Jugonostalgičari
Moderator: Krokodil Behko
- Veca
- Uvijek slobodna!
- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 23060 times
- Been thanked: 6082 times
- Status: Offline
Re: Jugonostalgičari

Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!
vala bašJulia-Klara wrote:Pa valjda postoji zakon da se i tome stane u kraj?
Ili ne zelimo?
Hajmo jos pljuvat po Jugoslaviji, bujrum. Ionako nikad nije dosta! Sram nas bilo, kako nam ono moze biti dobro od ove silne blagodeti koju imamo sad

Do kad samo mislite kmečati?
Bilo i prošlo... Nego samo tim pretjerivanjem izazivate reakciju.
Nekome je bilo dobro, drugome nije... Koliko je bilo to sve iskreno, vidjeli smo... Ja vjerujem česima i Slovacima da su bili bratski raspoloženi.
Mislim... Budimo realni... Manite se euforičnosti i selektivnog sjećanja.
Nekome je bilo dobro, drugome nije... Koliko je bilo to sve iskreno, vidjeli smo... Ja vjerujem česima i Slovacima da su bili bratski raspoloženi.
Habibti, ya nour el - ain... 

Storme i pre rata i posle rata sam skitao po celoj exyu i nikada nisam problema imao ni auto mi nisi ogrebali nikada. Poštuj domaćine poštovaće i oni tebe...i nismo mi zaratovali što smo Srbi Hrvati Bošnjaci već što smo pravoslavci katolici i muslimani...zato i ne volim religiju jer se pobismo zbog nje.storm wrote:Do kad samo mislite kmečati?

Uvijek netko i nešto krivo...
Samokritičnost nikad nije bila nešto prihvatljiva na ovim prostorima... Ni meni nije auto nikad ogrebano u Austriji i Italiji...
Malo u Trstu jedino... Jer voze mutavo tj ja smotan bio

Uteg je kukati kako je bilo... Umjesto sjesti, vidjeti gdje smo i tražiti suradnju jer ipak gravitiramo...
Jok... Jugosi zapomažu, a ostali reže na sve što nije njihovo... Što dalje

- Bla
- i dva polipa
- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
Upravo tako, budimo realni, a ne Behko. 
Evo konačno realnih cifara, pa sad možemo biti objektivni i ne laprdati gluposti.
SFRJ GDP

SFRJ Izvoz

SFRJ Uvoz

BIH GDP

BiH Izvoz

BiH Uvoz

E sada, ako nekoga interesuje kako izgleda stagnacija u nekoj zemlji, onda može obratiti pažnju na trend GDP-a u BiH u periodu 2008. do danas.

Evo konačno realnih cifara, pa sad možemo biti objektivni i ne laprdati gluposti.
SFRJ GDP

SFRJ Izvoz

SFRJ Uvoz

BIH GDP

BiH Izvoz

BiH Uvoz

E sada, ako nekoga interesuje kako izgleda stagnacija u nekoj zemlji, onda može obratiti pažnju na trend GDP-a u BiH u periodu 2008. do danas.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:

Ko ti kaže da sam ja za novu Jugoslaviju...ne više previše smo jedni drugima u XX veku u tri rata prolili krvi. Meni je zao što smo svi komplet ispali budale...sad smo komšije i moramo se truditi da imamo odlične komšijske odnose i kraj cele priče...ja sam samo napisao da sam voleo Jugu....storm wrote:![]()
Uvijek netko i nešto krivo...
Samokritičnost nikad nije bila nešto prihvatljiva na ovim prostorima... Ni meni nije auto nikad ogrebano u Austriji i Italiji...
Malo u Trstu jedino... Jer voze mutavo tj ja smotan bio![]()
Uteg je kukati kako je bilo... Umjesto sjesti, vidjeti gdje smo i tražiti suradnju jer ipak gravitiramo...
Jok... Jugosi zapomažu, a ostali reže na sve što nije njihovo... Što dalje
- Bla
- i dva polipa
- Mood:
Poredite samo lijeve kolone koje su pod current prices jer su desne besmislene.
:

Pa privatni sektor u socijalističkoj Jugi je baš počeo da se razvija osamdesetih. Da nismo sve popalili i porušili devedesetih bili bi smo kud i kamo napredniji....Poljska Češka Slovačka Rumunija Mađarska i Bugarska su bile manhe razvijene od nas osamdesetih.Bla wrote:Poredite samo lijeve kolone koje su pod current prices jer su desne besmislene.
- Bla
- i dva polipa
- Mood:
Naprotiv, ona zemlja je mogla u svojoj režiji da proizvede sve što si naveo, ove sve pojedinačno ne mogu ništa od toga.Krokodil Behko wrote:Zar stvarno misliš da je Jugoslavija proizvela tehnologiju za termo i hidroelektrane koje je sagradila i koje nam Bla svakodnevno servira, kao veliki uspjeh Jugoslavije?
Evo, svjedoci smo izgradnje novog bloka u TZ, a cijena je 1.3 milijarde maraka, samo u toj elektrani i to samo taj jedan blok.
Imala je i znanje i resurse od kojih je mogla. I skoro sve se završavalo ovdje. Končar je npr. radio generatore, Uljanik turbine itd. s tim da je dosta velikih stvari bilo disperzirano širom republika, tako da je od tih velikih projekata svako ovdje vidio neke koristi.
Sada moraš dovući Kineze da ti nešto naprave, i ti se još time bruko jedna hvališ.
Činjenica je da ni jedna novonastala država više ne može takve stvari raditi samostalno.
:

2008 zaljuljale su se mnogo jače i stabilnije ekonomije... Površno poznavajući stanje i nisu tako loše brojke.Bla wrote:Poredite samo lijeve kolone koje su pod current prices jer su desne besmislene.
Što se dogodilo SFRJ 1986-88
Uduplao se uvoz i current i onako?
Da to nije kad smo nule dodavali?
Jer stabilizacija je neuspješno prošla.
Kako smo guženi ima priča...
Kad je npr nekoj uljari propao posao vani a trebalo se riješiti zaliha... Protureno je da nema ulja... I hop... Sutradan je u svakom domaćinstvu bilo u prosjeku 10 litara ulja

Zalihe prodane prije isteka roka... OUR SOUR kajgod... Spašeni

Ajmo dalje

Umjesto da diletanti propadnu kako spada...

kod mega projekata je svaka republika bila zastupljena u izgradnji...nije bila ni jedna da baš ničim nije učestvovala. I o tome se vodilo računa.Bla wrote:Naprotiv, ona zemlja je mogla u svojoj režiji da proizvede sve što si naveo, ove sve pojedinačno ne mogu ništa od toga.Krokodil Behko wrote:Zar stvarno misliš da je Jugoslavija proizvela tehnologiju za termo i hidroelektrane koje je sagradila i koje nam Bla svakodnevno servira, kao veliki uspjeh Jugoslavije?
Evo, svjedoci smo izgradnje novog bloka u TZ, a cijena je 1.3 milijarde maraka, samo u toj elektrani i to samo taj jedan blok.
Imala je i znanje i resurse od kojih je mogla. I skoro sve se završavalo ovdje. Končar je npr. radio generatore, Uljanik turbine itd. s tim da je dosta velikih stvari bilo disperzirano širom republika, tako da je od tih velikih projekata svako ovdje vidio neke koristi.
Sada moraš dovući Kineze da ti nešto naprave, i ti se još time bruko jedna hvališ.
Činjenica je da ni jedna novonastala država više ne može takve stvari raditi samostalno.
To se zove dirigovana ekonomija... Tržisnu utakmicu bogati bolje podnose. Nije u pitanju nekada sposobnost već što oni mogu da namerno rade sa gubitkom da bi tebe ugasili i preuzeli monopol....storm wrote:2008 zaljuljale su se mnogo jače i stabilnije ekonomije... Površno poznavajući stanje i nisu tako loše brojke.Bla wrote:Poredite samo lijeve kolone koje su pod current prices jer su desne besmislene.
Što se dogodilo SFRJ 1986-88
Uduplao se uvoz i current i onako?
Da to nije kad smo nule dodavali?
Jer stabilizacija je neuspješno prošla.
Kako smo guženi ima priča...
Kad je npr nekoj uljari propao posao vani a trebalo se riješiti zaliha... Protureno je da nema ulja... I hop... Sutradan je u svakom domaćinstvu bilo u prosjeku 10 litara ulja![]()
Zalihe prodane prije isteka roka... OUR SOUR kajgod... Spašeni![]()
Ajmo dalje
Umjesto da diletanti propadnu kako spada...
I ne treba.... U zatvorenoj dogovornoj ekonomiji to je bila nužda...Bla wrote:Naprotiv, ona zemlja je mogla u svojoj režiji da proizvede sve što si naveo, ove sve pojedinačno ne mogu ništa od toga.Krokodil Behko wrote:Zar stvarno misliš da je Jugoslavija proizvela tehnologiju za termo i hidroelektrane koje je sagradila i koje nam Bla svakodnevno servira, kao veliki uspjeh Jugoslavije?
Danes... U vrijeme globalnog tržišta meho, domagoj i jovo ne mogu napraviti jeftinije i bolje tu turbinu od xiao minga

Ali umjesto da gledaju što bi mogli... Oni sanjaju kako brusilicom šlajfaju turbinu

Zato su i ona sjedala super... Znači bolje i jeftinije zna meho od Hansa

Još toga treba...
Eto tu blizu mene se proizvode farovi za Mercedes audi i još neke... Znači tu se treba tražiti a ne u šljakerskim produktima bez visoke dodane vrijednosti... Ta je ključ

- Bla
- i dva polipa
- Mood:
Da, evo ti poređenje u tri dekade, istočni susjedi nam nisu bili ni blizu. Kao što mi nismo bili ni blizu Italiji.Nole wrote:Pa privatni sektor u socijalističkoj Jugi je baš počeo da se razvija osamdesetih. Da nismo sve popalili i porušili devedesetih bili bi smo kud i kamo napredniji....Poljska Češka Slovačka Rumunija Mađarska i Bugarska su bile manhe razvijene od nas osamdesetih.Bla wrote:Poredite samo lijeve kolone koje su pod current prices jer su desne besmislene.

Čak ni Češka sa Slovačkom sabrani nije bila 90-ih u tom nivou. A sada je sama Češka na nivou 200 milijardi dolara GDP-a tako da je moja donja procjena prilično realna.
Bugarska je i sada, za svoju veličinu obično smeće, u nivou sa Hrvatskom koja je prilično manja.
Ali bi Jugoslavija realno trebala biti negdje u nivou sa Grčkom ili iznad toga, tj. oko 300 milijardi dolara GDP-a godišnje, i definitivno iznad portugala. Tj. kao treća ekonomija u južnoj evropi što je i bila, poslije Italije i Španije i tu negdje bare bare sa Grčkom. S tim da Grčka nije baš zemlja koja se resursima mogla porediti, tako da je dugoročno gledano realno da se dostigne nivo nešto ispod Španije.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
:

Niko u Evropi nije pravi kvalitetnije stubline za kamione od Motins Novi Sad...al privatizacuja kupe Turci ugase i sad oni prave za Mercedes Man Reno...
O tome pišem uništili smo undustriju...u Bačkoj, Vojvodina se osamdesetih krenulo u dve žetve...posle pšenice se odmah sadio silažni kukuruz za prehranu stoke...danas ni krava nemamo ni junica koji će nam silaža....zaostali smo za onom proizvodnjom...Bla wrote:Da, evo ti poređenje u tri dekade, istočni susjedi nam nisu bili ni blizu. Kao što mi nismo bili ni blizu Italiji.Nole wrote:Pa privatni sektor u socijalističkoj Jugi je baš počeo da se razvija osamdesetih. Da nismo sve popalili i porušili devedesetih bili bi smo kud i kamo napredniji....Poljska Češka Slovačka Rumunija Mađarska i Bugarska su bile manhe razvijene od nas osamdesetih.Bla wrote:Poredite samo lijeve kolone koje su pod current prices jer su desne besmislene.![]()
Čak ni Češka sa Slovačkom sabrani nije bila 90-ih u tom nivou. A sada je sama Češka na nivou 200 milijardi dolara GDP-a tako da je moja donja procjena prilično realna.
Bugarska je i sada, za svoju veličinu obično smeće, u nivou sa Hrvatskom koja je prilično manja.
Ali bi Jugoslavija realno trebala biti negdje u nivou sa Grčkom ili iznad toga, tj. oko 300 milijardi dolara GDP-a godišnje, i definitivno iznad portugala. Tj. kao treća ekonomija u južnoj evropi što je i bila, poslije Italije i Španije i tu negdje bare bare sa Grčkom. S tim da Grčka nije baš zemlja koja se resursima mogla porediti, tako da je dugoročno gledano realno da se dostigne nivo nešto ispod Španije.
- Bla
- i dva polipa
- Mood:
Nije stvar u tome da li je mogu napraviti jeftinije, nego je ne mogu napraviti nikako, sve da se na glavu nasade. I to je porazna stvar.storm wrote:I ne treba.... U zatvorenoj dogovornoj ekonomiji to je bila nužda...
Danes... U vrijeme globalnog tržišta meho, domagoj i jovo ne mogu napraviti jeftinije i bolje tu turbinu od xiao minga![]()
Ali umjesto da gledaju što bi mogli... Oni sanjaju kako brusilicom šlajfaju turbinu
Zato su i ona sjedala super... Znači bolje i jeftinije zna meho od Hansa![]()
Još toga treba...
Eto tu blizu mene se proizvode farovi za Mercedes audi i još neke... Znači tu se treba tražiti a ne u šljakerskim produktima bez visoke dodane vrijednosti... Ta je ključ
A da bi mogao da učestvuješ na bilo kakvom tržištu, pa moraš napraviti neku referencu. A ovako ćeš velike poslove moći samo sanjati i ostati zauvijek na nivou sjedišta i farova.
A znanje nula.
Samo veliki mogu praviti veliko, mali ne mogu.
Znaš kako je nedavno bilo sa Simensom i Exxon-om kad su ovi evropljani aplicirali da rade nešto za njih? Ovi im rekli ko ste vi? Nikad čuli za njih. Daj pošaljite papire i reference da vidimo ko ste, i onda ih odjebali, rekli im (Simensu) da su oni sitna riba i da ne mogu raditi s njima.

:

Upravo sam objasnio na primeru Novog Sada i srušenih mostova...Mostogradnja sve radi ali kao podizvođač za siću a strane firme pobeđuju na tenderima i uzimaju kajmak....jeftinija je skuplja domaća elektrana od jeftine kineske jer novac ostaje u kući...Bla wrote:Nije stvar u tome da li je mogu napraviti jeftinije, nego je ne mogu napraviti nikako, sve da se na glavu nasade. I to je porazna stvar.storm wrote:I ne treba.... U zatvorenoj dogovornoj ekonomiji to je bila nužda...
Danes... U vrijeme globalnog tržišta meho, domagoj i jovo ne mogu napraviti jeftinije i bolje tu turbinu od xiao minga![]()
Zato su i ona sjedala super... Znači bolje i jeftinije zna meho od Hansa![]()
Još toga treba...
A da bi mogao da učestvuješ na bilo kakvom tržištu, pa moraš napraviti neku referencu. A ovako ćeš velike poslove moći samo sanjati i ostati zauvijek na nivou sjedišta i farova.
A znanje nula.
Samo veliki mogu praviti veliko, mali ne mogu.
Znaš kako je nedavno bilo sa Simensom i Exxon-om kad su ovi evropljani aplicirali da rade nešto za njih? Ovi im rekli ko ste vi? Nikad čuli za njih. Daj pošaljite papire i reference da vidimo ko ste, i onda ih odjebali, rekli im (Simensu) da su oni sitna riba i da ne mogu raditi s njima.