Pozitivna dešavanja u BiH

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times
Status: Offline

Re: Pozitivna dešavanja u BiH

Post by Bla »

Bijeli badem wrote:
Bla wrote:A koliki su im rashodi? :oo
Hoćeš da izvlačim tablice? :D.
Odakle? :oo

U svakom slučaju, slika je nepotpuna bez rashoda, i bez koječega još. Jer možda je to napisano dobro, možda je loše, možda je katastrofalno, kako da znamo ako ne izvadiš, pa odakle god. :djed
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla »

Ma kako bona?
Evo biću slikovit.
Zamislimo da ja prodajem one tvoje ćurke.
Neka im je cijena statična da ne komplikujem previše, 10KM po komadu.
Prošle godine sam prodao sto hiljada komada i ostvario milion prihoda.
Ove godine sam prodao dvjesto hiljada komada i ostvario dva miliona prihoda.
I šta se iz toga može zaključiti, osim da prodajem ćurke i da imam neko tržište za te količine?

A sad, ako kažem da je prošle godine hrana bila duplo jeftinija. Onda već možemo kalkulisati da sam morao duplo više da prodajem da budem možda na istom.
Ali nisam ni tu baš na istom, jer sam za duple količine morao duplo više da radim, itd itd.
Helem, prihod bez rashoda, pogotovo u takvim firmama... :cudi
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9510 times
Been thanked: 11248 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko »

Bijeli badem wrote:
Bla wrote:
Bijeli badem wrote:
Bla wrote:A koliki su im rashodi? :oo
Hoćeš da izvlačim tablice? :D.
Odakle? :oo

U svakom slučaju, slika je nepotpuna bez rashoda, i bez koječega još. Jer možda je to napisano dobro, možda je loše, možda je katastrofalno, kako da znamo ako ne izvadiš, pa odakle god. :djed
stvarno Bla...ako ti ispod stoji procentualno izražen porast prihoda kod pojedinih firmi...onda se nameće da su troškove zadržali iste ili smanjili :)

Mislim da firme sa tabele i firme dole, u tekstu, nisu iste frime :misli
Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1391 times

Post by Mala_Mu »

dobre.vibracije wrote:Mostar: Pravoslavci organizirali iftar za vjernike

Image

U večernjim satima u prostoriji crkve upriličen je iftar kojemu su prisustvovali brojne zvanice iz kulturnog i vjerskog života Bijelog polja i Mostara.

U četvrtak su vodeći ljudi pravoslavne crkve u Bijelom polju kod Mostara organizirali zajedički iftar za vjernike muslimane s tog područja.

Ovaj hvale vrijedan gest je upriličen povodom obilježavanja 150 godina postojanja crkve Vaznesenja Gospodnjeg. Tijekom četvrtak u toj crkvi upriličena je liturgija koju je predvodio vladika Grigorije.

"Čim su popustile uzde velike imperije, naši preci su imali prvi zadatak da izgrade hram, jer su znali da je najvažnije da nađu vezu i nit sa Bogom kome su posvetili ovaj hram", rekao je Grigorije prilikom liturgije.

U večernjim satima u prostoriji crkve upriličen je iftar kojemu su prisustvovali brojne zvanice iz kulturnog i vjerskog života Bijelog polja i Mostara.

Inače, ovo je četvrti dan ramazana, mjeseca posta za Muslimane kada se vjernici tijekom dana odriču hrane i pića. Vrhunac ramazana je ramazanski bajram koji će ove godine biti obilježen 5., 6. i 7. srpnja.

Crkva u Bijelom polju je izgrađena 1865. godine, zapaljena je 1992, a obnovljena 2004. godine zahvaljujući prilozima vjernika i Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.

