Pitanja vezana za informatiku

Sve o kompjuterima
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times
Status: Offline

Re: Pitanja vezana za informatiku

Post by Bla » 03 Jun 2016, 22:34

Oglasi o smeću nemaju nikakve veze s mojom tvrdnjom, to je isto kao da govoriš da je Porsche jeftiniji od Golfa dvice zato što ti ga je neko poklonio. :oo
Ne može isto koštati laptop i desktop jednakih, sa naglaskom na jednakih, performansi. Mora biti skuplji. A kada bi se teoretski približio, jer se praktično ne može ni približiti high end desktopima, laptop bi morao koštati jedno pravo bogatstvo.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 121 times
Been thanked: 449 times

Post by Jonas » 05 Jun 2016, 16:50

Jonas wrote:Konfigurirao sam racunalo koje zelim kupiti. Kako vam se cini moja konfiguracija? Ako imate neki prijedlog, kritiku ili sugestiju, dobro bi mi dosla.
Danas sam narucio, i samo malo promijenio komponente/konfiguraciju.

Notos
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Notos » 06 Jun 2016, 01:24

Krokodil Behko wrote: Razvođenje wi fi po kući :sok :valja
Ko da je to struja, pa treba kablove razvoditi
Pa ne zivi svako u misijoj rupi gdje mozses AP postavit bilo gdje i da stim pokrijes cijelu kucu sa dovoljno jakim signalom. ;)

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 06 Jun 2016, 06:33

Trenutna tehnika je takva da joj treba hlađenje i prostor. Laptop to jednostavno nema, tako da ne može voziti stvari koje desktopi mogu. :cudi
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 06 Jun 2016, 07:51

Sve zavisi šta se radi :cudi

drbrk
Sitna buranija
Sitna buranija
Been thanked: 3 times

Post by drbrk » 06 Jun 2016, 09:10

Krokodil Behko wrote:Čini mi se da imam ozbiljan problem s laptopom. U zadnje vrijeme ili kad ga upalim ili kad ga gasim, zabrekće ko traktor, vibrira i to potraje desetak sekundi. Zna li neko šta bi moglo biti?
Moguce da je otisao kuler, i ja sam imao slican problem.Nije skupo, samo morash da nadjesh originalni deo.
Servis Kulera
Zamena novog kulera – hladnjaka
Zamena novih, originalnih kulera za sve modele laptopova. Zamena kupljenog kulera kod nas je besplatna.

Kada treba zameniti kuler :

Prošlo je više od 2 godine od kupovine laptopa.

Laptop niste više od dve godine nosili na čisćenje.

Laptop je počeo da se pregreva i da se gasi.

Zamena kulera u našem servisu traje oko 1 sat od kada donesete na servis. Zamena kulera je rutinska, brza popravka koja se završava za 45min.

NAPOMENE I SAVETI:

Zašto je bitna zamena kulera – hladnjaka? Kuler i hladnjak su rashladni deo jednog laptopa, a to je jedna od najbitnijih stvari na vašem laptopu bez kojih laptop ne bi mogao da radi. Bez kulera i hladnjaka laptop bi se ugasio posle 5 – 7 sekundi rada. Kuler i hladnjak hlade isključivo samo 2 dela u vašem laptopu: procesor i grafičku karticu. To su delovi koji se zagrevaju i bez hlađenja ne mogu da rade. Takođe, ti delovi zahtevaju jako dobar i kvalitetan rashladni sistem, a to zavisi od korišćenja računara, jer što vi više opteretite laptop, procesor brže radi i više se greje. Proizvođači laptopova prave rashladne sisteme prema dimenziji laptopova što je na samoj granici da se taj laptop lepo hladi. Ti sistemi hlađenja (kuleri i hladnjaci) kada su novi lepo rade i laptop se ne pregreva. Posle nekoliko meseci na tim sistemima se nakupi dosta sitne prašine i taj hladnjak oslabi hlađenje procesora 50%. Procesor se više zagreva, a vi se hvalite kako možete da pečete jaja na vašem laptopu. Naravno da ne pomišljate da odete u servis. Prođe još pola godine i taj laptop radi, ali se pregreva. Jedom se desi da ga upalite, ali on više ne može da se upali ili se pali, ali nema sliku na ekranu. Kada odete u servis saopšte vam da je graficki čip stradao, a to se desi samo malo posle isteka garancije laptopa.

Da bi sprečili kvarove na vašim laptopovima morate na maksimalno 2 godine zameniti rashladni sistem laptopa i na svakih 6 meseci laptop čistiti od prašine i menjati termalnu gumicu i termalnu pastu na procesoru i grafičkoj kartici. Ukoliko se pridržavate saveta da redovno čistite vaš laptop i na dve godine menjate hladnjak na laptopu, izbegavate sigurne kvarove na grafičkim karticama.
http://montaznakuca.blogspot.com

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9988 times
Been thanked: 11864 times

Post by Krokodil Behko » 06 Jun 2016, 09:43

Ma ne vjerujem da je to. Treba mu malo čišćenja.

Šta mislite, mogu li se kupovati (gdje i pošto) laptopovi od 20 inches?

Notos
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Notos » 07 Jun 2016, 00:20

Krokodil Behko wrote:Ma ne vjerujem da je to. Treba mu malo čišćenja.

20 inchni topovi? Mislis ovo:

Image

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 07 Jun 2016, 09:59

Salahuddin wrote:
Krokodil Behko wrote:Ma ne vjerujem da je to. Treba mu malo čišćenja.

Slabo ces naci vise 20 inch a da jos necemu valja. Ne vjerujem da tebe interesuje takav laptop (za igrice), najveci ekran uz extra dobre performanse je MSI GT80, sa svojih 18,4 incha (to mi mali ima, jedva sam "kidisao" dati pare na ona svjetla i mehanicki keyboard. :D. ). Mozda, ali mozda, negdje nabasas na onaj HP Pavilion od 20,1 inch sa nekim starim ali jos dobrim Core 2 Duo procesorom.

I zbog filmova i zbog ostalog. Različit je osjećaj 15.6 inches ili 17.3 inches.
Obično su različite i cijene :D.

Imam 17.3 Compaq, a od njega su veči, kako vidim, samo ti od 18.4 inches i svi su gamerski, sa jačim grafikama i procesorima, u skladu sa vremenom kad su konstruisani. Primjera radi, neki Fujitsu Amilo košta 300 maraka polovan, a ko da su ga našli na olupini neke španske galije. Ima i neki Dell alienware kojeg malo korištenog skromno cijene, oko 6500 maraka :D.

Dovoljan mi je ovaj, u vezi veličine, samo gledam neku rezervu da nabavim, pošto je moj desktop uglavnom off, sa svojim performansima, a o čemu sam pisao nekidan. I dalje držim, ako mi je samo za rezervu i kupujem naravno polovan, onda mi je bolje uzeti laptop, pa nek je i od 15 inches.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 07 Jun 2016, 10:30

Zapravo, koga zajebavaju ti što prodaju taj Aleinware za 6500 maraka, a ima samo 18.4 popišanih inči. E sad vidjeh, može se uzeti IMac od 27 inches (sok ) a i on ti je ko laptop. Sav je od monitora i samo tastatura i miš i još je 1000 maraka jeftiniji. i5 4670, grafika 2GB GDDR5, ne djeluje baš kao neka kanta..

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas » 07 Jun 2016, 12:37

Krokodil Behko wrote:... i5 4670, grafika 2GB GDDR5...
Ovaj tjedan dolazi moj novi komp, a moj stari ima skoro 7 god. i 15988 sati rada. :respekt

Odlucio sam se za graficku Nvidia GeForce GTX750 Ti 2GB, Palit StormX OC i procesor Intel Core i5 6600 4x 3.3GHz. A kuciste je Cooltek Antiphon Midi-Tower:

http://www.cooltek.de/media/pdf/manual_ ... nglish.pdf

Upravo razmisljam (jos) nabaviti disk SSD ili M.2 SSD. Onda sam miran desetak godina.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 07 Jun 2016, 20:46

Jonas wrote:
Krokodil Behko wrote:... i5 4670, grafika 2GB GDDR5...
Ovaj tjedan dolazi moj novi komp, a moj stari ima skoro 7 god. i 15988 sati rada. :respekt

Odlucio sam se za graficku Nvidia GeForce GTX750 Ti 2GB, Palit StormX OC i procesor Intel Core i5 6600 4x 3.3GHz. A kuciste je Cooltek Antiphon Midi-Tower:

http://www.cooltek.de/media/pdf/manual_ ... nglish.pdf

Upravo razmisljam (jos) nabaviti disk SSD ili M.2 SSD. Onda sam miran desetak godina.

Pa baš sam primjetio, da ti je od cijele konfiguracije samo taj HDD old fashion.
SSD imam i neuporedivo je bolji od HDD, a za taj M ssd samo sam načuo. On je valjda i novija tehnologija.

Notos
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Notos » 07 Jun 2016, 21:48

Za PC ja bi licno uzeo SATA SSD, M.2 je dobra opcija za laptope. Za PC po mom misljenju oduzima prostora na maticnoj, ne nudi u praksi prednost u brzini.. a SATA ima veliku prednost da se moze univerzalno koristit u mnogim uredjajima i starijim i novijim. Al ja licno nebi ni uzeo maticnu sa M.2 slotom.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 07 Jun 2016, 22:09

Kako bolan ne nudi prednost u brzini. :grana I to isključivo ganjati NVMe PCI-E 3.0 verziju kao i ploču da podržava isti.
Obični SSD diskovi se ne mogu porediti sa NVMe SAMSUNG 950 PRO M.2 PCI-Express 3.0 x4

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas » 07 Jun 2016, 22:26

Notos wrote:Za PC ja bi licno uzeo SATA SSD, M.2 je dobra opcija za laptope. Za PC po mom misljenju oduzima prostora na maticnoj, ne nudi u praksi prednost u brzini.. a SATA ima veliku prednost da se moze univerzalno koristit u mnogim uredjajima i starijim i novijim. Al ja licno nebi ni uzeo maticnu sa M.2 slotom.
Stvar je samo kompatibilnosti konfiguracije. Uzeo sam maticnu sa M.2 slotom (koja sadrzi PCI-Express, NVM Express-Protokol ...). A danas sam nabavio i "disk" (tezina 10 g) M.2 SSD 512GB Samsung 950 Pro. Kosta pravo malo bogastvo, ali je V-Nada tehnologija. Brzina citanja oko 2.500 MB/s, a pisanja oko 1.500 MB/s. Cetiri puta brze od SATA SSD, i standardne M.2. SSD.

Ovu:

Image

Image

Image

Image
Bla wrote:Kako bolan ne nudi prednost u brzini. :grana I to isključivo ganjati NVMe PCI-E 3.0 verziju kao i ploču da podržava isti.
Obični SSD diskovi se ne mogu porediti sa NVMe SAMSUNG 950 PRO M.2 PCI-Express 3.0 x4
:trlja
Krokodil Behko wrote:Pa baš sam primjetio, da ti je od cijele konfiguracije samo taj HDD old fashion.
SSD imam i neuporedivo je bolji od HDD, a za taj M ssd samo sam načuo. On je valjda i novija tehnologija.
Rijesio sam taj problem.
Last edited by Jonas on 07 Jun 2016, 22:41, edited 2 times in total.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 07 Jun 2016, 22:28

E to je to, ja sam zbog njega odgađao skoro par godina nabavku nove konfiguracije, dok nije postalo dostupno pred kraj prošle godine. :ok
Nećeš se pokajati, a pare svakako dođu i prođu. :oo

Notos
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Notos » 07 Jun 2016, 22:29

Pa procitaj sta sam napiso.. "u praksi", ne u benchmarku. Imas prednost kod kopiranja velikih fajlova.. ako ti to tolko puno znaci super za tebe... u svakodnevnom radu slabo da ce neko osjetit razliku. Iskren da budem ja vise i ne gledam benchmarke prije nego kupujem SSD.

Notos
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Notos » 07 Jun 2016, 22:32

Jonas wrote:Brzina citanja oko 2.500 MB/s, a pisanja oko 1.500 MB/s. Cetiri puta brze od SATA SSD, i standardne M.2. SSD.
To ti je sequential write i read... u praksi ti to ne znaci puno.. bitna je brzina kod malih fajlova.. a tu sigurno nije tako super. :zubi

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 07 Jun 2016, 22:36

Znači prilikom pokretanja bilo čega. Znači kod kopiranja bilo čega. Subjektivni dojam se dobro osjeti. Pošto imam u laptopu poprilično brz takođe al' jednostavno ovaj je zvjerka.
Naravno da nećeš postići maksimalne brzine ako nisu veliki fajlovi, ali kad i takav rad uporediš s običnim, tipa puno fajlova, puno malih i slično, jednostavno se ne može porediti.
A kad se uzmu u obzir današnje aplikacije koje su nakvasale do iznemoglosti, I/O itekako znači, a uvijek je i značio.

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas » 07 Jun 2016, 22:38

Bla wrote:E to je to, ja sam zbog njega odgađao skoro par godina nabavku nove konfiguracije, dok nije postalo dostupno pred kraj prošle godine. :ok
Nećeš se pokajati, a pare svakako dođu i prođu. :oo
Samo "preskocim" godisnji odmor ili jedno putovanje i imam ovu konfiguraciju. :)

Morao sam procitati biblioteku od 1001 knjiga da dodjem do toga. :(

Post Reply

Return to “Hardware & Software”