidan narod", kao i na brojne građane koji godinama u javnosti jasno osuđuju ratne zločine i genocid u Srebrenici.

Na kraju svoje obimne analize, izraelska analitičarka se poziva na zaključke historičara i teoretičara poput Hannah Arendt i Christophera Browninga, koji su dokazali da u odgovarajućim, užasnim okolnostima svako može biti pretvoren u zločinca i ubicu.

"To što ste bili žrtva zločina ne pruža nikakav štit od toga da postanete počinilac, prečesto nas to učini slijepima za samu mogućnost da naše vlastito nasilje ikada može biti zločin, jer sve postaje 'samoodbrana'", upozorava Scheindlin.

Ona objašnjava kako su Srbi devedesetih bili uvjereni da su žrtve historije, spajajući glasine o Albancima na Kosovu s traumama iz Drugog svjetskog rata i ustaškim zločinima, pa sve do poraza od Osmanskog carstva 1389. godine. Ta stvarna i mitska trauma eksplodirala je u egzistencijalnu prijetnju koju su iskoristili vođe žedne vlasti, prožimajući društvo nacionalizmom kroz turbo-folk muziku i akademske radove.

"Kao Jevrejku, ono što me proganja nije samo kako se jedan narod može zaklati ili kako se svijet može mobilizirati da zaustavi takvu okrutnost. Vjerujem da je hitnije pitanje koje bi sva društva trebala postaviti sebi: Kako ćete prepoznati zločinca kada se pojavi među vama, u vaše ime, u ime vaše djece, da bi legitimizirao svoje zločine nad drugima? Kako ćete znati da ste iskorišteni i šta ćete učiniti da zaustavite zločine?", zaključuje Dahlia Scheindlin u Haaretzu.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 03 Sep 2026, 14:08

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 03 Sep 2026, 14:20

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 03 Sep 2026, 14:20

Nora Ibsenova wrote: 03 Sep 2026, 14:08
Hah naravno da je broken link :D.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 25032 times
Been thanked: 23012 times

Post by Masamune » 03 Sep 2026, 17:00

Mi o tome polemišemo na forumima, kafama itd., ali znaš šta je najinteresantnije u tome svemu?

Otvoreno najglasniji na internetu su Amerikanci i to mahom američki nacionalisti kad je u javnost ponovo došla priča o događaju sa USS Liberty. Sad su počeli da rove po svemu od Holokausta do sadašnje politike Izraela. Bukvalno godinu unazad je ovo eksplodiralo na netu jer su siti AIPAC-a. Počeli su da masovno preispituju odnose Amerike i Izraela do najmanjih detalja.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 03 Sep 2026, 17:22

Masamune wrote: 03 Sep 2026, 17:00

Mi o tome polemišemo na forumima, kafama itd., ali znaš šta je najinteresantnije u tome svemu?

Otvoreno najglasniji na internetu su Amerikanci i to mahom američki nacionalisti kad je u javnost ponovo došla priča o događaju sa USS Liberty. Sad su počeli da rove po svemu od Holokausta do sadašnje politike Izraela. Bukvalno godinu unazad je ovo eksplodiralo na netu jer su siti AIPAC-a. Počeli su da masovno preispituju odnose Amerike i Izraela do najmanjih detalja.
otvaraju oci al sad je pred njima partizanska bitka, ako do nje i dodje jer uz svo zlo previse su oni zadojeni da gledaju Izrael ko nekog svog i Izrealove ciljeve kao svoje, ko nase komsije Mladica

evo dogadjaj prije par dana, usutkase ga i izbacise ko kera
https://www.foxnews.com/politics/former ... nvestments

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 03 Sep 2026, 17:25

tuzlak1212 wrote: 03 Sep 2026, 17:22
Masamune wrote: 03 Sep 2026, 17:00

otvaraju oci al sad je pred njima partizanska bitka, ako do nje i dodje jer uz svo zlo previse su oni zadojeni da gledaju Izrael ko nekog svog i Izrealove ciljeve kao svoje, ko nase komsije Mladica

evo dogadjaj prije par dana, usutkase ga i izbacise ko kera
https://www.foxnews.com/politics/former ... nvestments
Jeste samo što si u tragovima imao takve koji su o tome govorili kao Bernie npr., ali ih je sve više i više.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 03 Sep 2026, 22:18

8383 put kako pisem da je rat u Ukrajini dogovoren sa Izraelom jer je priliv novog stanovnistva u Izrael bio nikad nizi prije rata, a Ukrajina ima ogromnu jevrejsku populaciju koja je odbijala preselit se u Izrael

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 03 Sep 2026, 22:40

Koliko je njih uopšte u Ukrajini, tj. koliko ih je bilo prije rata?

Quds
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 5449 times
Been thanked: 2461 times

Post by Quds » 04 Sep 2026, 00:02

Masamune wrote: 03 Sep 2026, 22:40 Koliko je njih uopšte u Ukrajini, tj. koliko ih je bilo prije rata?
Manje od Hrvata u BiH.

Post Reply

Return to “Svijet”