tuzlak1212 wrote: 03 Sep 2026, 10:47
Naseef Mushroom wrote: 03 Sep 2026, 08:47
Znaš li da su tako govorili i o osobama prije 15 godina kada su upozoravali na smartphone i socijalne mreže, pa danas vidimo kakve smo generacije dobili.
Djecu i tinejdžere koji se ne igraju napolju i ne znaju funkcionisati bez telefona.
kakvu ste dobili generaciju? pa ni vi stariji ne bi svasta toga znali, procitali, isprobali i progledali da nije tih ogavnih tehnoloskih napredaka

i vi stariji sad sjedite i derete nesto cyber i ne izlazite iz kuce

kakvu mi imamo generaciju starijih uzora a kakve ste vi imali? (jelde da nema smisla tako sudit)
a na ovu svu temu, ja sam stava da se sve razvija prirodno bez agendi a zli oportunisti su uvijek postojali od pamtivijeka koji okrecu razvoj za licne interese kakvi god oni bili.
medjutim ljubitelji zavjera vole sudit uzroku zbog posljedica, sto cesto vodi u pogresne zakljucke, stavove pa i osude i hejtanja. ili da kazem kad se prepozna zli oportunist mi odjednom postanemo slijepi i retardirani i mozak nam sve re-wirea spram toga
uzroku treba suditi samo zbog uzroka ili nijeta sto bi se reklo a posljedice su samo i iskljucivo u Bozijim rukama. ako ima zli oportunist bit ce i sila da ga skine i ne treba toliko kredita davat ljudima, to samo pravi strah i paniku a to je upravo ovdje jedini prisutan social engineering i vi neki ste zrtve toga, jer ste uspaniceni, preplaseni i zeljni naglih reakcija i promjena a te reakcije ce vam uradit to vracanje u kameno doba
Govorim o načinu kako se živi koji nema više veze sa standardnom kritikom koji su starci uvijek upućivali mladima.
Kako to da generacije poslije drugog svjetskog rata (a naravno i mnogo decenija prije tog rata) sve do generacije prije nego što su ti telefoni i socijalne mreže zavladale, svi imaju identično djetinjstvo, mladost a i socijalni život kao punoljetni.
Djeca su se igrala napolju, ljudi su komunicirali međusobno i nisu blehnuli u neki predmet 2 sata u kafiću, ljudi si živjeli u momentu i nisu razmišljali o hiljadama osoba kome su mogli poslati sliku. Jedina razlika je bila moda, frizura, muzika i neki popularni izrazi koji su koristili u toj generaciji, ali u suštini je sve bilo identično.
Neko ko je bio tinejdžer u 2006. godini je više imao zajedničko sa svojim pradjedom koji je bio tinejdžer u 1936. godini, nego sa svojim mlađim bratom koji je bio tinejdžer u 2016. godini.
A i to kako hvališ mlade, kakve mogućnosti imaju danas u poređenju sa nama prije 40 godina, rekao bi da svi danas znaju 10 stranih jezika i znaju popraviti sve od bicikla do svemirskog broda, ali umjesto toga mogu nabrojati 20 Indira koje govore o Covidu.
I znam, sada ćeš reći da generalizujem i da znaš iks primjera djece i omladine koji živi drugačije, i tu si u pravu.
Ali u poređenju sa prijašnjim generacijama koji su mogli doći do imformacija i znanja samo preko knjige u biblioteci, to je veoma mali procenat.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.