:aplauzz
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Bijeli badem wrote:Jel vas dvojica od mene pravite novinara ili ispitujete moja ekonomska znanja?
Tema je porast prihoda, nije analizirana dobit. Ako vas interesuje neka konkretna firma..analizirat ću vam.
Samo opet na temi pozitivna dešavanja..pokušavate da prikažete da ih nema...a ima ih... koliko god vi tražili dlaku u jajetu :)

Plašio sam se da ćeš reći to i izvinjavam se ako je ličilo na opstrukciju, ja samo primjećujem i pišem :(
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla »

Bijeli badem wrote:Jel vas dvojica od mene pravite novinara ili ispitujete moja ekonomska znanja?
Tema je porast prihoda, nije analizirana dobit. Ako vas interesuje neka konkretna firma..analizirat ću vam.
Samo opet na temi pozitivna dešavanja..pokušavate da prikažete da ih nema...a ima ih... koliko god vi tražili dlaku u jajetu :)
Pogrešno čitaš ono što pišem. Ja ne pokušavam ništa da prikažem, pogotovo ne da nema takvih dešavanja, samo kažem da bi bilo informativnije da je cijela slika prikazana u datoj tabeli. Tj. komentarisao sam tekst iz kojeg nisam mogao da dođem do dobrog zaključka i više je upućen novinaru koji me ne čita. :oo
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla »

Pa trudio sam se unaprijed u proteklom periodu da bi mogao da berem plodove sada (tj. komentarišem tuđe pronalaske) :oo
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla »

Tako me samo demotivišeš da radim unaprijed, jer upravo skontah da mi je isplatnije onda samo povremeno kaznu platiti. :ooo
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Bijeli badem wrote:
Krokodil Behko wrote:

Plašio sam se da ćeš reći to i izvinjavam se ako je ličilo na opstrukciju, ja samo primjećujem i pišem :(
Znaš šta ti je kazna...da nađeš i napišeš jednu dobru vijest :pusa
Za četiri tunela na Koridoru 5C spremna 783 miliona KM

Image
Gradnja četiri tunela na Koridoru 5C, koja se nalaze na listi prioriteta Vlade Federacije, a čijom će se realizacijom znatno skratiti vrijeme putovanja, prvenstveno prema jugu, koštat će ukupno 783 miliona maraka, saznaje „Dnevni avaz“.

Krajem godine

Radi se o projektima „Autocesta FBiH“ koji su već u potpunosti spremni za realizaciju i čija je dokumentacija pripremljena za investiranje već krajem ove ili početkom 2017. godine, dok su sredstva za gradnju već osigurana putem stranih kreditora.

Gradnja tunela kroz planinu Prenj, gdje bi Koridor 5C prolazio dolinom Bijela, a tiče se dionice autoputa od Konjica prema Mostaru, koštat će ukupno 400 miliona KM. Ovo će biti najskuplji i najzahtjevniji tunel na Koridoru, čija je ukupna dužina deset kilometara.

Ova dionica, kako i izgradnja tunela jednim dijelom finansirat će se sredstvima „Autocesta FBiH“, a drugim putem kredita kineske države banke EXIM. Njegovom izgradnjom skratit će se trasa za 18 kilometara.

Gradnja tunela na dionici Vranduk - Ponirak (ulaz tunel Zenica) koštat će ukupno 96 miliona maraka. Ovaj tunel finansirat će se putem Fonda za međunarodni razvoj OFID.
Gradnja i drugog tunela u Zenici, od ukupno tri na dionici Koridora 5C, Ponirak - Vraca (tunel Zenica) koštat će 171 milion maraka, a ovaj tunel finansirat će Evropska investicijska banka (EIB).

Zenica jug

Treći tunel na području Zenice, na dionici Vraca – Pečuj (tunel izlaz iz Zenice), koštat će 116 miliona maraka. Svi ovi tuneli obuhvaćeni su dionicom Zenica jug - Zenica sjever.

(Vijesti.ba / Avaz)
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla »

U mojoj ulici su neki dan opet legle 2-3 zakrpe svježeg asfalta, površine otprilike 2 kvadratna metra, možda malo više.
Od kada živim u njoj, ako se ne varam od 2003. to se desi svake četiri godine ako brojim od ove u rikverc. Al' eto, ja to gledam pozitivno, pa makar bila i predizborna kampanja. :oo
Ako neko kaže da će postaviti 4 zakrpe, ja ću ga odmah zaokružiti i na lokalnim i na opštim. :oo
Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam »

Ma kod nas vazi "Nije bogat ko ima, nego kome je malo dovoljno ".
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4322 times
Been thanked: 3245 times

Post by Melek »

Ma dajte.. Pravoslavci garant uvalili krmetinu za iftar, kod Bla sigurno postavljaju Titin asfalt da zamazu oci, u Zenici sve vise tunela a sve manje svjetla u njima, jedino se jos basce i tuke dobro drze.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times

Post by Hannibal »

Aha na svakih pet metara neki svijetleci znak. Ne do bog da se voza neko s epilepsijom...
🐽
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Španski stručnjaci testiraju Talgo vozove

Image
Garniture Talgo vozova koje su „Željeznice FBiH“ (ŽFBiH) kupile 2005. godine putem robnog kredita od vlade Španije i koje su koštale ovu državnu firmu 132 miliona KM (66,7 miliona eura) ipak će, prema svemu sudeći, saobraćati bh. prugama, i to prvi put od njihove isporuke 2010.

Kako saznajemo, trenutno je u toku proces testiranja Talgo vozova, koji obavljaju stručnjaci iz španske kompanije “Talgo”. “Željeznice FBiH”, naime, rade punom parom da već u julu puste Talgo vozove u saobraćaj, i to na željezničkim linijama Sarajevo - Zagreb, ali i Sarajevo - Banja Luka.

Također, kako saznajemo, kada se završi proces provjere, bit će organizirana i promotivna vožnja na koju će biti pozvane brojne zvanice, pa i članovi Predsjedništva BiH.

Prethodno je iz ŽFBiH potvrđeno da su dobivene i sve potrebne dozvole za saobraćanje u BiH i Hrvatskoj te da bi sa završetkom remonta južne pruge ovi vozovi vozili i na liniji Sarajevo – Ploče. Također, prema našim informacijama, u toku su i pregovori o iznajmljivanju pet garnitura Talgo vozova “Željeznicama Turske”, dok bi preostale četiri bile puštene u saobraćaj u BiH.

Moderno opremljeni vozovi

Od devet kupljenih garnitura, pet je dnevnih, a četiri noćne. Ovi moderni vozovi, koji su u upotrebi širom Evrope, moderno su opremljeni, a imaju i tuš-kabine, TV plazme, kao i pristup internetu.

132 miliona KM koštali vozovi

9 modernih garnitura kupljeno

2005. godine dogovorena kupovina

2010. godine isporučeni ŽFBiH

(avaz)
dobre.vibracije
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by dobre.vibracije »

Mljekara preporodila bilećki kraj

Image

Pađeni u Bileći kraj Trebinja deveta je bh. mljekara koja je dobila takozvani izvozni broj, odnosno priliku da svoje proizvode plasira na tržište Europske unije.

Stručnjaci kažu da je to važna vijest ne samo za mljekaru i radnike već i cijeli bilećki kraj koji umnogome ovisi od njenog rada i razvoja, javlja Arduana Pribinja, novinarka Al Jazeere.

Obitelji Ivković život se promijenio preko noći. U isto vrijeme bez posla su ostali i Željko i njegova supruga. Gradski život su silom prilika morali zamijeniti seoskim i kažu da danas žive zahvaljući mljekari koja otkupljuje njihovo mlijeko

“Sve što proizvedemo se otkupi. Ne prave se pauze, što je veoma bitno. Uzme se i to nam se plati”, rekao je Željko Ivković, kooperant mljekare Pađeni.

Sigurnu plaću nakon završenog Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu priželjkivala je Marija Rogač. No, strahovala je da će u rodnoj Bileći teško naći ikakav posao, pa se dugo dvoumila o povratku kući.

Rogač, tehnolog u mljekari Pađeni, kazala je: “Kad se pružila prilika da dobijem posao, onda nije bilo ni dileme ni razmišljanja o tome gdje ću i šta ću. Znala sam da ću, ipak, da se vratim tu. I u vrlo kratkom roku sam dobila i posao i počela raditi u struci, što je danas i najbitnije.”

http://otvoreno.ba/mljekara-preporodila-bilecki-kraj/
Danas sam tu, a sutra daleko..
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Nema neki konkretan članak, koji obuhvata sve, ali pozitivna je vijest da je još preostao samo taj mehanizam koordinacije, a EU je već najavila da će pozitivno odgovoriti na našu aplikaciju, već idućeg mjeseca i poslati nam upitnik.
dobre.vibracije
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Krokodil Behko wrote:Nema neki konkretan članak, koji obuhvata sve, ali pozitivna je vijest da je još preostao samo taj mehanizam koordinacije, a EU je već najavila da će pozitivno odgovoriti na našu aplikaciju, već idućeg mjeseca i poslati nam upitnik.
ne znam, behko. za uspjesan put prema europskoj uniji potrebne su neke temeljite promjene, a koje se ne naziru. mogu oni davati neke ohrabrujuce poticaje raznih oblika, ali ostaje nepromijenjena stvar da BiH kao drzava jednostavno ne funkcionira. o cemu govorimo kad 90+ odluka ustavnog suda nisu sprovodene? ej, ustavnog suda!

ali dobro, stvarno ne bih dodatno zagusavao ovu temu s time. naci cu neku pozitivnu vijest u toku dana da se iskupim :oo
dobre.vibracije
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Obnovljena trim-staza na brdu Križ u Jablanici

Image

Članovi omladinskog kluba 'Pod istim Suncem' Jablanica, realizirali su akciju uređenja trim staze na brdu Križ.

Projekt uređenja trim staze podržan je od strane Općine Jablanica i OKC-a Banja Luka, kroz program "Volonteri čine promjenu", a podrazumijevao je obnavljanje i markiranje trim staze te postavljanje klupa i popravka postojećih elemenata na toj stazi.

Ozren Islamović, koordinator toga projekta kazao je u izjavi za Fenu kako su realizacijom današnje akcije omogućili i olakšali pristup i korištenje trim staze svim ljubiteljima prirode.

- Današnjom akcijom obnovili smo trim stazu na brdu Križ u Jablanici. Također smo postavili nekoliko klupa, kako bismo stvorili prijatniji ambijent svim ljubiteljima prirode ali i onima koji redovno treniraju i koriste tu stazu. Između ostalog, uradili smo i markiranje terena te postavili putokaze, kako bismo omogućili svima onima koji ne poznaju dobro taj teren, da se lakše snađu, te zavole i redovno šetaju, odnosno treniraju na trim stazi, kazao je Ozren Islamović, koordinator toga projekta u izjavi za Fenu.

mali koraci pokrecu velike promjene :)
dobre.vibracije
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Procedura pri kraju: Građani BiH uskoro u još jednu zemlju samo s ličnom kartom

Za rješenje ovog pitanja postoji jasno opredjeljenje i BiH i Makedonije, istakli su i Crnadak i Popovski nakon susreta, koji je prvi bilateralni razgovor uoči sutrašnjeg sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Centralnoeuropske inicijative (CEI).

Šef bh. diplomatije je podsjetio da slični sporazumi već postoje sa Srbijom i Crnom Gorom, a naša država će sa svoje strane uraditi sve što je neophodno da se to pitanje i s Makedonijom riješi što brže.

Na sastanku je razgovarano i o zajedničkom korištenju pojedinih amabasada, o čemu je nedavno potpisan sporazum dvije države, a dok traje njihova verifikacija mješovita komisija dvaju ministarstava dogovarat će moguće prve zajendičke ambasade BiH i Makedonije.

Crnadak kaže da će fokus biti na Londonu, Madridu i Otavi.

I ministar Popovski je izrazio očekivanje da će građani njegove zemlje i BiH uskoro granicu prelaziti samo s ličnom kartom.

Šef bh.diplomatije Igor Crnadak domaćin je sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Centralnoeuropske inicijative, koji će u okviru predsjedanja Bosne i Hercegovine CEI-em, biti održan sutra u Banja Luci.

Ovo je jedan od najvažnijih i najvećih regionalnih skupova ministara vanjskih poslova u našoj regiji.

Teme o kojima će se raspravljati su utjecaj regionalne suradnje na proces europskih integracija, migracijska kriza i borba protiv terorizma, jačanje regionalne suradnje u projektima održivog razvoja, jačanje poslovnih veza, te unapređenje transportne i energetske povezanosti.

(Bportal.ba)
greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6703 times

Post by greeneyes »

Grinajz će odstraniti višak kose.
Samo sabura