Opsada Sarajeva 92-95.g.

Poznate ličnosti, ratovi, važni događaji

Moderator: Krokodil Behko

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40497 times
Been thanked: 26754 times
Status: Online

Re: Konaković: Bacanje ruža u smeće sramotan je čin

Post by Rum »

Nakon četničkih orgija po Sarajevu, odlučili smo se premjestiti cvijeće na mjesto gdje su ga četnici zapravo i trebali postaviti da su imali imalo časti, a to je na jedno od mnogobrojnih mjesta gdje su nevine Sarajlije i građani RBIH ubijani od četničke ruke.

[media]FwiQ6jInZ5Q[/media]
"Ti sa svakim - lijepo! i traži da se čine dobra djela, a neznalica se kloni!"
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times
Status: Offline

Post by Čarobni »

Dino pokušava ubrat jeftine poene, ne ide to tako Dino, ovo cvijeće je ipak za kontejnera.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9525 times
Been thanked: 11263 times

Post by Krokodil Behko »

Prethodno, u kontejneru treba završiti ta fašistička ideologija koja ubjeđuje sve Srbe (roditelje poginulih vojnika između ostalih), da su neki zločinci pobili njihovu "djecu", na pravdi boga.
Sud je presudio. Kolona JNA u SA, bila je legitiman vojni cilj :cudi

Roditelji i ostali dobronamjerni, nek se zapitaju kako je došlo do toga, da ta kolona postane legitiman vojni cilj.
Mislim da nije problem to što oni obilježavaju tu godišnjicu i polažu cvijeće. Ako ćemo iz ljudskih razloga, nek stoji tu cijelu sedmicu, ali prethodno da se popitamo oko preživjele fašističke ideologije koja sve ovo zloupotrebljava u svoje svrhe. Ja bgm mogu razumjeti Nijemce u doba nacizma, ljudi nisu imali mnogo medija na raspolaganju, ali šta reći za ovo danas? 21. je vijek, a mnogi još uvijek vjeruju da rata ne bi ni bilo, da nije pucano na "srpske svatove" u SA :lupa

Fajnali, kako god okrenemo, dođemo do istog. Nemušta uravnilovka (srpski prijedlog) nije rješenje, jer na drugoj strani se ništa ne mijenja. Nek polažu cvijeće u dobrovoljačkoj svaki dan i tri puta na dan, nije frka, ali istina je bitna.
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40497 times
Been thanked: 26754 times

Post by Rum »

Maja wrote:Ma Dino je tipični sarajlijica.
Jel veci od ALPHE :p
"Ti sa svakim - lijepo! i traži da se čine dobra djela, a neznalica se kloni!"
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Na zahtjev srpske delegacije pokrivene ploče na Vijećnici

Post by Krokodil Behko »

Image
“Na ovom su mjestu srpski zločinci u noći 25/26. 08. 1992. zapalili Nacionalnu i univerzitetsku bibilioteku Bosne i Hercegovine. U plamenu je je nestalo više od 2 miliona knjiga, časopisa dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite”.
Ove riječi na našem jeziku ispisane su na spomen-ploči koja se nalazi na ulazu u sarajevsku Vijećnicu. Sa druge strane ulaza nalazi se istovjetna ploča na kojoj je tekst na engleskom jeziku, piše novinska agencija Patria.

Predstavnici Srbije, koji su jučer i danas boravili u glavnom gradu povodom Samita 100 i Samita Brdo-Brijuni svoj su ulazak u zgradu Vijećnice, kako saznaje novinska agencija Patria, uslovili prekrivanjem spomen-ploča koje svjedoče istinu o urbicidu u glavnom gradu koji su počinili srpski zločinci.

Upravo ove dvije riječi “srpski zločinci” zaparale su im oči, iako odlično znaju da je to istina. Neko, da li iz Gradske uprave Grada Sarajeva ili protokola Predsjedništva BiH naredio je da se obje spomen-ploče prekriju zastavama EU i BiH.
Image
SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Re: Na zahtjev srpske delegacije pokrivene ploče na Vijećnic

Post by SPINERKA »

;)

Onda su se stekli uslovi da se ploce -trajno uklone :lupa

Hm ... koji smo mi ....
Image
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni »

Nema gore sorte od balije.
Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole »

Jesu li otkriveni počinioci ? Jel neka strana preuzelao odgovornost za ovaj zločin ? Pitam samo niti bilo šta poričem niti tvrdim...
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Ploče same po sebi nisu problem, baš kao ni ispis na njma.
Mogu se skinuti i baciti. Problem je što to ništa ne rješava.
Problem je što svijest naroda nije na tom nivou da shvati patnju i stradanja komšijskog naroda, zbog nekih njihovih sunarodnjaka. Eventualno će biti samo deklarativni u izjavama, ili će reći "jeste tako ALI". Tu je i indiferentnost prema problemima drugih.
Suosjećamo i srca nam se paraju, zbog svake pa i najmanje tragedije nekih dalekih naroda, s posebnim osvrtom na razne Turke, Ruse, Arape i sl, a ne osjećamo ništa za one koji su bliži i po tome smo fenomen, jer sociolozi ustvrdiše da ljudi više suosjećaju s onima koji su im bliži i sličniji.
Fajnali, svu tu atmosferu proizvode mediji, a oni je proizvode jer im političari tako naređuju. Dolazimo do zaključka da deklarativne osude i ograde od zločina, očito nisu dovoljne i da je potrebno malo više od toga.
Jednom, kad bude više razumijevanja i suosjećanja za spaljenu Vijećnicu i te ploče će izgubiti smisao, pa će biti uklonjene ili će bar umjesto "srpski zločinci" pisati "pripadnici VRS" ili nešto tako.
Ovo je baš kao i insistiranje da se shvatri dimenzija zločina u Srebrenici. Ako druga strana nije svjesna, onda to sve može i da se ponovi. Tako da ove ploče imaju neku funkciju štita i opomene, sad-zasad.
Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1207 times
Been thanked: 3827 times

Post by Laser »

Krokodil Behko wrote:...Ako druga strana nije svjesna, onda to sve može i da se ponovi...
Naravno.

Prvo im je granata na Markalama sumnjiva. Poslije nje, sve su sumnjive.

Vijećnica se sama zapalila, Srebreničani se sami poubijali.

Nole i njemu slični četnici, na kraju će bit dobrotvori Sarajeva. Namjeravali su ga oslobodit od ekstremnih Bošnjaka što su harali i palili po Srajevu i nikada nisu dopustili srpskim oslobodiocima da spase grad.

Kako ono reče čuveni krmak:

„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“

-„Laž je srpski državni interes.“

-„Laž je u samom biću Srbina“.

-„U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.“

-„Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…“
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.
Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole »

Laser wrote:
Krokodil Behko wrote:...Ako druga strana nije svjesna, onda to sve može i da se ponovi...
Naravno.

Prvo im je granata na Markalama sumnjiva. Poslije nje, sve su sumnjive.

Vijećnica se sama zapalila, Srebreničani se sami poubijali.

Nole i njemu slični četnici, na kraju će bit dobrotvori Sarajeva. Namjeravali su ga oslobodit od ekstremnih Bošnjaka što su harali i palili po Srajevu i nikada nisu dopustili srpskim oslobodiocima da spase grad.

Kako ono reče čuveni krmak:

„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“

-„Laž je srpski državni interes.“

-„Laž je u samom biću Srbina“.

-„U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.“

-„Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…“
Ti baš hoćeš da ti i ovde postavim detalje suđenja Kardžiću i sve relevantne činjenice o toj granati...
Zovi me kako god hoćeš, zabole me baš ona stvar za tebe.
Postavio sam pitanje da li je iko preuzeo odgovornost ili su se našli IDIOTI koji mogu upaliti biblioteku??? Kome je to bio interes? Valjda su u Sarajevu živeli, stvarali i radili i Srbi pre rata. Valjda su u BIH živeli radili i stvarali Srbi pre rata. Valjda se i njiohovi radovi nalaze u toj instituciji. Valjda nikome nije u interesu da uništava dela svoji predaka, rođaka, komšija... Paljenje biblioteke je u najmanju ruku debilizam. Upravo iz tih razloga sam postavio to pitanje jer ne mogu shvatiti da je bilo koji funkcioner iz RS ili oficir mogao tako nešto narediti. Taj ko je to naredio, ako je iz RS nema 3gr mozga...
Jebao te Brano Crnčević...uostalom mi i o sebi kritički govorimo, a vi???
Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Laser »

Nole wrote: Ti baš hoćeš da ti i ovde postavim detalje suđenja Kardžiću i sve relevantne činjenice o toj granati...
Postavio sam pitanje da li je iko preuzeo odgovornost ili su se našli IDIOTI koji mogu upaliti biblioteku??? Kome je to bio interes? Valjda su u Sarajevu živeli, stvarali i radili i Srbi pre rata. Valjda su u BIH živeli radili i stvarali Srbi pre rata. Valjda se i njiohovi radovi nalaze u toj instituciji. Valjda nikome nije u interesu da uništava dela svoji predaka, rođaka, komšija... Paljenje biblioteke je u najmanju ruku debilizam. Upravo iz tih razloga sam postavio to pitanje jer ne mogu shvatiti da je bilo koji funkcioner iz RS ili oficir mogao tako nešto narediti. Taj ko je to naredio, ako je iz RS nema 3gr mozga...
Mnogo pEniš, salonac. Skuliraj se.
Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole »

i još jedno pitanje za neke:
DA LI STE IKADA PROČITALI DA JE NOLE BOŠNJAČKI NAROD NAZVAO MUSLIMANSKI NAROD KAO NPR MILE DODIK I RADOVAN KARADŽIĆ. SVESTAN SAM DA JE IME BOŠNJAČKI NAROD PLAĆENO KRVLJU I MORA SE POŠTOVATI. AKO SRBI ILI HRVATI NE ŽELE DA BUDU PRAVOSLAVAN ILI KATOLIČKI NAROD ONDA I BOŠNJACI NISU MUSLIMANSKI NAROD VEĆ BOŠNJACI

Toliko o mojoj čeničkoj pripadnosti... e sad što smnjam u sve poteze koje nemaju neku zdravu logiku ne znači da sam čenik. O Srebrenici pojma nemam pa samimtim ni prava da komentarišem tamošnje zločine.
Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole »

Laser wrote:
Nole wrote: Ti baš hoćeš da ti i ovde postavim detalje suđenja Kardžiću i sve relevantne činjenice o toj granati...
Mnogo pEniš, salonac. Skuliraj se.
aaa to je argument...ok
Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Laser »

Nole wrote:...O Srebrenici pojma nemam pa samimtim ni prava da komentarišem tamošnje zločine...
Pojma nemaš?

S kojim pravom "pojma nemaš" o genocidu koji je tvoj narod počinio?

Zašto to Nele neznaš? Šta zna tvoje dijete o tome? Uzvikuju li tvoja djeca: "Nož, žica, Srebrenica"?

Jesi li ih podučio da su tvoji sunarodnjaci, u tvoje ime, tamo počinili genocid, kao što su fašisti u WW 2?

I zašto kažeš "tamošnje zločine"? Zašto ne lEpo, kao čovEk, ne kažeš "GENOCID"?
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3879 times
Been thanked: 2918 times

Post by Pasaga »

Normalno bi bilo...
..da sidju sa Pala i izidju iz pecina i pocupaju ove ploce..... :ok
...posle ovog sto ucinise duzebriznici BH....HA JA...
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9795 times
Been thanked: 16458 times

Post by spacebound »

E, moj bosnjo, sagni se jos malo :bua
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole »

Laser wrote:
Nole wrote:...O Srebrenici pojma nemam pa samimtim ni prava da komentarišem tamošnje zločine...
Pojma nemaš?

