Jugonostalgičari

Dešavanja u regionu.

Moderator: Krokodil Behko

ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 5362 times
Been thanked: 7644 times
Status: Offline

Re: Jugonostalgičari

Post by ina » 30 May 2016, 23:49

Kako god... jugonostalgicari uvijek imaju svoje price.
Sve im nesto sjaji iz ociju kad ih sire oko sebe. :DD
Sjecam se da nikad nismo zakljucavali kucu,,
i to mi je nekako ostalo u posebnom (dalekom) i nostalgicnom sjecanju.
Svijest ima sidrište.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 41 times

Post by Bla » 30 May 2016, 23:55

Pa negdje je bilo ono, kad pozvoniš i ne uđeš nego čekaš da ti neko otvori, iako je otključano, ko da nisi baš normalan. Ono, wtf koji ti je, što ne uđeš, nego moram džaba ustajati. :D.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10190 times
Been thanked: 12084 times

Post by Krokodil Behko » 31 May 2016, 09:38

Bla wrote:
Krokodil Behko wrote:
Bla wrote:
Krokodil Behko wrote:Končar :hihi

Imo sam i ja TV Rudi Čajavec :ideja
Naravno, bio je posran, kao i svi ostali jugoslovenski proizvodi, ljudi, fabrike, zgrade, knjige itd,..itd.. Kad se osvrnem iza sebe, vidim samo govnima ispisano, negdje na brdu "TITO" :hihi
O kakvim generatorima pričaš? Pa bolan bolan, u BN kad su pravili običnu jebenu šećeranu, sva tehnologija je bila iz Poljske, q nije valjala i opet niko nije znao ni da je sastavi, nego su dovodili poljske inžinjere da je sastave. Znam ja, išla neka Poljakinja sa mnom u razred, kad je to bilo, kćerka nekog od tih inžinjera.
De odi, prosurfaj malo čime se Končar bavi, i čime se bavio, i šta mu je u opusu dosadašnjeg rada, pa se vrati da se zajedno smijemo. :cudi

http://www.koncar.hr/Proizvodi_i_usluge ... oelektrane
Jel to bilo i u Jugoslaviji?
Ako je bilo, kakvog je bilo kvaliteta, pošto nije postojao kvalitetan jugoslovenski proizvod, osim ako govorimo o prnjama i to samo u smislu trajnosti?
Pošto je bilo, a pošto je to bilo na zapadu, u to doba?

mani se te tvoje prašine i de malo elaboriraj.

Osim toga, hidrocentrale se proizvode već oko 130 godina i to uopšte nije neka tehnologija. Da si mi javio, da proizvode savitljivi mobitel od grafena, e tad bih se zamislio. Ovako, samo sam se zamislio nad vremenom koje gubim na ovoj temi.
Pa dovoljno je pročitati tvoj prvi tekst u ovom quotu, pa onda drugi, pa da prosječno inteligentnom biću bude sasvim jasno... al' tu ću se zaustaviti, jer tema je ipak nešto drugo. ;)
AMELIA ACHMAD YANI: Kompanije iz BiH gradit će energetsku mrežu i hidroelektranu u Indoneziji

Image
ndonezija planira realizaciju značajnih razvojnih projekata, kao što su osiguranje električne energije za našu regiju Sumatra, a na realizaciji ovog i drugih projekata bit će angažovane bh. kompanije, najavila je u izjavi za “Avaz” ambasadorica Indonezije u BiH Amelija Ahmad Jani (Amelia Achmad Yani).

Infrastrukturni projekti

Pojasnila je da se, između ostalog, radi o projektu u okviru kojeg će biti izgrađena električna mreža u dužini oko 1.000 kilometara, te da će najvjerovatnije u istoj regiji biti izgrađena i hidroelektrana za koju će, također, biti angažovani bh. stručnjaci.

- Također, razmišljamo i o mogućnosti izgradnje solarnih elektrana, ali to još nije sigurno. U oktobru predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović posjetit će Indoneziju i u okviru te posjete bit će potpisan i zvanični dogovor, jer je trenutno potpisan tek sporazum o razumijevanju između BiH i Indonezije. Sve navedene projekte trebale bi raditi bh. državne kompanije - naglasila je Jani.

Jani je dodala da je prije mjesec Vlada Republike Indonezije ukinula vize za građane BiH, kao i za još 169 država svijeta.

