BREXIT

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Post Reply
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times
Status: Offline

Re: BREXIT sutra: David Beckham ZA ostanak, Mick Jagger PRO

Post by Bla »

Nije to baš tako. Činjenica je da Njemačka dominira Evropskom unijom. U stvari, možda je bolje reći Evropom. I to se neće promijeniti.
Barem ne bez nekakve katastrofe koju je teško i zamisliti (npr. neki novi globalni rat koji će ponovo promijeniti sliku svijeta).
Britanija, prvenstveno Engleska, ima mogućnost izbora da li želi da bude dio te dominacije, tj. da bude dominirana ili da se izmakne iz toga. Naravno, nisu stvari tako crno bijele, ali i to je jedna od stvari zašto se izmakla.
U međunarodnim odnosima ne postoje prijateljstva, samo interesi, u apsolutno bilo kojoj zemlji svijeta.

I sada kada postaviš stvari tako, meni uopšte nije nelogično da se GB izmakne ispod kišobrana Njemačke i vrati potpuni suverenitet u svoje ruke.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 717 times

Post by Venera »

Bla wrote:Nije to baš tako. Činjenica je da Njemačka dominira Evropskom unijom. U stvari, možda je bolje reći Evropom. I to se neće promijeniti.
Barem ne bez nekakve katastrofe koju je teško i zamisliti (npr. neki novi globalni rat koji će ponovo promijeniti sliku svijeta).
Britanija, prvenstveno Engleska, ima mogućnost izbora da li želi da bude dio te dominacije, tj. da bude dominirana ili da se izmakne iz toga. Naravno, nisu stvari tako crno bijele, ali i to je jedna od stvari zašto se izmakla.
U međunarodnim odnosima ne postoje prijateljstva, samo interesi, u apsolutno bilo kojoj zemlji svijeta.

I sada kada postaviš stvari tako, meni uopšte nije nelogično da se GB izmakne ispod kišobrana Njemačke i vrati potpuni suverenitet u svoje ruke.
:aplauzz
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4123 times
Been thanked: 3091 times

Post by Lavlje_srce »

Kad vec otkrivamo toplu vodu:

Niti jedan predsjednik SAD-a nije bio mirnodopski predsjednik, svaki od 44 dosadašnja predsjednika barem je dio svoje vladavine proveo kao ratni predsjednik

Sjedinjene Američke Države su, od svojeg osnutka do danas, provele većinu vremena u ratu protiv nekoga. Od 1776. do 2015. - u 239 godina postojanja - SAD su bile u ratu čak 222 godine. Ukupno je samo 17 godina američke povijesti prošlo bez većih ratova.

Niti jedan predsjednik SAD-a nije bio mirnodopski predsjednik, svaki od 44 dosadašnja predsjednika barem je dio svoje vladavine proveo kao ratni predsjednik.

Image

Od 1776. do danas nije prošla niti jedna cijela dekada da Amerika nije bila u ratu. Štoviše, najduže što je SAD bila u miru bile su izolacijske godine za vrijeme velike depresije, između 1935. i 1940.

Ova činjenica možda i objašnjava zašto je SAD kontinuirano država s najvećim vojnim proračunom na svijetu. Godišnje potroši čak 1.747 milijardi dolara na svoje vojne snage. Taj je iznos jednak onom koji zajedno potroše ostalih devet na listi deset država koje najviše troše na proračun za obranu.

Image

SAD je također i ponosni vlasnik pola svjetske flote nosača zrakoplova, s time da je i svaki od njenih 10 nosača s nuklearnim reaktorima dvostruko veći od najvećeg nosača bilo koje druge države.

Više od dva stoljeća rata

Ako odaberete bilo koju nasumičnu godinu između 1776. i danas, šanse su 93% da je Amerika te godine bila u ratu.

Od svojeg osnutka, SAD je ratovala za nezavisnost protiv Velike Britanije i protiv lokalnih domorodaca. Potom sa Francuskom i Španjolskom, pa s Berberima. Ratovala je i s piratima na Antilima, sve u prvih 50 godina svojeg postojanja.

Potom je uslijedila serija ratova s domorocima, dugi rat protiv Meksika, građanski rat, serija invazija Meksika između 1880. i 1896., pa španjolsko-američki rat, rat na Filipinima, serija ‘Banana ratova’ na Karibima, koji su trajali do 1934. godine, a ne smijemo zaboraviti ni američko sudjelovanje u prvom svjetskom ratu.

Potom je uslijedio najduži period mira u američkoj povijesti, šest godina bez rata između 1935. i 1940., nakon čega se SAD uključio u drugi svjetski rat.

