JAJA SVAKI DAN: Chuando Tan proslavio 60. rođendan (FOTO)

Aktuelnosti

Moderators: Urednik foruma, VIP

Post Reply
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10954 times
Been thanked: 12851 times
Status: Offline

JAJA SVAKI DAN: Chuando Tan proslavio 60. rođendan (FOTO)

Post by Krokodil Behko » 09 Sep 2026, 08:12

Kada je singapurski fotograf i nekadašnji model Chuando Tan 3. marta ove godine objavio fotografije povodom 60. rođendana, društvene mreže ponovo su reagirale gotovo isto kao prije devet godina – mnogi jednostavno nisu vjerovali koliko ima godina.

Tan je rođen 3. marta 1966. godine, a kada je 2017. u 51. godini postao globalno poznat zahvaljujući fotografijama na Instagramu, njegovo mladoliko lice i izrazito mišićavo tijelo pretvorili su ga u svojevrsni internet fenomen. Ovog proljeća ponovo je postao viralan upravo zbog fotografija sa 60. rođendana.

Sam Tan, međutim, ne voli ideju da je pronašao nekakav „lijek protiv starenja“. Još 2023. je otvoreno govorio da itekako osjeća godine. „Duboko u sebi znam da imam 56 godina i da starim kao i svi drugi“, rekao je tada za CNA, dodajući da možda jednostavno izgleda kao „zdrava verzija nekoga svojih godina“. Priznao je i da mu stalna pitanja o tajni mladolikog izgleda stvaraju pritisak jer ne želi ostaviti utisak da je „zauvijek mlad“.

Sada, kada je napunio 60, njegov stav se nije mnogo promijenio. „Ljudi prave veliku stvar od toga što punim 60. Za mene je to samo još jedan rođendan“, rekao je početkom ove godine za The Straits Times.

Ipak, postoji nešto što Tan smatra presudnim: navike koje je gradio decenijama.

Image

Tan je još prije gotovo deset godina svoju filozofiju opisao veoma jednostavno: 70 posto je ishrana, 30 posto vježbanje. To nije medicinska formula niti naučno ustanovljen odnos, već njegov način da objasni koliki značaj pridaje hrani.

U najnovijem intervjuu iz 2026. ponovo je stavio ishranu ispred svega ostalog. „Pazim šta unosim i stavljam u svoje tijelo, što smatram veoma važnim. To doprinosi tome kako starite i koliko vitalnosti imate“, rekao je.

Njegova pravila nisu naročito egzotična. Što manje industrijski prerađene hrane, što jednostavniji sastojci i što manje kompliciranja u kuhinji. Umjesto pljeskavice od industrijski obrađenog mesa radije bira komad govedine. Umjesto pilećih prerađevina – pileća prsa. Povrće najradije jede u jednostavnom obliku, bez mnogo dodataka.

Priča o šest jaja

Godinama se po internetu prepričava da Tan svako jutro jede šest jaja. Ta priča ima osnovu. Još kada je 2017. postao poznat, singapurski mediji zabilježili su njegov doručak sa šest poširanih jaja. Kasniji tekstovi navode da je jeo uglavnom bjelanca i ograničavao broj žumanaca.

Međutim, u direktnom razgovoru za CNA 2023. rekao je da njegov tipičan doručak može biti i proteinski šejk ili zobena kaša s jajima, medom i avokadom. Za ručak i večeru bira kuhanu ili grilanu piletinu ili ribu, često uz supu i rižu. Dakle, važniji od konkretnog broja jaja jeste obrazac: dosta proteina, jednostavna hrana i relativno malo industrijski prerađenih namirnica. A nije ni potpuno asketa – priznao je da voli sladoled, voće durijan i povremeno prženu hranu poput tempure.

Kuhanje i maslinovo ulje

Tan je za The Straits Times izjavio da kod kuće često ubacuje namirnice zajedno u aparat za kuhanje riže i koristi vrlo malo ulja. Kada ga koristi, bira organsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, a ponekad ga popije i direktno. Među namirnicama koje redovno koristi naveo je i borovnice, med, bijeli i crveni luk. Ipak, on svoju rutinu ne predstavlja kao univerzalni recept koji će kod svakoga dati isti rezultat.

Bez cigareta i alkohola, a godinama izbjegava i kafu i čaj, dok tokom dana pije dosta vode. Uz to, Tan izričito priznaje da genetika ima ulogu u tome kako izgleda. Naglasio je da je ozbiljno počeo trenirati i paziti na ishranu još u ranim dvadesetim. Njegovo tijelo nije rezultat režima od prije šest mjeseci, već nečega što gradi četrdesetak godina.