- Na taj način željeli smo ukloniti sve restrikcije koje su postojale za razvoj uzajamnih odnosa BiH i Indonezije. Užurbano radimo na poboljšanju ekonomskih odnosa, pa je naš predsjednik imenovao specijalnog izaslanika koji je prisustvovao i 7. Sarajevo biznis forumu – kazala je Jani.

Stručan kadar

Mišljenja je da BiH ima dobar i stručan tehnološki kadar koji nedostaje Indoneziji.

- Upravo iz tog razloga Indonezija i BiH će uskoro imati značajnu razmjenu, naročito kad je riječ o energetici i hidroenergetici. Namjeravamo i da kupujemo kafu i mlijeku iz BiH, jer smo zadovoljni kvalitetom. Ono što je posebno značajno za nas jeste da BiH ima razvijenu namjensku industriju te je Indonezija zainteresovana za kupovinu naoružanja iz BiH. Mi imamo veliku vojsku sa značajnim potrebama - najavila je Jani.

Indonezija ima značajne kapacitete

- Indonezija i Jugoslavija imale su veoma dobre odnose i jaku duhovnu vezu. Nakon rata u Jugoslaviji ti odnosi su zamrznuti, a Indonezija je zapala u veoma duboku ekonomsku krizu pa nije bila u mogućnosti da pomogne razvoju BiH. Indonezija danas pod novim rukovodstvom je sasvim drugačija država, koja ima značajne kapacitete. Naša ekonomija se nakon krize značajno oporovila i bilježimo rast od 5,4 posto na godišnjem nivou, a cilj nam je da dostignemo rast od sedam posto – zaključila je Jani.

(avaz)

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 31 May 2016, 09:42

Behko ne zanosi se da ćete raditi opremu za hidroelektranu. to će se uvesti iz Kine. Vi ćete dobiti mešalicu za beton , jer danas ni vi ni mi za ništa drugo i nismo sposobni.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 31 May 2016, 09:46

Ma zaboli njega za realnosti, vidiš da se pretvorio u Don Kihota. :cudi
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 31 May 2016, 09:52

Nole wrote:Behko ne zanosi se da ćete raditi opremu za hidroelektranu. to će se uvesti iz Kine. Vi ćete dobiti mešalicu za beton , jer danas ni vi ni mi za ništa drugo i nismo sposobni.
Pa tako se i radi... O tome sam pisao neki dan... Neka kinezi zavare i obruse (banaliziram) Bosanac jeftino kupi komponente i proda uz visoku dodanu vrijednost...

Vi bi još uvijek da se balvani, šine vagoni refuze izvoze...
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 31 May 2016, 09:57

storm wrote:
Nole wrote:Behko ne zanosi se da ćete raditi opremu za hidroelektranu. to će se uvesti iz Kine. Vi ćete dobiti mešalicu za beton , jer danas ni vi ni mi za ništa drugo i nismo sposobni.
Pa tako se i radi... O tome sam pisao neki dan... Neka kinezi zavare i obruse (banaliziram) Bosanac jeftino kupi komponente i proda uz visoku dodanu vrijednost...

Vi bi još uvijek da se balvani, šine vagoni refuze izvoze...
a Indonežani su balvani pa će ozvoliti da im Bosanci duplo skuplje proda kinesku opremu? Zar veruješ u to?

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 31 May 2016, 10:05

A zašto duplo?
Zna se cca vrijednosti posla, tender ponude i najbolji dobija... Bar bi ti trebao znati ponešto o tome :kafa

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 31 May 2016, 10:06

Ma nije uopšte to bio predmet polemike storme.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 31 May 2016, 10:08

Bla wrote:Ma nije uopšte to bio predmet polemike storme.
Ma znam... Samo ovome gore odgovaram... Mlatim praznu slamu :oo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 31 May 2016, 10:12

Bla wrote:Ma zaboli njega za realnosti, vidiš da se pretvorio u Don Kihota. :cudi

Ja i govorim o realnosti, a ti govoriš o nečemu drugom, što je očito i propalo, jer nije valjalo. Jesil makar kliknuo na onaj link o Bakariću?

BH ekonomija se prestruktuirala i libo nas za baznu industriju.
Facebook nema ništa materijalno u svom posjedu a vrijedi stotine milijardi dolara i ja moram da se tu naganjam s tobom, jer ne mogu ti nikako dokazati da je ovo 2016. godina i da je u međuvrmenu došlo do krupnih pomjeranja u svjetskoj ekonomiji.
Džaba pominjao Sharp, Telefunken i sl, kad moram da se zajebavam s nekakvim Končarom.
Džaba objašnjavao cijenu rada i proizvoda u svijetu. Džaba Kina sa stotog mjesta izbila na drugo-treće u svijetu, upravo zahvaljujući tim pomjeranjima, džaba sve kad ti ne želiš ništa primjetiti.

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 31 May 2016, 10:28

storm wrote:A zašto duplo?
Zna se cca vrijednosti posla, tender ponude i najbolji dobija... Bar bi ti trebao znati ponešto o tome :kafa
i Kako će Bih , Srbija, Hrvatska dati najjeftiniju ponudu...
Evo ti novosadski mostovi. Osim Duge koja je rađena po Slobinoj komandi oba ostala je Mostogradnja podizvođač radova. Baš zbog tendera jer nema pravo učestvovati na tenderima zato što nema reference. Otkud bosanskim firmama reference za izgradnju hidroelektrana???

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 31 May 2016, 10:43

Krokodil Behko wrote:
Bla wrote:Ma zaboli njega za realnosti, vidiš da se pretvorio u Don Kihota. :cudi

Ja i govorim o realnosti, a ti govoriš o nečemu drugom, što je očito i propalo, jer nije valjalo. Jesil makar kliknuo na onaj link o Bakariću?

Facebook nema ništa materijalno u svom posjedu a vrijedi stotine milijardi dolara i ja moram da se tu naganjam s tobom, jer ne mogu ti nikako dokazati da je ovo 2016. godina i da je u međuvrmenu došlo do krupnih pomjeranja u svjetskoj ekonomiji.
Džaba pominjao Sharp, Telefunken i sl, kad moram da se zajebavam s nekakvim Končarom.
Džaba objašnjavao cijenu rada i proizvoda u svijetu. Džaba Kina sa stotog mjesta izbila na drugo-treće u svijetu, upravo zahvaljujući tim pomjeranjima, džaba sve kad ti ne želiš ništa primjetiti.
Ama generalno BiH više i nema industriju. Prestruktuirala. :grana
De reci da si to ozbiljno napisao, i uzeo u obzir strukturu stanovništva i kadar kakav BiH posjeduje, te kakav proizvodi. Činjenice govore da to što govoriš jeste mazanje očiju.
Isto kao da kažeš da se BiH prestruktuirala na svemirsku tehnologiju, i ništa je drugo ne interesuje nego samo istraživanje svemira. Pa to ni Potemkin nije uspio u tolikoj mjeri zamazati.
Kakve veze Facebook ima sa nama molim te? Meni ne moraš pominjati informacione tehnologije, ali pominjati ih u kontekstu Bosne i Hercegovine je komedija. Jer šta ćeš sa preostalih tri miliona i kusur stanovništva kad oduzmeš tih nekoliko promila?

Budimo realni, i priznajmo da tebe argumentovanje niti diskusija rijetko kada zanimaju. Znamo i jedan i drugi tvoj stil "diskusije" po principu "ja sam sebi nešto utuvio u glavu, a ako mi neko ponudi činjenicu koja se protivi mojoj zacrtanoj stvari, samo ću stvar razvodniti u pedeset drugih cjelina tako da se ista izgubi u moru nebitnog smeća".

Zato ovo pišem isključivo iz neke razonode. To što ti pišeš neke svoje pamflete, nema veze sa stvarima o kojima sam pisao i na koje si replicirao nebulozama. Možda je to i ovaj prethodni pasus razlog zašto nisi dobio odgovore na te stvari?

U suprotnom, čitaj iz početka.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 31 May 2016, 11:11

Bla wrote:
Krokodil Behko wrote:

Ama generalno BiH više i nema industriju. Prestruktuirala. :grana
De reci da si to ozbiljno napisao, i uzeo u obzir strukturu stanovništva i kadar kakav BiH posjeduje, te kakav proizvodi. Činjenice govore da to što govoriš jeste mazanje očiju.
Isto kao da kažeš da se BiH prestruktuirala na svemirsku tehnologiju, i ništa je drugo ne interesuje nego samo istraživanje svemira. Pa to ni Potemkin nije uspio u tolikoj mjeri zamazati.
Kakve veze Facebook ima sa nama molim te? Meni ne moraš pominjati informacione tehnologije, ali pominjati ih u kontekstu Bosne i Hercegovine je komedija. Jer šta ćeš sa preostalih tri miliona i kusur stanovništva kad oduzmeš tih nekoliko promila?

Budimo realni, i priznajmo da tebe argumentovanje niti diskusija rijetko kada zanimaju. Znamo i jedan i drugi tvoj stil "diskusije" po principu "ja sam sebi nešto utuvio u glavu, a ako mi neko ponudi činjenicu koja se protivi mojoj zacrtanoj stvari, samo ću stvar razvodniti u pedeset drugih cjelina tako da se ista izgubi u moru nebitnog smeća".

Zato ovo pišem isključivo iz neke razonode. To što ti pišeš neke svoje pamflete, nema veze sa stvarima o kojima sam pisao i na koje si replicirao nebulozama. Možda je to i ovaj prethodni pasus razlog zašto nisi dobio odgovore na te stvari?

U suprotnom, čitaj iz početka.

Evo, maksuz bacih pogled kroz prozor, na krug nekadašnje Željezare i dođoh do zaključka da se BH ekonomija ipak prestrukturiala. Željezare više nema, a dobitna je kombinacija da je više nikad ni ne bude, ali zato su tu dva otpada, dvije fabrike namještaja, fabrika dimnjačnih elemenata, građevinska firma, pogon za pločasti namještaj i pogon za nekakve peći na pelet.

Ovo nije fatamorgana, nego realnost. I šta veliš, ja samo nešto zacrtam?

Facebook sam pomenuo u kontekstu kako se pare mogu zaraditi i na nematerijalnim stvarima, a ne samo insistirati na baznoj industriji i mašinstvu, ono tipično komunističko viđenje stvari.

Vi ne primjećujete nikakve pomake, a drvna industrija ima 400% u razmjeni s inostranstvom. Turizam grabi odlično, prehrana isto tako.
Sve to kad izvezemo i prodamo, kupit ćemo ebeni stroj kod Kineza i kraj priče.
Logično-logični slijed događaja uvoz-izvoz, kao i kod svih drugih zemalja na svijetu.
Kožna industrija stoji dobro, mesna isto tako.

Ta je indonežanska ambasadorka, između ostalog, pomenula i da imamo dobar stručni kadar. namjerno sam taj podnaslov obojio u crveno, ali ipak niko nije primjetio i u roku od 3-4 posta, taj stručni kadar postane kadar na mješalici.
I šta veliš, ja ne vidim ništa?

BH ekonomiju najviše kvare nacije, odnosno činjenica da sa Njemačkom imamo razmjenu skoro pa 1 na 1, a sa Hrvatskom i Srbijom smo u debelim minusima, jerbo Srbi i Hrvati trče kupiti otuda, pa makar se u pakovanju špageta prodavao mišomor.
Nisu to male cifre. Mi tu govorimo o nekih cca 3 mlrd maraka minusa s tim zemljama, na osnovu ničega, pošto ni SRB ni HR uglavnom nemaju ništa što mi sami ne možemo proizvesti.

I de, oko tog Končara, šta bi sa onim niskopodnim vozom?
Stalno se kvario i ničemu ne valja. Dabogdo da ga crncima u Africi mogu prodati.
Uostalom, čak i ako je bolji, to opet nije nedostižno.
Potrebno je smao opredjeliti se za razvoj te firme. Naša vlada (sasvim opravdano) to nije učinila, jer zašto bi vezala velike pare za firmu koja može i porpasti uglavnom iz razloga što susjedne zemlje igraju agresivno prema nama kad je u pitanju izvoz/uvoz. Ono čisto firaunski i hajdučki (zlo)upotrrebljavati nacionalne emocije tu u BiH i dilati svoj jad i čemer od robe. Ispade da Njemačka roba ne valja, jer slabije uvozimo odatle, a njihovo je zlatno.

Iz tog njihovog odnosa prema BiH, jasno se vidi da su i oni kao i mi obične banane u ekonomiji, ali sa boljim okolnostima, koje sam već pojasnio.
Samo to i ništa više. Ništa oni nemaju. NIŠTA. Duplo golo.

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 31 May 2016, 12:17

Behko nekada je BIH ekonomija pevala
Plamene zore bude me iz sna
čečna jutra dim iz dimnjaka
drugovi moji mladi veseli
bicikle voze ponosito svi....

A ti se sad hvališ "garaža" industrijom...

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 31 May 2016, 13:36

Krokodil Behko wrote:Evo, maksuz bacih pogled kroz prozor, na krug nekadašnje Željezare i dođoh do zaključka da se BH ekonomija ipak prestrukturiala. Željezare više nema, a dobitna je kombinacija da je više nikad ni ne bude, ali zato su tu dva otpada, dvije fabrike namještaja, fabrika dimnjačnih elemenata, građevinska firma, pogon za pločasti namještaj i pogon za nekakve peći na pelet.

Ilijaš je i dalje općina sa najvećim brojem nezaposlenih u Kantonu Sarajevo- taj procenat iznosi 43,81 posto. To je bio povod za razgovor sa rukovodiocem Sektora za posredovanje pri zapošljavanju Službe za za zapošljavanje Kantona Sarajevo Mahirom Lokvančićem.

- Zaključno sa 17. novembrom 2014. godine na evidenciji nezaposlenih lica u općini Ilijaš prijavljeno je 5464 osoba. Od toga 3336 žena ili 61 posto. Do 35 godina nezaposlenih je 2426 ili 44,4 posto. Sa VSS imamo 1626 osoba , sa VŠS nalazi se njih 18, sa SSS 1198 ili 21,9 posto i VK,KV,PK,NSS i NK imamo 3966 ili 72 posto, kazao je Lokvančić za Radio Ilijaš.
Krokodil Behko wrote:Ništa oni nemaju. NIŠTA. Duplo golo.
Onda odbij upravu, Vodostan, i slična preduzeća, i dobićeš otprilike baš to. Duplo golo.

Baš dobitna kombinacija. ;)

dobre.vibracije
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by dobre.vibracije » 31 May 2016, 13:44

uff. kako se vratit u raspravu kad sam deset stranica u zaostatku? :oo
Danas sam tu, a sutra daleko..

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 31 May 2016, 14:13

dobre.vibracije wrote:uff. kako se vratit u raspravu kad sam deset stranica u zaostatku? :oo
To ti je kao meksička sapunica... Meljemo i kad god upadneš isto je :oo
Jedino je novo da je Nole otkrio svoje islamske korijene :ooo

dobre.vibracije
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by dobre.vibracije » 31 May 2016, 14:16

storm wrote: To ti je kao meksička sapunica... Meljemo i kad god upadneš isto je :oo
Jedino je novo da je Nole otkrio svoje islamske korijene :ooo
:valja
ipak cu malo pronjuskat malo
Danas sam tu, a sutra daleko..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 31 May 2016, 21:19

Bla wrote:
Krokodil Behko wrote:Evo, maksuz bacih pogled kroz prozor, na krug nekadašnje Željezare i dođoh do zaključka da se BH ekonomija ipak prestrukturiala. Željezare više nema, a dobitna je kombinacija da je više nikad ni ne bude, ali zato su tu dva otpada, dvije fabrike namještaja, fabrika dimnjačnih elemenata, građevinska firma, pogon za pločasti namještaj i pogon za nekakve peći na pelet.

Ilijaš je i dalje općina sa najvećim brojem nezaposlenih u Kantonu Sarajevo- taj procenat iznosi 43,81 posto. To je bio povod za razgovor sa rukovodiocem Sektora za posredovanje pri zapošljavanju Službe za za zapošljavanje Kantona Sarajevo Mahirom Lokvančićem.

- Zaključno sa 17. novembrom 2014. godine na evidenciji nezaposlenih lica u općini Ilijaš prijavljeno je 5464 osoba. Od toga 3336 žena ili 61 posto. Do 35 godina nezaposlenih je 2426 ili 44,4 posto. Sa VSS imamo 1626 osoba , sa VŠS nalazi se njih 18, sa SSS 1198 ili 21,9 posto i VK,KV,PK,NSS i NK imamo 3966 ili 72 posto, kazao je Lokvančić za Radio Ilijaš.
Krokodil Behko wrote:Ništa oni nemaju. NIŠTA. Duplo golo.
Onda odbij upravu, Vodostan, i slična preduzeća, i dobićeš otprilike baš to. Duplo golo.

Baš dobitna kombinacija. ;)
Što se tiče nezaposlenosti, u plusu smo u odnosu na SFRJ, ako odbijemo 2/3 od ukupnog broja zapolsenih u SRBiH, kao ekonomski, tehnološki i svaki drugi višak, što je ujedno i jedan od glavnih razloga propasti svih tih firmi, a opet to govori i o njihovom kvalitetu.

Prije nego poželiš replicirati, de malo sumiraj zeničku željezaru prije rata i sad, broj zaposlenih, proizvodnja, izvoz, profit itd..
Možda nemaš vremena, pa evo, ja ću :D
U predratnom periodu (1990. godine) u Zenici pored ostalog proizvedeno je 1,4 miliona tona čelika
https://bs.wikipedia.org/wiki/Zenica

To sa 12.000+ radnika.

A u poslijeratnom periodu, sa nekih cca 3000 radnika

Ove cifre izazivaju strahopoštovanje :pst
- Prošlogodišnji ukupni učinak je bio veoma dobar, jer smo dostigli rekordan nivo obima proizvodnje i isporuke, sa prihodima većim od 330 mil EUR. Ovi rezultati su ostvareni usprkos izazovima sa kojima smo se suočavali, kao što su oporavak industrije čelika i poplave u maju, koje su utjecale na cijelu državu.

Nekoliko naših ključnih pogona ostvarilo je najveću godišnju proizvodnju i na taj način smo premašili projektovane planove. Pogon Aglomeracija je ostvario najveću mjesečnu proizvodnju do sada - 133.6 kilo tona u decembru 2014. godine, i najveću godišnju proizvodnju od 1.341 miliona tona u 2014. godini, što predstavlja rast od 17,5% u odnosu na planirani budžet za 2014. Osim toga, Visoka peć je proizvela 860,4 kilo tone tečnog gvožđa, dok su BOF Čeličana i pogon Kontiliv proizveli 815,4 kt tečnog čelika i 792 kt sirovog čelika. U svjetlu našeg novog investicionog projekta u pogonu Valjaonice-sitna pruga, nakon čega očekujemo poboljšane proizvodne performance, već smo postigli impresivne rezultate u departmanu Valjaonica koja je dostigla maksimalnu proizvodnju od 2005. godine.
http://www.ekapija.com/website/sr/compa ... 230715.jpg

Eto tako razbijemo mit o tome da su u Jugoslaviji svi imali posao, ali niko da kaže po koju cijenu u sveukupne posljedice.

E ima, na ovom portalu rekoše dobro :djed
Privredni subjekti koji su upošljavali po nekoliko hiljada radnika bili su okosnica ekonomije bivše države u periodu od završetka rata 1945. godine pa sve do njenog raspada. Kako je komunizam, odnosno socijalizam, kako su ga često oslovljavali čelni ljudi bivše države, zasnovan na teoriji da imovina ne treba biti privatna nego državna, tako su uz narod, a za potrebe države, građena megalomanska privredna društva.

Ona su, sukladno svojim potrebama, upošljavala po nekoliko hiljada radnika, što je za jednu lokalnu sredinu značilo mnogo. Naviknuti na takav sistem, stanovnici su smatrali da je to jedini mogući izvor života te da će, ukoliko kompanija za koju rade prestane raditi, biti u nepremostivim egzistencijalnim problemima. Kada bismo ih redom nabrajali, krenuvši od svake savezne države i njenih privrednih subjekata, spisak bi uistinu bio dugačak.

Ukoliko se fokusiramo na Bosnu i Hercegovinu, u ovu kategoriju možemo ubrojati Agrokomerc, Krivaju, zatim rudnike i željezare. Najveća željezara u bivšoj državi zasigurno je ona zenička, Željezara Zenica. Ona je kroz nekoliko decenija kako bivše tako i sadašnje države prošla kroz mnoga preuređenja, promjene, a na kraju i privatizacije.
Dobrodošao u kapitalizam, gdje sve vrijedi tačno onoliko koliko i vrijedi.

Post Reply

Return to “EX YU”