AMERIKA
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
Re: AMERIKA
https://www.facebook.com/ajplusenglish/ ... 207873622/
More than 7,000 new U.S. citizens were welcomed during nearly 100 naturalization ceremonies across the country this Fourth of July weekend.

More than 7,000 new U.S. citizens were welcomed during nearly 100 naturalization ceremonies across the country this Fourth of July weekend.
- Socrates
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
- Status: Offline
Pa nije ovo baš ni tako jednostavno. Predsjednik ima neprikosnoveni autoritet da povede rat, ali mora da ima odobrenje Kongresa da nastavi rat u roku 60/90 dana od početka rata.Mohr wrote:Američki predsjednik ima ovlasti da objavi i povede rat bez ijednog jedinog glasa za u Kongresu odnosno uprkos glasovima protiv sviju članova KongresaSalahuddin wrote:Obama sa Kongresom pod kontrolom Republikanaca ne moze sam NISTA. Apsolutno nista.dr laganini wrote:..pa zar obama nije demokrat..ok u senatu su malo drugaciji odnosi..kolko..
Ako Kongres izglasa rezoluciju protiv rata, njihova je zadnja. Ako je ta rezolucija prije početka rata, Predsjednik ne može da ide protiv njihove volje.
Što se tiče unutrašnjih stvari, predsjednik je apsolutno bespomoćan bez saglasnosti Kongresa. Moguće je da Predsjednik stavi veto na odluke Kongresa, ali to se rijetko čini, a i taj veto može biti poništen dvotrecinskom većinom u Kongresu.
Veću relativnu moć ima Premijer Kanade nego Predsjednik Amerike. Doduše, premijer Kanade ima najvecu pojedinačnu moć u razvijenim demokratijama. Nema šanse u Kanadi da se desi ovo kao Cameronu u Velikoj Britaniji gdje su članovi njegove partije bili oštro podijeljeni po pitanju BREXIT-a.
. . . . . . . . .
- Mohr
- Inventar foruma

- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 21 times
Relativnu moć... Teško da kanadski premijer ima veću moć od recimo npr. francuskog predsjednika (da sad ne spominjemo kancelarku).
Kakve veze ima moć premijera (dakle s naslova izvršne vlasti) s unutarstranačkim previranjima i oprečnim mišljenjima ili akcijama. Jasno, ukoliko se ne radi o poltronima, klimoglavcima, što je, dakako, nezamislivo u razvijenim demokracijama
Kakve veze ima moć premijera (dakle s naslova izvršne vlasti) s unutarstranačkim previranjima i oprečnim mišljenjima ili akcijama. Jasno, ukoliko se ne radi o poltronima, klimoglavcima, što je, dakako, nezamislivo u razvijenim demokracijama
- Socrates
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
Njemačka je dogovorna demokratija, tako da je moć kancelara limitirana na nekoliko načina. Prvo, sam proporcionalni sistem biranja Bundestaga prisiljava svaku partiju da traži čvrstu koaliciju da vlada, što samo po sebi dovodi do kompromisa tokom vladanja. Drugo, kancelara bira Bundestag i mora da se predloži osoba koja odgovara svim partijama u koaliciji. Kancelar mora i da vlada da zadovolji interese drugih partija u koaliciji. Treće, formiranje vlade je bazirano i na dogovoru između politickih vodja, kapitala, sindikata i banaka. Četvrto, pojedinačne države imaju dosta značajnu moć. Ne samo da imaju moć da direktno biraju članove Bundesrata, koji je sam po sebi mocno tijelo, nego, recimo, mogu da limitiraju moć federalne vlade svojim zakonima, referendumima, itd.Mohr wrote:Relativnu moć... Teško da kanadski premijer ima veću moć od recimo npr. francuskog predsjednika (da sad ne spominjemo kancelarku).
Francuski predsjednik ima nesumnjivo veliku moć. Ali, kada se desi stanje takozvane kohabitacije (parlament je dominiran partijom koja nije njegova) njegova moć značajno opada. U tom slučaju, on vodi glavnu riječ u vanjskoj politici, međutim slabo može da utiče na unutrašnju politiku. Druga stvar je da Predsjednik Francuske nema pravo veta na zakone izglasane u Parlamentu. Odnedavno, Parlament ima moć i da "impeach" predsjednika Francuske.
Partijska disciplina u Kanadi je najjača od svih demokracija. Iz tog razloga, predsjednik Partije je neprikosnoven u svojoj moći. Kada ta partija dobije izbore, on automatski postaje Premijer. Ministre može da mijenja kako hoće, on imenuje clanove Senata, on imenuje sudije u svim sudovima koji su finansirani od federacije, uključujući the Supreme Court, on diktira zakonodavnu agendu, vanjsku politiku, itd. Sve ovo, naravno, zahtijeva guranje zakona kroz Parlament, i ako ima većinsku vladu, tu mu ništa ne stoji na putu. Ako ima manjinsku vladu, onda mora da obezbijedi glasove od članova parlamenta koji nisu u njegovoj partiji. I opozicijske partije imaju jaku partijsku disciplinu, tako da ovo uglavnom ide preko dogovora sa vodjom određene partije. Tu se čine neki ustupci da bi se zakon u pitanju progurao, međutim ne uvijek. Nekad partiji koja ima manjinsku vladu odgovaraju izbori, pa namjerno ide na to da im se izglasa nepovjerenje u parlamentu.
Niko ne kaže da je ovaj sistem dobar, naprotiv.
Glas po savjesti je rijedak u parlamentu u Kanadi, uglavnom je glas po partijskoj pripadnosti, barem što se tiče vaznjih zakona. Sjećam se da je davno, prije deceniju, bila neka gužva kada je glas po savjesti dozvoljen po pitanju gay marriage i desio se manji partijski raskol u Liberalnoj Partiji.
Naravno, the Supreme Court, je, bez obzira sta političari brabonjali, definiciju braka proglasio neustavnom i onda političari mogu samo da ušute. Slično se desilo i sa zakonom o abortusu, tako da sad Kanada uopste nema zakon o abortusu.
A kad već pominjes poltrone, klimoglavce, interesantno bi bilo da se osvrnes na KPJ, a bogami i druge komunističke partije i pokrete i kako su oni vladali.
. . . . . . . . .
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41540 times
- Been thanked: 28316 times
Naš narod je takav: On pojeo bi govno samo nek' je američko. Neki dan mi dođe ovaj jedan i kaže: "Što je dobar ovaj keks, jebo..." I to onaj u limenim kutijama... Ja gledam, proizveden četeres i neke, i kaže: "Moreš misliti kakav je bio kad je tek napravljen kad je sad vaki?!"
Pa onda one Ikare, pa neznam šta smo jeli... Paščadi neće da jedu, a naši se otimaju, samo nek je američko.
Pa onda dođu ljekari bez granica, pa nas promatraju od koje smo japije napravljeni kad nismo pocrkali. Jer u Zimbabveu i u Gandi poslije druge godine su crkavali svi, a naki' crni. A naši se ne daju, samo nek' je na guzove i nek je đabe.
To je taki narod. To je taki narod ! On skoči u vodu da se čitav život čudi što je mokar!
Neka ! Jesmo prizivali... Ja sam deset godina prije rata slušao... Pametni ljudi, doktori nauka koji kažu: Da nas hoće Amerikanci napasti, pa ko pobjedi ! I eto, nisu nas ni napali, a pobjediše nas. Nema nas niđe na mapi, čoj'če.
Pa onda one Ikare, pa neznam šta smo jeli... Paščadi neće da jedu, a naši se otimaju, samo nek je američko.
Pa onda dođu ljekari bez granica, pa nas promatraju od koje smo japije napravljeni kad nismo pocrkali. Jer u Zimbabveu i u Gandi poslije druge godine su crkavali svi, a naki' crni. A naši se ne daju, samo nek' je na guzove i nek je đabe.
To je taki narod. To je taki narod ! On skoči u vodu da se čitav život čudi što je mokar!
Neka ! Jesmo prizivali... Ja sam deset godina prije rata slušao... Pametni ljudi, doktori nauka koji kažu: Da nas hoće Amerikanci napasti, pa ko pobjedi ! I eto, nisu nas ni napali, a pobjediše nas. Nema nas niđe na mapi, čoj'če.
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
-
Venera
- Seksologinja