S kojim pravom "pojma nemaš" o genocidu koji je tvoj narod počinio?

Zašto to Nele neznaš? Šta zna tvoje dijete o tome? Uzvikuju li tvoja djeca: "Nož, žica, Srebrenica"?

Jesi li ih podučio da su tvoji sunarodnjaci, u tvoje ime, tamo počinili genocid, kao što su fašisti u WW 2?

I zašto kažeš "tamošnje zločine"? Zašto ne lEpo, kao čovEk, ne kažeš "GENOCID"?
Moj klinac bolje zna istoriju od tebe i mene zajedno. Čak ima fiks ideju da upiše master iz istorije iako je diplomirao Informacine tehnologije. Veći je kitičar svih faca i političara i onog i ovog vremena nego bilo ko na ovom forumu. Četnik nije i pre bi jezik sebi odseko nego pevao onaj gnusni stih što si napisao ti.
Ćerka je završila u Pekingu fakultet tamo živi i radi i već 5 godina znam da mi budući zet sigurno neće biti Srbin jer se sa njima ni ne druži tamo preko. Kaže da su smorovi jer samo o Srbiji pričaju , a nju ta tema ne zanima...
Jesu li Četnici proceni sam.
Gde ja da čujem nešto o Srebrenici. Sa onima koji su bili tamo nemam nikakav kontakt niti poznaje nekoga od njih. Ove št ja poznajem su bili mobilisani u JNA 91. za rat u Slavoniji i dosta komentarišemo. Bosanci (Srbi) koji su doselili posle rata ovde o ratu nikada ni ne pričaju, bar oni koje ja poznajem. 90.tih nisam ni ja bio u Srbiji pa i nepoznajem ratnike...jbg
Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Laser »

Nole wrote:...Gde ja da čujem nešto o Srebrenici. Sa onima koji su bili tamo nemam nikakav kontakt niti poznaje nekoga od njih. Ove št ja poznajem su bili mobilisani u JNA 91. za rat u Slavoniji i dosta komentarišemo. Bosanci (Srbi) koji su doselili posle rata ovde o ratu nikada ni ne pričaju, bar oni koje ja poznajem. 90.tih nisam ni ja bio u Srbiji pa i nepoznajem ratnike...jbg
Znači, ti nisi čuo da se u Srebrenici dogodio genocid?

Nisi čuo da su tvoji Srbi tamo počinili ono što su tokom WW2 činili fašisti?

Sin genijalac te nije obavijestio o tome?

Umalo zaboravih:

A tatu su protErali sa Kosova?
Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole »

Laser wrote:
Nole wrote:...Gde ja da čujem nešto o Srebrenici. Sa onima koji su bili tamo nemam nikakav kontakt niti poznaje nekoga od njih. Ove št ja poznajem su bili mobilisani u JNA 91. za rat u Slavoniji i dosta komentarišemo. Bosanci (Srbi) koji su doselili posle rata ovde o ratu nikada ni ne pričaju, bar oni koje ja poznajem. 90.tih nisam ni ja bio u Srbiji pa i nepoznajem ratnike...jbg
Znači, ti nisi čuo da se u Srebrenici dogodio genocid?

Nisi čuo da su tvoji Srbi tamo počinili ono što su tokom WW2 činili fašisti?

Sin genijalac te nije obavijestio o tome?

Umalo zaboravih:

A tatu su protErali sa Kosova?
Ovde pričaju da su pobijeni koji su krenuli u proboj, zato i ne komentarišem ništa video sam u inostranstvu snimak kako škorpioni pucaju u potiljak onim nesrećnim momcima, takođe se ovde uveliko bruji da su jedinice Nasera Orića izlazili iz zaštićene demilitarizovane zone Srebrenica i klali po okolnim selima. Vi tvrdite genocid svi u svetu govore zločin....toliko o tome
..iskompleksirani balijo...
Post Reply

Return to “Historija”