Nakon 1945. počinje hladni rat, a SAD okupiraju Filipine, pa Južnu Koreju, pa počinje korejski rat, pa rat u Gvatemali, pa vijetnamski rat, koji je završio 1975., nakon čega je SAD imala tri godine mira. Potom je CIA vodila neizravni rat u Afganistanu, od 1979. godine, Zaljevu Sidre, sukob u Libanonu, sukobi u Nikaragvi, sukob u Perzijskom zaljevu, okupacija Paname, prvi zaljevski rat 1990., pa sukob u Iraku, pa bombardiranje Srbije, sve do 1997. godine koja je protekla mirno.

Već 1998. počinje bombardiranje Iraka i raketiranje Afganistana i Sudana, 1999. SAD sudjeluje u ratu na Kosovu, a 2000. je bila zadnja godina američkog mira do danas.

Od tada je počeo rat protiv terorizma u Afganistanu, Jemenu, Iraku, Pakistanu, Somaliji, koji se 2012. proširio i na Siriju. Prošle godine na listu dolazi i građanski rat u Ukrajini.

:zzz

Medjutim ono sto ti je promaklo je da su ovaj puta svoju volju izrazili gradjani a ne politicka vrhuska tako da ovo sto si napisala ne drzi vodu. Ono sto se moze zakljuciti citajuci komentare je da je tas na vagi pretegnula EU imigracija - citaj Poljaci plus balkanska plemena u vidu Rumuna i Bugara. Poljaci su se od prikljucenja EU 2003 naselili u UK u ogromnom boju (zvanicni podaci govore da se radi o oko 1.000 000 ljudi, a nezvanicni o mnogo vecem broju), i usprkos tome sto imaju zavidnu radnu etiku, spremni su raditi za mizernu cifru i zivjeti kao sardine u sobicama da bi nesto zaradili - cime su napravili znacajan problem fizickim radnicima Britancima. O donjem sloju bugarskog i rumunskog drustva koje je izgleda prvo upoznala Policija pa onda ostali, ne treba posebno pisati.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika »

Bla wrote:Nije to baš tako. Činjenica je da Njemačka dominira Evropskom unijom. U stvari, možda je bolje reći Evropom. I to se neće promijeniti.

Meni je samo s jedne strane zao - to su "prljavi igraci" i vidjet ce, ko pozivi, da ce iste necasne igre ko i Americanci igrati. Ko ce im sta moci? I htjeti? A u svim tim necasnim igrama strada neki casan, nizasto duzan ni kriv svijet. Do sad su imali odgovornst prema nekom i to ih je sputavalo.
Sve to pomalo sto ste naveli jeste dovelo do ovog, ali prije svega to je zelja da se imaju "odrijesene ruke".
Usput receno, imala sam prilike upoznat Britance iznad 50 god. Nisam srela ljude (do sada) koji su vise od njih zatrovani mrznjom prema drugim i drugacijim. Mladjim svaka cast.
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4401 times
Been thanked: 3350 times

Post by Melek »

Mislim da je diktatura proletarijata ipak pravo rjesenje!
Seljaci ce opet fasovati ali ce zato svi kulaci na prinudni rad.
Malo ce se jace aplaudirati u parlamentima, ko prvi prestane ima da vidi svoga Boga.

Napokon ce stvari leci na svoje :oo
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3918 times
Been thanked: 2950 times

Post by Pasaga »

navika wrote:

Meni je samo s jedne strane zao - to su "prljavi igraci" i vidjet ce, ko pozivi, da ce iste necasne igre ko i Americanci igrati. Ko ce im sta moci? I htjeti? A u svim tim necasnim igrama strada neki casan, nizasto duzan ni kriv svijet. Do sad su imali odgovornst prema nekom i to ih je sputavalo.
Sve to pomalo sto ste naveli jeste dovelo do ovog, ali prije svega to je zelja da se imaju "odrijesene ruke".
Usput receno, imala sam prilike upoznat Britance iznad 50 god. Nisam srela ljude (do sada) koji su vise od njih zatrovani mrznjom prema drugim i drugacijim. Mladjim svaka cast.
Tebi se to samo cini....
uvjek ima gore od goreg.
No,taj izlazak GB jest bolan za veliki dio njenih zitelja,drugacijeg shvatanja svjeta.
Misljenja sam,da su napravili dobar potez.Prije ili kasnije svaka zemlja ce se ponovo morat borit za svoju nezavisnost.
Imat ce problema morbit godinu-dvije,i opet ce biti ono sto su bili,mozda i jaci.
De,nek neko kaze,kad to oni nisu bili uticajni,jaki na svakom polju.
Svjet se sunovratio...apsolutno ,posle 29.11. ....
..i tesko .cak nikad nece izici iz tog corsokaka.
A svi znamo i zasto.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm »

Julia-Klara wrote:Demokratija :cudi
Jedni zadvoljni , drugi ne :cudi zvuci tako poznato :rol
Zvuči poznato? :oo

Strašno je da vječito glupi odlučuju o pametnima, neuki o obrazovanima, stari o mladima, primitivni o naprednima, seljačine o građanima, lijenčine o radnicima. Istina je i da bolji sustav još nije izmišljen, no i ovaj je stravičan. (Ne pričam samo o Brexitu, dovoljno se sjetiti i našeg rvat-katolik-mrzi-pedere-xita)
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9845 times
Been thanked: 11620 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko »

SAD je također i ponosni vlasnik pola svjetske flote nosača zrakoplova, s time da je i svaki od njenih 10 nosača s nuklearnim reaktorima dvostruko veći od najvećeg nosača bilo koje druge države.
U što smo jaki. Nas i Amera, deset nosača :rozi

Image
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Dobro jutro Krda cijelog svijeta (da ne kazem bjelosvjetska). Najjaci ste.
Memento Mori

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9845 times
Been thanked: 11620 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko »

Britanski turisti već stradaju. Funta se toliko brzo strmoglavila, da jučer niko nije htio naplaćivati usluge u toj valuti.
STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by STrendzer »

Opljackali su kroz Historiju sto se opljackat dalo,silom ili milom,to i jeste jedan od vitalnih razloga zasto su neke europske zemlje ekonomski jake bile i ostale.

Htjeli su igrat u EU "prvu violinu" jer su stara arogantna naviknuta osvajacka "derista" vise nego uobrazeni i navikli voditi kolo...,medjutim,shvatili su da oni to ne mogu vise niti ce moci,ni primirisat.

Starima je to smetalo zato su stariji najvise glasali protiv EU.Sa mladjima je situacija nesto drugacija.

Svidja mi se da EU odmah nakon referenduma trazi da se GB(jos..) sto prije maknu iz EU i to ubrzano.Kao ljudi smjeca koje im smeta i smrdi i jedva cekaju da ga se rijese.
To je dobro i ispravno.
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Zato su Francuzi janjad i ruze im cvjetaju. :ćitire Plasim se samo da ne padne website od kolicine zluradosti na topicu. :zzz
Memento Mori

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4401 times
Been thanked: 3350 times

Post by Melek »

Euro se jos uvijek za divno cudo dobro drzi. Dobro, Britanci i nisu bili u monetarnoj uniji ali opet..
A bas bi mi valjalo da malo Euro rikne sad kad idem u Spaniju.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Dobar clanak:

Kako će se Brexit osjetiti u BiH: UK bi mogla izgubiti utjecaj u našoj zemlji

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije predstavlja težak politički udarac za Evropu tako da se s pravom postavlja pitanje posljedica ove odluke na ostale zemlje evropskog kontinenta. O utjecaju Brexita na evropske integracije BiH razgovarali smo sa bivšim ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom i političkom analitičarkom Ivanom Marić.

Image

Britanski analitičar i stručnjak za Jugoistočnu Evropu James Ker-Lindsay javno je iznio stav o posljedicama Brexita na vanjsku politiku Velike Britanije. On je napisao kako je očito da će Velika Britanija izgubiti svaki utjecaj na politiku proširenja Evropske unije.

Lindsay je upozorio i da će jedna od posljedica izlaska iz Evropske unije bit i gubljenje britanskog utjecaja na Balkanu, ali i susjedstvu.

Bivši ministar vanjskih poslova BiH i profesor na Ekonomskom fakultet u Sarajevu Zlatko Lagumdžija kazao je za Klix.ba kako odluka građana Velike Britanije nije očekivana.

"Ona je donesena i povratka nema. Odluka je loša za EU, ali mislim da je mnogo gora za Veliku Britaniju i to prije svega iz ekonomskih razloga, a što se već vidi kroz pad funte i londonske berze", rekao je Lagumdžija.

On ističe da su rezultati referenduma pokazali koliko su populizam i demagogija postali moćno oružje u rukama ljudi koji politici ne pristupaju odgovorno.

