Velika Britanija

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: London bi mogao dobiti prvog muslimanskog gradonačelnika

Post by STrendzer » 10 May 2016, 00:10

hmmmm....jaka vijest u p. m. ?!!....pitanje..?!

Jel imamo mi ista drugo u rukavu osim ovih gluposti..?

Misliim doslovno do zida....sta imamo jos mi kao muslimani ? :hm :hm :grana

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla » 10 May 2016, 00:12

pjesmu
[ytube][/ytube]
:D.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4133 times
Been thanked: 3098 times

Post by Lavlje_srce » 10 May 2016, 00:17

STrendzer wrote:hmmmm....jaka vijest u p. m. ?!!....pitanje..?!

Vijest nije nista spektakularno, samo je pozitivna, u moru beznadeznih, bezveznih i/ili prosjecno losih.

p.s. Ja ne zalazim na teme koje me ne zanimaju. Ne znam sta vas toliko vuce tu.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4456 times
Been thanked: 3426 times

Post by Melek » 10 May 2016, 00:19

Ama dedera.. I Yasser Arafat je 94. dobio Nobelovu nagradu pa eto sta bide :cudi
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by STrendzer » 10 May 2016, 01:03

Melek wrote:Ama dedera.. I Yasser Arafat je 94. dobio Nobelovu nagradu pa eto sta bide :cudi

to je to jarane...ufff bolje da cutim....ide mi na nesto vec odavno...vijesi tipa-"rumunka presla na islam....itd ...itd...itd..."...joooooooo jooooo..:( :(

ok necu dalje,nemam volje vise o banalnim stvarima pricat ko da sam otkrio toplu vodu a ne najobicniju logiku tipa "2+2".. :grana

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3940 times
Been thanked: 2966 times

Post by Pasaga » 10 May 2016, 07:49

Lavlje_srce wrote:
STrendzer wrote:hmmmm....jaka vijest u p. m. ?!!....pitanje..?!

Vijest nije nista spektakularno, samo je pozitivna, u moru beznadeznih, bezveznih i/ili prosjecno losih.

p.s. Ja ne zalazim na teme koje me ne zanimaju. Ne znam sta vas toliko vuce tu.
...dapaCe....naprotiv..... :kafa
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates » 10 May 2016, 08:02

U pauzi freneticne proslave koja se spontano prosirila citavom planetom povodom inauguracije novog londonskog gradonačelnika, imamo mrvu vremena da se podsjetimo blistave bliske istorije Laburisticke Partije Velike Britanije čiji je Mister Khan član. :hop

Prvo da napomenem da se i u mom skromnom domu skromno proslavlja ovaj skromni ali i istorijski trenutak. Okrenuli smo troje sirote jagnjadi, nabrzinu se razbacalo pet-šest bureka :bali , narezalo se meze usitno, baklavama častimo prijatelje, komšije, postare i slučajne prolaznike. Zavezali smo zastave Kanade, Velike Britanije, BIH, Pakistana i Srpa I Čekića i objesili ih na svaki prozor. Odusevljeni narod komsiluka je raspalio i narodno-oslobodilacko kolo :ples

Ali ipak, zadrzimo dostojanstvo i ponasajmo se profesionalno. Ponosna Laburisticka (Radnicka) Partija već duže vremena ima najbesmislenije ime za partiju u ovom dijelu planete. Otkada je Tony Blair prihvatio takozvani The Third Way, partija je napustila najvažnije ciljeve koje jedna radnička partija treba da ima. U platformama se ne spominje socijalizam, prihvaćen je totalni kapitalizam, izgubljena je veza sa radničkim sindikatima, itd. Sto bi Drug Mohr rekao, prava filistarska partija politickih hohstaplera. Drugim riječima, Tony Blair je prodao laburisticku guzu velikom biznisu. :sex

Nedavno je Tony Blair pod pokroviteljstvom Abu Dabija :sok savjetovao Aleksandra Vucica :sok kako se sopstveni narod nježno analno penetrira :sex a da ne boli previse. :sok :sok :sok

Dolaskom Jeremy Corbyna na čelo Laburisticke Partije prošle godine, postojala je nada da se partija vrati izvornim ciljevima. Kad ono iebiga auuuu. :lud
Struja u partiji koju sada predvodi Khan zahtjeva da se partija vrati Blairovom Trećem Putu. :rol

U sljedećoj epizodi prenosa proslave, očekujemo javljanje uzivo iz Londona i sa nebesa:

1) Možda ćemo uspjeti da intervjuisemo neke od 53.5% ljudi koji nisu izašli na izbore za gradonacelnika. :hm

2) Možda ćemo uspjeti da nagovorimo Boga da se izjasni koja su mu politička ubjedjenja. Nikad se ne zna. :cvike

3) A možda bude i osvrt i na dje ba i kad zapelo u Velikoj Britaniji i svijetu. :djed
. . . . . . . . .

