ko s kim i zašto je ratova..

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11851 times
Status: Offline

Re: Građani Srbije za ratove krive međunarodnu zajednicu

23 Apr 2016, 18:12

SPINERKA wrote::roll
tek 5 posto će reći da su Srbi odgovorni za to i to su ispitanici pripadnici nacionalnih manjina, a žive u Srbiji", dodala je Marković.

Mislila sa da je jedva 1% zajedno sa nasim Noletom.
Pa tako i jeste. U toj rečenici koju si kvotala, piše da tih 5% otpada na nacionalne manjine, tačnije, samo oni misle da Srbi snose odgovornost za ratove.

Bla wrote:Za to služi istorija a ne anketa. U anketi se može reći bilo šta, a i puno ju je lakše falsifikovati.
Problem i jeste u tome što su oni (misle da jesu) "upoznati" sa historijom.
Možda anketa jednim dijelom jeste "podešena", ali u svakom slučaju je ogledalo tamošnjeg društva, a razlog sam već naveo. Bombarduju ih stalno sa svojom verzijom dešavanja, plus što oni sami sebe samobombarduju i u tome bi bio problem.
Kad se takvom kolektivu ukaže prilika, oni će pucati na svakog, pa i na tebe, bez obzira na to što ti kažeš da te to ne interesuje.

Čujem kako je njihova vlada uputila protest zbog čestih fašističkih ispada u HR.
E sad, uzmimo da je to tačno i obratimo pažnju na riječ ispad. Znači neki pojedinci i neke grupe "ispadaju". A kad si čuo za pojam fašistički ispad u Srbiji? Nikad, naravno. Glupo je i napisati takvo što, jer kako fašizam kod njih može biti ispad? Eventualno bi antifašizam u toj zemlji mogao biti ispad i to vrlo rijedak.

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

23 Apr 2016, 18:18

Kao i uvijek lijepo si to Behko opisao.
Ja mislim da su oni sebe same uvjerili da je istina ono sto lazu...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

23 Apr 2016, 18:38

Volio bih da nisam u pravu, u vezi suštine njihovog mnjenja, s tim da ipak mislim da jesam :D

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Re: ko s kim i zašto je ratova..

29 May 2016, 00:30

Hrvatska je Mladiću samo u srpnju '93. platila 9 milijuna DEM!

ZAGREB - Cijeli rat, od 1992. nadalje, general Ratko Mladić sastajao se s hrvatskim generalima, dogovarao prekide vatre, isporuke oružja i nafte i zajedničku borbu protiv Bošnjaka. Dio dnevnika Ratka Mladića objavilo je Haaško tužiteljstvo kako bi ga koristilo kao dokaz protiv Jadranka Prlića, Slobodana Praljka i ostalih čelnika Herceg-Bosne kojima se sudi u Haagu.

General Mladić u svom je dnevniku ostavio bilješke sa susreta s Praljkom, Prlićem, Antom Rosom, Milivojem Petkovićem i drugima, većinom u mađarskom Pečuhu ili Njivicama u Crnoj Gori.

Financijski najteži sastanak

Na jednom od sastanaka u veljači 1994. sudjelovao je hrvatski ministar financija Jozo Martinović. On je bio ministar financija u Vladi Franje Gregurića od kolovoza 1992. Preko Joze Martinovića išlo je financiranje Herceg-Bosne i nakon što je u kolovozu 1992. iz Vlade prešao u Privrednu banku. Uz Gojka Šuška i Hrvoja Šarinića on je bio potpisnik računa u Austriji i član Upravnog odbora RH Alan preko kojeg je kupovano oružje.

Financijski najteži sastanak bio je onaj od 8. srpnja 1993. s Milivojem Petkovićem u Njivicama, u vrijeme sukoba Hrvata i Bošnjaka. Petković je do kraja srpnja 1993. bio načelnik Glavnog stožera HVO-a, a tada ga je zamijenio Praljak. Mladić je zabilježio da su u zamjenu za oružje i “učinjene usluge” položene 1,191.246 tadašnjih njemačkih maraka i dvije cisterne dizela.