Image
James Ker-Lindsay (Foto: Twitter)
"Ovo je pobjeda radikalne desnice u Evropi i na neki način sada vidimo da je ono što se zove Trumphizacija političke scene zahvatilo i Veliku Britaniju. Vidjeli smo da podjele u svijetu, a prije svega u Evropi nisu klasične podjele na ljevicu i desnicu jer su lideri laburista i konzervativaca bili na strani ostanka. Samo marginalne političke opcije podržavale su izlazak", kazao je Lagumdžija.

Lagumdžija je kazao i da generalno u EU poslije migrantske krize postoje dva pogleda na budućnost savremenog svijeta i to na jednoj strani pogled na svijet kao otvoreno društvo i na drugoj strani da postoje snage zidova i podjela. Kako ističe jučer je pobijedila politika zida i provalije, a ne politika mosta.

On je kazao da je za Zapadni Balkan i posebno za BiH bitno istaći kako će se Brexit odraziti na našu državu samo u mjeri u kojoj to dozvolimo.

"Evropa će sada bit zauzeta svojim problemima. Čitav proces izlaska Velike Britanije će trajati pune dvije godine u najboljem slučaju, ali ne treba zaboraviti da je predsjednik Evropske komisije, kada na vidiku nije uopće bio referendum, rekao da do 2020. godine svakako nema proširenja EU", rekao je Lagumdžija.

Profesor dodaje da našu državu ovakva odluka Velike Britanije ne sprječava u sprovođenju reformi nego da domaće političare treba podstaći da sprovedu mjere iz reformske agende, odnosno do realizacije mjera iz inicijative EU.

"To je inicijativa koju još uvijek nazivamo britansko-njemačka inicijativa, ali ona je davno postala inicijativa EU. Ona nije vlasništvo te dvije zemlje nego vlasništvo čitave EU. Najvažnije je da ta inicijativa ne postoji zbog toga što se Njemačka ili Velika Britanija ne slažu, nego zbog toga što se mi ne slažemo kako treba da idemo naprijed", kazao je Lagumdžija.

S obzirom na to da Velika Britanija sljedeće godina predsjedava EU, Lagumdžiju smo pitali i da li će se to odraziti na evropske integracije BiH u smislu mogućnosti napredovanja.

Image

"Napredak BiH ne zavisi od zemlje koja predsjedava. Mi nijednom nismo imali problem da nam predsjedavajući EU u tih šest mjeseci pravi problem jer mi smo uvijek sami sebi pravili probleme", zaključio je Lagumdžija.

Politička analitičarka Ivana Marić ističe da je odluka Britanaca priredila veliko iznenađenje u Evropi, a i drugim zemljama. Iako su ankete davale podjednaku mogućnost pobjede objema stranama ipak je malo ko očekivao ovakav ishod referenduma.

"Mnogi EU političari prilikom javnih obraćanja nisu mogli sakriti svoje iznenađenje i razočarenje odlukom Britanaca da napuste EU. Čak je i sam premijer Cameron, koji je 2013. godine i inicirao ovaj referendum, bio zatečen rezultatom referenduma, pa je svoj zvanični stav iznio tek kasno jutros zajedno s podnošenjem ostavke na mjesto premijera", kazala je Marić.

Ona podsjeća i da je Cameron referendum o izlasku Britanije iz EU pokrenuo 2013. godine kako bi smirio EU skeptike u redovima svoje stranke, ali isto tako da bi popravio pregovarački položaj Britanaca u pregovorima sa EU.

"Međutim, taj politički potez i loša procjena su ga koštali političke karijere. Građani Britanije nisu razumjeli da se radi o blefu pa su referendum shvatili ozbiljno i izglasali napuštanje EU", rekla je Marić.

Na pitanje koje će posljedice odluka imati za Veliku Britaniju, EU i ostale države Marić odgovara da je teško prognozirati kako će se situacija dalje odvijati.

"Ovaj potez Britanije je već izazvao određene turbulencije. Škotska, koja je većinski glasala za ostanak u EU već je najavila ponavljanje referenduma o nezavisnosti koji je bio neuspješan 2014. godine. Ovaj put bi mogli dobiti podršku većine građana za izlazak iz UK, a ulazak u EU", ističe Marić.

Stava je da bi njihovim stopama mogla krenuti i Sjeverna Irska u kojoj je također većina građana glasala za ostanak u EU.

"Pozitivan ishod referenduma dao je vjetar u leđa i radikalnim strankama širom Evrope, prvenstveno u Francuskoj i Austriji, koji su također najavili mogućnost referenduma o izlasku iz EU", kazala je Marić.

Kako ističe finansijske posljedice bi mogle biti loše, ako ne i katastrofalne. Podsjeća da je funta jutros već zabilježila pad i ako se taj trend nastavi pobornici napuštanja EU će teško ostvariti obećanje o ekonomsko prosperitetu Britanije kojim su i pridobili najveći broj pristalica.

