Jesu li žene kao i vino bolje ako su starije?

Diskusije o ljubavi, vezama, prijateljima...

Moderator: spacebound

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4568 times
Been thanked: 4247 times
Status: Online

Re: Jesu li žene kao i vino bolje ako su starije?

Post by Naseef Mushroom » 30 Sep 2026, 16:42

ElTriconi wrote: 30 Sep 2026, 16:31
Veca wrote: 30 Sep 2026, 16:25

eh, ota sam, i zamisli neko hoce nesto kod mene postici silom...budale.
E to ti je jedna nevidljiva stvar a jako bitna za psihicko zdravlje. Znaci ponos, postavis granicu i nema te sile da se ta granica predje 🤔
Lahko je imati ponos i samopouzdanje kada ti neki Meho sa ulice dobacuje kakav si čudan, nažalost mnogima je ponos i samopouzdanje uništeno od rodbine i najboljih prijatelja koji ustvari trebaju biti podrška.
Ima bezbroj slučajeva gdje talentovani ljudi ili ljudi koji su određene tipe grohnu u sebi jer roditelji ismijavaju talenat, npr. ako je neko talentovan operski pjevač ili ako otac lično ismijava sina koji je malo mekši i nije tipična muškarčina kao on.
Mnogi tinejdžeri veoma rano se pronađu, ali im rođena mati to uništi “Gdje ćeš to obući? Vidi se, ličiš na…”
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 30096 times
Been thanked: 8264 times
Status: Offline

Post by Veca » 30 Sep 2026, 16:45

Naseef Mushroom wrote: 30 Sep 2026, 16:30
Veca wrote: 30 Sep 2026, 16:14

tbj. ja, cim i mali pritisak osjetim, od bilo koga, meni hoce nesto da bude...daaavno sam se ja za svoju slobodu izborila i debelo platila, ja silu mrzim iz dna duse.................nazalost, ima naroda, bilo musko ili zensko, nemaju pojma sta znaci sloboda i nesposobni su slobodno i u slobodi zivjeti.
A ima i osoba koje su odrasle u određenoj generaciji ili danas u određenoj sredini gdje misle da su isto slobodne, ali su zarobljene kao robovi u tom krugu pa nisu svjesne da nisu slobodne.
Kod većine je od malih nogu usađeno da postoji normalno i neprirodno, pa se vode onim motom “Samo ako mogu misliti slobodno i raditi šta želim, ne znači da moram raditi i nenormalne stvari”.
Tako je kod svih žena prije 80 godina (a i danas po selima) bilo “Slobodna sam bila da radim šta želim i uživala sam u toj slobodi” ali je biti više od domaćice bila crvena linija, i to za nju uopšte nije bilo ograničenje već nešto šta se podrazumijeva.

Pa imamo i stare brakove gdje par koji danas ima 80 godina se ponosi što imaju 60 godina sretnog braka, pa onda čuješ nju kako romantizira situacije kako joj je čovjek samo strogim pogledom dao do znanja gdje joj je mjesto. Ali za nju je to bilo 60 godina sretnog braka, jer to za nju nije bilo ograničenje već definicija slobode koje će se svaka žena pridržavati.

pusti ba nase mame i nene, ta vremena su davno prosla i hvala, Bogu.
nadam se da ste to skuzili. :kafa
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 30357 times
Been thanked: 32081 times

Post by ironman » 30 Sep 2026, 17:17

ja bas i ne volem vino :D.
dream of spring...
...and justice for all

ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 5585 times
Been thanked: 8092 times

Post by ina » 30 Sep 2026, 17:20

Masamune wrote: 30 Sep 2026, 11:08
ina wrote: 30 Sep 2026, 10:53 Svijet je krojen po mjeri muškaraca, gdje su žene sistematski u nepovoljnijem položaju i u društvu, na poslu, i na ulici, a eto i pred ogledalom. Muškarcima se često daju privilegije (čak i od same strane nekih žena) u većini toga.. ako ne i u svemu..

Njihove bore postaju medalje za hrabrost ili proživljene priče, dok se na ženi rizikuju pretvoriti u krivicu ili manu koju treba sakriti.. tonom sminke.. ili uništiti estetskim zahvatima.. kao da je mladost i vanjski izgled jedino mjerilo njihove vrijednosti ili ljepote.

