Jugonostalgičari
Moderator: Krokodil Behko
Re: Jugonostalgičari
Naravno.. nema generalizacije nikako.
Šta je sa endehanostalgičarima, nostalgičarima za kraljevinom SHS, austorugarskom, osmanlijama.. Jesu li oni postojali ili su bili diskriminirani pa se nije čuo njihov glas, ili se tada to drukčije zvalo
Šta je sa endehanostalgičarima, nostalgičarima za kraljevinom SHS, austorugarskom, osmanlijama.. Jesu li oni postojali ili su bili diskriminirani pa se nije čuo njihov glas, ili se tada to drukčije zvalo
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Nije... nema sad generalizacija veze s tim..on je jedan tipični hrvatski jugonostalgičar....kad je u određenom društvu, kuka i zapomaže kako nam je bilo lijepo....a fino živi od današnje hrvatske države...Lebowski wrote:Naravno.. nema generalizacije nikako.
Pa zbog tih nostalgija i jest stanje duha kako jest....vjerojatno si primjetio, da još uvijek ratuju crveni i crni...u drugoj državi žale za kraljem, u trećoj za otomanskim carstvom....po ćemu je jugonostalgija bolja?
Prošlo svršeno vrijeme, koje samo ljudima blokira u glavi fokus naprijed i ka napretku.
Čini mi se da se i slažemo, samo je tebi apriori problem, kad ja to napišem.... tu ja ne mogu pomoći.
Habibti, ya nour el - ain... 

Pa i on sam je rekao da mu je bogatstvo skočilo od kraja one države a ne djeluje mi da mu je bitno šta će hrvatska javnost misliti o njemu pa ono mora ići Srbima i drugima niz vodu.
Po čemu je gora? Recimo da kod nekih ima nostalgije ili negeč sličnog za osmanlijama jer su neki bili begovi i niš nisu radili, recimo kod muslimanskog naroda. Kod drugih naroda nećeš naći nostalgičare za tim vremenom nego ćeš naći npr. za NDH kad su bili glavni a npr Srbi i Jevreji neće biti nostalgični za tim vremenom.
Ovo spominjem zbog one priče "pa bili su mladi, sve je bilo lijepše prije".
Jugonostalgija je drugačija, ima je u svim narodima, u svim društvenim klasama, kod onih radnika iz fabrika, kod onih to su bili klinci, kod bogatih, kod siromašnih..
Sad, je li to sa razlogom ili inače taj socijalizam ostavlja takve posljedice
Po čemu je gora? Recimo da kod nekih ima nostalgije ili negeč sličnog za osmanlijama jer su neki bili begovi i niš nisu radili, recimo kod muslimanskog naroda. Kod drugih naroda nećeš naći nostalgičare za tim vremenom nego ćeš naći npr. za NDH kad su bili glavni a npr Srbi i Jevreji neće biti nostalgični za tim vremenom.
Jugonostalgija je drugačija, ima je u svim narodima, u svim društvenim klasama, kod onih radnika iz fabrika, kod onih to su bili klinci, kod bogatih, kod siromašnih..
Njemu je cilj jugo liga i da bude apsolutni vladar u nogometnom smislu....to je sve, što se Mamićeve nostalgije tiče.Lebowski wrote:Pa i on sam je rekao da mu je bogatstvo skočilo od kraja one države a ne djeluje mi da mu je bitno šta će hrvatska javnost misliti o njemu pa ono mora ići Srbima i drugima niz vodu.
On se predstavlja i kao navijač dinama, pa mu nije bitno što misli 95% navijača- što se vidi najbolje kad se slavi naslov pred 450 gledatelja.
Nisam ni rekao da je gora....ali je najprisutnija, pa me stoga i najviše iritira.... imam isti stav i prema endehaziji...Lebowski wrote:
Ja nisam nikada rekao, da je sve loše bilo tada....
a ima i toga da se uvijek sa sjetom sjetimo prošlih vremena tj pamtimo samo lijepe trenutke....i to je ok...ali uzdizanje, kao da smo bili kalifornija je glupo....ipak je mnogo toga falilo.
Kako ćemo objasniti taj socijalizam, kad od 45' do 60' vlada neimaština pa i skoro glad na mnogim područjima(osim povlaštenih), dok se ista -poražena- njemačka....uništena faktičkii do temelja vine do neba? Nešto tu ne štima-----tko je pobijedio tu sad?
I ode "pobjednik" kod "poraženog" na bauštelu i čistiti wc-e
Ali ne, mi i dalje trljamo, da je ono bilo apsolutno savršenstvo.
Koliko je smislena ta ekonomija bila, vidjelo se prestankom hladnog rata- nula bodova. Bonovi za gorivo, inflacija (hiper) nema sile artikala....par nepar, redukcije struje... i to 80ih godina, kad je svijet bio već u eri kompjutera pomalo.
Rijetki su tad zaradili svoju plaću u realnim okvirima....to se ružno čuje ali je takougonostalgija je drugačija, ima je u svim narodima, u svim društvenim klasama, kod onih radnika iz fabrika, kod onih to su bili klinci, kod bogatih, kod siromašnih..