"Pored toga oni su obećavali i kontrolu ulaska imigranata, što je ionako neupitno jer Britanija i u okviru EU sama čuva svoje granice. Ni EU neće izaći neokrnjena. Realna je bojazan da će i EURO izgubiti na vrijednosti, što će se negativno odraziti i na mnoge druge tokove", rekla je Marić.

Image

Ona je dodala da su zvaničnici EU ovu vijest primili rezignirani i da su iskoristili priliku da podsjete na ciljeve ujedinjenja i izraze namjeru za nastavak tog puta i jačanje EU.

"Vidno razočarani nisu trošili vrijeme na žaljenje već su Britancima poručili da što prije krenu sa zvaničnom procedurom istupanja kako bi EU mogla da krene s preslagivanjem i konsolidacijom", kazala je Marić.

Marić je istakla da nakon što se suočila s velikim prilivom izbjeglica i migranata EU je problem Bosne i Hercegovine stavila u drugi, ako ne i treći, plan.

"Posebno zbog neozbiljnog pristupa naših političara i nemogućnosti dogovora i oko osnovnih reformi. Sve manje inicijativa i sve manje bitnih političara iz EU dolazi u našu državu", ističe Marić.

Dodaje da su zabavljeni svojim problemima EU političari prepustili domaćim političarima u BiH rješavanje problema, u čemu se oni očito ne snalaze.

"Od najavljenih ekonomskih i socijalnih reformi ostvaruju se djelići, a nerješivi problemi se gomilaju. I pored minimalnih pomaka bh. političari pokušavaju uvjeriti EU da bi i to trebalo biti dovoljno, za šta EU, koja se sada suočava s izlaskom Britanije, sigurno neće željeti da troši dragocjeno vrijeme", zaključila je Marić.

Izvor: Klix

Potpisujem i Lagumdziju i Maricku.
Memento Mori

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

..otkud on nadje ukljucen mikrofon.... :fuckoff
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Na oficijelnom website-u britanske Vlade i Parlamenta, juce je osvanula peticija slijedeceg naziva:

Pravila EU referenduma povlace drugi EU referendum

Mi dolepotpisani pozivamo Vladu Njenog Visocanstva da implementira pravilo da ukoliko je procenat glasova za Ostanak ili Napustanje EU ispod 60%, baziran na izlasku na glasalista ispod 75%, treba organizirati drugi referendum.

Britanski parlament u razmatranje za debatu uzima sve peticije koje imaju preko 100.000 potpisnika.

Peticiju je otvorio izvjesni William Oliver Healey, i od juce je prikupila preko 1.000. 000 potpisnika.

https://petition.parliament.uk/petitions/131215

http://petitionmap.unboxedconsulting.co ... ion=131215

Britanci se bude iz (vjerovatno visedecenijskog) sna, jer su upravo spoznali s kim imaju posla u vlastitim redovima. :kafa
Last edited by Lavlje_srce on 25 Jun 2016, 16:24, edited 1 time in total.
Memento Mori

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Jučer sam u hodu malo gledao i slušao... Mnogi koji su glasovali za izlazak, već jučer ujutro su žalili...
Nigel Farage je cinično izjavio, da su zaveli birače sa poluistinama, sa obećanjima koje neće nitko ispuniti (primjerice skretanja novca, koji je išao prema EU, u blagajnu zdravstva)
Koliko je tu apsurda, uvidio sam iz jednog primjera... Frendova sestra, slovenka, kao eu državljan, gore je bez frke radila... Upoznala kenijca, žive skupa, djecu imaju i on je glasovao za izlazak ( valjda je mogao jer je Kenija član Commonwealtha)
Ona je naravno bila protiv.
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 2 times

Post by rethna »

Jos se frajer smije i pokusava na salu okrenuti.Ustvari njemu to sve i jeste sala :grana
Question everything.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

rethna wrote:Jos se covjek smije i pokusava na salu okrenuti.
Ma idiot... I on i onaj Boris Johnson... Pridobili su najniže slojeve na stranu izlaska a upravo taj sloj će najviše osjetiti eventualne negativne posljedice.
Razmišljam kako bi bilo, da se u neku demokratsku proceduru ugura kao uvjet za glasača ( pored punoljetnosti i državljanstva) i neki univerzalni IQ test... O kako bi i nama ovdje to dobro došlo :kafa (čak i da sam i ja ispod granice, odmah bi to podržao)
Post Reply

Return to “Svijet”