A primijetila sam da većina balkanskih žena izgleda mlađe od partnera.. čak i bez sminke i kad je u pitanju sasvim mala razlika godina.
I između ostalog i genetika itekako ima svoj uticaj.
Koliko ste vi pod tim pritiskom zbog izgleda i muškarci su pod stalnim pritiskom zbog naše korisnosti i snage.

Time poprilično pada u vodu ono da je svijet krojen isključivo po mjeri muškarca.

Muškarci mogu osjećati pritisak unutar sustava, ali taj sustav i dalje radi u vašu korist. Ne budi smiješan.
I uspoređivati očekivanja od muškaraca s globalnim i sustavnim položajem žena u svijetu potpuno ignorira širu sliku realnosti.

A često uzimate vlastito ili izolirano iskustvo.. ili floskule o tome kako je "zakonski sve ravnopravno".. kao univerzalno pravilo..

Čuj Tuzlaka nisu oštećene..
Eto "ja" na poslu sam zakonski imala nekad i imam istu platu kolege muškarca, a ne minimalno 15% manje..
Sigurno ću s identičnim znanjem i vještinama dobiti prije i bolju poziciju.. ili i radno mjesto.. a na kraju i penziju.
U međuvremenu neće mi se prigovarati majčinstvo..
I na nekom sastanku ako žensko oštrije iznese neka prava ili stav neće uopšte biti proglašena histeričnom nego jakom.

Na ženkoj brigi je 80% kućanstva, djece, roditelja a i ljubimaca..
Možemo se šetati i noću slobodno ulicom a da nas pri tome nešto ne grčne iznutra 🤔 itd itd samo "mali" primjeri.
I izjednačavati prisutnost muškog pritiska ili govoriti o nikakvoj oštećenosti žena.. je neozbiljno i patetično.
Svijest ima sidrište.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 30 Sep 2026, 17:50

Veca wrote: 30 Sep 2026, 16:45
Naseef Mushroom wrote: 30 Sep 2026, 16:30
A ima i osoba koje su odrasle u određenoj generaciji ili danas u određenoj sredini gdje misle da su isto slobodne, ali su zarobljene kao robovi u tom krugu pa nisu svjesne da nisu slobodne.
Kod većine je od malih nogu usađeno da postoji normalno i neprirodno, pa se vode onim motom “Samo ako mogu misliti slobodno i raditi šta želim, ne znači da moram raditi i nenormalne stvari”.
Tako je kod svih žena prije 80 godina (a i danas po selima) bilo “Slobodna sam bila da radim šta želim i uživala sam u toj slobodi” ali je biti više od domaćice bila crvena linija, i to za nju uopšte nije bilo ograničenje već nešto šta se podrazumijeva.

Pa imamo i stare brakove gdje par koji danas ima 80 godina se ponosi što imaju 60 godina sretnog braka, pa onda čuješ nju kako romantizira situacije kako joj je čovjek samo strogim pogledom dao do znanja gdje joj je mjesto. Ali za nju je to bilo 60 godina sretnog braka, jer to za nju nije bilo ograničenje već definicija slobode koje će se svaka žena pridržavati.

Budi sretna što živiš u sredini gdje misliš da su to prošla vremena.
Sredina igra isto veliku ulogu hoće li se ubiti naše pravo “ja” i da se unda utopimo u sredinu, bez obzira koliko neki mislili “mene neće”.
Ovo je fotografija iz 2026.

Image

Zamisli da su ti ovo roditelji i ostala rodbina, komšiluk, mušterije u birtiji koja je jedino mjesto izlaska u selu, a nema naznaka da ćeš ga napustiti, ili gore, 20 godina odrastanja u zom mjestu bi te formiralo.

Koliko bi šanse imalo tvoje “ja” da oostane u takvoj sredini da si tipa Lady Gaga ili da si muško a tipa si David Lynch?
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.

ina
Mjesečarka
Mjesečarka

Post by ina » 30 Sep 2026, 17:50

Veca wrote: 30 Sep 2026, 15:59
Shadow wrote: 30 Sep 2026, 15:55 Zena treba bit sto zeli. Moze bit i domacica a pored toga i iznad svega, finansijski neovisna.

pa, nedaju joj zene :D. :plavi
Svijet je većinom (bio) nepravedniji i okrutniji prema ženama..
Ili neka mi se prilože dokazi suprotnog, ako neko misli da postoje..

A ima i žena koje vjeruju kako je muški glas, muško mišljenje i muška perspektiva "objektivnija" i važnija.
Nisam to jednom ni vidjela ni doživjela.. pogotovo u poslovnim vodama.
Svijest ima sidrište.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 62101 times
Been thanked: 11342 times

Post by ElTriconi » 30 Sep 2026, 18:00

ina wrote: 30 Sep 2026, 17:50

A ima i žena koje vjeruju kako je muški glas, muško mišljenje i muška perspektiva "objektivnija" i važnija.
Ko je sa strane moze mislit sta hoce jer oni koji su aktivni oblikuju drustvo. Od pasivnosti nema nista 🤔
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta 🤗😊

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 25353 times
Been thanked: 23309 times

Post by Masamune » 30 Sep 2026, 18:02

ina wrote: 30 Sep 2026, 17:20
Koliko ste vi pod tim pritiskom zbog izgleda i muškarci su pod stalnim pritiskom zbog naše korisnosti i snage.

Time poprilično pada u vodu ono da je svijet krojen isključivo po mjeri muškarca.

Muškarci mogu osjećati pritisak unutar sustava, ali taj sustav i dalje radi u vašu korist. Ne budi smiješan.
I uspoređivati očekivanja od muškaraca s globalnim i sustavnim položajem žena u svijetu potpuno ignorira širu sliku realnosti.

A često uzimate vlastito ili izolirano iskustvo.. ili floskule o tome kako je "zakonski sve ravnopravno".. kao univerzalno pravilo..
Nije to samo unutar sustava, već su tu i biološki faktori u igri, kao i evolucijska uloga muškarca i adaptacija. To se do dana danas nije znatno mijenjalo jer se i dalje od muškaraca uglavnom očekuje da su provajderi i zaštitnici. Jeste i odgoj išao u tom smjeru, ali je taj odgoj baziran i na biološkim razlikama. Jesu preuzeli i poluge moći jer je to očigledno funkcionisalo.

Ja kad govorim o svijetu po mjeri muškarca ne mislim tamo na neke islamske republike i slično, već se referišem na moderna zapadna društva. Žene su sve moćnije i ja lično nemam problem s tim. Problem je kad se kritikuje ili ne poštuje uloga muškarca koji je morao graditi, štititi, riskirati i privređivati da bi imali ovo što danas imamo. Ne umanjuje to ni malo ulogu žena u svemu tome. To bi trebalo priznavati i poštovati, ali ne biti rob prošlosti. Pogotovo ne treba omaložavati i gurati neke agende.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 30 Sep 2026, 18:38

ina wrote: 30 Sep 2026, 17:20

Čuj Tuzlaka nisu oštećene..
Eto "ja" na poslu sam zakonski imala nekad i imam istu platu kolege muškarca, a ne minimalno 15% manje..
Sigurno ću s identičnim znanjem i vještinama dobiti prije i bolju poziciju.. ili i radno mjesto.. a na kraju i penziju.
U međuvremenu neće mi se prigovarati majčinstvo..
I na nekom sastanku ako žensko oštrije iznese neka prava ili stav neće uopšte biti proglašena histeričnom nego jakom.

Na ženkoj brigi je 80% kućanstva, djece, roditelja a i ljubimaca..
Možemo se šetati i noću slobodno ulicom a da nas pri tome nešto ne grčne iznutra 🤔 itd itd samo "mali" primjeri.
I izjednačavati prisutnost muškog pritiska ili govoriti o nikakvoj oštećenosti žena.. je neozbiljno i patetično.
Danas je u mnogim situacijama ženama lakše.
Evo u mojoj firmi radnica koja je počela raditi poslije mene, prvi naš susret me je zagrlila čvrsto i poljubila, ne u usta, ali par centimetara pored usana, i tako 20 ostalih kolega svako jutro pozdravlja bez pitanja može li tako.
Da sam ja bar pet koleginica tako pozdravljao bez pitanja, išao bih kod šefa na razgovor.