Image

Treninzi i pauze

Fotografije lako mogu stvoriti utisak da svakodnevno provodi sate pod tegovima, ali Tan to demantuje. „Ljudi misle da stalno vježbam, ali to nije istina. I ja sam čovjek. I ja postanem lijen“, rekao je ove godine. Njegov ideal je pet treninga sedmično, ali u praksi najčešće odradi tri treninga, svaki do 90 minuta.

Fokusira se na složene pokrete: čučnjeve s bučicama, mrtvo dizanje, bench press, zgibove i potisak iznad glave. Hoda na traci kao kardio-trening. Tan priznaje i da postoje periodi od tri do šest mjeseci tokom kojih uopće ne ide u teretanu, kada se drži laganijeg kardija i osnovnih pokreta.

Danas upozorava na „ego lifting“ – podizanje prevelike težine samo radi dokazivanja. Mnogo više razmišlja o pokretljivosti i snazi nogu. „Kada više ne možete da hodate, sve kreće nizbrdo“, rekao je, naglašavajući značaj održavanja mišićne mase i ravnoteže.

Promenio se i način na koji razmišlja o vežbanju.

Njega kože i starenje

Viralni tekstovi često tvrde da Tan koristi samo sredstvo za umivanje i hidratantnu kremu. Iako mu je koža osjetljiva, on je u intervjuu za Numero Tokyo 2022. naglasio da uglavnom ne stavlja ništa na lice, osim kreme sa zaštitnim faktorom kada izlazi. Probao je botoks, ali nije bio zadovoljan.

Za njega seksepilnost nema mnogo veze s pokušajem da izgleda kao dvadesetogodišnjak. Ne želi graditi mit da je „zaustavio vrijeme“. Nema jednu namirnicu ili trening za koje može reći da su ga „sačuvali“, već je tajna u četiri decenije vježbanja, jednostavnoj ishrani i godinama dosljednosti.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 30049 times
Been thanked: 31672 times

Re: JAJA SVAKI DAN: Chuando Tan proslavio 60. rođendan (FOTO)

Post by ironman » 09 Sep 2026, 08:45

koliki je tekst a ne pise jel ih pece na oko il cimbur il kuha il sta :ooo
dream of spring...

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1075 times
Been thanked: 1688 times

Post by tuzlak1212 » 09 Sep 2026, 09:09

poslao sam ovo doktoru, kaze facelift i podmladjivanje
kakva crna jaja i trening za ovo, koji nas svijet na jajima rinta na gradjevini ljudi grohnuli ko da zive 5 zivota

uvijek_kontra
zmajček
zmajček
Mood:
Has thanked: 11146 times
Been thanked: 9617 times

Post by uvijek_kontra » 09 Sep 2026, 12:01

Geni, prije svega. :D
Onda nacin zivota, ishrana, treningi i sve ostalo. Od fizicnog rada, samo terana i tako.
I'm not a nice person. I'm a good person. There's a huge difference.

Zanki
saudade
saudade
Has thanked: 30919 times
Been thanked: 35388 times
Status: Online

Post by Zanki » 10 Sep 2026, 06:14

ironman wrote: 09 Sep 2026, 08:45 koliki je tekst a ne pise jel ih pece na oko il cimbur il kuha il sta :ooo
:haha
Instead of saying "fuck off"
ask
"How can i help you to fuck off?"
Always be kind!

Zanki
saudade
saudade
Has thanked: 30919 times
Been thanked: 35388 times
Status: Online

Post by Zanki » 10 Sep 2026, 06:16

Stvarno ogroman tekst
Preletila sam samo
DaLi je ovaj lik oženjen, jadan ne bia :ovaj
Instead of saying "fuck off"
ask
"How can i help you to fuck off?"
Always be kind!

Shadow
Svemirka
Svemirka
Has thanked: 26796 times
Been thanked: 30702 times

Post by Shadow » 10 Sep 2026, 06:55

Oni su skoro svi ovakvi. Podsjeca me na onog glumca, ime sam mu zaboravila..pamtim film "sami najjaci" i "ubojica koji place".
Acta non Verba

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 30049 times
Been thanked: 31672 times

Post by ironman » 10 Sep 2026, 10:21

jel ovaj

posto su i meni svi isti :ooo
dream of spring...

Shadow
Svemirka
Svemirka

Post by Shadow » 10 Sep 2026, 15:52

Sjetila sam se.
Marc Dacascos.

Fijuuu

Image
Acta non Verba

amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 3513 times
Been thanked: 1568 times

Post by amidza idriz » 10 Sep 2026, 21:51

Imam jednog ovakvog u kuci.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#

Shadow
Svemirka
Svemirka

Post by Shadow » 11 Sep 2026, 06:26

Cestitam.
Acta non Verba

Post Reply

Return to “Vijesti”