Kad tačno prestajemo slušati novu muziku?

Sve o muzici, šta je aktuelno, tekstovi pjesama
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4395 times
Been thanked: 4109 times
Status: Offline

Re: Kad tačno prestajemo slušati novu muziku?

Post by Naseef Mushroom » 08 Sep 2026, 21:13

ina wrote: 08 Sep 2026, 18:40 To što moja nena (pa ni ja u to neko dato doba) nije mogla pobjeći od Tysona.. nije bila "globalna slava" nego medijski monopol.
Postojale su samo "tri" televizijske mreže i "pet" novinara koje su svi pratili.

Sad sam se nešto sjetila i onih starih telefona..
Nije da mi se plače zbog njihovog supstituiranja nego kontam onako kako vrijeme svakog vremena ima i (do)nosi svoje i pozitivne i manje pozitivne strane..
Ali ja to sve vrijeme pišem i ne tvrdim drugačije.

To što su 1975., 1988., 1997., i 2002 skoro svi, od malog djeteta pa do starijih osoba znali za nekog glumca i pjevača ne znači da su svi pjevači, pjesme, glumci, filmovi i serije iz tih decenija bili svi bolji od današnjih, već baš zato što si bio primoran da čuješ za njih, automatski se kroz to stvara globalna slava.

Ja uopšte ne tvrdim da ne postoje muzičari koji danas ne mogu prodati milione ploča i okupiti stotine hiljada ljudi na koncertu, već da je danas vrijeme došlo da možeš prodati toliko ploča i okupiti toliko ljudi na koncertu, a da i dalje milioni nisu čuli za tebe.

Prije je bilo nemoguće da nisi čuo za takog izvođača ali to vrijeme se neće nikada vratiti.

Danas ne samo da se ima veći izbor, već da svako pravi svoju playlistu i da mu algoritam popunjava njegovu top listu umjesto da mu predlaže nešto drugačije.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 5546 times
Been thanked: 7980 times

Post by ina » 08 Sep 2026, 21:14

Sioux
Ni to nisam gledala.. niti sam za tavke ili slične metode..

U nekim situacijama.. snaga riječi 🍀(ili i tišine) 🍀 mi je inače puno draža.
Svijest ima sidrište.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 08 Sep 2026, 21:34

medvjed23 wrote: 08 Sep 2026, 20:34 Istina, nije nova muzika - čovjek je u četrdesetim - al ja prvi put čujem za njega.
Tvoj post je primjer što svo vrijeme pišem. Macklemore je imao onu dobru hit pjesmu koja je izašla prije 15 godina i on je prodao na milione primjeraka, on je znači bar 15 godina poznat i ima brojne svjetske turneje, a ti si čuo prvi put za njega i to zbog članka o Palestini a ne što si čuo njegove pjesme na TV i radiju.

To uopšte ne znači da si svo vrijeme živio u nekoj rupi udaljenoj od civilizacije, već da su prošla ona vremena. Da imamo 1997. umjesto 2026. godinu, ti bi već 15 godina znao za njega zbog njegovih pjesama a ne zbog stava o Palestini.

To što bi ga morao proguglati znači da sebe tjeraš da nešto novo upoznaš i da nije uopšte ono vrijeme gdje smo na prirodan način za neku pjesmu čuli i kroz to zavoljeli ili zamrzili pjesmu, ali smo je uglavnom svi čuli i znamo za nju.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 29885 times
Been thanked: 31396 times

Post by ironman » 09 Sep 2026, 08:44

da pokusam sa tacnim odgovorom
kad krenemo starit?
dream of spring...

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 10 Sep 2026, 12:54

Image
dream of spring...

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 10 Sep 2026, 14:23

Evo sad naletih slučajno na poster ovog filma

Image

Kada se sjetim kako su cure svugdje o tom filmu pričale, kako su plakale za Leonardom, kako su tjerale momke da idu sa njima gledati film u kinu.
Ali nažalost ta se vremena neće više nikada ponoviti.

Neće više nikada biti da svi u isto vrijeme gledaju jednu epizodu serije i onda na poslu pričaju i nagađaju šta će biti u idućoj epizodi.
Neće više nikada ljudi kolektivno trčati kući puni uzbuđenja da pogledaju epizodu, jer ako si zakasnio i propustio, nećeš više nikada tu epizodu moći pogledati, osim ako je budu reprizirali, ali to onda nije to.

