Jugonostalgičari

Dešavanja u regionu.

Moderator: Krokodil Behko

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23060 times
Been thanked: 6082 times
Status: Offline

Re: Jugonostalgičari

Post by Veca » 27 May 2016, 13:11

:gitara [media]OcodIzjkWXU[/media]
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 27 May 2016, 13:11

Julia-Klara wrote:Pa valjda postoji zakon da se i tome stane u kraj?
Ili ne zelimo?

Hajmo jos pljuvat po Jugoslaviji, bujrum. Ionako nikad nije dosta! Sram nas bilo, kako nam ono moze biti dobro od ove silne blagodeti koju imamo sad :rozi
vala baš :ok

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 27 May 2016, 13:46

Do kad samo mislite kmečati?
Bilo i prošlo... Nego samo tim pretjerivanjem izazivate reakciju.
Nekome je bilo dobro, drugome nije... Koliko je bilo to sve iskreno, vidjeli smo... Ja vjerujem česima i Slovacima da su bili bratski raspoloženi.
Mislim... Budimo realni... Manite se euforičnosti i selektivnog sjećanja.
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 27 May 2016, 13:59

storm wrote:Do kad samo mislite kmečati?
Bilo i prošlo... Nego samo tim pretjerivanjem izazivate reakciju.
Nekome je bilo dobro, drugome nije... Koliko je bilo to sve iskreno, vidjeli smo... Ja vjerujem česima i Slovacima da su bili bratski raspoloženi.
Mislim... Budimo realni... Manite se euforičnosti i selektivnog sjećanja.
Storme i pre rata i posle rata sam skitao po celoj exyu i nikada nisam problema imao ni auto mi nisi ogrebali nikada. Poštuj domaćine poštovaće i oni tebe...i nismo mi zaratovali što smo Srbi Hrvati Bošnjaci već što smo pravoslavci katolici i muslimani...zato i ne volim religiju jer se pobismo zbog nje.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 27 May 2016, 14:06

:maja

Uvijek netko i nešto krivo...

Samokritičnost nikad nije bila nešto prihvatljiva na ovim prostorima... Ni meni nije auto nikad ogrebano u Austriji i Italiji...
Malo u Trstu jedino... Jer voze mutavo tj ja smotan bio :oo

Uteg je kukati kako je bilo... Umjesto sjesti, vidjeti gdje smo i tražiti suradnju jer ipak gravitiramo...
Jok... Jugosi zapomažu, a ostali reže na sve što nije njihovo... Što dalje :noga

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla » 27 May 2016, 14:12

Upravo tako, budimo realni, a ne Behko. :oo

Evo konačno realnih cifara, pa sad možemo biti objektivni i ne laprdati gluposti.

SFRJ GDP
Image
SFRJ Izvoz
Image
SFRJ Uvoz
Image

BIH GDP
Image
BiH Izvoz
Image
BiH Uvoz
Image

E sada, ako nekoga interesuje kako izgleda stagnacija u nekoj zemlji, onda može obratiti pažnju na trend GDP-a u BiH u periodu 2008. do danas.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 27 May 2016, 14:12

storm wrote::maja

Uvijek netko i nešto krivo...

Samokritičnost nikad nije bila nešto prihvatljiva na ovim prostorima... Ni meni nije auto nikad ogrebano u Austriji i Italiji...
Malo u Trstu jedino... Jer voze mutavo tj ja smotan bio :oo

Uteg je kukati kako je bilo... Umjesto sjesti, vidjeti gdje smo i tražiti suradnju jer ipak gravitiramo...
Jok... Jugosi zapomažu, a ostali reže na sve što nije njihovo... Što dalje :noga
Ko ti kaže da sam ja za novu Jugoslaviju...ne više previše smo jedni drugima u XX veku u tri rata prolili krvi. Meni je zao što smo svi komplet ispali budale...sad smo komšije i moramo se truditi da imamo odlične komšijske odnose i kraj cele priče...ja sam samo napisao da sam voleo Jugu....

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 27 May 2016, 14:13

Poredite samo lijeve kolone koje su pod current prices jer su desne besmislene.
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 27 May 2016, 14:18

Bla wrote:Poredite samo lijeve kolone koje su pod current prices jer su desne besmislene.
Pa privatni sektor u socijalističkoj Jugi je baš počeo da se razvija osamdesetih. Da nismo sve popalili i porušili devedesetih bili bi smo kud i kamo napredniji....Poljska Češka Slovačka Rumunija Mađarska i Bugarska su bile manhe razvijene od nas osamdesetih.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 27 May 2016, 14:32

Krokodil Behko wrote:Zar stvarno misliš da je Jugoslavija proizvela tehnologiju za termo i hidroelektrane koje je sagradila i koje nam Bla svakodnevno servira, kao veliki uspjeh Jugoslavije?

Evo, svjedoci smo izgradnje novog bloka u TZ, a cijena je 1.3 milijarde maraka, samo u toj elektrani i to samo taj jedan blok.
Naprotiv, ona zemlja je mogla u svojoj režiji da proizvede sve što si naveo, ove sve pojedinačno ne mogu ništa od toga.
Imala je i znanje i resurse od kojih je mogla. I skoro sve se završavalo ovdje. Končar je npr. radio generatore, Uljanik turbine itd. s tim da je dosta velikih stvari bilo disperzirano širom republika, tako da je od tih velikih projekata svako ovdje vidio neke koristi.
Sada moraš dovući Kineze da ti nešto naprave, i ti se još time bruko jedna hvališ.

Činjenica je da ni jedna novonastala država više ne može takve stvari raditi samostalno.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 27 May 2016, 14:36

Bla wrote:Poredite samo lijeve kolone koje su pod current prices jer su desne besmislene.
2008 zaljuljale su se mnogo jače i stabilnije ekonomije... Površno poznavajući stanje i nisu tako loše brojke.
Što se dogodilo SFRJ 1986-88
Uduplao se uvoz i current i onako?
Da to nije kad smo nule dodavali?
Jer stabilizacija je neuspješno prošla.

Kako smo guženi ima priča...
Kad je npr nekoj uljari propao posao vani a trebalo se riješiti zaliha... Protureno je da nema ulja... I hop... Sutradan je u svakom domaćinstvu bilo u prosjeku 10 litara ulja :hihi
Zalihe prodane prije isteka roka... OUR SOUR kajgod... Spašeni :pusi
Ajmo dalje :D.
Umjesto da diletanti propadnu kako spada...

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 27 May 2016, 14:37

Bla wrote:
Krokodil Behko wrote:Zar stvarno misliš da je Jugoslavija proizvela tehnologiju za termo i hidroelektrane koje je sagradila i koje nam Bla svakodnevno servira, kao veliki uspjeh Jugoslavije?

Evo, svjedoci smo izgradnje novog bloka u TZ, a cijena je 1.3 milijarde maraka, samo u toj elektrani i to samo taj jedan blok.
Naprotiv, ona zemlja je mogla u svojoj režiji da proizvede sve što si naveo, ove sve pojedinačno ne mogu ništa od toga.
Imala je i znanje i resurse od kojih je mogla. I skoro sve se završavalo ovdje. Končar je npr. radio generatore, Uljanik turbine itd. s tim da je dosta velikih stvari bilo disperzirano širom republika, tako da je od tih velikih projekata svako ovdje vidio neke koristi.
Sada moraš dovući Kineze da ti nešto naprave, i ti se još time bruko jedna hvališ.

Činjenica je da ni jedna novonastala država više ne može takve stvari raditi samostalno.
kod mega projekata je svaka republika bila zastupljena u izgradnji...nije bila ni jedna da baš ničim nije učestvovala. I o tome se vodilo računa.

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 27 May 2016, 14:40

storm wrote:
2008 zaljuljale su se mnogo jače i stabilnije ekonomije... Površno poznavajući stanje i nisu tako loše brojke.
Što se dogodilo SFRJ 1986-88
Uduplao se uvoz i current i onako?
Da to nije kad smo nule dodavali?
Jer stabilizacija je neuspješno prošla.

Kako smo guženi ima priča...
Kad je npr nekoj uljari propao posao vani a trebalo se riješiti zaliha... Protureno je da nema ulja... I hop... Sutradan je u svakom domaćinstvu bilo u prosjeku 10 litara ulja :hihi
Zalihe prodane prije isteka roka... OUR SOUR kajgod... Spašeni :pusi
Ajmo dalje :D.
Umjesto da diletanti propadnu kako spada...
To se zove dirigovana ekonomija... Tržisnu utakmicu bogati bolje podnose. Nije u pitanju nekada sposobnost već što oni mogu da namerno rade sa gubitkom da bi tebe ugasili i preuzeli monopol....

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 27 May 2016, 14:44

Bla wrote:

I ne treba.... U zatvorenoj dogovornoj ekonomiji to je bila nužda...
Danes... U vrijeme globalnog tržišta meho, domagoj i jovo ne mogu napraviti jeftinije i bolje tu turbinu od xiao minga :oo

Ali umjesto da gledaju što bi mogli... Oni sanjaju kako brusilicom šlajfaju turbinu :oo

Zato su i ona sjedala super... Znači bolje i jeftinije zna meho od Hansa :nokti
Još toga treba...
Eto tu blizu mene se proizvode farovi za Mercedes audi i još neke... Znači tu se treba tražiti a ne u šljakerskim produktima bez visoke dodane vrijednosti... Ta je ključ

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 27 May 2016, 14:49

Nole wrote:
Pa privatni sektor u socijalističkoj Jugi je baš počeo da se razvija osamdesetih. Da nismo sve popalili i porušili devedesetih bili bi smo kud i kamo napredniji....Poljska Češka Slovačka Rumunija Mađarska i Bugarska su bile manhe razvijene od nas osamdesetih.
Da, evo ti poređenje u tri dekade, istočni susjedi nam nisu bili ni blizu. Kao što mi nismo bili ni blizu Italiji. :oo
Čak ni Češka sa Slovačkom sabrani nije bila 90-ih u tom nivou. A sada je sama Češka na nivou 200 milijardi dolara GDP-a tako da je moja donja procjena prilično realna.

Bugarska je i sada, za svoju veličinu obično smeće, u nivou sa Hrvatskom koja je prilično manja.
Ali bi Jugoslavija realno trebala biti negdje u nivou sa Grčkom ili iznad toga, tj. oko 300 milijardi dolara GDP-a godišnje, i definitivno iznad portugala. Tj. kao treća ekonomija u južnoj evropi što je i bila, poslije Italije i Španije i tu negdje bare bare sa Grčkom. S tim da Grčka nije baš zemlja koja se resursima mogla porediti, tako da je dugoročno gledano realno da se dostigne nivo nešto ispod Španije.
bdp_comp.PNG
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 27 May 2016, 14:49

Niko u Evropi nije pravi kvalitetnije stubline za kamione od Motins Novi Sad...al privatizacuja kupe Turci ugase i sad oni prave za Mercedes Man Reno...

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 27 May 2016, 14:56

Bla wrote:
Nole wrote:
Da, evo ti poređenje u tri dekade, istočni susjedi nam nisu bili ni blizu. Kao što mi nismo bili ni blizu Italiji. :oo
Čak ni Češka sa Slovačkom sabrani nije bila 90-ih u tom nivou. A sada je sama Češka na nivou 200 milijardi dolara GDP-a tako da je moja donja procjena prilično realna.

Bugarska je i sada, za svoju veličinu obično smeće, u nivou sa Hrvatskom koja je prilično manja.
Ali bi Jugoslavija realno trebala biti negdje u nivou sa Grčkom ili iznad toga, tj. oko 300 milijardi dolara GDP-a godišnje, i definitivno iznad portugala. Tj. kao treća ekonomija u južnoj evropi što je i bila, poslije Italije i Španije i tu negdje bare bare sa Grčkom. S tim da Grčka nije baš zemlja koja se resursima mogla porediti, tako da je dugoročno gledano realno da se dostigne nivo nešto ispod Španije.
bdp_comp.PNG
O tome pišem uništili smo undustriju...u Bačkoj, Vojvodina se osamdesetih krenulo u dve žetve...posle pšenice se odmah sadio silažni kukuruz za prehranu stoke...danas ni krava nemamo ni junica koji će nam silaža....zaostali smo za onom proizvodnjom...

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 27 May 2016, 14:57

storm wrote:I ne treba.... U zatvorenoj dogovornoj ekonomiji to je bila nužda...
Danes... U vrijeme globalnog tržišta meho, domagoj i jovo ne mogu napraviti jeftinije i bolje tu turbinu od xiao minga :oo

Ali umjesto da gledaju što bi mogli... Oni sanjaju kako brusilicom šlajfaju turbinu :oo

Još toga treba...
Eto tu blizu mene se proizvode farovi za Mercedes audi i još neke... Znači tu se treba tražiti a ne u šljakerskim produktima bez visoke dodane vrijednosti... Ta je ključ
Nije stvar u tome da li je mogu napraviti jeftinije, nego je ne mogu napraviti nikako, sve da se na glavu nasade. I to je porazna stvar.
A da bi mogao da učestvuješ na bilo kakvom tržištu, pa moraš napraviti neku referencu. A ovako ćeš velike poslove moći samo sanjati i ostati zauvijek na nivou sjedišta i farova.
A znanje nula.

Samo veliki mogu praviti veliko, mali ne mogu.

Znaš kako je nedavno bilo sa Simensom i Exxon-om kad su ovi evropljani aplicirali da rade nešto za njih? Ovi im rekli ko ste vi? Nikad čuli za njih. Daj pošaljite papire i reference da vidimo ko ste, i onda ih odjebali, rekli im (Simensu) da su oni sitna riba i da ne mogu raditi s njima. :D.

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 27 May 2016, 14:58

Kukuruz se seje...izvinite na greški al bilo je dve žetve

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 27 May 2016, 15:01

Bla wrote:
storm wrote:I ne treba.... U zatvorenoj dogovornoj ekonomiji to je bila nužda...

Još toga treba...
Nije stvar u tome da li je mogu napraviti jeftinije, nego je ne mogu napraviti nikako, sve da se na glavu nasade. I to je porazna stvar.
A da bi mogao da učestvuješ na bilo kakvom tržištu, pa moraš napraviti neku referencu. A ovako ćeš velike poslove moći samo sanjati i ostati zauvijek na nivou sjedišta i farova.
A znanje nula.

Samo veliki mogu praviti veliko, mali ne mogu.

Znaš kako je nedavno bilo sa Simensom i Exxon-om kad su ovi evropljani aplicirali da rade nešto za njih? Ovi im rekli ko ste vi? Nikad čuli za njih. Daj pošaljite papire i reference da vidimo ko ste, i onda ih odjebali, rekli im (Simensu) da su oni sitna riba i da ne mogu raditi s njima. :D.
Upravo sam objasnio na primeru Novog Sada i srušenih mostova...Mostogradnja sve radi ali kao podizvođač za siću a strane firme pobeđuju na tenderima i uzimaju kajmak....jeftinija je skuplja domaća elektrana od jeftine kineske jer novac ostaje u kući...

Post Reply

Return to “EX YU”