Dogovoreno je da Hrvati 8,092.032 marke plate u roku od tjedan dana. Sav taj novac došao je, naravno, iz Hrvatske, jer se u to vrijeme HVO financiralo direktno iz Zagreba.

Prvi sastanak koji je Haaško tužiteljstvo izdvojilo je onaj od 5. listopada 1992., kad se Mladić u Pečuhu našao s delegacijom Hrvatske i Herceg-Bosne.

Kao predstavnik Hrvatske bio je Slobodan Praljak, koji je od ožujka 1992. do srpnja 1993. bio pomoćnik Gojka Šuška. U srpnju 1993. postaje zapovjednik HVO-a. Praljak od Mladića traži da srpske snage prekinu granatirati Slavonski Brod. Hrvati iz Jajca Srbima će dati struju, a oni će im zauzvrat pustiti vodu. Praljak (ako je vjerovati dnevničkim bilješkama) predlaže Mladiću obustavu sukoba.

‘Podijelit ćemo Bosnu’

Objašnjava mu da Hrvatima nije u interesu rat sa Srbima, rat će prestati dogovorom Hrvata i Srba, a prava opasnost su Muslimani. “Naš cilj je Banovina iz 1939., ako to ne postignemo, nastavljamo rat”, zapisao je Mladić Praljkove riječi. On uvjerava Mladića da je sporazum Tuđmana i Izetbegovića samo formalan, donesen na inzistiranje Amerikanaca, kako bi se dodvorili islamskom svijetu. Posljednja bilješka s tog susreta su Praljkove riječi: “Treba iseliti Hrvate iz Vojvodine”.

Na drugom sastanku, nakon pada Posavine 26. listopada 1992., Praljak kaže: “Na dobrom smo putu da prisilimo Aliju da podijeli Bosnu. Mi ćemo natjerati Aliju da sjedne za stol s Bobanom i Karadžićem. Interes nam je da Muslimani dobiju svoj kanton da bi imali gdje odseliti”. Na tom je sastanku dogovoreno da se održi sastanak Janka Bobetka i Božidara Vučurevića o liniji HV-a kod Trebinja.

Društvo kod Miloševića

Iduće godine, u srpnju 1993., kad je već buktio sukob s Muslimanima, Mladić je na sastanku kod Miloševića u Beogradu. Milošević mu govori da ne bi trebali davati preveliku podršku Hrvatima. Na sastanku je i Karadžić, koji kaže da trebaju pomoći Hrvatima da bi se prisililo Muslimane na podjelu Bosne. Ipak, Karadžić upozorava da, ako Hrvati napadnu RSK, Srbi iz BiH moraju poslati dva korpusa da pomognu Martiću. Milošević tumači: “Ne bih ja išao na presijecanje Muslimana na dvije autonomije. Mi smo ih nudili Hrvatima, a Tuđman je rekao uzmite ih vi”.

(jutarnji.hr)

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

29 May 2016, 00:39

tek 5 posto će reći da su Srbi odgovorni za to i to su ispitanici pripadnici nacionalnih manjina, a žive u Srbiji", dodala je Marković.

A šta bi ti ? :ble

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

29 May 2016, 03:47

Nole wrote:

A šta bi ti ? :ble
:852

Ma.... ko nas zavadi. :)
Image

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

29 May 2016, 06:17

Krokodil Behko wrote:Hrvatska je Mladiću samo u srpnju '93. platila 9 milijuna DEM!

ZAGREB - Cijeli rat, od 1992. nadalje, general Ratko Mladić sastajao se s hrvatskim generalima, dogovarao prekide vatre, isporuke oružja i nafte i zajedničku borbu protiv Bošnjaka. Dio dnevnika Ratka Mladića objavilo je Haaško tužiteljstvo kako bi ga koristilo kao dokaz protiv Jadranka Prlića, Slobodana Praljka i ostalih čelnika Herceg-Bosne kojima se sudi u Haagu.

General Mladić u svom je dnevniku ostavio bilješke sa susreta s Praljkom, Prlićem, Antom Rosom, Milivojem Petkovićem i drugima, većinom u mađarskom Pečuhu ili Njivicama u Crnoj Gori.

Financijski najteži sastanak

Na jednom od sastanaka u veljači 1994. sudjelovao je hrvatski ministar financija Jozo Martinović. On je bio ministar financija u Vladi Franje Gregurića od kolovoza 1992. Preko Joze Martinovića išlo je financiranje Herceg-Bosne i nakon što je u kolovozu 1992. iz Vlade prešao u Privrednu banku. Uz Gojka Šuška i Hrvoja Šarinića on je bio potpisnik računa u Austriji i član Upravnog odbora RH Alan preko kojeg je kupovano oružje.

Financijski najteži sastanak bio je onaj od 8. srpnja 1993. s Milivojem Petkovićem u Njivicama, u vrijeme sukoba Hrvata i Bošnjaka. Petković je do kraja srpnja 1993. bio načelnik Glavnog stožera HVO-a, a tada ga je zamijenio Praljak. Mladić je zabilježio da su u zamjenu za oružje i “učinjene usluge” položene 1,191.246 tadašnjih njemačkih maraka i dvije cisterne dizela.

Dogovoreno je da Hrvati 8,092.032 marke plate u roku od tjedan dana. Sav taj novac došao je, naravno, iz Hrvatske, jer se u to vrijeme HVO financiralo direktno iz Zagreba.

Prvi sastanak koji je Haaško tužiteljstvo izdvojilo je onaj od 5. listopada 1992., kad se Mladić u Pečuhu našao s delegacijom Hrvatske i Herceg-Bosne.

Kao predstavnik Hrvatske bio je Slobodan Praljak, koji je od ožujka 1992. do srpnja 1993. bio pomoćnik Gojka Šuška. U srpnju 1993. postaje zapovjednik HVO-a. Praljak od Mladića traži da srpske snage prekinu granatirati Slavonski Brod. Hrvati iz Jajca Srbima će dati struju, a oni će im zauzvrat pustiti vodu. Praljak (ako je vjerovati dnevničkim bilješkama) predlaže Mladiću obustavu sukoba.

‘Podijelit ćemo Bosnu’

Objašnjava mu da Hrvatima nije u interesu rat sa Srbima, rat će prestati dogovorom Hrvata i Srba, a prava opasnost su Muslimani. “Naš cilj je Banovina iz 1939., ako to ne postignemo, nastavljamo rat”, zapisao je Mladić Praljkove riječi. On uvjerava Mladića da je sporazum Tuđmana i Izetbegovića samo formalan, donesen na inzistiranje Amerikanaca, kako bi se dodvorili islamskom svijetu. Posljednja bilješka s tog susreta su Praljkove riječi: “Treba iseliti Hrvate iz Vojvodine”.

Na drugom sastanku, nakon pada Posavine 26. listopada 1992., Praljak kaže: “Na dobrom smo putu da prisilimo Aliju da podijeli Bosnu. Mi ćemo natjerati Aliju da sjedne za stol s Bobanom i Karadžićem. Interes nam je da Muslimani dobiju svoj kanton da bi imali gdje odseliti”. Na tom je sastanku dogovoreno da se održi sastanak Janka Bobetka i Božidara Vučurevića o liniji HV-a kod Trebinja.

Društvo kod Miloševića

Iduće godine, u srpnju 1993., kad je već buktio sukob s Muslimanima, Mladić je na sastanku kod Miloševića u Beogradu. Milošević mu govori da ne bi trebali davati preveliku podršku Hrvatima. Na sastanku je i Karadžić, koji kaže da trebaju pomoći Hrvatima da bi se prisililo Muslimane na podjelu Bosne. Ipak, Karadžić upozorava da, ako Hrvati napadnu RSK, Srbi iz BiH moraju poslati dva korpusa da pomognu Martiću. Milošević tumači: “Ne bih ja išao na presijecanje Muslimana na dvije autonomije. Mi smo ih nudili Hrvatima, a Tuđman je rekao uzmite ih vi”.

(jutarnji.hr)
:cvijece
Baš iz Mađarske se vraćao audi i prošao kroz jednu raskrsnicu na crveno. Tom prilikom je udario mog drura koji je u kilima imao troje dece. Dva sina su mu poginuli na licu mesta a ćerka je preživela kao i on. Doleteo je vojni hellikopter pokupio vozača i kofere iz gepeka audija , a decu su ostavili na putu. To je bio avgust 1995 jer su njegov stariji sin i moj se spremali da krenu u prvi razred..
Oni su uvek trgovali i imali sastanke. Pa za vreme Oluje u kabinetu Miloševića je sve vreme bio Šarinić

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

29 May 2016, 08:51

Nole... Sićušna je razlika (a spomenuto je u postovima gore) da u hrvata postoji kritična masa populacije kojoj se navedeno u članku gadi... Ogradjuju se i priznaju(mo) da se ispalo - govno!
Dok je to u Srbiji zastrašujuće mali postotak populacije... I dan danas se trubi jedno te isto - retorika devedesetih.
Što je najgore počinju vas i ostali pratiti u tome :rol
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

29 May 2016, 09:05

Psiholoski gledano, Nole prvo hoce da podijeli krivicu izmedju Srba I Hrvata, pa ce onda raspravljati o gadjenju.
. . . . . . . . .

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

29 May 2016, 09:21

storm wrote:Nole... Sićušna je razlika (a spomenuto je u postovima gore) da u hrvata postoji kritična masa populacije kojoj se navedeno u članku gadi... Ogradjuju se i priznaju(mo) da se ispalo - govno!
Dok je to u Srbiji zastrašujuće mali postotak populacije... I dan danas se trubi jedno te isto - retorika devedesetih.
Što je najgore počinju vas i ostali pratiti u tome :rol
Ja nikada neću braniti ni Slobu n SANU ni srpske genetale ispali su lopurde i govna. I sam znaš da sam pisao da je Drašković divljao pred rat ko digne zeleni barjaj ruku ćemo mu odseći. Šešeljeve četničine sam video petog decembra pored mene su prolazili, arkanovce nisam video nikada al sam čuo za njih. Pa koga su oni zajebavali? Šta je Sloba uopšte hteo? Zna li iko? Kolega sa posla je mobilisan tri puta po tri meseca tek je on popizdeo. I za Vukovar i za Osijek tvrde da vojska uđe u grad i nateđenje povlači se. Zašta da ginu ljudi sa obe strane? Koji qrac posle naređenja povlačenje opet bude naređenje napad??? Zašto su postojale paravojne formacije ko je to naredio? Meni sve liči kao dogovor da se narodi zamrze. Ako su Srbi i Hrvati bili smrtni neprijatelji zašto su Srbi pustili hrvatske izbeglice kroz svoju teritoriju koje su bežali iz srednje Bosne od napada ABIH? Zašto više nema Srba u Lici a Hrvata u Posavini? Zašto su HV HVO i ABIH krenule prema Banja Luci kad su odlično znali da se neće dozvoliti napad na taj grad umesto da su krenuli na Posavinu? I dalje sam ubeđen da su Franjo i Sloba isplanirali buduće države i sastav njihovog stanovništva. Sloba je popušio na Kosovu al to nema veze sa Franjom.Tu se zajebo u računici jer jači ker ebe a to je Klinton. Meni se gade svi političari i tadašnjeg a bogami i sadašnjeg vremena. Ja ovako reagujem kad svi trubiti Srbi su zločinci i krivci za ratove u exyu. Onda vas podsećam na događaje par godina pre rata. Kako je i zašto sve počelo.

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

29 May 2016, 09:25

Socrates wrote:Psiholoski gledano, Nole prvo hoce da podijeli krivicu izmedju Srba I Hrvata, pa ce onda raspravljati o gadjenju.
I na Aliju... Nisu svi hteli živeti u državi u kojoj je ID Ustav. To je Alija morao znati. Pa onaj konj Karadžić ga je upozoravao na skupštini da teta Muslimane u propast.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

29 May 2016, 09:48

Nole wrote:Zašto su postojale paravojne formacije ko je to naredio? Meni sve liči kao dogovor da se narodi zamrze.
Odgovor si dao sam. Lakše je napraviti problem, s grupom odabranih ljudi.
Vojska je krcata generalima i otkud ko može znati šta im se mota po glavi. U slučaju velikih pobjeda, raste i njihov ugled, a to se ne bi dopalo Miloševiću. Tuđmana svakako ne bi ni bilo u slučaju velike pobjede JNA.

Tako da dođemo do apsurda, da i Hrvatima i Bošnjacima idu na ruku te paravojne formacije, jer bolje je imati njih za protivnike, nego cijelu vojsku, plus što sve to i kod Srba stvori konfuziju, gdje i u koju vojsku.

I dalje sam ubeđen da su Franjo i Sloba isplanirali buduće države i sastav njihovog stanovništva.
Nije postojao jasno definiran dogovor, nego je Tuđman napravio dogovor i s Alijom i sa Miloševišem, a u vezi dva moguća scenarija raspleta događaja. Oko ovog sad razgraničenja, ipak su se pitali i Jenkiji koji su zavrtali ruku Tuđmanu i Aliji, da se zaustave. Skoro sam donosio onaj analitički članak. Nije Clintonu odgovaralo da RS bude potpuno poražena, jer bi to destabiliziralo Jeljcina u Rusiji i dovelo komuniste na vlast.

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

29 May 2016, 09:57

Krokodil Behko wrote:
Nole wrote:Zašto su postojale paravojne formacije ko je to naredio? Meni sve liči kao dogovor da se narodi zamrze.
Odgovor si dao sam. Lakše je napraviti problem, s grupom odabranih ljudi.
Vojska je krcata generalima i otkud ko može znati šta im se mota po glavi. U slučaju velikih pobjeda, raste i njihov ugled, a to se ne bi dopalo Miloševiću. Tuđmana svakako ne bi ni bilo u slučaju velike pobjede JNA.

Tako da dođemo do apsurda, da i Hrvatima i Bošnjacima idu na ruku te paravojne formacije, jer bolje je imati njih za protivnike, nego cijelu vojsku, plus što sve to i kod Srba stvori konfuziju, gdje i u koju vojsku.

I dalje sam ubeđen da su Franjo i Sloba isplanirali buduće države i sastav njihovog stanovništva.
Nije postojao jasno definiran dogovor, nego je Tuđman napravio dogovor i s Alijom i sa Miloševišem, a u vezi dva moguća scenarija raspleta događaja. Oko ovog sad razgraničenja, ipak su se pitali i Jenkiji koji su zavrtali ruku Tuđmanu i Aliji, da se zaustave. Skoro sam donosio onaj analitički članak. Nije Clintonu odgovaralo da RS bude potpuno poražena, jer bi to destabiliziralo Jeljcina u Rusiji i dovelo komuniste na vlast.
Jeljcin je već pobedio Zjuganova baš uz pomoć Jenkija koji su mu dali zeleno svetlo tenkove i udri po parlamentu. Samo je glupi Sloba poslušao još gluplju Miru i bez da ih je iko išta pitao dali podršku Zjuganovu. Posle moli Jeljcina za pomoć...e puši ga burazeru što nisi na vreme mislio tom tikvom. Pad RS nije nikome odgovarao jer bi Sloba morao ući u taj rat sa VJ. Ne bi opstao posle Krajone da mu padne i RS. E sad jedno izgubiš drugo dobiješ. Mnoge izbeglice iz Krajine su naselile severozapad Vojvodin gde du bili u većini Mađari i Bunjevci a sad su to Srbi.

Post Reply

Return to “Politika u BiH”