Otud i ta silna zaposlenost (svi su imali posao) produktivnost prema ostvarenim radnim satima jako loša. U biti neki su radili ko stoka a neki češali muda....ipak ne smijem reći da su svi ljenčarili....ali je onih koji hvataju krivine bilo neprirodno mnogo.
I poslije kad čujem, ne mogu danas okrečiti, što smo mi izgradili

Naš je problem i uporište jugonostalgije, što smo pali pod još gore sisteme...trebala je ispasti demokracija....ali eto nije....na papiru samo.

Pa u biti... DaBla wrote:Mogao si samo zadnji red napisati.

Pa ne znam šta mu je cilj ali znam šta je rekao a to nije spominjao.
Ne misliš li da je greška uporeživati nas i Nijemce i zapadne narode.. Digli se jer su imali iza sebe 200 godina industralizacije, 200 godina revolucija, razvoja misli, sekularnosti, kolonizacije, bogatstva, države, kulture.
Ne čini li ti se da se sve posmatra iz te neke materijalističke perspektive.. imam osjećaj da ovi što su optuživali marksiste, komuniste da su materijalisti i da im je to jedinom bitno, da nema duha, osjećaja za nešto drugo izgledaju kao 100 puta veći.
Znači li ti išta razvoj tehnologije i kako ona utiče na produktivnost.
To da su svi lijenčarili je glupost ba, možda je bilo radnika viška u nekim fabrikama ali većina ljudi je odgovornije shvaćala svoj posao nego danas, odgovornije i prema poslu i prema drugim ljudima. Znači, nisu SVI ti zalutali u neke fabrike i nisu svi češkali muda, ni blizu. Da mi je vidjeti neku konretnu potvrdu toga, bilo na papiru, bilo u vidu neke ankete, svjedoka.
Činjenica je da ovo bio zaostao kraj, region i da je tek dolaskom te Jugoslavije počeo hvatati korak sa svijetom. Treba li te podsjećati da su u 30-im i 40-im u Americi i drugdje dizali nebodere, razvjali nuklearne programe, gradili brane, avione i milion čuda.
Ko je ba u tom periodu prije 2 svjetskog rata na ovom području bio i blizu toga.
Neki dan ste stavili da je bilo fabrika prije, bila pivara 1864. Ono, pivare postoje 6000 godina
Da, moralo je 20 miliona ljudi nešto i napraviti. Isto tako i danas 20 miliona mora nešto napraviti. Ali danas u BiH ne prave se ni autobusi, ni auta, ni avioni, ni vozovi, ni putevi osim seoskih, ni željeznice, ni brodovi.
Teško naći i jedan javni sektor da je na nekom nivou, pa makar onom predratnom. Tranzit propao, zdravstvo propalo, obrazovanje propalo, vojska propala, industrija, ja mislim, nije još dostigla predratni nivo.
I za kraj, salžem se sa tim zadnjim, o tome i pišem, bilo je bolje od ovoga.
Ne misliš li da je greška uporeživati nas i Nijemce i zapadne narode.. Digli se jer su imali iza sebe 200 godina industralizacije, 200 godina revolucija, razvoja misli, sekularnosti, kolonizacije, bogatstva, države, kulture.
Ne čini li ti se da se sve posmatra iz te neke materijalističke perspektive.. imam osjećaj da ovi što su optuživali marksiste, komuniste da su materijalisti i da im je to jedinom bitno, da nema duha, osjećaja za nešto drugo izgledaju kao 100 puta veći.
