storm wrote:
Ma bi vraga, ma kako volio taj posao.... gdje je tu ostatak života?
Kakav ostatak života? Radi se samo o tome da li si izgubljena duša ili nisi. Gdje je Dini Merlinu ili Edinu Džeki ostatak života? Oni nemaju osam sati ili dvadeset sati radno vrijeme. Rade to stalno, analiziraju, uče, prepravljaju, napreduju i upotpunjavaju.
Radi se o tome da je čovječanstvo napokon prozrlo smisao života. U mojoj generaciji još uvijek to neki kontaju, neki ne ali sam preoptimističan za generacije nakon moje jer sam ubjedjen da 100% njih, bar što se tiče zapada, konta.
Ja to zovem dodirom umjetnika, ne znam baš potpuno zašto ali pretpostavljam da mi bude samom sebi lakše objasniti. Djeca se već u ranom djetinstvu moraju opredijeliti šta hoće da budu (snovi) i onda ustrajati u tome da to i postanu (biti vjerodostojni). Roditelji su tada senzibilniji prema djeci ali moraju i razumjeti šta to znači za budućnost njihovog dijeta i da ga bezuvjetno hrabre i podržavaju.
Nakon što on odraste i dobije prvu ulogu u filmu sa 16 ili potpiše prvi profi ugovor sa 17 ili dobije prvog licenciranog investitora sa 14 ili postane šta god hoćete njegov život će postati njegov posao, njegov posao će postati njegov život i biće vrlo uspješno ljudsko biće. To je ono "oduvijek sam želio biti" (odabrao je pravu kategoriju*).
I to će dijete, apsurdno, živjeti nadstandardnim životom (smanjenje razlike bogati i siromašni) - neće biti rob, nego naprotiv. Zbog svoje vjerodostojnosti i ekpsertize postaće relativno rijetka kvaliteta i brendirana osoba. Pitanje je koje poslove će takvi ljudi odabirati? Sve poslove koji mogu imati dodir umjetnika, tj. svi poslovi koji ne zahtijevaju rutinu i ponavljanje: isključiti vrtanje šarafa, pakiranje i slično.
Šta će se desiti sa tim poslovima? Čak i sada imamo mogućnosti, a ako se desi revolcija svijesti pojaviće se i oskudica što će inovatore natjerati da budu još učinkovitiji u robotiziranju tih procesa.
Apsolutno se može to uraditi i u zrelijim godinama ali je znatno teže zbog toga što zrelije godine mnogo više koštaju u sadašnjosti ali i zbog toga što su već neke navike i obrazsci ponašanja (pogrešno) naučeni.
* kad su u pitanju ove kategorije meni je počesto padalo na pamet kako bi to izgledalo da je Tesla postao fudbaler. Vjerovatno bi ga svi zayebavali za života.
Moja želja je da jednog dana bosanski školski sistem bude prilagodjen ovome. A onda i da ga izvezemo u cijeli svijet.