Jugonostalgičari

Dešavanja u regionu.

Moderator: Krokodil Behko

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Jugonostalgičari

Post by storm » 25 May 2016, 22:08

Bla wrote:Eto pa se malo informišite o nekim brojkama pa onda laprdajte :oo Da ne kopiram.
Preporučujem da obratite pažnju na cifre koje se tiču pismenosti, školstva, zdravstva, zapošljavanja, zaposlenosti u Kraljevini koja je bila malo je reći nego smiješna, ko u pećini da se živjelo, udjela stanovništva na selu, gradovima itd... I ostalim institucijama.

Naravno, povećavao se broj stanovništva, pa obratite pažnju onda na procente, a ne na same hiljade i milione itd.

http://www.znaci.net/00001/120_7.pdf
Pa tko žali za kraljevinom? Možda poneki :oo

Ja ti govorim da se nastavilo tempom ispred 1914, te uz malo sreće sa državnim tvorevinama.... bili bi razvijeniji.
Uzmi ostale srednjeeuropske države za primjer pa usporedi- danas....mene danas zanima rezultat.

A ti dobro znaš što je statistika Bla :oo
meni se ne da ponavljati više "kvalitete" života....a vi se uvjeravajte .....meni ni iz džepa ni u džep :cudi
Lebowski wrote:Storm, ti i tvoj stari i šta si mogo ti a šta on je relevantno i bitno ko i neko drugi i njegov stari sa njihovim mogućnostima. Nešto i sumnjam da si onda živio u teškom siromaštvu, možda ste samo imali drugačije prioritete u životu..

A to da je bila industrijalizacija.. pa ne znam, možda negdje. Ipak ću više vjerovati starijima koji u polušali kažu da prije nismo znali motiku koristiti a kamoli šta drugo.. ima i snimaka, fotografija, slika, putopisa, kakva crna industrijalizacija
Nije bilo siromaštvo....ali sam bio mnogo dalje od nekog klinca iz Beča, nego je to moj mali danas....eto ukratko.

Pa nisi ni pogledao onaj spisak tvornica i industrije koje su osnovane prije jugoslavija raznih...
bili smo mnogo bliži tada suvremenoj europi nego za vrijeme jugoslavije.
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 39 times

Post by Bla » 25 May 2016, 22:12

De uozbilji se. Toliko je stanovništvo bilo napredno da je nastankom jugoslavije toliko nazadovalo da se vratilo u srednji vijek? Ma daj. Pa ovdje su živjeli totalno nepismeni ljudi prije SFRJ.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 25 May 2016, 22:16

Bla wrote:De uozbilji se. Toliko je stanovništvo bilo napredno da je nastankom jugoslavije toliko nazadovalo da se vratilo u srednji vijek? Ma daj. Pa ovdje su živjeli totalno nepismeni ljudi prije SFRJ.
Bilo je vrijeme podizanja opismenjavanja svud ne samo tu....svakako je na tom planu dosta urađeno.....poslije smo se fino pismeni pošorali.....glatko čitajući zapovjesti :rol
I ti se uozbilji...
Znači svi van juge ostaše nepismeni....

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 25 May 2016, 22:24

Lebowski wrote:Pa napisala si da je radila težak fizički rad pa kontam da je bila negdje zaposlena.. kakav staž onda? Ko joj nije uplaćivao i otkad i dokad je trajalo to neuplaćivanje :cudi
Poslije rata je radila ja poljporivrednom pogonu Ratar, posliie se zvao Dukat...propalo to i prije Domovimskog rata
Godinama je radila u Poljoprivrednoj zadruzi Napredak...ni dana staza joj nisu uveli...

Ev citam kako jedan Jugonostalgicar satiricar sastavio raspored sati koji ko biva zeli oba vlada koka je odbila kurikularnu reformu
Satiricar se doslovve isprdava vjerom... a moje komunjare na laznom fb ga lajkaju..
Malo sam im odbrusila
Ne smijem ih rastjerati ko Grbesica...neki mi trebaju..zbog nekih imformacija.. :perezube
I Sverku eno lajkaju sunac joj ljubim..
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 25 May 2016, 23:26

storm wrote:
Bla wrote:De uozbilji se. Toliko je stanovništvo bilo napredno da je nastankom jugoslavije toliko nazadovalo da se vratilo u srednji vijek? Ma daj. Pa ovdje su živjeli totalno nepismeni ljudi prije SFRJ.
Bilo je vrijeme podizanja opismenjavanja svud ne samo tu....svakako je na tom planu dosta urađeno.....poslije smo se fino pismeni pošorali.....glatko čitajući zapovjesti :rol
I ti se uozbilji...
Pa na taj način možeš pričati i pro i kontra. Niđe veze.
Ja govorim da je ona država kretala maltene od nule, za razliku od ovih.
Šta je napravila od nasljeđenog, i šta su ove napravile od nasljeđenog. :oo Razgradile.

Mi izvozimo struju koju su tada napravili jer pobogu nemamo čime da je trošimo.
Tada je radilo preko 80% u privredi, nešto proizvodilo, i imalo nešto iznad 10% zaposlenih u javnom sektoru koji su bili teret.
Sada je taj teret npr. u BiH na 2 zaposlena dođe jedan koji mu je teret. Za kojeg trebaju ta dva da zarade platu. Hoće. :oo
Pa kad se sve sabere i oduzme, dođe se do toga da na račun 18% stanovništva (zbog ukupnog broja zaposlenih i odnosa privrede i onoga što to nije) živi svih 100%.
Dakle, jedan radi za pet, 20 godina nakon nasljeđivanja.
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

dobre.vibracije
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by dobre.vibracije » 26 May 2016, 00:04

Bla wrote:
storm wrote:
I ti se uozbilji...
Pa na taj način možeš pričati i pro i kontra. Niđe veze.
Ja govorim da je ona država kretala maltene od nule, za razliku od ovih.
Šta je napravila od nasljeđenog, i šta su ove napravile od nasljeđenog. :oo Razgradile.
reci da su ljudi prije SFRJ bili nepismeni u kontekstu pokazatelja moci te drzave jer su, eto, postali pismeni, bi bilo analogno izjavi da su ljudi prije BiH zivjeli potpuno informaticki nestrucni i bez kompjutera ili interneta, a sada gotovo svatko zna koliko-toliko na kompjuteru, ima pristup internetu sto znaci da je BiH jedna jaka drzava. i autocestu da ne zaboravim :oo. sada je imamo u BiH, a prije nismo.
dakle, i nema nekog smisla. opismenjavanje je tada bilo jednostavno nuzno i neizbjezno kao sto je to danas znanje osnova koristenja kompjutera. drzave teze biti u koraku s vremenom u kojem zive iz nuznosti.

druga stvar, olako davati sud o danasnjoj efikasnosti drzava koje prolaze transformaciju politickog sustava, posebice sto je zapocela u ratnim okolnostima, a znajuci sto ta transformacija znaci i koliko traje, u najmanju je ruku povrsno.
Danas sam tu, a sutra daleko..

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 26 May 2016, 00:07

Eto izanaliziraćemo podrobno u dvije rečenice. :oo

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 26 May 2016, 00:15

1. rečenica:
fulio si kontekst, poenta je u tome u šta je država ulagala
2. rečenica:
zamislimo transformaciju da je kretala s takve polazne osnove, i na ovaj način, pa da se kolektivno roknemo :ubihse (a i ona se takođe tada transformisala)

dobre.vibracije
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by dobre.vibracije » 26 May 2016, 00:30

Bla wrote:1. rečenica:
fulio si kontekst, poenta je u tome u šta je država ulagala
2. rečenica:
zamislimo transformaciju da je kretala s takve polazne osnove, i na ovaj način, pa da se kolektivno roknemo :ubihse (a i ona se takođe tada transformisala)
poanta je sto svaka drzava ulaze u ono sto je nuzno da odrzi koliki-toliki korak s vremenom u kojem egzistira. opismenjivanje je minimum minimuma i dogodilo bi se u bilo kojoj drzavi (hipotetski, da nije bila jugoslavija, vec neka druga drzava). naveo primjere vec.
jugoslavija je morala imati pozitivnih i kvalitetnijih stvari nego sto je to slucaj danas u drzavama koje su proistekle iz nje, s obzirom da je imala veci utjecaj nego hrvatska, BiH, srbija itd. skupa. samo los primjer navodis.

ovo drugo nisam shvatio.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 26 May 2016, 00:43

Primjer sa pismenošću je bio naglašen samo na potenciranje kako je pobogu ona pokrala uveliko industrijalizovanu zemlju, što nije bio slučaj, i to je slikovito dokazivao. (Ne da nije pokrala, nego da nije bila ni I od industrijalizovana). Ako pratiš temu, znaš na šta se odnosi.
Skoro svi segmenti su od njenog nastanka prvih dvadeset godina bili u ekspanziji. Od infrastrukture, školstva, zdravstva, njege, umjetnosti, kulture, ma jednostavno ne možeš naći dio gdje nije bilo. Napravila je temelje za dobru državu. Prilično samoodrživu. I što je najbitnije socijalnu.

Mislim, sada nemam stvarno u šta da uprem prstom, eto ti reče autoput. 100km autoputa u poređenju sa kolikom izgradnjom infrastrukture? Koje količine asfaltiranih puteva su naslijeđene? Koliko kilometara pruge? Itd.

Ne patim ja ni od kakvih nostalgija, nego patim od lupetanja. :oo

dobre.vibracije
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by dobre.vibracije » 26 May 2016, 00:57

Bla wrote:Primjer sa pismenošću je bio naglašen samo na potenciranje kako je pobogu ona pokrala uveliko industrijalizovanu zemlju, što nije bio slučaj. (Ne da nije pokrala, nego da nije bila ni I od industrijalizovana). Ako pratiš temu, znaš na šta se odnosi.
Skoro svi segmenti su od njenog nastanka prvih dvadeset godina bili u ekspanziji. Od infrastrukture, školstva, zdravstva, njege, umjetnosti, kulture, ma jednostavno ne možeš naći dio gdje nije bilo. Napravila je temelje za dobru državu. Prilično samoodrživu. I što je najbitnije socijalnu.

Mislim, sada nemam stvarno u šta da uprem prstom, eto ti reče autoput. 100km autoputa u poređenju sa kolikom izgradnjom infrastrukture? Koje količine asfaltiranih puteva su naslijeđene? Koliko kilometara pruge? Itd.

Ne patim ja ni od kakvih nostalgija, nego patim od lupetanja. :oo
jos uvijek mislim da je pismenost los primjer, ali ipak je pametnije da se drzim onoga sto si htio time reci nego (ne)dokazivanja da je to los primjer. istina, ukljucio sam se u raspravu bez da sam s razumijevanjem pratio citavu poentu rasprave.
mozda su svi segmenti bili u ekspanziji, ali u kojim uvjetima?
je li jugoslavija zivjela iznad svojih mogucnosti i bi li dozivjela slom i bez nacionalnog problema? odgovor je vjerojatno da.
zato je taj dio o ekspanziji i samoodrzivosti klimav.

i kljucno, sto je tocno demantirano u onom clanku jugoslavija u brojkama sto ga je storm postavio?

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 26 May 2016, 01:05

Slušaj, ona poređenja su niđe veze.
Toyota je nastala u garaži. Ne možeš porediti Toyotu iz garaže i govoriti kako je i tada nešto bilo sa nečim što je je ona postala kasnije.

dobre.vibracije
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by dobre.vibracije » 26 May 2016, 01:28

Bla wrote:Slušaj, ona poređenja su niđe veze.
Toyota je nastala u garaži. Ne možeš porediti Toyotu iz garaže i govoriti kako je i tada nešto bilo sa nečim što je je ona postala kasnije.
u biti, zelis reci da je jugoslavija "garaza", da je iz nje proizasao i svaki daljnji napredak? tako sam bar ja shvatio.
ako je tako, onaj clanak bas takvo razmisljanje i demantira.
ako, pak, samo zelis reci da su glupe usporedbe drzave danasnjeg vremena i tog vremena (bas zbog tog povijesnog konteksta), onda cu ti reci da takve usporedbe uopce nisu okosnica clanaka o mitu jugoslavije.

cisto da ne bude zabune, postavit cu te clanke na koje mislim.

http://www.dnevno.hr/vijesti/komentari/ ... ama-121437
http://www.index.hr/vijesti/clanak/broj ... 16851.aspx
https://tkojejohngalt.wordpress.com/201 ... -hrvatsku/

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 26 May 2016, 01:37

E super, na te stvari koje si slinkao i mislim.
Sad ću kopirati dio iz onog PDF-a a odnosi se na tu silnu privredu koju si slinkao:
Nerazvijena privreda, a posebno industrija, u Kraljevini
Jugoslaviji nisu davali nikakve mogućnosti veće zaposlenosti stanovništva.
Za dvadeset godina (1920-1940) broj zaposlenih povećao se samo dva puta
i od 500 hiljada, koliko je bilo zaposlenih u 1920. povećao se na 1.100
hiljada u 1940. godini. Stopa zaposlenosti bila je veoma niska - 76
zaposlenih na 1000 stanovnika. Prema podacima popisa stanovništva 1921.
i 1931. godine i po procjenama za 1939. godinu, stanovništvo predratne
Jugoslavije je od 1921-1939 povećano za 3.537 hiljada stanovnika. U isto
vrijeme broj zaposlenih se povećao za 670 hiljada, te je prema tome
zaposlenost apsorbovala svega 19% prirasta stanovništva. Ovako mali broj
zaposlenih u odnosu na prirast stanovništva, povećavao je još više
besposlicu, siromaštvo i nezaposlenost.
A onda evo SFRJ
U posleratnom periodu razvojem privrede i društvenih
djelatnosti, stvorene su značajne mogućnosti za aktiviranje radnog
potencijala stanovništva. U 1990, od 1000 stanovnika, u radnom odnosu je
bilo 356 zaposlenih ili 5,7 puta više nego u 1939. godini. Od 1947. godine,
broj stanovnika se povećao na 8,1 miliona, a broj zaposlenih na 5,5 miliona
stanovnika, što znači da je porast zaposlenosti apsorbovao 68% porasta
stanovništva. Prosječno, u vremenu od 1953-1990 godine godišnje se
zapošljavalo se 129,9 hiljada. Najveći godišnji prosjek bio je u
desetogodištu 1971-1980. i iznosio je 194,8 hiljada novo zaposlenih.
A sada da dodam i za trenutno stanje da više nemamo veliki prirast, nego gubitak stanovništva, i zaposlenost koja se može mjeriti sa onom kada je nastala Kraljevina. :oo

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 26 May 2016, 01:52

I da dodam, i ja sam za ovo slobodno tržište i sve ostalo što i vi. Ali na neki čudan način ga konzumiramo. :D.
Predmet moje rasprave je bio da se trenutno nemamo čime pohvaliti da dokažemo samima sebi da smo nešto dobro uradili u proteklih 20 godina.
Osim što znamo dobro da pljujemo i omalovažavamo tuđe zasluge. ;)
Samoodrživost se ne mjeri u tome što si napravio neku grešku ili što si podigao kredit, nego u tome da što si manji, imaš sve manje prostora da griješiš. Točak istorije se polako okreće, i ne pokaže sve dobrote za kratko vrijeme. A sada smo svi ponaosob (novonastale državice) od nekog bolesnika (ex Yu) postali totalni i nepovratni ovisnici. Na to sam mislio u pominjanju samoodrživosti.

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA » 26 May 2016, 04:34

TITOV GOVOR 9.6.1968.godine.

Image

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 26 May 2016, 08:00

Bla wrote:I da dodam, i ja sam za ovo slobodno tržište i sve ostalo što i vi. Ali na neki čudan način ga konzumiramo. :D.
Predmet moje rasprave je bio da se trenutno nemamo čime pohvaliti da dokažemo samima sebi da smo nešto dobro uradili u proteklih 20 godina.
Osim što znamo dobro da pljujemo i omalovažavamo tuđe zasluge. ;)
Samoodrživost se ne mjeri u tome što si napravio neku grešku ili što si podigao kredit, nego u tome da što si manji, imaš sve manje prostora da griješiš. Točak istorije se polako okreće, i ne pokaže sve dobrote za kratko vrijeme. A sada smo svi ponaosob (novonastale državice) od nekog bolesnika (ex Yu) postali totalni i nepovratni ovisnici. Na to sam mislio u pominjanju samoodrživosti.
Sumnjivo mi je ovo približavanje stavova sa svih strana :oo
Na kraju će nam opet samo kaladont ostati :valja
Misliš li, da je kojim slučajem sfrj nekako i u nekom obliku preživjela, da bi se izbjegao taj konzumerizam i "ovisnost"?
Jako teško...postoji kontekst vremena, kad se stvari nametnu same od sebe (osim ako nisi u hermetičkom sistemu poput sj koreje)...tako ako se vratim na ono što smo pisali od masovnijeg opismenjavanja, kompjuterizacije pa eto i taj konzumerizam.
Cijeli svijet ide u tom smjeru.(nisam rekao da je to nešto dobro)
Prostor za greške je smanjen u svim porama... od onog najmanjeg poduzetnika pa do državnih vlada....nema mi to veze sa veličinom neke tvorevine, bar ne u našem slučaju.

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 26 May 2016, 09:45

Perić Miloša Vladimir - Valter rođen je 1919. u Prijepolju, Srbija. Posle završene osnovne škole, upisao se u Trgovačku akademiju. Zbog lošeg materijalnog stanja, bio je prisiljen da se sam uzdržava i školuje. Poslije završene Trgovačke akademije, odlazi u Beograd na Visoku ekonomsko-komercijalnu školu. U vrijeme kada je bio na službi u Hipotekarnoj banci u Sarajevo, od 1940. godine postao je član Mjesnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije za Sarajevo, Prije toga je aktivno učestvovao i radio u naprednom radničkom pokretu.
Kada su fašistički zavojevači okupirali Jugoslaviju, Valter je nastavio ilegalno da radi u Sarajevu, da bi ubrzo stupio u Majevički partizanski odred, čiji je komandant postao krajem 1942. godine. Otišao je, zatim, u Zenički partizanski odred, koji se u početku pročuo po mnogim uspješnim akcijama. Valter je bio komandant udarnog bataljona.

U 6. istočno-bosanskoj brigadi bio je komandant bataljona.

Početkom 1943. godine, upućen je na ilegalni rad u Tuzlu. U ovom gradu, i pored izuzetno teških uslova rada, uspješno je izvršavao sve zadatke.

U ljeto 1943. godine, rukovodstvo NOP u Bosni i Hercegovini je uputilo Valtera na ilegalni rad u Sarajevo. Tamo je postao sekretar Mjesnog komiteta Partije, Kao iskusan borac i dobar poznavalac prilika u ovom gradu, učinio je mnogo da oživi ilegalni pokret. Davao je značajnu pomoć partizanskim jedinicama koje su djelovale u okolini Sarajeva. Organizirao je mrežu partizanske obavještajne službe. U nekoliko navrata, Specijalna policija pokušavala je da otkrije i uništi i legalne punktove i sarajevsku organizaciju u cjelini. To joj, osim rijetkih slučajeva, nije polazilo za rukom. Valter je još za života postao legenda, kao jedan od najiskusnijih i najhrabrijih obavještajaca narodnooslobodilačkog rata. Hrabar, veoma inteligentan, pronicljiv i sposoban borac, svaki put je nadmudrivao neprijatelja. Nekoliko puta je po specijalnim zadacima odlazio na slobodnu teritoriju i u Vrhovni štab narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije.

Gotovo do kraja rata, do 6. aprila 1945. godine, stajao je na čelu svih akcija ilegalne organizacije u Sarajevu. Poginuo je u završnim borbama za oslobođenje grada.

Hrabro, kakav je inače bio cijelog života, Valter je s grupom boraca čuvao električnu centralu koju su ustaše htjele da unište prilikom povlačenja. U ovim borbama, minobacačka granata prekinula je životni put Vladimira Perića. Ostala je legenda o neustrašivom i odvažnom obavještajcu Valteru.

Narodnim herojem proglašen je 24. jula 1953. godine.
Njegov lik proslavio je juče preminuli glumac Bata Živojinović u legendarnom filmu Valter brani Sarajevo.

Image

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 26 May 2016, 09:50

Kakve ti ulete imaš na temu :grana

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 26 May 2016, 09:57

storm wrote:Prostor za greške je smanjen u svim porama... od onog najmanjeg poduzetnika pa do državnih vlada....nema mi to veze sa veličinom neke tvorevine, bar ne u našem slučaju.
Po mojoj logici itekako ima. Ne treba se biti previše mudar. Btw, ne govorim o onom sistemu, nego o zajednici i tome da smo zajedno bili možda dovoljno jaki da ne moramo biti kolonije, barem dugoročno gledano. A sada će sve skupa razdijeljeno zauvijek ostati prkna, jer nismo pojedinačno dovoljno jaki da ulažemo u sebe, niti ćemo ikada biti. :oo

Sada ako si nadaren za nešto više, jedini će ti izbor biti da odeš odavde, ili da se zadovoljiš prosjekom, jer ove zemljice nikada neće moći poduprijeti nauku i štošta drugo. Tako da ćeš se uvijek morati zadovoljavati prosjekom, ako ga dostigneš. Zajedno se moglo daleko više.

Post Reply

Return to “EX YU”