To da su svi lijenčarili je glupost ba, možda je bilo radnika viška u nekim fabrikama ali većina ljudi je odgovornije shvaćala svoj posao nego danas, odgovornije i prema poslu i prema drugim ljudima. Znači, nisu SVI ti zalutali u neke fabrike i nisu svi češkali muda, ni blizu. Da mi je vidjeti neku konretnu potvrdu toga, bilo na papiru, bilo u vidu neke ankete, svjedoka.
Činjenica je da ovo bio zaostao kraj, region i da je tek dolaskom te Jugoslavije počeo hvatati korak sa svijetom. Treba li te podsjećati da su u 30-im i 40-im u Americi i drugdje dizali nebodere, razvjali nuklearne programe, gradili brane, avione i milion čuda.
Ko je ba u tom periodu prije 2 svjetskog rata na ovom području bio i blizu toga.
Neki dan ste stavili da je bilo fabrika prije, bila pivara 1864. Ono, pivare postoje 6000 godina
Da, moralo je 20 miliona ljudi nešto i napraviti. Isto tako i danas 20 miliona mora nešto napraviti. Ali danas u BiH ne prave se ni autobusi, ni auta, ni avioni, ni vozovi, ni putevi osim seoskih, ni željeznice, ni brodovi.
Teško naći i jedan javni sektor da je na nekom nivou, pa makar onom predratnom. Tranzit propao, zdravstvo propalo, obrazovanje propalo, vojska propala, industrija, ja mislim, nije još dostigla predratni nivo.
Storm zna znanje..
Moja mama je godinama radila tezak fizicki posao a ni jedan dan joj nije uveden u staž...
Mom tati je mašina na pogonu prst odsjekla i nije dobio nikakvu odštetu...
Imam na lažnom profilu sve jugonostalgicare prosvjetare...cak je i jedan vrlo cijenjeni matematicar takav...ne komentiram vise tamo...
Moja mama je godinama radila tezak fizicki posao a ni jedan dan joj nije uveden u staž...
Mom tati je mašina na pogonu prst odsjekla i nije dobio nikakvu odštetu...
Imam na lažnom profilu sve jugonostalgicare prosvjetare...cak je i jedan vrlo cijenjeni matematicar takav...ne komentiram vise tamo...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. 

Dobro, gdje je radila? U nekoj fabrici, šta je sa ostalim radnicima? Kad je otišla u penziju i kad je ostala bez toga?
- Veca
- Uvijek slobodna!
- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 22658 times
- Been thanked: 6002 times
- Status: Offline
...Lebovski 

Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!
- Mala_Mu
- atomica
- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1390 times
Pa za vrijeme austrougarske smo bili na pragu ili već dobro zagazili u industrijalizaciju....imaš na temi jugoslavija u brojkamaLebowski wrote:Pa ne znam šta mu je cilj ali znam šta je rekao a to nije spominjao.
http://www.bosanski-forum.com/viewtopic ... 93#p936493
No sa tim jugoslavijama, shsima i ostalim tvorevinama se ispalo iz tih tokova
prije svega se zaostalo tokovima misli....a to je nenadoknadivo....vidimo i danas, koje su vrijednote na cijeni...
ja još uvijek mislim da su te grane propale jer nisu bile ni kvalitetne....ni ustrojom ni infrastrukturom...
dobro ja možda malo gledam iz perspektive slovenije- gdje je ipak bolje....trenutno je malo u padu, ali to nije samo slovenska boljka.
ipak ne bih nabrajao, što sve ja mogu, a moj stari nije mogao ( eto obojica smo fanatici nogometa- nije vidio 10ti dio toga što sam ja...

Mene i ne zanimaju ideologije....mene zanima što mogu i gdje mogu...a pod kojom zastavom i predsjednikom ....puca mi friz.
Diskutante sa kapacitetom smajlija i jednostavnih rečenica molim da se prebace na chat

Jel ti razumijes kad ti se napise da nisu uvodili staž...koju kur.evu penziju...plaćala je godinama za svoju mater jer je mater imala dva jutra zemlje...Lebowski wrote:Dobro, gdje je radila? U nekoj fabrici, šta je sa ostalim radnicima? Kad je otišla u penziju i kad je ostala bez toga?
Moja mama ima mirovinu svog supruga tj. mog tate..kontaš...40 godina je tata radio i išao po izgradnjama Juge a moja mama bi bila gladana da nije mene...
Kad je njemu mašina odrezala prst direktor pogona mu je tvrdio da nema nikakvo pravo na odštetu...
Ma ima još jedan problem al ne da mi se trkeljati jer bi nekome morala ebt mater...ma ne na forumu ..
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. 

Pa napisala si da je radila težak fizički rad pa kontam da je bila negdje zaposlena.. kakav staž onda? Ko joj nije uplaćivao i otkad i dokad je trajalo to neuplaćivanje 

Storm, ti i tvoj stari i šta si mogo ti a šta on je relevantno i bitno ko i neko drugi i njegov stari sa njihovim mogućnostima. Nešto i sumnjam da si onda živio u teškom siromaštvu, možda ste samo imali drugačije prioritete u životu..
A to da je bila industrijalizacija.. pa ne znam, možda negdje. Ipak ću više vjerovati starijima koji u polušali kažu da prije nismo znali motiku koristiti a kamoli šta drugo.. ima i snimaka, fotografija, slika, putopisa, kakva crna industrijalizacija
A to da je bila industrijalizacija.. pa ne znam, možda negdje. Ipak ću više vjerovati starijima koji u polušali kažu da prije nismo znali motiku koristiti a kamoli šta drugo.. ima i snimaka, fotografija, slika, putopisa, kakva crna industrijalizacija
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9292 times
- Been thanked: 11054 times
- Status: Online
Lebowski wrote:Ipak ću više vjerovati starijima koji u polušali kažu da prije nismo znali motiku koristiti a kamoli šta drugo..
Da li to znači da su viktorijanski Englezi znali sve o kolima na ajnšpric?
Pa svakako
- Bla
- i dva polipa
- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 39 times
Eto pa se malo informišite o nekim brojkama pa onda laprdajte
Da ne kopiram.
Preporučujem da obratite pažnju na cifre koje se tiču pismenosti, školstva, zdravstva, zapošljavanja, zaposlenosti u Kraljevini koja je bila malo je reći nego smiješna, ko u pećini da se živjelo, udjela stanovništva na selu, gradovima itd... I ostalim institucijama.
Naravno, povećavao se broj stanovništva, pa obratite pažnju onda na procente, a ne na same hiljade i milione itd.
http://www.znaci.net/00001/120_7.pdf

Preporučujem da obratite pažnju na cifre koje se tiču pismenosti, školstva, zdravstva, zapošljavanja, zaposlenosti u Kraljevini koja je bila malo je reći nego smiješna, ko u pećini da se živjelo, udjela stanovništva na selu, gradovima itd... I ostalim institucijama.
Naravno, povećavao se broj stanovništva, pa obratite pažnju onda na procente, a ne na same hiljade i milione itd.
http://www.znaci.net/00001/120_7.pdf
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:

- Veca
- Uvijek slobodna!
- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 22658 times
- Been thanked: 6002 times
...evo letim!
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!