Danas je dovoljno da žena samo kaže da je neki kolega neprimjereno dodirnuo, uništila mu je karijeru, u najboljem slučaju bar na određeno vrijeme. Čak i ako se kasnije ispostavi da laže, neće on moći nikada skinuti ljagu sa sebe.

Pa toliki zločini, ako je muško počinio, odmah je kriv, ako je žensko onda se secira slučaj da se pronađe uzrok, a većina i prije pronalaska uzroka odmah sumnja da je to neki muškarac prouzrokovao.

I dan danas se muško boji prijaviti nasilje u braku jer će ga ismijavati da je peško, slabić i plačko.

Većina žena isto dobija posao zbog izgleda. Ako obuće mini suknju i izbaci dekolte, veće su šanse, dok kod muškarca ne igra nikakvu ulogu u dobijanju posla i ako je se nabildovao, izbacio bicepse i obukao orginal Adidas majicu.

Žene imaju luksuz danas da očekuju da se tretiraju kao dame bez obzira što su odbacile sve pozitivne osobine koje su imale njihove nene, dok se kod muškarca očekuje da odbaci sve one “pećinske” osobine koje su imali njihovi djedovi.
“Očekujem i dalje da ćeš mi otvoriti vrata ali ne očekuj od mene da ću staviti pivu na sto pred tebe kada dođeš umoran sa posla”.

Žene odbacuju klasične ženske poslove jer ne žive u prahistorijskom vremenu ali očekuju od muškarca ne samo da nastavi raditi klasične muške poslove, već i da počnu raditi i ženske
“Danas si ti na redu da usisaš kuću i opereš suđe ali ne očekuj da ću ti pomoći da zamijeniš gumu na autu ili da popravim televizor”.

ina
Mjesečarka
Mjesečarka

Post by ina » 30 Sep 2026, 20:02

Ljudska vrsta je evoluirala upravo zato što se prilagođava i prelazi s golog biološkog opstanka na socijalne, civilizirane sustave. Ako ćemo se izvlačiti na biologiju, onda su i žene kroz povijest nosile teret rađanja, (često i umirale.. pogotovo poslije raznih poroda da bi ostavile kralju nasljednika) opstanka i brige o zajednici u nemogućim uvjetima..

I ne omalovažavam ja osobno rad i trud i protekciju (ni fizičku a ni umnu) kroz povijest nekih muškaraca..

Spomenuti ću za primjer Lidiju Poët (pošto sam gledala nedavno i seriju) i njenog brata.. da on nije imao zakonski prostor, snagu, testise i 'leđa' da stane uz svoju sestru u borbi protiv tadašnjeg truhlog sustava, ko zna kad bi ijedna žena u It dobila pravo uopšte i zakoračiti u pravosuđe.
​I taj primjer pokazuje poentu.. sustav je bio toliko zatvoren i skrojen po muškoj mjeri da su ženama često trebali muškarci s pozicijom moći da bi ikako dobile osnovna prava.

Što se tiče današnjice.. i dalje ima truhlosti u sustavima.. a i društvu.. i razne nepravde većinom i više prema ženama..

i sve dok

- 50.000 žena i djevojaka svake godine širom svijeta bude ubijeno

- žene globalno i dalje zarađuju znatno manje od muškaraca za isti ili srodan rad.. oko 20% dok se u mnogim industrijama i regijama penje i više.. što direktno utiče i na financijsku neovisnost i kasnije manje penzije..

- u poslovnom svijetu majčinstvo često donosi sistemsku penalizaciju..

- se od žena očekuje vječna mladost..

- na radnom mjestu milijuni žena širom svijeta svakodnevno trpe psihičko, verbalno, pa i seksualno uznemiravanje i sve ono što sam već spominjala predhodno..

Za mene je svaki dodatni argument.. priča, opravdavanja ili neko kmečavsko iznošenje muških muka.. jako plitko.

Nemam više ništa za dodati. :D
Svijest ima sidrište.

Tokmak
Vucin apostol
Vucin apostol
Has thanked: 1943 times
Been thanked: 1649 times

Post by Tokmak » 30 Sep 2026, 20:04

Slučajno ili ne, baš danas je rođendan Monici Bellucci, i to 62-gi.
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!

