BiH na putu u EU i NATO

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Imamo li alternativu mimo EU i NATO??

Nemamo
29
48%
Imamo ali je lošija
10
17%
I nije nešto ta EU
13
22%
Ne znam
1
2%
Glasam za Afriku
7
12%

Total votes: 60

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9869 times
Been thanked: 11665 times
Status: Offline

Re: Republika Srpska odbila adaptaciju SSP-a

Post by Krokodil Behko »

Vladimir RUS wrote:Bakir se danas izvlači na Mladena Ivanića, a i on bi odbio adaptaciju SSP-a pošto duplo veća "sila" (ko umje da čita između redova) stoji iza ovoga odbijanja. Mislim na udruženje poljoprivrednika u Federaciji BiH.

Evo, pročitao sam ti tu prvu rečenicu u postu i od mene dosta. Mogu mislit kako si mudro sročio ostatak posta, kao i sinoć, pa još čekam komentar na ono prebrojavanje "nestalih Srba".

A što se tiče te "više sile", tu si u pravu.. ne da je duplo veća, nego je milion puta veća i zove se glupost, neznanje i naravno - guzičarluk!

Nijedna država nije dobila ovako snižen prag za potpis SSP, kao što je BiH.
Samo u BiH, moguće je da se izađe pred kamere i kaže neki spin, bez ikakvih konkretnih pokazatelja, a kako bi ih i pokazali, kad je istina ta da će dijapazon upravo BH proizvoda u izvoznoj kvoti biti veći i kvote će biti veće, a uvoz evropskih proizvoda bi isprva, u prvim godinama, bio pod kontrolisanim kvotama.

Prosto je nevjerovatno da se ijedan jedini građanin može povesti za nečijim pričama, danas u doba digitalne tehnologije i vrlo lake provjere svake priče.

Zapravo, ne treba ni provjeravati.

Evo jedan od zahtjeva RS.
Da se u vrijeme prispjeća nekih poljoprivrednih proizvoda u BiH, pooštri politika uvoza istih iz EU.
Čega se mi ovdje bojimo? Paprika iz Finske? Šljiva iz Irske? Danskih tikvica? Švedskih mandarina?

To je samo namjerna blokada od strane Dodika, a slučajno ima i određen broj poljoprivrednika uz sebe, pošto ti naši poljoprivrednici, kao što smo već konstatovali na temi o izvozu malina, još uvijek traže adekvatan vid organizacije i još uvijek ih izrabljuje ko stigne i polovi s njima njihovu rođenu zaradu. Pa brato moj, problem je i u njima, a ne samo u politici EU.

Zapravo, problem je u nama i našem šićardžijskom mentalitetu,

Dodik tu samo koristi situaciju i neorganiziranost poljoprivrednika, za sijanje demagogije, kako će ko fol to sve biti velika šteta za nas, a usput ucjenjuje i HR.
Otvoreno poručuje da je glavni problem u trgovini sa HR (ne)izgradnja mosta kod Gradiške. To znači, ako HR strana počne praviti most, odmah će ovaj sporazum biti super stvar, ali eto, uvijek se nađe dovoljno glupih ljudi, da misle kako je to stvarno neka podvala od strane EU.

Neupućen bi pomislio da smo neka ekonomska velesila, pa EU nema druge nego da nas zajebe, pošto je naše tržište ogromno i bogato.

Uostalom, izvjestilac za evropski parlament je već poslao izvještaj u Brisel i naravno, stoji ono što sam i rekao - namjerne blokade i opstrukcije.
Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times

Re: Protiv BiH pokrenut prekršajni postupak

Post by Hannibal »

Moram skontat nesto da tuzim drzavu
🐽
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm »

Ja ovog našeg Rusmira i ne čitam više :oo
Prepisuje neke stranačke pamflete, baca spinove....strašno neozbiljan momak :D
Bilo bi mi strašno žao, da on to sve što piše i vjeruje...onako, zbog njega :cudi
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 3 times
Been thanked: 21 times

Post by Mohr »

Krokodil Behko wrote:Neće biti vremena za bilo kakav manevar. Za par sedmica je i samit EU i ova tri hafiza idu kod Merkelke. Mislim da gubimo još nekoliko mjeseci.

Ali eto, ako ti je stalo da pročitaš i neku dobru vijest, od jula penzije su redovne, samo što to nisam okačio, pošto to niko ne komentariše :D.
Ko gubi, šta gubi :cudi

A o kakvoj adaptaciji je riječ? Adaptacija čega, od koga, za koga, prema kome/čemu?
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Mohr wrote:
Krokodil Behko wrote:Neće biti vremena za bilo kakav manevar. Za par sedmica je i samit EU i ova tri hafiza idu kod Merkelke. Mislim da gubimo još nekoliko mjeseci.