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9990 times
Been thanked: 11869 times

Post by Krokodil Behko » 10 May 2016, 10:33

ANDREJ NIKOLAIDIS: Pobjeda Sadiqa Khana i 'mi'

Građani Londona su za gradonačelnika izabrali Sadiqa Khana, muslimana, sina vozača autobusa, doseljenika iz Pakistana. Kao i uvijek, moguće je biti ciničan pa reći kako izbor Khana, kao i svojevremeno izbor Obame, ukazuje na to da pripadnici manjine mogu doći na vlast, ali tek kao igrači sistema. Morrissey je to formulisao ovako: „Obama ima bijelo srce“. Moguće je, dakako, reći kako Khanov, kao i svojevremeno izbor Obame, prikriva istinsku, sistemsku diskriminaciju, pa onda, shodno vlastitoj ideološkoj poziciji, definisati tu „istinsku diskriminaciju“: ako ste komunista, ta je diskriminacija klasna, ako ste feminista, ona je rodna, ako ste islamista, ona je religijska, ako ste evropski fašista, ona je civilizacijsko-kulturološka, dakako na štetu takozvane „zapadne bijele kulture“.

Nije, međutim, vrijeme za to.

Građani Londona saopštili su, i to više ne može biti ignorisano niti uspješno reinterpretirano, da ne misle kako su muslimani zatucani vjerski fanatici i ekstremisti, iako je Khana njegov protivkandidat pokušao povezati sa terorističkim napadom na London. Njihova odluka, zapravo, najviše boli zatucane vjerske fanatike i ekstremiste – i među muslimanima, i među hrišćanima.

Kada je Obama osvojio prvi mandat, objavio sam tekst pod imenom „Crno srce“. Pisao sam da ne znam hoće li „Evropa, čiji lideri sada ističu kako je Amerika pobijedila svoju rasističku prošlost, uspjeti pobijediti svoju, evropski otmjeno i delikatno upakovanu rasističku sadašnjost“. Khanova pobjeda, dakako, ne znači konačnu pobjedu na evropskim rasizmom, ali svakako jeste dobar i važan korak u tom pravcu. Pisao sam o tome kako je dobro što evropski lideri aplaudiraju Amerikancima na izboru „prvog afroameričkog predsjednika“ i pitao: a kada će musliman, dijete doseljenika u Evropu, postati gradonačelnik Kelna, Pariza ili Milana? Mislio sam da za mog života čovjek poput Khana neće dobiti izbore u Londonu.
Pogriješio sam. I sretan sam što tu grešku mogu priznati.

Znam da mnoge ljude nervira ljevičarska priča o evropskom licemjerju i dvostrukim standardima. Ali da nije tog stalnog samopropitivanja, da nije kritičkog, slobodnog duha koji nikada nije zadovoljan stepenom osvojenih sloboda, Khanova pobjeda ne bi bila moguća.

Dakako, posebna su priča oni koji ljubomorno čuvaju etničku i religijsku homogenost svojih zatvorenih sredina i prezrivo odmahuju rukom na Khanovu pobjedu. Oni sada moraju odgovoriti na pitanje: ako je London izabrao Khana, zašto Izmir za gradonačelnika ne bi mogao izabrati hrišćanina? Zašto Albanac, musliman, ne bi mogao biti predsjednik Crne Gore? Ako je dobro da London glasa za muslimana, zašto ne bi bilo dobro da Kairo glasa za Kopta? Ili ćemo i dalje ponavljati refren o evropskoj dvoličnosti, cinizmu i inherentnom fašizmu, a dvolično i cinično njegovati i braniti vlastiti fašizam?

Tužno je, beskrajno tužno, jutros bilo čitati intervju koji je kandidat za gradonačelnika Srebrenice dao novinarki balkans.aljazeera.net. Šta mladi čovjek Mladen Grujičić ima da kaže? Da „nikada neće reći da je u Srebrenici bio genocid“.

Grujičić demonstrira prezir prema budućnosti, tako svojstven nama, balkanskim narodima. On nema viziju: njega zanima revizija. On je zagledan u prošlost – tamo bi on da interveniše. On bi da pospremi prošlost.

Kao što i Vučićeva vlast, retorički posvećena ekonomiji i planovima za budućnost, vrši sistemsku reviziju prošlosti i rehabilitaciju fašizma. Kao što i bošnjački političari sistematski njeguju otomanske sentimente i brane svoju istinu o turskoj vladavini.

Kao što i nova hrvatska vlast udarnički radi na polju onoga što je prošlo. Grujičić bi da kreči genocid, Vučić kreči četništvo, u Hrvatskoj kreče Jasenovac. Nova hrvatska vlast alergična je na riječi „balkanski“ i „region“. A na čitavom Balkanu odavno nije viđena balkanskija vlast od nove hrvatske.

U Crnoj Gori je sve (najmanje) dvostruko. Srbi su poglede uprli u Moskvu, Bošnjaci u Stambol, a vlast podgrijava metanarativ o „mileniju crnogorske državnosti“ i, pragmatična kakvom ih je Bog dao, ne gleda u daljinu, nego u podgoričke ambasade Amerike i Njemačke. I sprema veliku i skupu majsku paradu povodom decenije obnove, je li, milenijumske državnosti. Demokratski front, pak, sprema alternativnu manifestaciju, kojom će ožaliti ono što vlast slavi. Po njima, crnogorska nezavisnost izdaja je tradicije i svega što je Crna Gora ikada bila. Kao što je i crnogorsko priključenje NATO-u i Evropskoj uniji izdaja pravoslavne i rusofilske suštine Crne Gore.

A budućnost? Ona će, ovako ili onako, doći. Budućnost ne treba nikakvu legitimaciju, najmanje onu koja leži u prošlosti.

Pretpostavimo, za potrebe ovog teksta, da postoji „mi“. Pod tim „mi“ mislim na kulturu koja je zajednička i neprikriveno nekrofilska.

„Mi“ ne znamo šta bismo sa tom, kako je zovu, budućnošću. „Mi“ bismo je najradije odložili. Zašto ta budućnost ne bi sačekala dok „mi“ ne vidimo šta ćemo sa prošlošću?

Šta smo „mi“ iz prošlosti naučili? Ništa, očito. Da jesmo, ne bi svaka naša budućnost bila tek ponavljanje grešaka koje smo već toliko puta počinili u prošlosti. To, ponavljanje grešaka, „mi“ zovemo tradicija.

Kako „mi“ gledamo na budućnost? Kao na buduću prošlost. Sve je prošlost, ili će to postati. Budućnost je, je li, neželjena i nepotrebna, ali će srećom proći i tada postati predmet naše pažnje. Onda kada jednom prođe, postaće dovoljno bitna da bismo se njome bavili.
Prošlost je naš najvrjedniji resurs. K tome, resurs obnovljiv i neiscrpan.

Holanđani su, čitam, pripremili zakon kojim će upotreba vozila na naftu i njene prerađevine biti zabranjena.

Nafta je prošlost koja gori. „Mi“ smo kultura koja funkcioniše tako što sagorijeva prošlost. Da mogu, kulturu našeg „mi“ zakonom bih zabranio.

Dobro, onda: kakve veze pobjeda Sadiqa Khana ima sa „mi“? Nikakve. U tome i jeste problem.

(SB)

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 10 May 2016, 11:08

Ako je nekome mrsko čitati, sve je sadržano u posljednjem redu, a ostalo je popunjavanje prostora.
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3486 times

Post by Chloe » 10 May 2016, 11:17

Nije vezano za famoznog Sadika, ali sinoć sam ovo pričitala pa da ubacim ovdje, pošto su Islam i Britanija u pitanju ....
http://www.akos.ba/vijesti/vijesti-iz-s ... -britaniji
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3940 times
Been thanked: 2966 times

Post by Pasaga » 10 May 2016, 12:23

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates » 10 May 2016, 18:37

Breaking News:

Upravo kada sam kupio kartu da odem intervjuirati Boga kao sto sam obecao, The Telegraph izvjestava da David Cameron, Premijer Velike Britanije i vodja Konzervativne Partije zadovoljno trlja ruke iako je njegov kandidat izgubio izbore za gradonacelnika Londona. :obrve

Naime i naprezime, ako vec nije mogao njihov kandidat da postane gradonacelnik Londona, onda ni Khan nije toliko los jer je poznat kao kao veoma dosljedan Laburista koji kapital stavlja na prvo mjesto. Drugo, rastuci konflikti u Laburistickoj Partiji, koje je Khan genijalnim gradonacelnickim potezima stavio u prvi plan, pomoci ce Davidu Cameronu da do kraja oslabi jedinog politickog konkurenta. Jeremy Corbyn politicki tetura od nozeva u ledjima. Come to Daddy, kaze David Cameron.