Neće nikada smrt nekog izvođača uzdrmati čitavu javnost, bio to Kurt Cobain, Tupac ili Toše Proeski kod nas.
Neće više nijedan pjevač biti u poziciji kao Halid, da čitav Balkan zna za njega i da ga žale, neće nikada biti neko kao Zdravko Čolić u koga su decenijama sve žene istovremeno bile zaljubljene, i stare i mlade.

Ova decenija pa nadalje neće imati film, pjevača, glumca ili pjesmu koja će obilježiti njihovu generaciju.

Say good bye to the good old days, because they will never come back.

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 10 Sep 2026, 16:22

Ma nemam pojma..postavljaci standarda se pojave s vremena na vrijeme..svakih koliko godina..za mene zadnji tj zadnja koja se pojavila je Laurie Blue Adkins poznatija kao boginja Adele..
dream of spring...

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 11 Sep 2026, 06:25

ironman wrote: 10 Sep 2026, 16:22 Ma nemam pojma..postavljaci standarda se pojave s vremena na vrijeme..svakih koliko godina..za mene zadnji tj zadnja koja se pojavila je Laurie Blue Adkins poznatija kao boginja Adele..
Postavljači standarda postoje i danas, samo mnogi za njih neće znati jer je prošlo ono klasično upoznavanje poznatih ličnosti.

Za Adele znaš kao zadnjeg postavljača standarda (iako su se još mnogi pojavili poslije nje) jednostavno je ona pripadala toj zadnjoj generaciji kada smo mi svi znali za svaku poznati ličnost i većina (iako je i tada postojao internet) je još gledala TV i slušala radio.

Zato je i Kanye West zadnji reper koji se pojavio za koga je svako bar jednom čuo. Zato će i Lud, Zbunjen, Normalan biti zadnja serija ikada o kojoj su svi u Bosni i Hercegovini govorili.

TV umire, radio umire. Danas imaš brata koji sa svojim telefonom sluša aktuelni hit na YouTube dok u drugoj sobi sestra mu sluša drugi aktuelni hit na Spotifyu, a on neće nikada znati za pjevača kojeg sestra sluša i obratno.

To da smo prije svi znali svakog pjevača ili glumca jer nije bilo previše izbora i nije bio neki jak argument, jer onda bi danas proširili vidike i uz američke umjetnike bi upoznali i japanske i argentinske umjetnike a desilo se obratno, danas od 10 popularnih američkih umjetnika znamo samo 5.

I zato ne slušam aktuelnu muziku, ne zbog toga što odbijam išta novo već što nam se umjetnici ne nude sami kroz TV i radio. Muzika znači emocije i uspomene na neki događaj a to smo dobijali kroz linearni TV i radio. Čim ja moram sam nešto tražiti, to nije spontano i vještački je.

Ja nisam nostalgičan za starijom muzikom i filmovima, već sam nostalgičan za vremenom kada su nas muzika i filmovi ujedinili, kada smo svi razgovarali o jednom filmu i seriji i znali svi za neku pjesmu. I to su internet i telefon uništili i uzeli dušu iz toga.

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 11 Sep 2026, 07:22

ja nisam nostalgican ni za cime...nikad ja nisam volio pricat nii sa kime niocemu tako da :D.
ma kontam te ja ...jednostavno je najbolje zivjeti i pustit druge da zive,sloboda izbora je zakon..slusas Mirsadu i jarane meni je ti ok slusas Slipknot ma samo slusaj..i dont give a fuck..ako me kontas..
dream of spring...

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 11 Sep 2026, 07:58

ironman wrote: 11 Sep 2026, 07:22 ja nisam nostalgican ni za cime...nikad ja nisam volio pricat nii sa kime niocemu tako da :D.
ma kontam te ja ...jednostavno je najbolje zivjeti i pustit druge da zive,sloboda izbora je zakon..slusas Mirsadu i jarane meni je ti ok slusas Slipknot ma samo slusaj..i dont give a fuck..ako me kontas..
Shvatam šta govoriš ali to nije samo povezano sa muzikom, već to ima i dublje značenje. To je isto jedan primjer gdje su nas telefoni udaljili jedni od drugih.

Prije si na poslu, školi i u kući mogao razgovarati o najnovijoj pjesmi ili zadnjoj epizodi serije. Radi se o komunikaciji među ljudima, inače postaješ čudak i samotnjak.

Nemamo zajedničkih tema sa ljudima oko sebe, jer niko to ne prati, i onda se zatvoriš u kuću i komuniciraš sa nekim nevidljivim Korejancem preko Reddita, jer on jedini zna za tu pjesmu ili za taj film.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 24962 times
Been thanked: 22943 times

Post by Masamune » 11 Sep 2026, 08:00

Ja sam jučer puštao Mirsadu i jarane na poslu.

Kolegice su me htjele baciti kroz prozor.

Na kraju sam pustio onu Minelu ti propadaš ti propadaš jer se opijaš, ti propadaš ti propadaš jer se drogiraš :D.

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 11 Sep 2026, 08:44

Masamune wrote: 11 Sep 2026, 08:00 Ja sam jučer puštao Mirsadu i jarane na poslu.

Kolegice su me htjele baciti kroz prozor.

Na kraju sam pustio onu Minelu ti propadaš ti propadaš jer se opijaš, ti propadaš ti propadaš jer se drogiraš :D.
podrzavam...ja kad pustim Udri Meho...grmi
dream of spring...

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 11 Sep 2026, 16:09

Image
Image

Dva momka, dva uspješna i poznata muzičara su nas rano napustila, poginuli u tragičnim saobraćajnim nesrećama.

Za mnoge nije samo otišla mladost, već su i ostavili prazno mjesto u muzici u regiji za vrijeme njihove popularnosti.

Nisam nikada bio tipa koja je voljela pjesme koje su pjevali pjevači poput Proeskog, ali čak i ja znam iz cuga navesti “Pratim te” kao jednu od njegovih pjesama i znam da je momak bio veliki humanitarac.
O Draženu ne moram ni govoriti, kao članu Crvene Jabuke i Nadrealista.

I o njima su znali i staro i mlado.

Kakve bi bile reakcije da danas pogine neki momak kao Adi Šoše?
To nije neki kafanski pjevač, samo ovaj video ima skoro 9 miliona pregleda

Zašto bi danas reakcije mnogih na tu vijest, čak i kod mladih, za nekog od 9 miliona pregleda bila “Prvi put čujem za njega, ali je žalosno što je mlad poginuo”?

Čak i ako bi neko rekao “Za njih dvojicu znaš jer si bio mlađi, ne pratiš danas novije izvođače”. Ako neko ima toliko miliona pregleda, trebao je skoro svako čuti za njega.

Radi se o tome da nisi morao prije kupiti kasetu od Crvene Jabuke da bi znao ko je Dražen, dok danas ako nisi među onima koji nisu doprinijeli tim pregledima od 9 miliona, ti i ne znaš za njega.

Ako se samo radi o tome da smo prije bili limitirani, onda bi Adi Šoše bio još popularniji od Ričla i Proeskog, jer bi danas imali mogućnost da ga slušaju i oni koji nisu imali prije mogućnosti da ga poslušaju.

Da je Halid Bešlić lično izdao svoju prvu pjesmu na YouTube ili Spotify umjesto na klasičan način, reakcije na njegovu smrt bi bile “Umro neki stariji pjevač”.

Shadow
Svemirka
Svemirka
Has thanked: 26637 times
Been thanked: 30353 times

Post by Shadow » 12 Sep 2026, 02:28

Do vremena je. Prije je muzika imala drugaciju tezinu i spajala je ljude, pa je svaki gubitak djelovao licno. Nisi mogao klikom i bilo gdje da cujes muziku koju ti hoces. I da presaltas koju muziku neces. Mogao si okrenuti kanal, ali jednostavno niko nije to radio. Ranije je bila dostupna manje, ali tamo gdje je odzvanjalo. Ko nije cuo Tosetov smijeh na radio stanicama? Pa culi su svi, i svi su znali. Danas sve ima filter. Ovi silni pregledi, ne znaci slusa me dosta ljudi, nego slusa me odredjen broj, na ripitu.

Mozda bi suzu pustila za ovim malim, al nije to ni blizu kako sam rigala za Proeskim.
Ne mislim da sam izgubila empatiju. Tuga za njim je bila vezana i za moju mladost, za vrijeme kada sam imala vise snage i prostora u srcu da upijam te vanjske dogadjaje. Sa sazrijevanjem i godinama, covjek stvori zastitni mehanizam, da te ovakve stvari vise ne mogu slomiti. Nosis sopstvene borbe i oklop kao zastitu. Trosis se tamo gdje moras. Jednostavno.

P.S. ali i u ta vremena je moja okolina mislila da sam nenormalna koliko placem i oplakujem 😋
Acta non Verba

Post Reply

Return to “Muzika”