Quds wrote: 02 Sep 2026, 21:16
Naseef Mushroom wrote: 02 Sep 2026, 20:39
Postoje tri vrste Srba:
1. Oni koji bi me klali
2. Oni koji bi navijali za ove koji bi me klali
3. Oni koji su na našoj strani i što žale svaki dan što nisu stali uz ove prve i druge 1992. kada čuju es-selamu alejkum na ulici, jer se nisu za takvu Bosnu i Hercegovinu borili.
Žalosno je što su ti prvi i drugi većina. Ipak, malo generalizuješ tu treću grupu.
Misliš da generalizujem i pretjerujem?
Evo ga
Igor Stojanović, Srbin, pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, član SDP-a, rođeni Sarajlja, u Sarajevu je i prije i poslije rata, znači personifikacija tih poštenih Srba koji su manjina o kojima svi govore. Ne postoji bolji primjer.
Prije nekoliko godina, navijači Željezničara su na tribini okačili transparent sa citatom rahmetli Alije Izetbegovića sa porukom
“Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem.”
Stojanović je na to reagovao kao da je pisalo “Kolji Srbina”.
“Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem. Odrekli se ljudi i Stoleta iz Bora i Saše Ristića i Roćka i svih nebošnjaka koji cijeli život navijaju za Želju. Ja poznajem fin broj nebošnjaka koji navijaju za Želju. Večeras kad su Manijaci u najvažnijoj utakmici sezone pokazali šta im je prioritet… Od večeras postoje Manijaci kojima je važniji identitet, vjera i tradicija Bošnjaka, nego Srba ili Hrvata ili Bosanaca. Koji su prije Srba, Hrvata ili Bosanaca najprije Željini navijači.”.
Šta misliš, kada je Stojanović napisao emotivno i na takav način tu poruku, da bar u tom momentu nije pomislio “Kakva sam bio budala i bio u zabludi, i sa takvim se borio za građansku multinacionalni Bosnu i Hercegovinu. Rizikovao sam svoj život i pola familije mi je okrenulo leđa. Pa ako se u ovakvoj državi gleda vjersko i nacionalno, a dva naroda se uvijek vode kao Ostali i manjine u svim mjestima, ove države, pa bar sam onda mogao ostati uz svoje. Ali ako se ponovi, neću još jednom ispasti budala i dva puta ponoviti isti grešku”?
I takvi momenti se uvijek dešavaju tim poštenim Srbima, kada čuju selame, iftare na otvorenom koji nisu bili prije rata, razni bošnjačko-turski folklori i slogani “bitno je biti Bošnjak”.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.