Veliki biznis jos zadovoljnije trlja ruke. Sljedeca partija seksa sa predstavnicima naroda iz obje stranke ce biti luda i nezaboravna. :sex

Nezavisan komentator ovih dogadjaja mora da istakne dvije stvari;

1) E pa nismo se tako dogovorili, Davide Camerone, nanu li ti naninu.

2) Da li je moguce i politicki korektno da se neki ljudi bave ozbiljnom politickom analizom za vrijeme proslave izbora Mister Khana za gradonacelnika? Ja sam mislio da ce citav slobodarski svijet da navuce cheerleading outfits i zaigra Kan-Kan za Mister Khana. Vodje navijackih Khanovih grupa su mogle da budu izabrane i na ovom forumu. Stvarno ovo nema smisla. Zamislite tog bezobrazluka, politicke dogadjaje tumaciti politickom analizom?!?!?!?

Bilo kako bilo, nakon sto Corbyn ode u politicku kantu za smece kako se ocekuje, predstavnici Laburisticke Stranke koji stavljaju kapital na prvo mjesto ce da promjene ime stranke u Saburisticka Stranka.

Politicka platforma te stranke imace samo jednu tocku;

"Svima onima koje bi prvenstveno trebalo da predstavljamo, porucujemo sljedece; 'Sabura, mozda i vase vrijeme dodje.'
. . . . . . . . .

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4133 times
Been thanked: 3098 times

Post by Lavlje_srce » 10 May 2016, 22:36

Pasaga wrote:http://www.avaz.ba/clanak/234826/sadik- ... srebrenicu

..... :tjesi ....jadna Srebrenica...
Zbog njega sigurno nije jadna, niti ce njegovim odavanjem pocasti nevinim srebrenickim zrtvama postati jadnija. Niti ce mu to donijeti neke politicke bodove ukoliko na to ciljas. Uostalom, ako si procitao Nikolaidisov clanak onda si mogao uociti dio o 'reviziji proslosti' ukljucujuci trenutnog kandidata za srebrenickog gradonacelnika. Bosni je svaki prijatelj dragocjen jer joj neprijatelja ni u jednom trenutku ne nedostaje. Ni manje zemlje niti vise lesinara koji kruze oko nje, neobjasnjiv fenomen.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 11 May 2016, 16:35

Bla wrote:Ako je nekome mrsko čitati, sve je sadržano u posljednjem redu, a ostalo je popunjavanje prostora.
Ne bih rekao... Ovo je bitnije, iako je samo mali koračić..
Građani Londona saopštili su, i to više ne može biti ignorisano niti uspješno reinterpretirano, da ne misle kako su muslimani zatucani vjerski fanatici i ekstremisti, iako je Khana njegov protivkandidat pokušao povezati sa terorističkim napadom na London. Njihova odluka, zapravo, najviše boli zatucane vjerske fanatike i ekstremiste – i među muslimanima, i među hrišćanima.
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 11 May 2016, 18:31

Pa to što ti ne bi rek'o, okači mačku o rep. :oo

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 11 May 2016, 18:49

Bla wrote:Pa to što ti ne bi rek'o, okači mačku o rep. :oo
Na isti način gospodine :zubi

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 11 May 2016, 19:00

Upravo to, jer jedino nam to ostaje kao argument, pošto smo obojica i u krivu i u pravu. Svako sa svoje tačke gledišta. :oo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9990 times
Been thanked: 11869 times

Post by Krokodil Behko » 11 May 2016, 19:20

Jo, kad ga odvedu kod Želje, na vapaće :oo

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 11 May 2016, 19:24

Bla wrote:Upravo to, jer jedino nam to ostaje kao argument, pošto smo obojica i u krivu i u pravu. Svako sa svoje tačke gledišta. :oo
Odlično bla :ok

To i jest problem u diskusijama ovdje, da ne gledamo svi iz iste perspektive i ne znamo prihvatiti tj uzeti u obzir tuđu.

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 11 May 2016, 21:17

Ja još nisam sreo negativan komentar na izbor i nisam primjetio da fanatike i ekstremiste, kojih svakako ima i svakom su vidljivi, nešto boli ovaj izbor..
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Post Reply

Return to “Svijet”