U praksi je. Pogledaj na youtube.com.Notos wrote:To ti je sequential write i read... u praksi ti to ne znaci puno.. bitna je brzina kod malih fajlova.. a tu sigurno nije tako super.Jonas wrote:Brzina citanja oko 2.500 MB/s, a pisanja oko 1.500 MB/s. Cetiri puta brze od SATA SSD, i standardne M.2. SSD.
Pitanja vezana za informatiku
- Jonas
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 121 times
- Been thanked: 449 times
- Status: Offline
Re: Pitanja vezana za informatiku
Sto? Brz SSD ubrzaje youtube?Jonas wrote:U praksi je. Pogledaj na youtube.com.Notos wrote:To ti je sequential write i read... u praksi ti to ne znaci puno.. bitna je brzina kod malih fajlova.. a tu sigurno nije tako super.Jonas wrote:Brzina citanja oko 2.500 MB/s, a pisanja oko 1.500 MB/s. Cetiri puta brze od SATA SSD, i standardne M.2. SSD.
Ta brzina SSD-ova je dans tipicni marketing trik za prodaju hardwera daleko iznad cijene. Ne kazem da nije brzi.. al dobitak u brzini je u normalnom radu manje vise neprimjetan. Al svakom svoje.. ako vas pravi sretnijim, super za vas. Ja bi tu lovu negdje drugo ulozio.
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
Svakom svoje, nemamo svi iste potrebe.
Sreća je tu irelevantna.
Čak i neuporedivo manja poboljšanja u produktivnosti kroz veću jedinicu vremena daju impresivne uštede u svemu.
Tako da su neke skupe stvari daleko jeftinije od jeftinih. Sve zavisi kako posmatraš i mjeriš.
Čak i neuporedivo manja poboljšanja u produktivnosti kroz veću jedinicu vremena daju impresivne uštede u svemu.
Tako da su neke skupe stvari daleko jeftinije od jeftinih. Sve zavisi kako posmatraš i mjeriš.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
OMG, ja tek sad googlo da vidim kolko to cudo kosta..
Za tu lovu si mogo kupit Sennheiser HD 600 sluske i dobit dobar kusur nazad. 
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
Mogao si uporediti i sa štrucama hljeba. Ali neko ne jede toliko hljeba.
:
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 196 times
- Been thanked: 843 times
Jel ima netko ideju zbog čega bi kompjuter, star godinu i pol (s kojim je koliko znam sve u redu, bio na servisu prije 5 mjeseci), odjednom počeo užasno štekati čim upalim igru ili radim bilo šta zahtjevnije?
Dakle nisam ništa novo instalirala ni mijenjala, samo je počelo, samo od sebe.
Skenirala sam ga na viruse više puta, uklonila par sumnjivih datoteka, dakle sad je čist, ali to nije pomoglo. Kada upalim task manager ne mogu uopće ništa sumnjivo prepoznati, iako je CPU često, kad se tako uspori, na 80+%, i potrošnja memorije bude jako velika...međutim nisam uspjela upratiti nekakav proces ili nešto što bi bilo problematično. Nemam pojma više što da radim, svi driveri su updateani, ne pregrijava se, matična ploča nova zamijenjena prije 4-5 mjeseci, ne znam što bi moglo biti.
Jedino s čime imam problem je monitor, iako ne znam može li on utjecati na performans računala.
Dakle, prvo što sam napravila kad sam primjetila štekanje za vrijeme igranja je da sam updateala grafičku karticu. I nakon updatea i restarta, odjednom kompjuter više ne prepoznaje monitor kao LG monitor taj i taj, nego kao "Generic non PnP monitor". Uspjela sam postaviti odgovarajuću rezoluciju i sve izgleda ok, ali on jednostavno nije prepoznat kako treba. Monitor je LCD, star je nekih 6-7 godina, povezan je VGA kabelom i vjerojatno bi ga trebalo zamijeniti, no nažalost nemam drugi monitor pri ruci da provjerim jel on možda stvara probleme. To je jedino što znam da nije u redu u kompjuteru, sve ostalo se čini ok, i stvarno ne znam u čemu je stvar.
Dakle radi normalno kad ne radim ništa zahtjevno, ali evo čim upalim neku igru, u roku 2 minute se zblesira.
Samo bih još napomenula, u tim situacijama kad se zblesira, kada ga idem restartat putem START -> restart, ugasi se, i kao "upali", čujem da radi ali na ekranu nema ništa, i moram stisnut fizički gumb da ga restartam. I kad se pokrene, dobijem onu obavijest da nije "succesfully shut down", i nudi mi pokretanje u safe modeu ili normalno.
Eto, to sam uspjela primjetiti.
Napravila sam, prvih dana štekanja, system restore, na datum par dana prije nego su počeli problemi, nije pomoglo ništa.