Post by Veca » 30 Sep 2026, 21:06

Naseef Mushroom wrote: 30 Sep 2026, 17:50
Veca wrote: 30 Sep 2026, 16:45

Sredina igra isto veliku ulogu hoće li se ubiti naše pravo “ja” i da se unda utopimo u sredinu, bez obzira koliko neki mislili “mene neće”.

Image

Zamisli da su ti ovo roditelji i ostala rodbina, komšiluk, mušterije u birtiji koja je jedino mjesto izlaska u selu, a nema naznaka da ćeš ga napustiti, ili gore, 20 godina odrastanja u zom mjestu bi te formiralo.

Koliko bi šanse imalo tvoje “ja” da oostane u takvoj sredini da si tipa Lady Gaga ili da si muško a tipa si David Lynch?

ma ajde, ne budi smijesan, kakav qratz i palac, da budem sretna ovdje gdje sam, ja sam rodjena 1963, mala carsija, kod kuce, patrijarhat stroziji, komsiluk isti takav, ja sto sam bila, a i postala, sve sam tamo, samo sam isla i vikala :kita kao sto i ovdje vicem, za svoje JA, sam se pocela kao dijete boriti i placati,bilo kod kuce ili u carsiji, to, za sredinu ili bilo sta sto si nabroj'o, ev opet :kita nije se rodio, ko je Vecu porobio. :D :kafa ja se rodila kao demokrat, a ovi ovdje imali demokratiju u skoli :D. jao, haj bizi, opet ti kazem, nemoj sa mnom pricat'. dizes mi tlak bezveze, eto pricaj s njima. :D

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

Post by Veca » 30 Sep 2026, 21:15

ina wrote: 30 Sep 2026, 17:50

ma nema sanse da je meni jedno ili drugo vaznije, ja sam cijeli zivot zbog te ravnopravnosti na barikadama, ali smo razliciti, meni je vazno da se to shvati, isto smo vrijedni, razmisljamo drugacije...

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1097 times
Been thanked: 1739 times

Post by tuzlak1212 » 30 Sep 2026, 21:29

ina wrote: 30 Sep 2026, 20:02 Ljudska vrsta je evoluirala upravo zato što se prilagođava i prelazi s golog biološkog opstanka na socijalne, civilizirane sustave. Ako ćemo se izvlačiti na biologiju, onda su i žene kroz povijest nosile teret rađanja, (često i umirale.. pogotovo poslije raznih poroda da bi ostavile kralju nasljednika) opstanka i brige o zajednici u nemogućim uvjetima..

I ne omalovažavam ja osobno rad i trud i protekciju (ni fizičku a ni umnu) kroz povijest nekih muškaraca..

Spomenuti ću za primjer Lidiju Poët (pošto sam gledala nedavno i seriju) i njenog brata.. da on nije imao zakonski prostor, snagu, testise i 'leđa' da stane uz svoju sestru u borbi protiv tadašnjeg truhlog sustava, ko zna kad bi ijedna žena u It dobila pravo uopšte i zakoračiti u pravosuđe.
​I taj primjer pokazuje poentu.. sustav je bio toliko zatvoren i skrojen po muškoj mjeri da su ženama često trebali muškarci s pozicijom moći da bi ikako dobile osnovna prava.

Što se tiče današnjice.. i dalje ima truhlosti u sustavima.. a i društvu.. i razne nepravde većinom i više prema ženama..

i sve dok

- 50.000 žena i djevojaka svake godine širom svijeta bude ubijeno

- žene globalno i dalje zarađuju znatno manje od muškaraca za isti ili srodan rad.. oko 20% dok se u mnogim industrijama i regijama penje i više.. što direktno utiče i na financijsku neovisnost i kasnije manje penzije..

- u poslovnom svijetu majčinstvo često donosi sistemsku penalizaciju..

- se od žena očekuje vječna mladost..

- na radnom mjestu milijuni žena širom svijeta svakodnevno trpe psihičko, verbalno, pa i seksualno uznemiravanje i sve ono što sam već spominjala predhodno..

Za mene je svaki dodatni argument.. priča, opravdavanja ili neko kmečavsko iznošenje muških muka.. jako plitko.

