ina wrote: 30 Sep 2026, 17:20
Masamune wrote: 30 Sep 2026, 11:08
Koliko ste vi pod tim pritiskom zbog izgleda i muškarci su pod stalnim pritiskom zbog naše korisnosti i snage.
Time poprilično pada u vodu ono da je svijet krojen isključivo po mjeri muškarca.
Muškarci mogu osjećati pritisak unutar sustava, ali taj sustav i dalje radi u vašu korist. Ne budi smiješan.
I uspoređivati očekivanja od muškaraca s globalnim i sustavnim položajem žena u svijetu potpuno ignorira širu sliku realnosti.
A često uzimate vlastito ili izolirano iskustvo.. ili floskule o tome kako je "zakonski sve ravnopravno".. kao univerzalno pravilo..
Čuj Tuzlaka nisu oštećene..
Eto "ja" na poslu sam zakonski imala nekad i imam istu platu kolege muškarca, a ne minimalno 15% manje..
Sigurno ću s identičnim znanjem i vještinama dobiti prije i bolju poziciju.. ili i radno mjesto.. a na kraju i penziju.
U međuvremenu neće mi se prigovarati majčinstvo..
I na nekom sastanku ako žensko oštrije iznese neka prava ili stav neće uopšte biti proglašena histeričnom nego jakom.
Na ženkoj brigi je 80% kućanstva, djece, roditelja a i ljubimaca..
Možemo se šetati i noću slobodno ulicom a da nas pri tome nešto ne grčne iznutra

itd itd samo "mali" primjeri.
I izjednačavati prisutnost muškog pritiska ili govoriti o nikakvoj oštećenosti žena.. je neozbiljno i patetično.
Danas je u mnogim situacijama ženama lakše.
Evo u mojoj firmi radnica koja je počela raditi poslije mene, prvi naš susret me je zagrlila čvrsto i poljubila, ne u usta, ali par centimetara pored usana, i tako 20 ostalih kolega svako jutro pozdravlja bez pitanja može li tako.
Da sam ja bar pet koleginica tako pozdravljao bez pitanja, išao bih kod šefa na razgovor.
Danas je dovoljno da žena samo kaže da je neki kolega neprimjereno dodirnuo, uništila mu je karijeru, u najboljem slučaju bar na određeno vrijeme. Čak i ako se kasnije ispostavi da laže, neće on moći nikada skinuti ljagu sa sebe.
Pa toliki zločini, ako je muško počinio, odmah je kriv, ako je žensko onda se secira slučaj da se pronađe uzrok, a većina i prije pronalaska uzroka odmah sumnja da je to neki muškarac prouzrokovao.
I dan danas se muško boji prijaviti nasilje u braku jer će ga ismijavati da je peško, slabić i plačko.
Većina žena isto dobija posao zbog izgleda. Ako obuće mini suknju i izbaci dekolte, veće su šanse, dok kod muškarca ne igra nikakvu ulogu u dobijanju posla i ako je se nabildovao, izbacio bicepse i obukao orginal Adidas majicu.
Žene imaju luksuz danas da očekuju da se tretiraju kao dame bez obzira što su odbacile sve pozitivne osobine koje su imale njihove nene, dok se kod muškarca očekuje da odbaci sve one “pećinske” osobine koje su imali njihovi djedovi.
“Očekujem i dalje da ćeš mi otvoriti vrata ali ne očekuj od mene da ću staviti pivu na sto pred tebe kada dođeš umoran sa posla”.
Žene odbacuju klasične ženske poslove jer ne žive u prahistorijskom vremenu ali očekuju od muškarca ne samo da nastavi raditi klasične muške poslove, već i da počnu raditi i ženske
“Danas si ti na redu da usisaš kuću i opereš suđe ali ne očekuj da ću ti pomoći da zamijeniš gumu na autu ili da popravim televizor”.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.