Sve im nesto sjaji iz ociju kad ih sire oko sebe.
Sjecam se da nikad nismo zakljucavali kucu,,
i to mi je nekako ostalo u posebnom (dalekom) i nostalgicnom sjecanju.
Moderator: Krokodil Behko

Bla wrote:Pa dovoljno je pročitati tvoj prvi tekst u ovom quotu, pa onda drugi, pa da prosječno inteligentnom biću bude sasvim jasno... al' tu ću se zaustaviti, jer tema je ipak nešto drugo.Krokodil Behko wrote:Jel to bilo i u Jugoslaviji?Bla wrote:De odi, prosurfaj malo čime se Končar bavi, i čime se bavio, i šta mu je u opusu dosadašnjeg rada, pa se vrati da se zajedno smijemo.Krokodil Behko wrote:Končar
Imo sam i ja TV Rudi Čajavec
Naravno, bio je posran, kao i svi ostali jugoslovenski proizvodi, ljudi, fabrike, zgrade, knjige itd,..itd.. Kad se osvrnem iza sebe, vidim samo govnima ispisano, negdje na brdu "TITO"
O kakvim generatorima pričaš? Pa bolan bolan, u BN kad su pravili običnu jebenu šećeranu, sva tehnologija je bila iz Poljske, q nije valjala i opet niko nije znao ni da je sastavi, nego su dovodili poljske inžinjere da je sastave. Znam ja, išla neka Poljakinja sa mnom u razred, kad je to bilo, kćerka nekog od tih inžinjera.
http://www.koncar.hr/Proizvodi_i_usluge ... oelektrane
Ako je bilo, kakvog je bilo kvaliteta, pošto nije postojao kvalitetan jugoslovenski proizvod, osim ako govorimo o prnjama i to samo u smislu trajnosti?
Pošto je bilo, a pošto je to bilo na zapadu, u to doba?
mani se te tvoje prašine i de malo elaboriraj.
Osim toga, hidrocentrale se proizvode već oko 130 godina i to uopšte nije neka tehnologija. Da si mi javio, da proizvode savitljivi mobitel od grafena, e tad bih se zamislio. Ovako, samo sam se zamislio nad vremenom koje gubim na ovoj temi.

Pa tako se i radi... O tome sam pisao neki dan... Neka kinezi zavare i obruse (banaliziram) Bosanac jeftino kupi komponente i proda uz visoku dodanu vrijednost...Nole wrote:Behko ne zanosi se da ćete raditi opremu za hidroelektranu. to će se uvesti iz Kine. Vi ćete dobiti mešalicu za beton , jer danas ni vi ni mi za ništa drugo i nismo sposobni.
a Indonežani su balvani pa će ozvoliti da im Bosanci duplo skuplje proda kinesku opremu? Zar veruješ u to?storm wrote:Pa tako se i radi... O tome sam pisao neki dan... Neka kinezi zavare i obruse (banaliziram) Bosanac jeftino kupi komponente i proda uz visoku dodanu vrijednost...Nole wrote:Behko ne zanosi se da ćete raditi opremu za hidroelektranu. to će se uvesti iz Kine. Vi ćete dobiti mešalicu za beton , jer danas ni vi ni mi za ništa drugo i nismo sposobni.
Vi bi još uvijek da se balvani, šine vagoni refuze izvoze...

Ma znam... Samo ovome gore odgovaram... Mlatim praznu slamuBla wrote:Ma nije uopšte to bio predmet polemike storme.

Bla wrote:Ma zaboli njega za realnosti, vidiš da se pretvorio u Don Kihota.
i Kako će Bih , Srbija, Hrvatska dati najjeftiniju ponudu...storm wrote:A zašto duplo?
Zna se cca vrijednosti posla, tender ponude i najbolji dobija... Bar bi ti trebao znati ponešto o tome

Ama generalno BiH više i nema industriju. Prestruktuirala.Krokodil Behko wrote:Bla wrote:Ma zaboli njega za realnosti, vidiš da se pretvorio u Don Kihota.
Ja i govorim o realnosti, a ti govoriš o nečemu drugom, što je očito i propalo, jer nije valjalo. Jesil makar kliknuo na onaj link o Bakariću?
BH ekonomija se prestruktuirala i libo nas za baznu industriju.
Facebook nema ništa materijalno u svom posjedu a vrijedi stotine milijardi dolara i ja moram da se tu naganjam s tobom, jer ne mogu ti nikako dokazati da je ovo 2016. godina i da je u međuvrmenu došlo do krupnih pomjeranja u svjetskoj ekonomiji.
Džaba pominjao Sharp, Telefunken i sl, kad moram da se zajebavam s nekakvim Končarom.
Džaba objašnjavao cijenu rada i proizvoda u svijetu. Džaba Kina sa stotog mjesta izbila na drugo-treće u svijetu, upravo zahvaljujući tim pomjeranjima, džaba sve kad ti ne želiš ništa primjetiti.