Ideje? Ima li itko ikakvu ideju do čega bi moglo biti? Jel bi mogao "pokvareni monitor"
stvarati takve probleme? Ne mogu ga nositi na servis još par tjedana. Ide mi na živce, ne mogu ništa igrati

Dakle nisam ništa novo instalirala ni mijenjala, samo je počelo, samo od sebe.
Skenirala sam ga na viruse više puta, uklonila par sumnjivih datoteka, dakle sad je čist, ali to nije pomoglo. Kada upalim task manager ne mogu uopće ništa sumnjivo prepoznati, iako je CPU često, kad se tako uspori, na 80+%, i potrošnja memorije bude jako velika...međutim nisam uspjela upratiti nekakav proces ili nešto što bi bilo problematično. Nemam pojma više što da radim, svi driveri su updateani, ne pregrijava se, matična ploča nova zamijenjena prije 4-5 mjeseci, ne znam što bi moglo biti.
Jedino s čime imam problem je monitor, iako ne znam može li on utjecati na performans računala.
Dakle, prvo što sam napravila kad sam primjetila štekanje za vrijeme igranja je da sam updateala grafičku karticu. I nakon updatea i restarta, odjednom kompjuter više ne prepoznaje monitor kao LG monitor taj i taj, nego kao "Generic non PnP monitor". Uspjela sam postaviti odgovarajuću rezoluciju i sve izgleda ok, ali on jednostavno nije prepoznat kako treba. Monitor je LCD, star je nekih 6-7 godina, povezan je VGA kabelom i vjerojatno bi ga trebalo zamijeniti, no nažalost nemam drugi monitor pri ruci da provjerim jel on možda stvara probleme. To je jedino što znam da nije u redu u kompjuteru, sve ostalo se čini ok, i stvarno ne znam u čemu je stvar.
Dakle radi normalno kad ne radim ništa zahtjevno, ali evo čim upalim neku igru, u roku 2 minute se zblesira.
Samo bih još napomenula, u tim situacijama kad se zblesira, kada ga idem restartat putem START -> restart, ugasi se, i kao "upali", čujem da radi ali na ekranu nema ništa, i moram stisnut fizički gumb da ga restartam. I kad se pokrene, dobijem onu obavijest da nije "succesfully shut down", i nudi mi pokretanje u safe modeu ili normalno.
Eto, to sam uspjela primjetiti.
Napravila sam, prvih dana štekanja, system restore, na datum par dana prije nego su počeli problemi, nije pomoglo ništa.
Ideje? Ima li itko ikakvu ideju do čega bi moglo biti? Jel bi mogao "pokvareni monitor"
somehow I manage
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
jel' u pitanju ista igra prije i poslije štekanja?
imaš li kakav alat od matične ploče koji ti može prikazati temperaturne vrijednosti senzora na raznim mjestima?
Možeš li vizuelno pregledati ploču i vidjeti da nema koji napuhan kondenzator (kao gornji na slici), ako su takvi ugrađivani u istu.
Zna ih biti i na grafičkim karticama.
imaš li kakav alat od matične ploče koji ti može prikazati temperaturne vrijednosti senzora na raznim mjestima?
Možeš li vizuelno pregledati ploču i vidjeti da nema koji napuhan kondenzator (kao gornji na slici), ako su takvi ugrađivani u istu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
:
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
Igru sam normalno igrala prije štekanja, i nakon što je počeo štekati pokrenula sam ju dosta puta i uvijek zapinje, počne nakon minutu-dvije.Bla wrote:jel' u pitanju ista igra prije i poslije štekanja?
Jednu indie igru koja je jako nezahtjevna pokrene normalno
Kučište ne mogu otvarati jer su mi neke komponente još uvijek pod garancijom, pa radije ne bih.
Hmm, trebala bih baš potražiti takav alat za matičnu, matična je ASRock 960GM-VGS3 FX. Sa Speccyjem i SpeedFanom provjeravam općenito temperature i matična je ok, jedino se CPU malo zagrije, ali ništa frapantno.
somehow I manage
Kod reinstalacije drivera graficke znaju cesto nastat problemi. Pokusaj ga izbrisat komplet i ponovo instalirat.
Inace vidi sta ti se sve pokrece pri startu.. run->msconfig->Startup. Tu ima cesto svakakvog smeca.
Inace vidi sta ti se sve pokrece pri startu.. run->msconfig->Startup. Tu ima cesto svakakvog smeca.
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
Problemi su mi počeli i prije nego što sam ja to išla updateati, dakle kad nisam dirala grafičku, no, svakako ću ju probati reinstalirati, samo da pronađem driver na CD-u koji sam dobila kad sam kupila kompjuterNotos wrote:Kod reinstalacije drivera graficke znaju cesto nastat problemi. Pokusaj ga izbrisat komplet i ponovo instalirat.
Imam desetak programa koji mi se pojave u Startupu, sad ću pregledat jesu li baš svi esencijalni...
somehow I manage
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41213 times
- Been thanked: 27887 times
Koja je temperatura graficke gPu senzor ???
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
Jel' to ona legendarna garancija koja prestaje da važi ako se potrga naljepnica na kućištu?
Mislim da to nema ama baš nikakvog uporišta u zakonima da ti neko može braniti da otvoriš vlastito kućište i time ukidati garanciju.
Ja to smatram samo dovitljivošću trgovaca da se ne bakću s potrošačima, a isti su onda masovno nasjeli na takvu stvar.
Samo ti njega otvori i razgledaj.
Pa nije pod lizingom da je u njihovom vlasništvu, pa da ne smiješ ništa pipnuti, osim onoga što eventualni ugovor obavezuje. Tvoje!!! 
Mislim da to nema ama baš nikakvog uporišta u zakonima da ti neko može braniti da otvoriš vlastito kućište i time ukidati garanciju.
Ja to smatram samo dovitljivošću trgovaca da se ne bakću s potrošačima, a isti su onda masovno nasjeli na takvu stvar.
Samo ti njega otvori i razgledaj.
:
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
Generalna temperatura grafičke je 34 stupnjaRum wrote:Koja je temperatura graficke gPu senzor ???
Doduše, nisam provjerava baš u tim trenutcima blesiranja, provjerit ću
somehow I manage
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
Ma, joj, znam, već sam imala debatu sama sa sobom o tome, kad sam imala problem s pregrijavanjem htjela sam ga otvorit ali ipak nisam, teoretski je ta naljepnica glupost, ali u servisu su ju provjeravali i kasnije su mi čak novu zalijepiliBla wrote:Jel' to ona legendarna garancija koja prestaje da važi ako se potrga naljepnica na kućištu?
Samo ti njega otvori i razgledaj.Pa nije pod lizingom da je u njihovom vlasništvu, pa da ne smiješ ništa pipnuti, osim onoga što eventualni ugovor obavezuje. Tvoje!!!
Ne želim se svađat u servisu
A i iskreno bojim se pipnut kučište s unutarnje strane
somehow I manage
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
Onda nosi njima svaki dan dok sami ne priznaju prevaru. 
:
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
Nadala sam se riješiti ovo sama, mrzim ići u servis, tamo da mi kopaju po kompjuteru 
somehow I manage
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
Eh da, još sam primjetila da ponekad, potpuno nasumično, čujem onaj zvuk kao kad priključiš USB ili nešto drugo u komp, ili kad ištekaš nešto, a ja apsolutno ništa ne diram 
somehow I manage
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
zarovi se u logove (event log) kad čuješ ponovo pa gledaj oko tog nekog vremena kada se desilo ima li kakva korisna info.
:
- Jonas
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 121 times
- Been thanked: 449 times
Mislio sam na to da se tamo moze pogledati video o ovoj tehnologiji. Test. Iskustvo. Itd. itd.Notos wrote:Sto? Brz SSD ubrzaje youtube?
Ta brzina SSD-ova je dans tipicni marketing trik za prodaju hardwera daleko iznad cijene. Ne kazem da nije brzi.. al dobitak u brzini je u normalnom radu manje vise neprimjetan. Al svakom svoje.. ako vas pravi sretnijim, super za vas. Ja bi tu lovu negdje drugo ulozio.
Gle, to stvarno nije trik. Razlika je u tome sto SSD radi preko SATA koji je spojen na CPU. SATA usporava (tj. koci) brzinu podataka do 600 MB/s. Zato najbolji SSD kao npr.
SSD Samsung 840 Pro sporiji je samo 20 MB/s od aktualne Samsung 850 PRO.
E sad, ovaj zastoj (kocenje) uklonjenoj je novom "tehnologijom", naime NVM Express (NVMe). Koncepirana je da ukloni ogranicenje do 600 MB/s i poveca tempo.
Za tempo odgovoran je PCI Express. PCIe ima nekoliko traka/Lanes i direktno je spojen sa CPU. Za razliku od SATA SSD, PCIe moze podatke primati i slati istovremeno.
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
Btw, Jonas, kad dođe sprava, ako budeš vozio Windowse, obrati pažnju na to da će oni po defaultu vjerovatno nabaciti neki svoj driver koji ne valja i uopšte ne daje od sprave ni blizu ono što ona može. Zato provjeri da li je instaliran samsungov driver i ako nije, obavezno to ispravi (trenutrno aktuelna verzija je 1.4.7.17 ili noviji)
http://www.samsung.com/semiconductor/mi ... tools.html
Trenutna verija:
http://www.samsung.com/semiconductor/mi ... _rev11.zip
Možeš provjeriti na: Device manager > Storage controllers > Samsung NVMe Controller (2xclick) pa na tab Driver gdje možeš iščitati verziju.
http://www.samsung.com/semiconductor/mi ... tools.html
Trenutna verija:
http://www.samsung.com/semiconductor/mi ... _rev11.zip
Možeš provjeriti na: Device manager > Storage controllers > Samsung NVMe Controller (2xclick) pa na tab Driver gdje možeš iščitati verziju.
: