Bašča/vrt
Moderator: spacebound
- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2191 times
- Status: Offline
- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2191 times
Re: Bašča/vrt
docu ja sam, ne moram se nista najavljivatBijeli badem wrote:Pa što se nisi javio prije ovog vrućeg vjetra?Hannibal Lecter wrote:Ja sam to mogo bez skele
🐽
- Chloe
- Žena za sva vremena
- Has thanked: 3405 times
- Been thanked: 3483 times
Preključe sam zaplakala nad svojim satranim biljkama.
Pojavila se opet ona rospija od krtice, a psi je ganjali po bašti.
na dva mjesta su bile njene "kućice" osvanule su rupčage koje su
psi iskopali u pokušaju da dođu do nje.
Imala sam 100 paprika, sad imam oko 70 .... Lubenicu jednu su pokršili .... i et' ...
Al' hajd' sva šteta bila u tome, vrijeme će ionako odraditi svoje.
Imala sam 100 paprika, sad imam oko 70 .... Lubenicu jednu su pokršili .... i et' ...

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9594 times
- Been thanked: 11343 times
- Status: Online
To je zato što ne slušaš moje i Bademine inovativne savjete.Chloe wrote:Preključe sam zaplakala nad svojim satranim biljkama.
Hepo kockice, razrjeđivač itd..
Kontam, bila bi dobra ideja, da je napadneš s nekim biološkim oružjem

Imaš prskalicu, pretpostavljam. Neki insekticid, herbicid, ili još bolje, pomješaj i jedno i drugo
i raspali po svakoj rupi

- Chloe
- Žena za sva vremena
Ne mogu se boriti sa svim krticama koje se pojavljuju.
Muž mi je danas kupio solarni rastjerivač krtica pa budemo vidjeli.

Muž mi je danas kupio solarni rastjerivač krtica pa budemo vidjeli.

- Chloe
- Žena za sva vremena
Bio pesticid za prskanje bilja od PELINA!!!
Koristi se za prskanje voća, povrća i cvijeća koje je sklono napadima lisnih uši, hrđe, grinja, gusjenica i mrava.
Ovu otopinu posebno vole kupusnjače, ribizle, jagode, kruške, jabuke i ruže.
300 g svježih listova (30g suhih) natopite u 10 lit vode i ostavite 1-3 dana.
Procijedite i koristite nerazrijeđenu otopinu za prskanje odabranog bilja.
Koristi se za prskanje voća, povrća i cvijeća koje je sklono napadima lisnih uši, hrđe, grinja, gusjenica i mrava.
Ovu otopinu posebno vole kupusnjače, ribizle, jagode, kruške, jabuke i ruže.
300 g svježih listova (30g suhih) natopite u 10 lit vode i ostavite 1-3 dana.
Procijedite i koristite nerazrijeđenu otopinu za prskanje odabranog bilja.

- Chloe
- Žena za sva vremena
ZA CVIJEĆE I BAŠTU: Korist od praška za pecivo
GLJIVICE
Pomiješajte četiri kašičice praška za pecivo sa oko četiri litre vode i dobićete domaći preparat za ubijanje gljivica na vašim biljkama. Sigurno ima manje hemikalija nego onaj kupovni.
KUPUSNI CRVI
Izmiješajte iste količine praška za pecivo i brašna i mješavinom pospite biljke, poput kupusa, brokolija. Crvi će uginuti.
ZA CVIJEĆE
Za cvijeće koje voli alkalno zemljište, kao što su begonije i hortenzije, napravite sljedeću mješavinu. Stavite kašičicu praška za pecivo u vodu i zalivajte ovo cvijeće. Ova mješavina pomoći će ovim biljkama da ljepše rastu i bolje cvjetaju.
PUŽEVI
Ako imate problema sa puževima koji jedu i uništavaju vaše biljke, postoji brzo rješenje. Uzmite malo praška za pecivo i pospite po puževima, vrlo brzo će uginuti. Pazite samo da ne oštetite listove biljaka.
KOMPOST
Ukoliko vam se kompost usmrdio, pomoći će vam prašak za pecivo. Dodajte kesicu ili dvije u kompost i posle kraćeg vremena smrad će polako da nestane.
ZA SAKSIJE
Prije nego što u saksije stavite zemlju, premažite je iznutra tankim slojem praška za pecivo. Ovo će doprinijeti da vaše biljke duže ostanu svježe u saksiji.
MRAVI
Jednostavno ovaj prah prospite na mravinjak. Nakon pola sata, sipajte i malo sirćeta i mravi će uginuti.
GLJIVICE
Pomiješajte četiri kašičice praška za pecivo sa oko četiri litre vode i dobićete domaći preparat za ubijanje gljivica na vašim biljkama. Sigurno ima manje hemikalija nego onaj kupovni.
KUPUSNI CRVI
Izmiješajte iste količine praška za pecivo i brašna i mješavinom pospite biljke, poput kupusa, brokolija. Crvi će uginuti.
ZA CVIJEĆE
Za cvijeće koje voli alkalno zemljište, kao što su begonije i hortenzije, napravite sljedeću mješavinu. Stavite kašičicu praška za pecivo u vodu i zalivajte ovo cvijeće. Ova mješavina pomoći će ovim biljkama da ljepše rastu i bolje cvjetaju.
PUŽEVI
Ako imate problema sa puževima koji jedu i uništavaju vaše biljke, postoji brzo rješenje. Uzmite malo praška za pecivo i pospite po puževima, vrlo brzo će uginuti. Pazite samo da ne oštetite listove biljaka.
KOMPOST
Ukoliko vam se kompost usmrdio, pomoći će vam prašak za pecivo. Dodajte kesicu ili dvije u kompost i posle kraćeg vremena smrad će polako da nestane.
ZA SAKSIJE
Prije nego što u saksije stavite zemlju, premažite je iznutra tankim slojem praška za pecivo. Ovo će doprinijeti da vaše biljke duže ostanu svježe u saksiji.
MRAVI
Jednostavno ovaj prah prospite na mravinjak. Nakon pola sata, sipajte i malo sirćeta i mravi će uginuti.

- Chloe
- Žena za sva vremena
Topli vjetar od prije nekoliko noći je donijela plemenjaču koja mi "pojede" paradajz ..
Borila sam se nekoliko dana i digla ruke. Nadu polažem u nekih 5 sadnica koje su mi na kontra strani
i još uvijek su zdrave.

Borila sam se nekoliko dana i digla ruke. Nadu polažem u nekih 5 sadnica koje su mi na kontra strani
i još uvijek su zdrave.

sliku bašte...džaba pišeš, ne verujem ti i da imaš baštuChloe wrote:Topli vjetar od prije nekoliko noći je donijela plemenjaču koja mi "pojede" paradajz ..![]()
i još uvijek su zdrave.

- Chloe
- Žena za sva vremena
Nole wrote:sliku bašte...džaba pišeš, ne verujem ti i da imaš baštuChloe wrote:Topli vjetar od prije nekoliko noći je donijela plemenjaču koja mi "pojede" paradajz ..![]()
i još uvijek su zdrave.![]()

video tek sadChloe wrote:Nole wrote:sliku bašte...džaba pišeš, ne verujem ti i da imaš baštuChloe wrote:Topli vjetar od prije nekoliko noći je donijela plemenjaču koja mi "pojede" paradajz ..![]()
i još uvijek su zdrave.![]()
http://bosanski-forum.com/viewtopic.php ... start=1560

- Chloe
- Žena za sva vremena
Sve sam uradila moja Bademka
, danas ću one najbolesnije skroz počupati, pa ćemo vidjeti ...

- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7802 times
- Been thanked: 18392 times
Ja sam se prosle god uzalud borila protiv napasnika prirodnim putem, na kraju sam opet morala oprasiti biljke jer mi u protivnom ne bi od njih nista ostalo. Sreca u nesreci, bilo ih je dovoljno oprasiti samo jednom. I to samo paprike i kupus.
Ove god mi plodovi truhnu, ne znam zasto. U dzamiji, od nasih zena sam cula da se to mozda desava zato sto zalijevamo predvece, kad je zemlja jos vrela, te voda isparava i zbog tog truhnu.
Vec tri dana ustajem u cik zoru zalijevat bastu. Mada nikako ne kontam, i prosle sam godine zalijevala predvece i plodovi su bili ok.
Ove god mi plodovi truhnu, ne znam zasto. U dzamiji, od nasih zena sam cula da se to mozda desava zato sto zalijevamo predvece, kad je zemlja jos vrela, te voda isparava i zbog tog truhnu.
Vec tri dana ustajem u cik zoru zalijevat bastu. Mada nikako ne kontam, i prosle sam godine zalijevala predvece i plodovi su bili ok.
Nemoj samo zene u dzamijama slusati ziva bila 
Jesi sigurna da ne zalijevas previs?

Jesi sigurna da ne zalijevas previs?

Question everything.
Pa slusam ih jer sve imaju baste, i kontam morale bi znati.
Pa kako cu znati zalijevam li previse? Kise nema vec predugu, do navecer zemlja toliko osusi i biljke se poviju. Zamisli sta bi tek bilo da ne zalijevam toliko.
Pa kako cu znati zalijevam li previse? Kise nema vec predugu, do navecer zemlja toliko osusi i biljke se poviju. Zamisli sta bi tek bilo da ne zalijevam toliko.
- Chloe
- Žena za sva vremena
@naviko de malo guglaj, trulež može biti uzrokovana prekomjernom vlagom i čini mi se nedostatkom kalcija .... koji možeš nadoknaditi ljuskama od jaja ( toga ti ne fali) ....