Bla wrote:Ama generalno BiH više i nema industriju. Prestruktuirala.Krokodil Behko wrote:Bla wrote:Ma zaboli njega za realnosti, vidiš da se pretvorio u Don Kihota.
Ja i govorim o realnosti, a ti govoriš o nečemu drugom, što je očito i propalo, jer nije valjalo. Jesil makar kliknuo na onaj link o Bakariću?
BH ekonomija se prestruktuirala i libo nas za baznu industriju.
Facebook nema ništa materijalno u svom posjedu a vrijedi stotine milijardi dolara i ja moram da se tu naganjam s tobom, jer ne mogu ti nikako dokazati da je ovo 2016. godina i da je u međuvrmenu došlo do krupnih pomjeranja u svjetskoj ekonomiji.
Džaba pominjao Sharp, Telefunken i sl, kad moram da se zajebavam s nekakvim Končarom.
Džaba objašnjavao cijenu rada i proizvoda u svijetu. Džaba Kina sa stotog mjesta izbila na drugo-treće u svijetu, upravo zahvaljujući tim pomjeranjima, džaba sve kad ti ne želiš ništa primjetiti.![]()
De reci da si to ozbiljno napisao, i uzeo u obzir strukturu stanovništva i kadar kakav BiH posjeduje, te kakav proizvodi. Činjenice govore da to što govoriš jeste mazanje očiju.
Isto kao da kažeš da se BiH prestruktuirala na svemirsku tehnologiju, i ništa je drugo ne interesuje nego samo istraživanje svemira. Pa to ni Potemkin nije uspio u tolikoj mjeri zamazati.
Kakve veze Facebook ima sa nama molim te? Meni ne moraš pominjati informacione tehnologije, ali pominjati ih u kontekstu Bosne i Hercegovine je komedija. Jer šta ćeš sa preostalih tri miliona i kusur stanovništva kad oduzmeš tih nekoliko promila?
Budimo realni, i priznajmo da tebe argumentovanje niti diskusija rijetko kada zanimaju. Znamo i jedan i drugi tvoj stil "diskusije" po principu "ja sam sebi nešto utuvio u glavu, a ako mi neko ponudi činjenicu koja se protivi mojoj zacrtanoj stvari, samo ću stvar razvodniti u pedeset drugih cjelina tako da se ista izgubi u moru nebitnog smeća".
Zato ovo pišem isključivo iz neke razonode. To što ti pišeš neke svoje pamflete, nema veze sa stvarima o kojima sam pisao i na koje si replicirao nebulozama. Možda je to i ovaj prethodni pasus razlog zašto nisi dobio odgovore na te stvari?
U suprotnom, čitaj iz početka.

Ilijaš je i dalje općina sa najvećim brojem nezaposlenih u Kantonu Sarajevo- taj procenat iznosi 43,81 posto. To je bio povod za razgovor sa rukovodiocem Sektora za posredovanje pri zapošljavanju Službe za za zapošljavanje Kantona Sarajevo Mahirom Lokvančićem.Krokodil Behko wrote:Evo, maksuz bacih pogled kroz prozor, na krug nekadašnje Željezare i dođoh do zaključka da se BH ekonomija ipak prestrukturiala. Željezare više nema, a dobitna je kombinacija da je više nikad ni ne bude, ali zato su tu dva otpada, dvije fabrike namještaja, fabrika dimnjačnih elemenata, građevinska firma, pogon za pločasti namještaj i pogon za nekakve peći na pelet.
Ovo nije fatamorgana, nego realnost. I šta veliš, ja samo nešto zacrtam?
Onda odbij upravu, Vodostan, i slična preduzeća, i dobićeš otprilike baš to. Duplo golo.Krokodil Behko wrote:Ništa oni nemaju. NIŠTA. Duplo golo.

To ti je kao meksička sapunica... Meljemo i kad god upadneš isto jedobre.vibracije wrote:uff. kako se vratit u raspravu kad sam deset stranica u zaostatku?

storm wrote: To ti je kao meksička sapunica... Meljemo i kad god upadneš isto je![]()
Jedino je novo da je Nole otkrio svoje islamske korijene

Što se tiče nezaposlenosti, u plusu smo u odnosu na SFRJ, ako odbijemo 2/3 od ukupnog broja zapolsenih u SRBiH, kao ekonomski, tehnološki i svaki drugi višak, što je ujedno i jedan od glavnih razloga propasti svih tih firmi, a opet to govori i o njihovom kvalitetu.Bla wrote:Ilijaš je i dalje općina sa najvećim brojem nezaposlenih u Kantonu Sarajevo- taj procenat iznosi 43,81 posto. To je bio povod za razgovor sa rukovodiocem Sektora za posredovanje pri zapošljavanju Službe za za zapošljavanje Kantona Sarajevo Mahirom Lokvančićem.Krokodil Behko wrote:Evo, maksuz bacih pogled kroz prozor, na krug nekadašnje Željezare i dođoh do zaključka da se BH ekonomija ipak prestrukturiala. Željezare više nema, a dobitna je kombinacija da je više nikad ni ne bude, ali zato su tu dva otpada, dvije fabrike namještaja, fabrika dimnjačnih elemenata, građevinska firma, pogon za pločasti namještaj i pogon za nekakve peći na pelet.
Ovo nije fatamorgana, nego realnost. I šta veliš, ja samo nešto zacrtam?
- Zaključno sa 17. novembrom 2014. godine na evidenciji nezaposlenih lica u općini Ilijaš prijavljeno je 5464 osoba. Od toga 3336 žena ili 61 posto. Do 35 godina nezaposlenih je 2426 ili 44,4 posto. Sa VSS imamo 1626 osoba , sa VŠS nalazi se njih 18, sa SSS 1198 ili 21,9 posto i VK,KV,PK,NSS i NK imamo 3966 ili 72 posto, kazao je Lokvančić za Radio Ilijaš.
Onda odbij upravu, Vodostan, i slična preduzeća, i dobićeš otprilike baš to. Duplo golo.Krokodil Behko wrote:Ništa oni nemaju. NIŠTA. Duplo golo.
Baš dobitna kombinacija.
https://bs.wikipedia.org/wiki/ZenicaU predratnom periodu (1990. godine) u Zenici pored ostalog proizvedeno je 1,4 miliona tona čelika
http://www.ekapija.com/website/sr/compa ... 230715.jpg- Prošlogodišnji ukupni učinak je bio veoma dobar, jer smo dostigli rekordan nivo obima proizvodnje i isporuke, sa prihodima većim od 330 mil EUR. Ovi rezultati su ostvareni usprkos izazovima sa kojima smo se suočavali, kao što su oporavak industrije čelika i poplave u maju, koje su utjecale na cijelu državu.
Nekoliko naših ključnih pogona ostvarilo je najveću godišnju proizvodnju i na taj način smo premašili projektovane planove. Pogon Aglomeracija je ostvario najveću mjesečnu proizvodnju do sada - 133.6 kilo tona u decembru 2014. godine, i najveću godišnju proizvodnju od 1.341 miliona tona u 2014. godini, što predstavlja rast od 17,5% u odnosu na planirani budžet za 2014. Osim toga, Visoka peć je proizvela 860,4 kilo tone tečnog gvožđa, dok su BOF Čeličana i pogon Kontiliv proizveli 815,4 kt tečnog čelika i 792 kt sirovog čelika. U svjetlu našeg novog investicionog projekta u pogonu Valjaonice-sitna pruga, nakon čega očekujemo poboljšane proizvodne performance, već smo postigli impresivne rezultate u departmanu Valjaonica koja je dostigla maksimalnu proizvodnju od 2005. godine.
Dobrodošao u kapitalizam, gdje sve vrijedi tačno onoliko koliko i vrijedi.Privredni subjekti koji su upošljavali po nekoliko hiljada radnika bili su okosnica ekonomije bivše države u periodu od završetka rata 1945. godine pa sve do njenog raspada. Kako je komunizam, odnosno socijalizam, kako su ga često oslovljavali čelni ljudi bivše države, zasnovan na teoriji da imovina ne treba biti privatna nego državna, tako su uz narod, a za potrebe države, građena megalomanska privredna društva.
Ona su, sukladno svojim potrebama, upošljavala po nekoliko hiljada radnika, što je za jednu lokalnu sredinu značilo mnogo. Naviknuti na takav sistem, stanovnici su smatrali da je to jedini mogući izvor života te da će, ukoliko kompanija za koju rade prestane raditi, biti u nepremostivim egzistencijalnim problemima. Kada bismo ih redom nabrajali, krenuvši od svake savezne države i njenih privrednih subjekata, spisak bi uistinu bio dugačak.
Ukoliko se fokusiramo na Bosnu i Hercegovinu, u ovu kategoriju možemo ubrojati Agrokomerc, Krivaju, zatim rudnike i željezare. Najveća željezara u bivšoj državi zasigurno je ona zenička, Željezara Zenica. Ona je kroz nekoliko decenija kako bivše tako i sadašnje države prošla kroz mnoga preuređenja, promjene, a na kraju i privatizacije.
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests