Na evropskom kontinetu u većini slučajeva da, ali ne i u svim, dok van Evrope, NATO je samo vojni savez na koji se ništa drugo ne nadovezuje.storm wrote:Iako u principu nisu povezane u teoriji, u praksi su neodvojive. (NATO/ EU)Vladimir RUS wrote:Mislim da evropske i atlantske integracije ne treba trpati u istu korpu već odvojiti ta dva pojma kako se građanima nebi dodatno smučila evropska ideja koja ionako prolazi kroz težak i gadan period i to ne od prije par dana, već nekoliko godina, još od globalne krize, a za još bolje poznavaoce, još od vremena kada se žurilo sa prijemom Rumunije i Bugarske po svaku cijenu.
BiH na putu u EU i NATO
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Vladimir RUS
- Aktivni forumaš

- Been thanked: 1 time
- Status: Offline
Re: BiH na putu u EU i NATO
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9700 times
- Been thanked: 11434 times
Re: Republika Srpska odbila adaptaciju SSP-a
Naravno, baš za njih sam i rekao to "glupost i neznanje", a samim tim i podložnost manipulaciji. Nema tu ništa čudno.Vladimir RUS wrote:Pod pojmom duzplo veće "sile" mislio sam na poljoprivrednike u FBiH. Kakav Dodik, da se on pita davno bi bili prepoušteni stihijskog uvozu jeftinog mlijeka mada i sada jesmo, ali bi daljnjom liberalizacijom nebi imali šta da ponudimo ni domaćem tržištu, a kamoli za izvoz pošto uvoz iz EU tretiran je velikim subvencijama tako da se evropskim proizvođačima isplati i da nam daju mlijeko džabe s obzirom da ih Unija faktički plaća, to čak i nije subvencija s obzirom kolike su subvencije za poljoprivredu u BiH.Krokodil Behko wrote:Vladimir RUS wrote:Bakir se danas izvlači na Mladena Ivanića, a i on bi odbio adaptaciju SSP-a pošto duplo veća "sila" (ko umje da čita između redova) stoji iza ovoga odbijanja. Mislim na udruženje poljoprivrednika u Federaciji BiH.
Evo, pročitao sam ti tu prvu rečenicu u postu i od mene dosta. Mogu mislit kako si mudro sročio ostatak posta, kao i sinoć, pa još čekam komentar na ono prebrojavanje "nestalih Srba".
A što se tiče te "više sile", tu si u pravu.. ne da je duplo veća, nego je milion puta veća i zove se glupost, neznanje i naravno - guzičarluk!
Nijedna država nije dobila ovako snižen prag za potpis SSP, kao što je BiH.
Samo u BiH, moguće je da se izađe pred kamere i kaže neki spin, bez ikakvih konkretnih pokazatelja, a kako bi ih i pokazali, kad je istina ta da će dijapazon upravo BH proizvoda u izvoznoj kvoti biti veći i kvote će biti veće, a uvoz evropskih proizvoda bi isprva, u prvim godinama, bio pod kontrolisanim kvotama.
Prosto je nevjerovatno da se ijedan jedini građanin može povesti za nečijim pričama, danas u doba digitalne tehnologije i vrlo lake provjere svake priče.
Zapravo, ne treba ni provjeravati.
Evo jedan od zahtjeva RS.
Da se u vrijeme prispjeća nekih poljoprivrednih proizvoda u BiH, pooštri politika uvoza istih iz EU.
Čega se mi ovdje bojimo? Paprika iz Finske? Šljiva iz Irske? Danskih tikvica? Švedskih mandarina?
To je samo namjerna blokada od strane Dodika, a slučajno ima i određen broj poljoprivrednika uz sebe, pošto ti naši poljoprivrednici, kao što smo već konstatovali na temi o izvozu malina, još uvijek traže adekvatan vid organizacije i još uvijek ih izrabljuje ko stigne i polovi s njima njihovu rođenu zaradu. Pa brato moj, problem je i u njima, a ne samo u politici EU.
Zapravo, problem je u nama i našem šićardžijskom mentalitetu,
Dodik tu samo koristi situaciju i neorganiziranost poljoprivrednika, za sijanje demagogije, kako će ko fol to sve biti velika šteta za nas, a usput ucjenjuje i HR.
Otvoreno poručuje da je glavni problem u trgovini sa HR (ne)izgradnja mosta kod Gradiške. To znači, ako HR strana počne praviti most, odmah će ovaj sporazum biti super stvar, ali eto, uvijek se nađe dovoljno glupih ljudi, da misle kako je to stvarno neka podvala od strane EU.
Neupućen bi pomislio da smo neka ekonomska velesila, pa EU nema druge nego da nas zajebe, pošto je naše tržište ogromno i bogato.
Uostalom, izvjestilac za evropski parlament je već poslao izvještaj u Brisel i naravno, stoji ono što sam i rekao - namjerne blokade i opstrukcije.
Ovo nema puno veze sa politikom koliko sa činjenicom da je agrar u BiH već u nezavidnom položaju sparam onog u EU, tako da ukoliko dođe do daljnje liberalizacije doćiće i do nestanka mnogih radnih mjesta.
Da je država imala više sluha za poljoprivrednike, davala bi im velike subvencije i na osnovu tih subvencija dosad bismo imali jaku poljoprivredu, ali pošto nije, prepuštanje domaćeg seljaka da se bori sa izvozom će samo doprinijeti uvozu, ali ne i domaćoj proizvodnji.
A šta ćemo sa dvije milijarde najjeftinijeg mogućeg novca, koje nećemo dobiti?
Pa mislim stvarno, jel se ti to zajebavaš ili stvarno vjeruješ u te spinove?
Da ne govorimo o IPA fondovima itd.
I šta veliš, pretrpili bi gubitke?
Tu gdje živim, pa i u BIH, EU nema alternativu....da sam kirgistanac, druga je priča.Vladimir RUS wrote:Da znaš da sam potrešen tvojom izjavom.storm wrote:Ja ovog našeg Rusmira i ne čitam više
Prepisuje neke stranačke pamflete, baca spinove....strašno neozbiljan momak
Bilo bi mi strašno žao, da on to sve što piše i vjeruje...onako, zbog njega![]()
Kaže neko ko vjeruje u floskulu da Evropa nema alternativu. Koliko nema alternativu vidjeli smo na nedavnom primjeru.![]()
A i kad se činilo da Evropa zaista nema alternativu vidjelo se da od evropskog sna nema ništa i da nema za nas EU bez jačanja vlastitih snaga. To je ono što BiH treba sada da uradi, da jača svoju ekonomiju i konkurentnost iste sparam uvoza iz EU, a ne da jednim potezom pera se uništi ono što se već 2 decenije pokušava vratiti na "zlatni" nivo iz kraja 80-ih.
Postoji nešto što se zove autorsko mišljenje. To što neki vjeruju u Briselske bajke o boljem životu tj. da će nam EU donijeti blagostanje, to nije moj problem već problem onih koji vjeruju da sve dolazi tek onako samo od sebe.
EU je još uvijek (istina sa UK ) jedna od prvih ako ne i prva ekonomija.....ništa nema od bajke- bajka je da možeš raditi i solidno živjeti od svog rada.
I ne razumijem zašto se ti uzbuđuješ oko toga.....brijem da ćeš ulaskom BIH u EU ti hitno emigrirati u Rusiju raditi i živjeti za bolje novce i pod boljim uvjetima.
Habibti, ya nour el - ain... 
- Vladimir RUS
- Aktivni forumaš

Da bi BiH pristupila IPA fondovima moramo da imamo dvije stvari koje mi nemamo (u dovoljnom broju), a to su projekti i poznavanje sastavljanja takvih projekata. Oni koji sada koriste IPA fondove već ih koriste što znači da se i sada, bez obzira na ovaj zastoj BiH u pregovorima sa EU, može aplicirati za sredstva iz EU fondova i tako već godinama unazad. I u ovom primjeru se ogleda naša nesposobnost i nedovoljna informisanost o IPA fondovima. No dali je zbog toga potrebno, dakle pored slabe domaće proizvodnje, da poljoprivrednicima natovarimo još jednu "brigu", brigu koja može da ih vrati unazad. I zašto da se mi ponašamo liberalno kada i zemlje EU su prije ulaska u istu maksimalno štitile svoju proizvodnju, a sada i kroz EU tj. kroz pregovore EU sa zemljama koje to tek treba da budu.Krokodil Behko wrote:Naravno, baš za njih sam i rekao to "glupost i neznanje", a samim tim i podložnost manipulaciji. Nema tu ništa čudno.Vladimir RUS wrote:Pod pojmom duzplo veće "sile" mislio sam na poljoprivrednike u FBiH. Kakav Dodik, da se on pita davno bi bili prepoušteni stihijskog uvozu jeftinog mlijeka mada i sada jesmo, ali bi daljnjom liberalizacijom nebi imali šta da ponudimo ni domaćem tržištu, a kamoli za izvoz pošto uvoz iz EU tretiran je velikim subvencijama tako da se evropskim proizvođačima isplati i da nam daju mlijeko džabe s obzirom da ih Unija faktički plaća, to čak i nije subvencija s obzirom kolike su subvencije za poljoprivredu u BiH.Krokodil Behko wrote:Vladimir RUS wrote:Bakir se danas izvlači na Mladena Ivanića, a i on bi odbio adaptaciju SSP-a pošto duplo veća "sila" (ko umje da čita između redova) stoji iza ovoga odbijanja. Mislim na udruženje poljoprivrednika u Federaciji BiH.
Evo, pročitao sam ti tu prvu rečenicu u postu i od mene dosta. Mogu mislit kako si mudro sročio ostatak posta, kao i sinoć, pa još čekam komentar na ono prebrojavanje "nestalih Srba".
A što se tiče te "više sile", tu si u pravu.. ne da je duplo veća, nego je milion puta veća i zove se glupost, neznanje i naravno - guzičarluk!
Nijedna država nije dobila ovako snižen prag za potpis SSP, kao što je BiH.
Samo u BiH, moguće je da se izađe pred kamere i kaže neki spin, bez ikakvih konkretnih pokazatelja, a kako bi ih i pokazali, kad je istina ta da će dijapazon upravo BH proizvoda u izvoznoj kvoti biti veći i kvote će biti veće, a uvoz evropskih proizvoda bi isprva, u prvim godinama, bio pod kontrolisanim kvotama.
Prosto je nevjerovatno da se ijedan jedini građanin može povesti za nečijim pričama, danas u doba digitalne tehnologije i vrlo lake provjere svake priče.
Zapravo, ne treba ni provjeravati.
Evo jedan od zahtjeva RS.
Da se u vrijeme prispjeća nekih poljoprivrednih proizvoda u BiH, pooštri politika uvoza istih iz EU.
Čega se mi ovdje bojimo? Paprika iz Finske? Šljiva iz Irske? Danskih tikvica? Švedskih mandarina?
To je samo namjerna blokada od strane Dodika, a slučajno ima i određen broj poljoprivrednika uz sebe, pošto ti naši poljoprivrednici, kao što smo već konstatovali na temi o izvozu malina, još uvijek traže adekvatan vid organizacije i još uvijek ih izrabljuje ko stigne i polovi s njima njihovu rođenu zaradu. Pa brato moj, problem je i u njima, a ne samo u politici EU.
Zapravo, problem je u nama i našem šićardžijskom mentalitetu,
Dodik tu samo koristi situaciju i neorganiziranost poljoprivrednika, za sijanje demagogije, kako će ko fol to sve biti velika šteta za nas, a usput ucjenjuje i HR.
Otvoreno poručuje da je glavni problem u trgovini sa HR (ne)izgradnja mosta kod Gradiške. To znači, ako HR strana počne praviti most, odmah će ovaj sporazum biti super stvar, ali eto, uvijek se nađe dovoljno glupih ljudi, da misle kako je to stvarno neka podvala od strane EU.
Neupućen bi pomislio da smo neka ekonomska velesila, pa EU nema druge nego da nas zajebe, pošto je naše tržište ogromno i bogato.
Uostalom, izvjestilac za evropski parlament je već poslao izvještaj u Brisel i naravno, stoji ono što sam i rekao - namjerne blokade i opstrukcije.
Ovo nema puno veze sa politikom koliko sa činjenicom da je agrar u BiH već u nezavidnom položaju sparam onog u EU, tako da ukoliko dođe do daljnje liberalizacije doćiće i do nestanka mnogih radnih mjesta.
Da je država imala više sluha za poljoprivrednike, davala bi im velike subvencije i na osnovu tih subvencija dosad bismo imali jaku poljoprivredu, ali pošto nije, prepuštanje domaćeg seljaka da se bori sa izvozom će samo doprinijeti uvozu, ali ne i domaćoj proizvodnji.
A šta ćemo sa dvije milijarde najjeftinijeg mogućeg novca, koje nećemo dobiti?
Pa mislim stvarno, jel se ti to zajebavaš ili stvarno vjeruješ u te spinove?
Da ne govorimo o IPA fondovima itd.
I šta veliš, pretrpili bi gubitke?
Nisu članovi jedino Austrija, Cipar, Finska, Irska, Malta and Švedska.Vladimir RUS wrote:Na evropskom kontinetu u većini slučajeva da, ali ne i u svim, dok van Evrope, NATO je samo vojni savez na koji se ništa drugo ne nadovezuje.storm wrote:Iako u principu nisu povezane u teoriji, u praksi su neodvojive. (NATO/ EU)Vladimir RUS wrote:Mislim da evropske i atlantske integracije ne treba trpati u istu korpu već odvojiti ta dva pojma kako se građanima nebi dodatno smučila evropska ideja koja ionako prolazi kroz težak i gadan period i to ne od prije par dana, već nekoliko godina, još od globalne krize, a za još bolje poznavaoce, još od vremena kada se žurilo sa prijemom Rumunije i Bugarske po svaku cijenu.
Pa o čemu pričamo.....BIH je u europi geografski
- Vladimir RUS
- Aktivni forumaš

Reci to Britancima i ne samo Britancima, već i Švajcarcima, dok sa druge strane imamo zemlje poput Rumunije i Bugarske pa i Hrvatske ako hoćeš. To su zemlje koje su danas članice EU i zemlje koje mislile da Evropa nema alternativu. Da je samo jedan primjer ispao onako kako u Briselu nisu očekivali da će ispasti pa hajde, ali riječ je o 3 zemlje-slučaja, s tim da ulaskom BiH u EU, kao i drugih zemalja iz okruženja taj niz bi se samo nastavio ukoliko ne shvatimo da Evropa neće riješiti naše ekonomske probleme, već da to mi moramo sami.storm wrote:Tu gdje živim, pa i u BIH, EU nema alternativu....da sam kirgistanac, druga je priča.Vladimir RUS wrote:Da znaš da sam potrešen tvojom izjavom.storm wrote:Ja ovog našeg Rusmira i ne čitam više
Prepisuje neke stranačke pamflete, baca spinove....strašno neozbiljan momak
Bilo bi mi strašno žao, da on to sve što piše i vjeruje...onako, zbog njega![]()
Kaže neko ko vjeruje u floskulu da Evropa nema alternativu. Koliko nema alternativu vidjeli smo na nedavnom primjeru.![]()
A i kad se činilo da Evropa zaista nema alternativu vidjelo se da od evropskog sna nema ništa i da nema za nas EU bez jačanja vlastitih snaga. To je ono što BiH treba sada da uradi, da jača svoju ekonomiju i konkurentnost iste sparam uvoza iz EU, a ne da jednim potezom pera se uništi ono što se već 2 decenije pokušava vratiti na "zlatni" nivo iz kraja 80-ih.
Postoji nešto što se zove autorsko mišljenje. To što neki vjeruju u Briselske bajke o boljem životu tj. da će nam EU donijeti blagostanje, to nije moj problem već problem onih koji vjeruju da sve dolazi tek onako samo od sebe.
EU je još uvijek (istina sa UK ) jedna od prvih ako ne i prva ekonomija.....ništa nema od bajke- bajka je da možeš raditi i solidno živjeti od svog rada.
I ne razumijem zašto se ti uzbuđuješ oko toga.....brijem da ćeš ulaskom BIH u EU ti hitno emigrirati u Rusiju raditi i živjeti za bolje novce i pod boljim uvjetima.
Koliko ja vidim jedina prednost ulaska u EU jeste emigriranje u istu, no to mogu i bez članstva u EU tako da šta će mi ulazak u istu kada kao građanin BiH nemam nikakve koristi od toga nego čak i štete s obzirom da će neka druga država ubirati poreze na osnovu moje plate.
Napamet govoriš....trebaš malo živjeti tu (ili negdje u eu) da doneseš sud....uočiš neke promjene i tako dalje i tako dalje....za tvoju informaciju, ja sam bio prilično neodlučan, da ne kažem skeptik, kad je slovenija ulazila u uniju.
Samo količina afera, koja se sad razotkrila otkako smo ušli, pričinjava zadovoljstvo...tko zna koliko i do kad bi nas guzili (naši) onako "samostalne" ....sigurno si čuo za onu....nitko te neće kao tvoj- što je zorno na primjeru RS pa i BIH.
Čak se i ne usudim zamisliti krizu koja je počela 2008 van eu.
Samo količina afera, koja se sad razotkrila otkako smo ušli, pričinjava zadovoljstvo...tko zna koliko i do kad bi nas guzili (naši) onako "samostalne" ....sigurno si čuo za onu....nitko te neće kao tvoj- što je zorno na primjeru RS pa i BIH.
- dr laganini
- Inventar foruma

Nijedna država članica EU-a u ovom trenutku ne podupire razmatranje zahtjeva BiH da joj se odobri status kandidata za članstvo, a bosanskohercegovački dužnosnici pokazuju veliko neznanje o procedurama i pretpostavkama koje treba ostvariti na putu u Uniju, izjavio je u srijedu u Sarajevu veleposlanik Nizozemske u BiH Jurriaan Kraak, ističući člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića kao primjer za takve 'neznalice'.... 
- dr laganini
- Inventar foruma

U odvojenoj izjavi njemački veleposlanik u BiH Christian Helbach taođer je kritizirao političare u BiH optužujući ih da po tko zna koji put jedno rade a drugo govore, ovoga puta kada je u pitanju odnos prema europskim integracijama.
U intervjuu za portal Klix Helbach je kazao kako se u BiH sve svodi na trgovinu ustupcima među političkim elitama od čega samo one imaju korist, pa stoga ne začuđuje da od 15. veljače kada je BiH podnijela zahtjev za odobravanje kandidatskog statusa gotovo ništa nije urađeno kako bi se to i dogodilo.
U intervjuu za portal Klix Helbach je kazao kako se u BiH sve svodi na trgovinu ustupcima među političkim elitama od čega samo one imaju korist, pa stoga ne začuđuje da od 15. veljače kada je BiH podnijela zahtjev za odobravanje kandidatskog statusa gotovo ništa nije urađeno kako bi se to i dogodilo.
- Vladimir RUS
- Aktivni forumaš

Te promjene imaš i ovdje i nemaju puno veze sa EU već sa samim tehnološkim napretkom i boljim standardom koji nije nužno povezan sa EU već sa činjenicom da je svjet globalno napredovao do vremena prije krize, pa samim tim i EU koja je samo karika u svjetskom lancu povezana sa ekonomskom sudbinom svijeta.storm wrote:Napamet govoriš....trebaš malo živjeti tu (ili negdje u eu) da doneseš sud....uočiš neke promjene i tako dalje i tako dalje....za tvoju informaciju, ja sam bio prilično neodlučan, da ne kažem skeptik, kad je slovenija ulazila u uniju.
Što se tiče Slovenije. Ona je i prije Evrope bila "poseban slučaj" (u pozitivnom smislu) naspram ostalih republika nekadašnje Jugoslavije što se dalo i vidjeti preko odlaska ljudi iz BiH, Srbije pa čak i iz Hrvatske na rad u Sloveniju. Za to ti ni tada nije bila potrebna evropska unija već upravo ono što govorim, a to je standard, a EU sama po sebi je tu samo da osjetiš da si dio nekog većeg zajedništva kao nekad bivše Jugoslavije što nije pomoglo mnogima poput BiH i dole na Kosovu koji su i tada "štrčili" sparam Slovenije, a i danas je to slučaj što znači da Evropa nije ta koja donosi bolji život već ljudi koji u tim zemljama žive i ekonomija koju ti ljudi stvaraju. Ne zavaravajmo se da će EU da dođe tek tako. Slovenci su bili pametni jer su odmah nakon rata krenuli sa evropskom pričom, dok BiH je ta priča krenula traljavo i tako se godinama i kreće.
Da bi EU došla ovdje, moramo da je dovedemo, a kada je dovedemo (ako je dovedemo) pitanje je dali će ista postojati mada možda to nije pitanje koliko dali ćemo tada mi htjeti da uđemo u EU kada budemo imali standard kao recimo slovenski ili čak još bolji tako da sama EU je ništa drugo nego ideološka zamjena za nekadašnju veliku zemlju.
- Vladimir RUS
- Aktivni forumaš

Jedino?storm wrote:Nisu članovi jedino Austrija, Cipar, Finska, Irska, Malta and Švedska.Vladimir RUS wrote:Na evropskom kontinetu u većini slučajeva da, ali ne i u svim, dok van Evrope, NATO je samo vojni savez na koji se ništa drugo ne nadovezuje.storm wrote:Iako u principu nisu povezane u teoriji, u praksi su neodvojive. (NATO/ EU)Vladimir RUS wrote:Mislim da evropske i atlantske integracije ne treba trpati u istu korpu već odvojiti ta dva pojma kako se građanima nebi dodatno smučila evropska ideja koja ionako prolazi kroz težak i gadan period i to ne od prije par dana, već nekoliko godina, još od globalne krize, a za još bolje poznavaoce, još od vremena kada se žurilo sa prijemom Rumunije i Bugarske po svaku cijenu.
Pa o čemu pričamo.....BIH je u europi geografski
Evropa nije isto što i NATO, a to pokazuju upravo zemlje koje si naveo.
- dr laganini
- Inventar foruma

Neka nato u eu... Nikad se ne zna sa budaletinama sa istoka 
- Vladimir RUS
- Aktivni forumaš

Samo što ova liga šampiona sve manje liči na evropsku ligu.dr laganini wrote:..je ima liga prvaka i.europska liga...
- Vladimir RUS
- Aktivni forumaš

Hoće, baš će Rusija da uradi ono što ni u doba hladnog rata i najvećih tenzija sa zapadom, nije uradila.storm wrote:Neka nato u eu... Nikad se ne zna sa budaletinama sa istoka
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
Nije bitno članstvo nego sam put, jer reforme su te koje čine stvarne promjene a ne samo članstvo. Reforme se dese brže na putu u EU nego samostalno, čega smo svjesni gledajući protekli period. Pogotovo što imaš i nemalu pomoć od same zajednice. Naravno, za sve to treba guze dati, ali generalno se isplati. A da li ćeš na kraju tog puta ireferendumom ući unutra li ostati izvan, je drugi par opanaka.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
Uglavnom si podosta stvari točno napisao, no ta Europa nije ideologija baš kao bivša nam država...Vladimir RUS wrote:Te promjene imaš i ovdje i nemaju puno veze sa EU već sa samim tehnološkim napretkom i boljim standardom koji nije nužno povezan sa EU već sa činjenicom da je svjet globalno napredovao do vremena prije krize, pa samim tim i EU koja je samo karika u svjetskom lancu povezana sa ekonomskom sudbinom svijeta.storm wrote:Napamet govoriš....trebaš malo živjeti tu (ili negdje u eu) da doneseš sud....uočiš neke promjene i tako dalje i tako dalje....za tvoju informaciju, ja sam bio prilično neodlučan, da ne kažem skeptik, kad je slovenija ulazila u uniju.
Što se tiče Slovenije. Ona je i prije Evrope bila "poseban slučaj" (u pozitivnom smislu) naspram ostalih republika nekadašnje Jugoslavije što se dalo i vidjeti preko odlaska ljudi iz BiH, Srbije pa čak i iz Hrvatske na rad u Sloveniju. Za to ti ni tada nije bila potrebna evropska unija već upravo ono što govorim, a to je standard, a EU sama po sebi je tu samo da osjetiš da si dio nekog većeg zajedništva kao nekad bivše Jugoslavije što nije pomoglo mnogima poput BiH i dole na Kosovu koji su i tada "štrčili" sparam Slovenije, a i danas je to slučaj što znači da Evropa nije ta koja donosi bolji život već ljudi koji u tim zemljama žive i ekonomija koju ti ljudi stvaraju. Ne zavaravajmo se da će EU da dođe tek tako. Slovenci su bili pametni jer su odmah nakon rata krenuli sa evropskom pričom, dok BiH je ta priča krenula traljavo i tako se godinama i kreće.
Da bi EU došla ovdje, moramo da je dovedemo, a kada je dovedemo (ako je dovedemo) pitanje je dali će ista postojati mada možda to nije pitanje koliko dali ćemo tada mi htjeti da uđemo u EU kada budemo imali standard kao recimo slovenski ili čak još bolji tako da sama EU je ništa drugo nego ideološka zamjena za nekadašnju veliku zemlju.
Prednjači interes ekonomskog povezivanja i tu traži i taj neki standard... Prije svega je bila EEZ (europska ekonomska zajednica) pa tek onda eu kao savez država... Juga je bila baš obrnuto... Ideologija a ostalo kako bude
Dobro je bla rekao... Reforme, koje postavljaju neke obrasce i pravila poslovanja, ponašanja, pravila koja danas realno nerviraju i otežavaju život svakome u bih.
Neće ni onda kad se udje preko noći biti bajno, nema poklona i dalje će biti siromašnih... No biti će prilike sposobnima... Ako ništa drugo, ako ti se ne svidja lokalna zajednica, tražiš bolju.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9700 times
- Been thanked: 11434 times
- Njemačka će učiniti sve da pomogne BiH na njenom putu, kako financijski, tako i u drugom obliku. Raduje me napredak u reformama koje je BiH postigla i želimo da se tako i nastavi da bi bilo održivo - kazala je Merkel.
Istakla je da prihvatanje aplikacije BiH za članstvo u EU, zavisi od ispunjenja preostalih obaveza, prije svega prilagodbe SPP-a i usvajanja mehanizma koordinacije. Njemačka kancelarka je rekla da je obećala da će pomoci BIH i u slučaju iz uslova u vezi SPP-a,.
- Lično ću pomoći i razgovarat ću s našim ministrom privrede da vidimo kako smanjiti strahove poljoprivrednika u BiH i kako da ih finansijski podržimo - najavila je Merkel.
Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je da su članovi Predsjedništva i sinoć i jutros nastavili pregovore o SPP-u ali da nisu postigli dogovor. No, obećana pomoć kancelarke Merkel, kazao je Izetbegović, sada izbija argumente protivnicima sporazuma iz ruku.
- BiH je od EU dobila ponudu kao nijedna zemlja do sada i pogrešno je stvarati utisak da ce s ovim SPP-om biti pometena bh. privreda, što nije tačno. Moramo se znati nositi s konkurencijskim pritiskom - rekao je Izetbegović.
- Vladimir RUS
- Aktivni forumaš

Upravo to i jeste ključno. Reforme, a ne EU sama po sebi jer od iste kao isprazne ideološke priče nemamo ništa.Bla wrote:Nije bitno članstvo nego sam put, jer reforme su te koje čine stvarne promjene a ne samo članstvo. Reforme se dese brže na putu u EU nego samostalno, čega smo svjesni gledajući protekli period. Pogotovo što imaš i nemalu pomoć od same zajednice. Naravno, za sve to treba guze dati, ali generalno se isplati. A da li ćeš na kraju tog puta ireferendumom ući unutra li ostati izvan, je drugi par opanaka.
- Vladimir RUS
- Aktivni forumaš

EU je u neku ruku kao bivša Jugoslavija (čak neke greške koje pravi EU, pravila je nekad bovša Jugoslavija, a ostalo je istorija). Naravno EU je veće tržište koje ima neuporedivo više potencijala za naš razvoj samo što mi to i dan danas ne koristimo u dovoljnoj mjeri tako da koji je smisao daljnjeg napretka ka EU kada ni ono što nam je EU dala (slobodnu trgovinu sa tržištem od nekoliko stotina miliona ljudi) ne koristimo ni izbliza u mjeri u kojoj može da se iskoristi.storm wrote:Uglavnom si podosta stvari točno napisao, no ta Europa nije ideologija baš kao bivša nam država...Vladimir RUS wrote:Te promjene imaš i ovdje i nemaju puno veze sa EU već sa samim tehnološkim napretkom i boljim standardom koji nije nužno povezan sa EU već sa činjenicom da je svjet globalno napredovao do vremena prije krize, pa samim tim i EU koja je samo karika u svjetskom lancu povezana sa ekonomskom sudbinom svijeta.storm wrote:Napamet govoriš....trebaš malo živjeti tu (ili negdje u eu) da doneseš sud....uočiš neke promjene i tako dalje i tako dalje....za tvoju informaciju, ja sam bio prilično neodlučan, da ne kažem skeptik, kad je slovenija ulazila u uniju.
Prednjači interes ekonomskog povezivanja i tu traži i taj neki standard... Prije svega je bila EEZ (europska ekonomska zajednica) pa tek onda eu kao savez država... Juga je bila baš obrnuto... Ideologija a ostalo kako bude![]()
Dobro je bla rekao... Reforme, koje postavljaju neke obrasce i pravila poslovanja, ponašanja, pravila koja danas realno nerviraju i otežavaju život svakome u bih.
Neće ni onda kad se udje preko noći biti bajno, nema poklona i dalje će biti siromašnih... No biti će prilike sposobnima... Ako ništa drugo, ako ti se ne svidja lokalna zajednica, tražiš bolju.
Osim toga, naša ekonomija je slaba i daljnji napredak ka EU bez nekog plana oporavka privrede bi "ubio" istu.
Jugoslovenska ekonomija je bila slična današnjoj kineskoj (proizvodnja svega, od igle do lokomotive), dok današnja je samo blijeda priča ekonomije koja je imala nekoliko fabrika kućnih aparata i nekoliko fabrika računara. Parasoksalno je to da je u doba komunizma bilo više proizvoda tipičnih više za kapitalizam negoli za socijalizam, dok danas u kapitalizmu elektronska industrija, kao i mnoge nekada razvijene grane privrede u BiH skoro i da ne postoje.