Nemam više ništa za dodati. :D
u mom poslu (software engineering), zene su prosjecno manje kvalitetne radnice i manje se zrtvuju i u radnom vremenu i u slobodno vrijeme da se projekat iznese
izvan projekta manje su zainteresovane da uce nove tehnologije
a zivimo u kapitalizmu, kada se projekat iznese i firma pocne da bere plodove novih kapitalnih tokova, da li je posteno dati vecu platu onome ko je vise radio?

ja nisam nikad vidio da sef daje vecu platu radniku koji kapitalno manje mu donosi u firmu, a manju platu daje drugom radniku koji mu vise donosi u firmu profita... to je samo po sebi kontradiktorno, takav sef ce bankrotirat, zasto da neko investira pare da bi u svojoj firmi zadrzavao crve a lose placano odlicne radnike
ja kad god procitam da zene primaju manju platu, to prosto znaci da su te individualne zene manje kvalitetni radnici

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 25353 times
Been thanked: 23309 times

Post by Masamune » 30 Sep 2026, 22:46

Dakle, argumenti i onda za kraj poklopac na lonac i diskreditacija drugih diskutanata da su plitki u slučaju da nastave, a u slučaju nastavka bilo bi sigurno si neka luzerčina od muškarca koji mrzi žene. Tako to gotovo uvijek bude :D.

Ali znam da Nazif ima strpljenja pa će sigurno odgovoriti. Ja dižem ruke :D.

Shadow
Svemirka
Svemirka
Has thanked: 27061 times
Been thanked: 31057 times

Post by Shadow » 30 Sep 2026, 22:47

Veca godiste moje mame :srce
Acta non Verba

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

Post by Veca » 30 Sep 2026, 23:18

Shadow wrote: 30 Sep 2026, 22:47 Veca godiste moje mame :srce

ooooj :D. :ljub

Quds
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 5872 times
Been thanked: 2628 times

Post by Quds » 30 Sep 2026, 23:58

Masamune wrote: 30 Sep 2026, 22:46 Dakle, argumenti i onda za kraj poklopac na lonac i diskreditacija drugih diskutanata da su plitki u slučaju da nastave, a u slučaju nastavka bilo bi sigurno si neka luzerčina od muškarca koji mrzi žene. Tako to gotovo uvijek bude :D.

Ali znam da Nazif ima strpljenja pa će sigurno odgovoriti. Ja dižem ruke :D.
Nazif je naša snaga. :D.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 01 Oct 2026, 06:28

Veca wrote: 30 Sep 2026, 21:06
Naseef Mushroom wrote: 30 Sep 2026, 17:50

Image

ma ajde, ne budi smijesan, kakav qratz i palac, da budem sretna ovdje gdje sam, ja sam rodjena 1963, mala carsija, kod kuce, patrijarhat stroziji, komsiluk isti takav, ja sto sam bila, a i postala, sve sam tamo, samo sam isla i vikala :kita kao sto i ovdje vicem, za svoje JA, sam se pocela kao dijete boriti i placati,bilo kod kuce ili u carsiji, to, za sredinu ili bilo sta sto si nabroj'o, ev opet :kita nije se rodio, ko je Vecu porobio. :D :kafa ja se rodila kao demokrat, a ovi ovdje imali demokratiju u skoli :D. jao, haj bizi, opet ti kazem, nemoj sa mnom pricat'. dizes mi tlak bezveze, eto pricaj s njima. :D
Tebi svaka čast i respekt, ali kad pominješ 1963., u 1973., znači 10 godina kasnije, mamina tetka se žalila mojoj praneni, svojoj majci, da ima problema u braku sa čovjekom iz Hercegovine, a mati joj na to “Ako ne možeš više, eno ti Neretva pa se baci”.

Nisu svi borci kao ti, nekima je lakše kada se drugi prije izbore za prava u kojima će i oni onda uživati, ne mora značiti da su te osobe kukavice ili lijeni, samo nemaju snage da se izbore za sebe.

Shadow
Svemirka
Svemirka
Has thanked: 27061 times
Been thanked: 31057 times

Post by Shadow » 01 Oct 2026, 06:38

Nikad ne znas sta sve mozes, i koliko si u stanju podnijeti, promijeniti, dok ne probas. Najbitnija stvar za pocetak je, usudit se.
Acta non Verba

Post Reply

Return to “Ljubav & Prijateljstvo”