Srebrenica - genocid
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
Re: Srebrenica - genocid
To nikako ne može biti Alijina ideja. Ako su tačni svi podaci od Francuske obaveštajne službe pnda je nedvosmisleno granata doletela sa teritorije pod kontrolom ABIH a to ne mora uvek da znači da ju je ispalio pripadnik ABIH. Pod tom pretpostavkom da su podaci tačni logično je zaključiti da su Ameri ti koji su insistirali na tim žrtvama kako bi krenuli u akciju protiv VRS. Granatu je mogao i neki plaćenik ispaliti.
O svedocima rekla kazala neću da komentarišem. Ne znamo ni ko je ni da li govori istinu ili je uzeo debeli keš. A da ne znamo ko je a znamo da je bio 15 puta krivično osuđivan...e sad je ovo smešno.
Ja samo insistiram na onim podacima koje sam ovde pre nekoliko meseci naveo o letu granate. Niko još nije odgovorio NETAČNO zgrada je niža ili krater je dalji od zgrade itd itd
O svedocima rekla kazala neću da komentarišem. Ne znamo ni ko je ni da li govori istinu ili je uzeo debeli keš. A da ne znamo ko je a znamo da je bio 15 puta krivično osuđivan...e sad je ovo smešno.
Ja samo insistiram na onim podacima koje sam ovde pre nekoliko meseci naveo o letu granate. Niko još nije odgovorio NETAČNO zgrada je niža ili krater je dalji od zgrade itd itd
Miraleme nisi nikada mogao pročitati da ja branim zločince. U Srebrenicu se apsolutno ne mešam u Sarajevo takođe...čisto da znaš da je cura kod koje sam bio u Satajevu Srpkinja koja je sve vreme rata bila u SA njen brat u ABIH isto u Sarajevu a otac im u VRS. Teške su to stvari. Rat je užasan. Mene je zbunio Englez koji je neki qrčevi expert za minobacače i to ga dovede tužilaštvo a on dozvoli da muca u odgovorima Radovanu kad mu je iznosio podatke. To me navodi na drugi zaključak.
Ja jesam ovde došao da se zezamo i družimo ali po nekad se dohvatimo teških tema pa samo napišem šta sam dobio informaciju i odakle. Ne pravdam ni jedan zločin koji su počinili moji sunarodnici, a bili ih je mnogo.
Ja jesam ovde došao da se zezamo i družimo ali po nekad se dohvatimo teških tema pa samo napišem šta sam dobio informaciju i odakle. Ne pravdam ni jedan zločin koji su počinili moji sunarodnici, a bili ih je mnogo.
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3927 times
- Been thanked: 2953 times
- Status: Offline
Srebrenica: Održana svečanost povodom sunećenja djece u Podrinju
U Kulturnom centru u Srebrenici danas je održana centralna svečanost povodom sunećenja djece u Podrinju, javlja Anadolu Agency (AA)....

U okviru akcije osunećeno je 93 djece, a danas je kulturnim programom izražena zahvalnost organizatorima ove akcije. Manifestaciji je prisustvovao veliki broj građana, od kojih je najviše bilo roditelja i rodbine dječaka koji su osunećeni.
Predsednik Udruženja "Izmiril Bosnaklar Dernegel" (Bošnjaci Izmira) Hamza Yavuz je izrazio zadovoljstvo što je akcija uspješno sprovedena.
"Ovaj projekat je imao za cilj da se porodicama koje žive u Srebrenici i okolini, a slabijeg su materijalnog stanja omogući sunećenje djece i ujedno proširimo bratstvo i prijateljstvo. Kroz projekat se jačaju i produbljuju naše prijateljske veze. Moj se djed prije 90 godina preselio u Tursku sa ovih prostora, ali mi idalje živimo ovdje i pokušavamo da doprinesemo", izjavio je Hamza Yavuz.
Predsjednik Udruženja "Bošnjaci Izmira" je rekao da je Srebrenica od izuzetnog značaja za sve Bošnjake koji žive u Turskoj.
"Mi implementiramo dosta projekata u svim državama širom Balkana. Naši projekti imaju posebnu važnost kada je u pitanju Srebrenica. Znamo da na ovom području ima dosta porodica koji su slabijeg materijalnog stanja i važno je da pomažemo što više", dodao je Hamza Yavuz.
Udruženje "Žene Balkana" je aktivno sudjelovalo na realizaciji projekta.
"Danas ćemo privesti kraju ovu aktivnost i ja sam veoma zadovoljna. Svaki dobro realizovan projekat je podsticaj za nove projekte i nove aktivnosti. Tu smo da pomognemo, koliko god je to u našoj moći. Zahvaljujemo se svima koji su dali doprinos da akcija bude uspješno realizovana", rekla je predsjednica Udruženja Hayriye Kosova.
Lokalni partner je bilo Udruženje "Prosvjetitelj" koje već dugi niz godina radi na sunećenju djece u Podrinju.
"Nastavićemo i u budućnosti da realizujemo ovakve projekte i da to bude u kontinuitetu i da svake godine minimalno bude osunećeno pedesetoro djece", objasnio je Nerzudin Hajdarević.
Najviše koristi od ove akcije su imale porodice osunećenih dječaka, koje su slabijeg materijalnog stanja i ne bi bili drugačije u mogućnosti da izvrše ovaj vjerski obred.
"Mnogo nam znači ovo, ne radimo nigdje. Veoma sam zahvalna svima koji su nam ovo omogućili, inače bi morala platiti, a kako nisam osigurana, nemam odakle, tako da je ova akcija za svaku pohvalu", iskrena je Mediha Avdić, majka jednog dječaka.
Masallah,lijepa vijest.
U Kulturnom centru u Srebrenici danas je održana centralna svečanost povodom sunećenja djece u Podrinju, javlja Anadolu Agency (AA)....

U okviru akcije osunećeno je 93 djece, a danas je kulturnim programom izražena zahvalnost organizatorima ove akcije. Manifestaciji je prisustvovao veliki broj građana, od kojih je najviše bilo roditelja i rodbine dječaka koji su osunećeni.
Predsednik Udruženja "Izmiril Bosnaklar Dernegel" (Bošnjaci Izmira) Hamza Yavuz je izrazio zadovoljstvo što je akcija uspješno sprovedena.
"Ovaj projekat je imao za cilj da se porodicama koje žive u Srebrenici i okolini, a slabijeg su materijalnog stanja omogući sunećenje djece i ujedno proširimo bratstvo i prijateljstvo. Kroz projekat se jačaju i produbljuju naše prijateljske veze. Moj se djed prije 90 godina preselio u Tursku sa ovih prostora, ali mi idalje živimo ovdje i pokušavamo da doprinesemo", izjavio je Hamza Yavuz.
Predsjednik Udruženja "Bošnjaci Izmira" je rekao da je Srebrenica od izuzetnog značaja za sve Bošnjake koji žive u Turskoj.
"Mi implementiramo dosta projekata u svim državama širom Balkana. Naši projekti imaju posebnu važnost kada je u pitanju Srebrenica. Znamo da na ovom području ima dosta porodica koji su slabijeg materijalnog stanja i važno je da pomažemo što više", dodao je Hamza Yavuz.
Udruženje "Žene Balkana" je aktivno sudjelovalo na realizaciji projekta.
"Danas ćemo privesti kraju ovu aktivnost i ja sam veoma zadovoljna. Svaki dobro realizovan projekat je podsticaj za nove projekte i nove aktivnosti. Tu smo da pomognemo, koliko god je to u našoj moći. Zahvaljujemo se svima koji su dali doprinos da akcija bude uspješno realizovana", rekla je predsjednica Udruženja Hayriye Kosova.
Lokalni partner je bilo Udruženje "Prosvjetitelj" koje već dugi niz godina radi na sunećenju djece u Podrinju.
"Nastavićemo i u budućnosti da realizujemo ovakve projekte i da to bude u kontinuitetu i da svake godine minimalno bude osunećeno pedesetoro djece", objasnio je Nerzudin Hajdarević.
Najviše koristi od ove akcije su imale porodice osunećenih dječaka, koje su slabijeg materijalnog stanja i ne bi bili drugačije u mogućnosti da izvrše ovaj vjerski obred.
"Mnogo nam znači ovo, ne radimo nigdje. Veoma sam zahvalna svima koji su nam ovo omogućili, inače bi morala platiti, a kako nisam osigurana, nemam odakle, tako da je ova akcija za svaku pohvalu", iskrena je Mediha Avdić, majka jednog dječaka.
Masallah,lijepa vijest.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 24731 times
- Been thanked: 6459 times
...bas htjedoh napisati,pa zar i ovo spada u vijesti?! ...e,jadni li smo!
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3927 times
- Been thanked: 2953 times
...u skracene....Veca wrote:...bas htjedoh napisati,pa zar i ovo spada u vijesti?! ...e,jadni li smo!
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9889 times
- Been thanked: 11698 times
Zločin nad kitama?Pasaga wrote:...u skracene....Veca wrote:...bas htjedoh napisati,pa zar i ovo spada u vijesti?! ...e,jadni li smo!
- harlekin
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 166 times
- Been thanked: 372 times
gujce ti skrabave ovo je udarna vijest uzmemo li u obzir sta ti postas s naslovom vijesti iliKrokodil Behko wrote:Zločin nad kitama?Pasaga wrote:...u skracene....Veca wrote:...bas htjedoh napisati,pa zar i ovo spada u vijesti?! ...e,jadni li smo!
naucnog istrazivanja,sprdacina jbt.
a ovo super stvar,fina organizacija,pomogli ljudima sto nisu bas mogli platit taj obred,i sta fali pohvalit to?
nema vehabija ni praznog blebetanja odmah nije zanimljivo?
http://www.nspm.rs/hronika/apel-400-srp ... alphabet=l
Hronika
Apel 400 srpskih studenata Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću da "odlaskom u Potočare ne učestvuju u aktuelnoj demonizaciji sopstvenog naroda"
utorak, 23. jun 2015.
Predsedniku Republike Srbije Tomislavu Nikoliću
Predsedniku Vlade Republike Srbije Aleksandru Vučiću
Uvereni da zastupamo stav većine srpskoga naroda, ovim pismom želimo da apelujemo na vas da ne učestvujete u aktuelnoj demonizaciji sopstvenog naroda mogućim odlaskom u Potočare 11. jula. Vaš odlazak u Potočare imao bi dalekosežne posledice po srpski narod: implicitno priznavanje navodnog genocida; svrstavanje srpskih žrtava Srebenice na niži rang vrednosti; davanje opravdanja britanskoj rezoluciji u Savetu bezbednosti i proglašavnje srpskog naroda genocidnim; učestvovanje u direktnom udaru na Republiku Srpsku sa krajnjim ciljem da se ukine kao tvorevina nastala na navodnom genocidu.
Neljudski je negirati zločin, no, niko pošten i istinoljubiv ne može prihvatiti i reći da je to bio genocid. Jedan od takvih jeste i Efraim Zurof, direktor centra "Simon Vizental" u Jerusalimu, koji je u intervjuu za "Politiku" (18.06.2015) naglasio, poredeći sa Ruandom i Holokaustom, da se Srebrenica ne može okarakterisati kao genocid. Poznate su vam kontraverze oko ovog zločina, koje teoriju genocida dovode u pitanje od toga da li su, i koliko, ubijeni streljani ili poginuli u proboju ka Tuzli u borbi sa Vojskom Republike Srpske, preko toga da veliki broj "streljanih" i danas živi širom sveta ili su ubijeni pre ovih događaja i toga da je Ibran Mustafić, osnivač SDA u Srebrenici i ratni predsednik Izvršnog odbora u Skupštini opštine Srebrenica, tvrdio da su sami, iz svojih razloga, ubili 500-1000 ljudi, do poslednje presude generalu Tolimiru u kojoj se tvrdnjom od 4700 ubijenih negira zvanična verzija od preko 8000 navodno streljanih. Jedan ubijen je mnogo, ali ovde je i mnogo nedoslednosti da bi se tek tako prihvatila teorija o genocidu.
Ono što najviše boli srpski narod jeste da svi oni koji danas učestvuju u njegovoj demonizaciji ne vide ili namerno ne žele da vide preko 3000 srpskih žrtava u Srebrenici ubijenih u periodu od 1992. do 1995. Napominjemo da je od ovog broja preko 70% civila i to, većinom, masakriranih hladnim oružjem. Ove zločine priznao je naredbodavac i izvršilac Naser Orić na proslavi dvogodišnjice osnivanja muslimanske vojske u Srebrenici, kada je nabrojao srpska sela koja je razarao. Sve žrtve su jednake, ali danas vidimo tendenciju da se srpske žrtve prikažu kao nejednake, bezvredne pomena, obeležja i rezolucije. Da ne nabrajamo druge zločine nad Srbima o kojima se ćuti, kao što su u Sarajevu, Vozući, Kupresu, Sijekovcu i drugim mestima.
Mi smo svesni, a verujemo i vi, da rezolucija u Savetu bezbednosti nema za cilj pomirenje na ovim prostorima, već utemeljenje prepreke ka mogućem pomirenju dva naroda. Genocid u Srebrenici je izmišljen da se dva naroda nikada ne pomire.
Rezolucija u Savetu bezbednosti je direktan udar na srpski narod sa namerom da se kao takav proglasi genocidnim, kao i na Republiku Srpsku sa krajnjim ciljem da se ona ukine kao tvorevina navodnog genocida oduzimanjem nadležnosti i utapanjem u unitarnu državu, čime bi se dodatno obezvredilo preko 3000 srpskih žrtava Srebenice, krvlju utkanih u njenu slobodu i stvaranje. Mi, srpski studenti ovde potpisani, ne želimo da stojimo po strani dok se odvijaju perfidni napadi na osnove državnosti Republike Srpske. Srpski narod ne želi da svojim postupcima doprinese tim napadima. Stoga vam se obraćamo sa punom moralnom, materijalnom i fizičkom podrškom da sledite politiku državnog razloga i odbranite interese srpske državotvorne ideje, da odbranite interese Republike Srpske i srpskoga naroda koji tamo živi.
Vi se nalazite u istorijskom trenutku u kojem svojim postupcima možete sprečiti da buduća pokolenja širom sveta o srpskom narodu uče kao o genocidnom, da se njegove, takođe velike, žrtve u tom ratu zaborave. Vi možete sprečiti davanje legitimiteta višedecenijskoj demonizaciji. Predstavnici Srbije već su išli u Potočare i izvinjavali se za navodni genocid. Da li je srpskom narodu uzvraćeno izvinjenjem za njegove žrtve? Da li su muslimanski predstavnici i predstavnici zapadnih zemalja obeležili srpsko stradanje u Bratuncu? Vi nemate razloga, kao predstavnici Republike Srbije, da ponovo idete tamo. Zbog svega navedenog mi vas pozivamo da ne idete u Potočare 11. jula i da pozovete Rusku Federaciju da stavi veto na rezoluciju o Srebenici u Savetu bezbednosti.
U Beogradu, 23. 6. 2015. g.
Srpskim studentima
Želimo da pozovemo sve srpske studente gde god da žive, a žele da stanu iza ovog pisma i potpišu se da nam se jave i pruže podršku, kao i sve građane da pruže podršku.Takođe, pozivamo sve organizacije, partije i ljude koji žele da podrže istinu o Srebrenici.
Hronika
Apel 400 srpskih studenata Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću da "odlaskom u Potočare ne učestvuju u aktuelnoj demonizaciji sopstvenog naroda"
utorak, 23. jun 2015.
Predsedniku Republike Srbije Tomislavu Nikoliću
Predsedniku Vlade Republike Srbije Aleksandru Vučiću
Uvereni da zastupamo stav većine srpskoga naroda, ovim pismom želimo da apelujemo na vas da ne učestvujete u aktuelnoj demonizaciji sopstvenog naroda mogućim odlaskom u Potočare 11. jula. Vaš odlazak u Potočare imao bi dalekosežne posledice po srpski narod: implicitno priznavanje navodnog genocida; svrstavanje srpskih žrtava Srebenice na niži rang vrednosti; davanje opravdanja britanskoj rezoluciji u Savetu bezbednosti i proglašavnje srpskog naroda genocidnim; učestvovanje u direktnom udaru na Republiku Srpsku sa krajnjim ciljem da se ukine kao tvorevina nastala na navodnom genocidu.
Neljudski je negirati zločin, no, niko pošten i istinoljubiv ne može prihvatiti i reći da je to bio genocid. Jedan od takvih jeste i Efraim Zurof, direktor centra "Simon Vizental" u Jerusalimu, koji je u intervjuu za "Politiku" (18.06.2015) naglasio, poredeći sa Ruandom i Holokaustom, da se Srebrenica ne može okarakterisati kao genocid. Poznate su vam kontraverze oko ovog zločina, koje teoriju genocida dovode u pitanje od toga da li su, i koliko, ubijeni streljani ili poginuli u proboju ka Tuzli u borbi sa Vojskom Republike Srpske, preko toga da veliki broj "streljanih" i danas živi širom sveta ili su ubijeni pre ovih događaja i toga da je Ibran Mustafić, osnivač SDA u Srebrenici i ratni predsednik Izvršnog odbora u Skupštini opštine Srebrenica, tvrdio da su sami, iz svojih razloga, ubili 500-1000 ljudi, do poslednje presude generalu Tolimiru u kojoj se tvrdnjom od 4700 ubijenih negira zvanična verzija od preko 8000 navodno streljanih. Jedan ubijen je mnogo, ali ovde je i mnogo nedoslednosti da bi se tek tako prihvatila teorija o genocidu.
Ono što najviše boli srpski narod jeste da svi oni koji danas učestvuju u njegovoj demonizaciji ne vide ili namerno ne žele da vide preko 3000 srpskih žrtava u Srebrenici ubijenih u periodu od 1992. do 1995. Napominjemo da je od ovog broja preko 70% civila i to, većinom, masakriranih hladnim oružjem. Ove zločine priznao je naredbodavac i izvršilac Naser Orić na proslavi dvogodišnjice osnivanja muslimanske vojske u Srebrenici, kada je nabrojao srpska sela koja je razarao. Sve žrtve su jednake, ali danas vidimo tendenciju da se srpske žrtve prikažu kao nejednake, bezvredne pomena, obeležja i rezolucije. Da ne nabrajamo druge zločine nad Srbima o kojima se ćuti, kao što su u Sarajevu, Vozući, Kupresu, Sijekovcu i drugim mestima.
Mi smo svesni, a verujemo i vi, da rezolucija u Savetu bezbednosti nema za cilj pomirenje na ovim prostorima, već utemeljenje prepreke ka mogućem pomirenju dva naroda. Genocid u Srebrenici je izmišljen da se dva naroda nikada ne pomire.
Rezolucija u Savetu bezbednosti je direktan udar na srpski narod sa namerom da se kao takav proglasi genocidnim, kao i na Republiku Srpsku sa krajnjim ciljem da se ona ukine kao tvorevina navodnog genocida oduzimanjem nadležnosti i utapanjem u unitarnu državu, čime bi se dodatno obezvredilo preko 3000 srpskih žrtava Srebenice, krvlju utkanih u njenu slobodu i stvaranje. Mi, srpski studenti ovde potpisani, ne želimo da stojimo po strani dok se odvijaju perfidni napadi na osnove državnosti Republike Srpske. Srpski narod ne želi da svojim postupcima doprinese tim napadima. Stoga vam se obraćamo sa punom moralnom, materijalnom i fizičkom podrškom da sledite politiku državnog razloga i odbranite interese srpske državotvorne ideje, da odbranite interese Republike Srpske i srpskoga naroda koji tamo živi.
Vi se nalazite u istorijskom trenutku u kojem svojim postupcima možete sprečiti da buduća pokolenja širom sveta o srpskom narodu uče kao o genocidnom, da se njegove, takođe velike, žrtve u tom ratu zaborave. Vi možete sprečiti davanje legitimiteta višedecenijskoj demonizaciji. Predstavnici Srbije već su išli u Potočare i izvinjavali se za navodni genocid. Da li je srpskom narodu uzvraćeno izvinjenjem za njegove žrtve? Da li su muslimanski predstavnici i predstavnici zapadnih zemalja obeležili srpsko stradanje u Bratuncu? Vi nemate razloga, kao predstavnici Republike Srbije, da ponovo idete tamo. Zbog svega navedenog mi vas pozivamo da ne idete u Potočare 11. jula i da pozovete Rusku Federaciju da stavi veto na rezoluciju o Srebenici u Savetu bezbednosti.
U Beogradu, 23. 6. 2015. g.
Srpskim studentima
Želimo da pozovemo sve srpske studente gde god da žive, a žele da stanu iza ovog pisma i potpišu se da nam se jave i pruže podršku, kao i sve građane da pruže podršku.Takođe, pozivamo sve organizacije, partije i ljude koji žele da podrže istinu o Srebrenici.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14634 times
- Been thanked: 10132 times
to ti piše u svoj srpskoj današnjoj štampi. Nisam komentarisao već dao link i preneo tekst. Evo ti i na RTSu al je ćiruilicaJulia-Klara wrote:Evo ga opet
Група од 400 српских студената са више приватних и државних факултета из Србије, Црне Горе, Републике Српске и иностранства апеловала је на председника и премијера Србије Томислава Николића и Александра Вучића да не иду у Поточаре 11. јула.
Студенти од председника и премијера траже и да од Русије затраже да стави вето на британску резолуцију о Сребеници у Савету безбедности, преноси Танјуг.
У отвореном писму, које су иницирала три београдска факултета - Факултет политичких наука, Богословски и Правни факултет, наводи се да би њихов одлазак у Поточаре имао далекосежне последице по српски народ.
Студенти верују да би на тај начин био "импллицитно признат наводни геноцид, сврстане српске жртаве Сребенице на нижи ранг вредности и дато оправдање британској резолуцији у Савету безбедности и проглашавње српског народа геноцидним".
Уверени су и да би одлазак премијера и председника Србије у Поточаре било и "учествовање у директном удару на РС са крајњим циљем да се укине као творевина настала на наводном геноциду".
Студенти, потписници отвореног писма, наглашавају да је нељудски негирати злочин, али и да "нико поштен и истинољубив не може да прихвати и каже да је то био геноцид".
Поручују и да се Николић и Вучић у историјском тренутку у којем својим поступцима могу да спрече да будућа поколења широм света о српском народу уче као о геноцидном, а да се његове, такође велике жртве у том рату забораве.
Подршци студентима придружио се и Београдски форум за свет равнопаравних.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Pročitao sam samo naslov. Ko bi dangubio čitajući to smeće.Apel 400 srpskih studenata Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću da "odlaskom u Potočare ne učestvuju u aktuelnoj demonizaciji sopstvenog naroda"
Nadam se da nisu svi srpski studenti ovoloko učeni, mudri i razboriti, kao tih četiri stoje.
Koja demonizacija? Koje snage i pojedinci to rade? Ko je i kada rekao srpski narod je počinio taj i taj ratni zločin?
Prosto je nevjerovatno kako se lako pada u zamku samokolektivizacije i to upravo u narodu iz kojeg se najviše i insistira na individualizaciji zločina, a znamo i zbog čega.
Sasvim slučajno, pregledam na portalima vijesti i selektujem za naš portal i upadne mi u oko bitna vijest u vezi Srebrenice, a koju sam ipak klasificirao kao nešto što je sto puta pročitano i nema potrebe da se objavljuje opet, pošto to zna cijeli cjelcati svijet.
E pa prevario sam se i to očito!
Ovakve vijesti, kako mi se čini, treba stalno objavljivati, kako i sami ne bi postali žrtve fašističke propagande, dijela javnog mnjenja kod Srba.
Ovo je sjajan odgovor na tu ublehu srpskih 400 studenata, a sve mi se čini da je ta peticija, pokrenuta upravo zbog inicijative koja traje u Evropi i koja je detaljno opisana u tekstu ispod.
Fajnali, i dalje tražim dovoljno inteligentnu osobu, na ovoj kugli zemaljskoj, da mi odgovori na pitanje, kako neki narod može biti ovoliko drilovan u 21. vijeku, u doba interneta?
Obratite pažnju na zadnju rečenicu i koja je ot jedina zemlja, čiji parlamentarci nisu potpisali ovu deklaraciju. Pametnom je i išaret dosta.
POTPISALO 175 PARLAMENTARACA IZ EVROPE: Borit ćemo se protiv genocida i njegovog nepriznavanja
Evropski antirasistički pokret (EGAM) inicirao je donošenje Manifesta o prevenciji genocida i masovnih zločina, te nepriznavanja da se genocid dogodio.
Manifest je potpisalo 175 parlamentaraca iz Evropskog i parlamenata 24 države, među kojima su i parlamentarci iz Bosne i Hercegovine.
Kako stoji u Manifestu, ovaj dokument ima historijsko značenje jer se trenutno u svijetu dešavaju zločini koji bi mogli prerasti u genocide, među kojima su sukobi u Siriji, Iraku, Darfuru i Burundiju.
- Svjedočimo činjenici da veliki broj političkih partija u Evropi odbija priznati da se genocid dogodio na određenom području. Ovo je primjetno i u javnosti nekih zemalja u različitim formama poput pogrešnog intepretiranja činjenica, relativizacije, zbunjenosti i "takmičenja" u broju žrtava – navodi se u Manifestu.
Dodaje se da nas dobitnica Nobelove nagrade za mir Elie Wiesel uči da krvnih ubija dva puta, a drugi put je kroz tišinu.
- Odbijanje priznanja da se genocid dogodio je nastavak tog zločina. Iz tog razloga, učešnje u prevenciji genocida i borba protiv opovrgavanja je isti pokret – stoji u Manifestu.
Navodi se da članovi državnih i Evropskog parlamenta imaju sposobnost da se bore protiv ovih zločina i iz tog razloga imaju i odgovornost da to urade.
- Kroz univerzalni pristup, djelovat ćemo kako bi osigurali da briga za drugog i drugačijeg pobijedi nad različitošću, istina nad laži, znanje nad neznanjem, solidarnost nad sebičnosti, život nad uništenjem. Radit ćemo da spriječimo genocid i masovne zločine u saradnji sa više međunarodnih, regionalnih i nacionalnih organizacija, kako vladinih, tako i nevladinih, kako bi osigurali da se odgovornost da zaštitimo implementira rigorozno i efikasno – navodi se u Manifestu.
U tekstu stoji da je prvi korak ka ovome dokumentacija činjenica u smislu prisustva na terenu, te informisanje i upozoravanje javnosti, vlada, evropskih, regionalnih i državnih institucija.
- Borit ćemo se i da se ove institucije, počevši od naših vlada, jasno opredijele za okončaju sve situacije koje bi mogle dovesti do genocida, bez obzira gdje se one dešavale. Također, radit ćemo da se u ovim institucijama, počevši od naših parlamenata, naprave mehanizmi za praćenje i intervenciju u rizičnim situacijama, bez obzira gdje se one dešavale – navodi se u Manifestu kojeg su potpisali parlamentarci.
Ističe se da će se opredjeljenost za borbu protiv nepriznavanja genocida, kako je taj zločin definisan u Konvenciji UN-a iz 1948. godine i kako je priznat u akademskom svijetu, ogledati u više pogleda.
- Organizovanje javnih debata kako bi istjerali na vidjelo razne oblike izražavanja opovrgavanja genocida i usavršavanje zakona, te širenje znanja kako bi nepriznavanje genocida bilo pobijeđeno. Kao posljedicu toga, osigurat ćemo da historičari mogu raditi u najvećoj slobodi, posebno i smislu pružanja otvorenog pristupa svim arhivama i podrškom njihovom radu u ovom polju – navodi se u Manifestu. Obrazovanje i širenje znanja su osnova naše zajedničke borbe. Poznavanje historije i sjećanja na genocid pružit će našim budućim generacijama otvorenost svijetu, pažnju prema drugome i doprinijeti zajedničkoj kulturi ljudskih prava – navodi se.
Ističe se da će u ovom smislu, potpisnici učestvovati u komemoracijama genocida bez bozira gdje se organizuju.
- Uz solidarnost, podržat ćemo preživjele, pravedne ljude, borce otpora, ali i njhove potomke jer se efekti genocida prostiru generacijama u budućnost. Organizovat ćemo akcije posvećene ovoj temi u našim parlamentima i podržati slične događaje u civilnom društvu i drugim institucijama. U konačnici, djelovat ćemo na tome da osiguramo kako bi se historija i sjećanja na genocid tačno i precizno uvela u školske programe, te ćemo podržati akademska istraživanja genocida – navodi se u Manifestu.
Primo Levi, Jevrej, italijanski hemičar koji je preživio Aušvic rekao je: To se dogodilo, a to znači da se može dogoditi opet.
- Ova rečenica predstavlja ono što mi kažemo. Genocid se može dogoditi opet i bilo gdje. Zbog naše generacije, ali i onih koje trebaju doći, mi nećemo omanuti u našoj opreznosti i posvećenosti sprječavanju genocida i njegovog nepriznavanja – zaključuje se u Manifestu.
Ovaj Dokument potpisalo je 56 članova Evropskog parlamenta koji dolaze iz 20 zemalja, te 119 članova državnih parlamenata iz 24 zemlje.
U ime Bosne i Hercegovine, Manifesto su potpisali Ismet Osmanović iz SDA i Dennis Gratz iz Naše stranke.
Od zemalja regiona, u ime Hrvatske potpisao je evropski parlamentarac Ivan Jakovčić i Milorad Pupovac iz Samostalne demokrastke srpske stranke u Hrvatskoj. U ime Makedonije potpisao je Aleksandar Nikoloski, u ime Crne Gore Azra Jasavić, u ime Slovenije Tanja Fajon i Ivo Vajgl. U ime Srbije i Kosova nije bilo potpisnika.
Koga je briga šta neki fašistički govnar, iz Izraela, misli o Srebrenici?Jedan od takvih jeste i Efraim Zurof, direktor centra "Simon Vizental" u Jerusalimu
Jevrej fašistički govnar, a Genšer, onaj koji je prvi razjebo Jugoslaviju, nije?????? O čemu pišeš koliko stotina hiljada Srba je pobijeno u NDH???? Samo u Jasenovcu preko 92.000 po imenu prezimenu polu i dobi, gde je jedino u istoriji čovečanstva postojao dečiji logor???
j.... vas sve u glavu...ne mrzim nikog i volim JUGOSLAVIJU...ko vas ebe sve banirajte me...
Tragedijom Srebrenice pravdate NDH... Studenti su u pravu...broje li se i srpske žrtve u Srebrenici 92-95?????
j.... vas sve u glavu...ne mrzim nikog i volim JUGOSLAVIJU...ko vas ebe sve banirajte me...
Tragedijom Srebrenice pravdate NDH... Studenti su u pravu...broje li se i srpske žrtve u Srebrenici 92-95?????
- dobre.vibracije
- Poneki mu pročitamo

de umij se pa se vrati. kakva sad ndh, jasenovac, logori i jugoslavija...Nole wrote:Jevrej fašistički govnar, a Genšer, onaj koji je prvi razjebo Jugoslaviju, nije?????? O čemu pišeš koliko stotina hiljada Srba je pobijeno u NDH???? Samo u Jasenovcu preko 92.000 po imenu prezimenu polu i dobi, gde je jedino u istoriji čovečanstva postojao dečiji logor???
pa mozda da umjesto negiranja genocida koji se dogodio u nepunih tjedan dana s visestruko vise zrtava nego u razdoblju od 3 godine, dostojanstveno odate pocast svojim zrtvama, a ne da time izjednacavate krivicu i tezinu djela?
obiljezavajte stradanja iz svojih redova slobodno, ne morate "tudja", ali, pobogu, kanite se onog genocida u srebrenici 13. i 19. srpnja 1995.
Danas sam tu, a sutra daleko..
U ime Hrvatske potpiasao taj i taj...ko je on??? Genocid je NDH. želoiš li malo statistike??? Srebrenica...ajmo i tu o statistici...al ja sam gospodin niko da to potpišem....znaju oni koji su bili....i dalje pitam gde je nestao inženjer Ratko Smiljanić , kućni prijatelj mog oca , 1992 iz Sarajeva...žena mu je bila operska pevačica...eto imate informacija više...pomozite...
- dobre.vibracije
- Poneki mu pročitamo

a sta, da se u razgovoru o zlocinima nadovezujemo na druge zlocine? dokle cemo stici tako?Nole wrote:U ime Hrvatske potpiasao taj i taj...ko je on??? Genocid je NDH. želoiš li malo statistike??? Srebrenica...ajmo i tu o statistici...al ja sam gospodin niko da to potpišem....znaju oni koji su bili....i dalje pitam gde je nestao inženjer Ratko Smiljanić , kućni prijatelj mog oca , 1992 iz Sarajeva...žena mu je bila operska pevačica...eto imate informacija više...pomozite...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Tema je Srebrenica.Nole wrote:Jevrej fašistički govnar, a Genšer, onaj koji je prvi razjebo Jugoslaviju, nije?????? O čemu pišeš koliko stotina hiljada Srba je pobijeno u NDH???? Samo u Jasenovcu preko 92.000 po imenu prezimenu polu i dobi, gde je jedino u istoriji čovečanstva postojao dečiji logor???
O svim elementima koje si pomenuo:
Jasenovac
NDH
Jugoslavija
Srpske žrtve u ratu u BiH
...imamo ne po temu, nego po deset tema o svemu tome, pa tako da tamo možeš pisati o tim stvarima, koliko god želiš. Pisao si puno, možeš još deset puta toliko, ali ne i na ovoj temi.
Pričaš kako mi Srebrenicom pravdamo NDH, mada taj NDH niko nije ni pomenuo, osim tebe. Sve mi se čini da je obrnuto.
Napisao sam skoro negdje, samo da ponovim. Sve pobrojane teme, uglavnom se nalaze u pdf Historija, s razlogom, a ova tema se ne nalazi u tom pdf, također s razlogom i tvoj post je jedan od tih razloga. Sve dok se ne utanači i ne istjera istina, ovo će biti aktuelno. Sve dok se lekcija ne nauči i tamošnja javnost ne osvijesti, pošto bi se u suprotnom, mogla desiti još koja Srebrenica. Toliko.
- dobre.vibracije
- Poneki mu pročitamo

razumijem ja, nole, ljutnju sto niko ne gleda na srpske zrtve u srebrenici, ali to nikako ne moze i ne smije biti razlog za "ublazavanje" onog zlocina od 13. do 19. srpnja 1995. postoje drugi nacini da se obrati pozornost i na srpska stradanja koja takodjer treba zaliti...
Genocid je bio u 3 godine, a ne u 3 dana...samo što to niko ne želi da prizna....Srebrenica je planirana mesec dana ranije na zapadu...Mladić povuče vojsku na sreberenicu koja mu ni za kurčevo zdravlje ne treba, enklava, a ostavi zapadnu Bosnu ne branjenu...crko dabogda...klošar..napravi zločin koji će srpski narod obeležiti ka genocidan...da onaj narod koji se vekovima branio od Turaka, koji se u dva svetska rata branio od Švaba, da onaj narod za koji je važilo: 1 Nemac -100Srba!!! I mpj deda je streljan 14.10.1941. upravo zbog tog pravila...pradeda mi je poginuo na Solunskom frontu....neko slobodu i državu dobije jeftinp...a neko plati preskuuuupooooodobre.vibracije wrote:de umij se pa se vrati. kakva sad ndh, jasenovac, logori i jugoslavija...Nole wrote:Jevrej fašistički govnar, a Genšer, onaj koji je prvi razjebo Jugoslaviju, nije?????? O čemu pišeš koliko stotina hiljada Srba je pobijeno u NDH???? Samo u Jasenovcu preko 92.000 po imenu prezimenu polu i dobi, gde je jedino u istoriji čovečanstva postojao dečiji logor???
pa mozda da umjesto negiranja genocida koji se dogodio u nepunih tjedan dana s visestruko vise zrtava nego u razdoblju od 3 godine, dostojanstveno odate pocast svojim zrtvama, a ne da time izjednacavate krivicu i tezinu djela?
obiljezavajte stradanja iz svojih redova slobodno, ne morate "tudja", ali, pobogu, kanite se onog genocida u srebrenici 13. i 19. srpnja 1995.