Ali eto, ako ti je stalo da pročitaš i neku dobru vijest, od jula penzije su redovne, samo što to nisam okačio, pošto to niko ne komentariše :D.

A o kakvoj adaptaciji je riječ? Adaptacija čega, od koga, za koga, prema kome/čemu?
Adaptacija našeg/naših mentaliteta u EU, uglavnom tu zapinje.
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

Mohr wrote:Ko gubi, šta gubi :cudi
To što neće Evropa raspravljati o nama kada je nama ćeif nego kad dođe red na nas. Red je mogao biti sljedeći mjesec, ali od toga očito nema ništa tako da ćemo u najboljem slučaju da stagniramo još jedan period u najboljem slučaju do jeseni, a vjerovatnije u nedogled a vezano za procese približavanja prema EU.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr »

Krokodil Behko wrote:
Mohr wrote:

Adaptacija našeg/naših mentaliteta u EU, uglavnom tu zapinje.
Ooo, gde si bre Aco, nisam te (pre)pozn'o :hihi

Šta li je to onda s mentalitetom Švicaraca, Norvežana ili pak Islanđana, koji evo upravo lijepo demonstriraju svoj mentalitet protivu friško mentalitetsko posrnulih Engleza :cudi

Blagi bože, kakvih li gluposti. Upravo bi taj ponizno-slugeranjski mentalitet trebalo izbiti iz glave ;) "Fuck the EU!" - što b' rekla Mrs. Nuland :pusi

A šta piše u tom predlogu adaptacije mentaliteta, kako ga kane implementirati :123 Šta se time želi postići :roll
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Mohr wrote: Blagi bože, kakvih li gluposti. Upravo bi taj ponizno-slugeranjski mentalitet trebalo izbiti iz glave ;) "Fuck the EU!" - što b' rekla Mrs. Nuland :pusi

A šta su sad? Šta su ako nisu sluge naših feudalaca?
Budi bar na trenutak razuman, uporedi položaj našeg i položaj EU poljoprivrednika, pa mi javi zaključak.
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr »

Bla wrote:
Mohr wrote:Ko gubi, šta gubi :cudi
To što neće Evropa raspravljati o nama kada je nama ćeif nego kad dođe red na nas. Red je mogao biti sljedeći mjesec, ali od toga očito nema ništa tako da ćemo u najboljem slučaju da stagniramo još jedan period u najboljem slučaju do jeseni, a vjerovatnije u nedogled a vezano za procese približavanja prema EU.
Ja, i...? Šta da radimo :place
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr »

Krokodil Behko wrote:
Mohr wrote: Blagi bože, kakvih li gluposti. Upravo bi taj ponizno-slugeranjski mentalitet trebalo izbiti iz glave ;) "Fuck the EU!" - što b' rekla Mrs. Nuland :pusi

A šta su sad? Šta su ako nisu sluge naših feudalaca?
Budi bar na trenutak razuman, uporedi položaj našeg i položaj EU poljoprivrednika, pa mi javi zaključak.
A šta će bit ako bismo kojim slučajem (mada sigurno i bogu fala nećemo ;) ) ušli u tu EU? Bit će im/nam bolje? Evo, ja samo bacim oko preko Save u EU i vidim boljitak tih vrijednih pa(h)ora ;) Ili da možda pitamo rumunjske ratare kako im je? Još bolje grčke?

Daj Behko, baš se urazumi ;)

A ti naši feudalci su, kao što vidimo, partneri EU birokratima s kojima oni nemaju nikakvih problema. Dapače, njihov su produkt i njihovi štićenici, vjerovao ili ne :cudi
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla »

Mohr wrote:Ja, i...? Šta da radimo :place
Polako dok vidimo hoće li biti ove godine poplava, ako ne bude, mogu se opet paliti kantonalne vlade i vlastita istorija. Ono, čisto da se ima o čemu pričati dok se nešto ne pomakne. :oo Mada pomake slabo ko bilježi čak i kada se dese, pa predlažem da počnemo pripremati gorivi materijal.
Onda malo folklora s ovim i onim bradama ili eventualno nekim obilježjima zabranjenim u Njemačkoj, čisto da im pokažemo kako mi smijemo čak i ono što oni ne smiju. Uglavnom, prođe godina začas. :oo
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 346 times

Post by Mirelam »

Bla wrote:
Mohr wrote:Ja, i...? Šta da radimo :place
Polako dok vidimo hoće li biti ove godine poplava, ako ne bude, mogu se opet paliti kantonalne vlade i vlastita istorija. Ono, čisto da se ima o čemu pričati dok se nešto ne pomakne. :oo Mada pomake slabo ko bilježi čak i kada se dese, pa predlažem da počnemo pripremati gorivi materijal.
Onda malo folklora s ovim i onim bradama ili eventualno nekim obilježjima zabranjenim u Njemačkoj, čisto da im pokažemo kako mi smijemo čak i ono što oni ne smiju. Uglavnom, prođe godina začas. :oo
Sta godina, dva'est. :ooo
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla »

- - - - sjec - - - -
BiH mora preduzeti hitne korake...
- - - - sjec - - - -
zaključio je Lattimer.
Mislim da se samo taj zaključak čekao. :ooo
Ovako i statebriga rješava probleme u BiH. :lupa
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 24579 times
Been thanked: 6394 times
Status: Online

Post by Veca »

:oo :ha
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
sjeverac
Na probnom
Na probnom

Post by sjeverac »

Hannibal Lecter wrote:Moram skontat nesto da tuzim drzavu
Vidi ovog giganta:
http://www.avaz.ba/clanak/243882/saraje ... 300-000-km
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Re: BiH na putu u EU i NATO

Post by Krokodil Behko »

KRAAK: Niko u EU ne misli da je vrijeme za pozitivnu ocjenu za BiH

Ambasador Holandije u BiH Jurriaan Kraak izjavio je danas da nijedna od 28 zemalja članica EU ne misli da je pravo vrijeme za razmatranje aplikacije BiH za članstvo u EU.

"Iskreno žalim što ne mogu biti preduzeti naredni koraci u procesu integracija, jer smo zaista vjerovali da će nakon podnošenja aplikacije, BiH slijediti pozitivnu dinamiku i da će biti u stanju da ispuni uslove, pa da pristupimo razmatranju ocjene aplikacije", rekao je Kraak na okruglom stolu u Sarajevu, koji je organizovan povodom predaje predsjedavanja Vijećem EU između Holandije i Slovačke.

On je rekao da je šokiran nivoom neznanja u BiH o procedurama i fazama u procesu integracija u EU, navodeći primjer člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića koji je nedavno rekao da BiH do 13. jula, kada će biti sesija Vijeća EU u Bratislavi, mora da riješi svoje probleme kako bi dobila pozitivan odgovor na aplikaciju za članstvo.

"Naše kolege iz Slovačke u tom momentu nisu imale pojma o čemu Čović govori, tim prije jer još uvijek ne postoji jednoglasna odluka svih članica EU o pozitivnoj odluci aplikacije BiH za članstvo u EU, nakon čega slijedi utvrđivanje mišljenja, za šta je potrebno od 12 do 18 mjeseci, uz popunjavanje obimnog upitnika, pa tek onda ocjena da li je BiH spremna za status kandidata", pojasnio je Kraak.

Prema njegovim riječima, upitnik Evropske komisije ne može biti popunjen bez validnih rezultata popisa stanovništva, stanova i domaćinstava iz 2013. godine.

On smatra da su nerealna predviđanja da Slovačka može ubrzati put BiH ka EU, bez ispunjavanja opštepoznatih uslova.

"Bez provođenja Reformske agende nema puta BiH u EU, a lideri u BiH moraju ostvariti smisleni napredak u sprovođenju ovog ambicioznog plana, uključujući osnovne preduslove, kao što su adaptacija trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ sa EU i uspostavljanje mehanizma koordinacije", poručio je Kraak.

On je pozvao političare u BiH na "konkretna djela bez praznih priča i izmišljanja problema".

Ambasador Slovačke u BiH Jan Pšenica izrazio je žaljenje što BiH zaostaje na putu ka EU zbog "tehničkih razloga".

On je naveo da BiH nije na vrijeme pokrenula pripreme za evropske integracije, iako je odlično znala kako se taj proces odvija u susjednoj Hrvatskoj.

Prema njegovim riječima, slovačko predsjedavanje Vijećem EU biće aktivno, s fokusom na migracije i "Brexit".

"Naša četiri osnovna prioriteta su ekonomski snažna Evropa, moderno jedinstveno tržište, održiva migraciona politika i globalno angažovana Evropa", rekao je Pšenica i dodao da želi da BiH što prije postane dio integracionih procesa.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni izaslanik EU Lars-Gunnar Wigemark ocijenio je da su posljedice referenduma u Velikoj Britaniji o napuštanju EU trenutno najveći izazov u Evropi.

On kaže da su glavni izazovi koje i dalje stoje pred BiH socijalno-ekonomska pitanja, nezaposlenost, odlazak mladih iz zemlje i besperspektivnost njenih građana.

"Lideri u BiH treba da se okrenu mogućnostima, a ne samo da se bave problemima, tim prije jer slijede i lokalni izbori, tako da se od njih očekuju čvrsta opredjeljenja, a ne parcijalni pristup", rekao je Wigemark.

On kaže da adaptacija trgovinskog dijela SSP-a neće naškoditi privredi i ekonomiji BiH.

Slovačka od 1. jula preuzima predsjedavanje Vijećem EU od Holandije.

(avaz)
Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS »

Krokodil Behko wrote:
Vladimir RUS wrote:Bakir se danas izvlači na Mladena Ivanića, a i on bi odbio adaptaciju SSP-a pošto duplo veća "sila" (ko umje da čita između redova) stoji iza ovoga odbijanja. Mislim na udruženje poljoprivrednika u Federaciji BiH.

Evo, pročitao sam ti tu prvu rečenicu u postu i od mene dosta. Mogu mislit kako si mudro sročio ostatak posta, kao i sinoć, pa još čekam komentar na ono prebrojavanje "nestalih Srba".

A što se tiče te "više sile", tu si u pravu.. ne da je duplo veća, nego je milion puta veća i zove se glupost, neznanje i naravno - guzičarluk!

Nijedna država nije dobila ovako snižen prag za potpis SSP, kao što je BiH.
Samo u BiH, moguće je da se izađe pred kamere i kaže neki spin, bez ikakvih konkretnih pokazatelja, a kako bi ih i pokazali, kad je istina ta da će dijapazon upravo BH proizvoda u izvoznoj kvoti biti veći i kvote će biti veće, a uvoz evropskih proizvoda bi isprva, u prvim godinama, bio pod kontrolisanim kvotama.

Prosto je nevjerovatno da se ijedan jedini građanin može povesti za nečijim pričama, danas u doba digitalne tehnologije i vrlo lake provjere svake priče.

Zapravo, ne treba ni provjeravati.

Evo jedan od zahtjeva RS.
Da se u vrijeme prispjeća nekih poljoprivrednih proizvoda u BiH, pooštri politika uvoza istih iz EU.
Čega se mi ovdje bojimo? Paprika iz Finske? Šljiva iz Irske? Danskih tikvica? Švedskih mandarina?

To je samo namjerna blokada od strane Dodika, a slučajno ima i određen broj poljoprivrednika uz sebe, pošto ti naši poljoprivrednici, kao što smo već konstatovali na temi o izvozu malina, još uvijek traže adekvatan vid organizacije i još uvijek ih izrabljuje ko stigne i polovi s njima njihovu rođenu zaradu. Pa brato moj, problem je i u njima, a ne samo u politici EU.

Zapravo, problem je u nama i našem šićardžijskom mentalitetu,

Dodik tu samo koristi situaciju i neorganiziranost poljoprivrednika, za sijanje demagogije, kako će ko fol to sve biti velika šteta za nas, a usput ucjenjuje i HR.
Otvoreno poručuje da je glavni problem u trgovini sa HR (ne)izgradnja mosta kod Gradiške. To znači, ako HR strana počne praviti most, odmah će ovaj sporazum biti super stvar, ali eto, uvijek se nađe dovoljno glupih ljudi, da misle kako je to stvarno neka podvala od strane EU.

Neupućen bi pomislio da smo neka ekonomska velesila, pa EU nema druge nego da nas zajebe, pošto je naše tržište ogromno i bogato.

Uostalom, izvjestilac za evropski parlament je već poslao izvještaj u Brisel i naravno, stoji ono što sam i rekao - namjerne blokade i opstrukcije.
Pod pojmom duzplo veće "sile" mislio sam na poljoprivrednike u FBiH. Kakav Dodik, da se on pita davno bi bili prepoušteni stihijskog uvozu jeftinog mlijeka mada i sada jesmo, ali bi daljnjom liberalizacijom nebi imali šta da ponudimo ni domaćem tržištu, a kamoli za izvoz pošto uvoz iz EU tretiran je velikim subvencijama tako da se evropskim proizvođačima isplati i da nam daju mlijeko džabe s obzirom da ih Unija faktički plaća, to čak i nije subvencija s obzirom kolike su subvencije za poljoprivredu u BiH.

Ovo nema puno veze sa politikom koliko sa činjenicom da je agrar u BiH već u nezavidnom položaju sparam onog u EU, tako da ukoliko dođe do daljnje liberalizacije doćiće i do nestanka mnogih radnih mjesta.

Da je država imala više sluha za poljoprivrednike, davala bi im velike subvencije i na osnovu tih subvencija dosad bismo imali jaku poljoprivredu, ali pošto nije, prepuštanje domaćeg seljaka da se bori sa izvozom će samo doprinijeti uvozu, ali ne i domaćoj proizvodnji.
Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS »

storm wrote:Ja ovog našeg Rusmira i ne čitam više :oo
Prepisuje neke stranačke pamflete, baca spinove....strašno neozbiljan momak :D
Bilo bi mi strašno žao, da on to sve što piše i vjeruje...onako, zbog njega :cudi
Da znaš da sam potrešen tvojom izjavom. :valja

Kaže neko ko vjeruje u floskulu da Evropa nema alternativu. Koliko nema alternativu vidjeli smo na nedavnom primjeru. :kafa

A i kad se činilo da Evropa zaista nema alternativu vidjelo se da od evropskog sna nema ništa i da nema za nas EU bez jačanja vlastitih snaga. To je ono što BiH treba sada da uradi, da jača svoju ekonomiju i konkurentnost iste sparam uvoza iz EU, a ne da jednim potezom pera se uništi ono što se već 2 decenije pokušava vratiti na "zlatni" nivo iz kraja 80-ih.

Postoji nešto što se zove autorsko mišljenje. To što neki vjeruju u Briselske bajke o boljem životu tj. da će nam EU donijeti blagostanje, to nije moj problem već problem onih koji vjeruju da sve dolazi tek onako samo od sebe.
Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS »

Mislim da evropske i atlantske integracije ne treba trpati u istu korpu već odvojiti ta dva pojma kako se građanima nebi dodatno smučila evropska ideja koja ionako prolazi kroz težak i gadan period i to ne od prije par dana, već nekoliko godina, još od globalne krize, a za još bolje poznavaoce, još od vremena kada se žurilo sa prijemom Rumunije i Bugarske po svaku cijenu.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Vladimir RUS wrote:Mislim da evropske i atlantske integracije ne treba trpati u istu korpu već odvojiti ta dva pojma kako se građanima nebi dodatno smučila evropska ideja koja ionako prolazi kroz težak i gadan period i to ne od prije par dana, već nekoliko godina, još od globalne krize, a za još bolje poznavaoce, još od vremena kada se žurilo sa prijemom Rumunije i Bugarske po svaku cijenu.
Iako u principu nisu povezane u teoriji, u praksi su neodvojive. (NATO/ EU)
Što se krize ideje tiče.... ovih dana sam stekao dojam, da su se svi malo prodrmali...
nažalost nije dobro po BIH jer će EU očito sad raditi na više na unutarnjem ustroju, te se posvetiti sadašnjim članovima...
NAKON što je Velika Britanija odlučila napustiti Europsku uniju, osam zemalja članica Europske unije koji još ne koriste euro kao službeno sredstvo plaćanja možda će morati hitno uvesti zajedničku europsku valutu, piše britanski Daily Express.

Navodno bi Jean-Claude Juncker mogao nametnuti ultimatum Hrvatskoj, Danskoj, Bugarskoj, Švedskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumunjskoj. On nakon Brexita želi što brže povezati ostale članice Europske unije zajedničkom valutom, ne bi li EU postala monetarna unija u cjelini.

I njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung također navodi da će se nakon Brexita ubrzati planovi za dovršenje monetarne unije.

Unatoč prozivkama, Juncker nastavlja s pritiskom što je u skladu s planom hitnog uvođenja eura u zemljama koje ga još ne koriste, piše Daily Express.

Nakon što su se Britanci izjasnili za izlazak iz Europske unije, dosadašnji europski povjerenik za financije, Britanac Lord Hill podnio je ostavku, a na njegovo je mjesto došao Latvijac Valdis Dombrovskis koji je već ranije iskazivao svoj čvrsti stav o uvođenju eura u sve zemlje članice.

Podsjetimo, nakon što je preuzeo fotelju premijera, Tihomir Orešković koji se u Berlinu susreo s Angelom Merkel najavio je da Hrvatska što prije želi ispuniti kriterije iz Maastrichta.
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Post Reply

Return to “Politika u BiH”