- Has thanked: 1306 times
- Been thanked: 717 times
Ja sam jucer dobila nagradu na poslu od cetri cifre $Rum wrote:Naš narod je takav: On pojeo bi govno samo nek' je američko. Neki dan mi dođe ovaj jedan i kaže: "Što je dobar ovaj keks, jebo..." I to onaj u limenim kutijama... Ja gledam, proizveden četeres i neke, i kaže: "Moreš misliti kakav je bio kad je tek napravljen kad je sad vaki?!"
Nas narod je u SAD treba Bogu zahvaljivati svaki dan jer je izasao iz tuzne drzave BiH,a zelim da svako ode ko zeli sebi dobar zivot
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
Dosta je tuznih drzava, isto tako dosta sretniih ljudi koji zive u istim.
Sve je ipak individualno.
Mozda mogu reci , po mom nekom vidjenju -da je vise nesretnih Bosanca u AMERICI nego u BIH. NOSTALGIJA .
-
Venera
- Seksologinja

hm,ne vjerujem da je individulano,jer da jeste,ne bi toliki narod odlazio iz BiHSPINERKA wrote:![]()
Dosta je tuznih drzava, isto tako dosta sretniih ljudi koji zive u istim.
Sve je ipak individualno.
Mozda mogu reci , po mom nekom vidjenju -da je vise nesretnih Bosanca u AMERICI nego u BIH. NOSTALGIJA .
Ja se druzim sa osobama iz BiH koje nisu nostalgicne,svi zadovoljni i uspjesni.
Nostalgija je davno prosla i kod najstarijih,vjeruj mi,i to je emocija koja ima rok trajanja
Imovina u BiH se cuva ili kupuje nova radi niske panzije u SAD,pa mnogi planiraju zivjeti 6 mjeseci lljeti u BiH, 6 mjeseci u SAD, veicna roditellja mojih prijatelja to radi zadnjih 10 godina
Da , dok djeca placaju troskove putovanja. Poznajem dosta tih roditelja koji su na kraju ipak odlucili da se vrate u BIH, ZBOG SAMOCE KOJA IH -UBI -- jer djeca nisu kuci po cijeli dan .Imovina u BiH se cuva ili kupuje nova radi niske panzije u SAD,pa mnogi planiraju zivjeti 6 mjeseci lljeti u BiH, 6 mjeseci u SAD, veicna roditellja mojih prijatelja to radi zadnjih 10 godinaUzivaju
![]()
Vjerujem u tvoje misljenje i zakljucak ali -nostalgija - nema roka.
Tko je dosao svojom voljom je ok (kao ja ) , no tko je izbjeglica -- patnja je svakodnevna.
-
Venera
- Seksologinja

Kod mene nije tako,znam masu izbjeglica,nemaju nikakvu nostaligiju ni patnju,narod nastavio zivjeti u sadasnjosti ,a nije ostao u proslostiSPINERKA wrote:Da , dok djeca placaju troskove putovanja. Poznajem dosta tih roditelja koji su na kraju ipak odlucili da se vrate u BIH, ZBOG SAMOCE KOJA IH -UBI -- jer djeca nisu kuci po cijeli dan .Imovina u BiH se cuva ili kupuje nova radi niske panzije u SAD,pa mnogi planiraju zivjeti 6 mjeseci lljeti u BiH, 6 mjeseci u SAD, veicna roditellja mojih prijatelja to radi zadnjih 10 godinaUzivaju
![]()
Vjerujem u tvoje misljenje i zakljucak ali -nostalgija - nema roka.
Tko je dosao svojom voljom je ok (kao ja ) , no tko je izbjeglica -- patnja je svakodnevna.
osobe koje su ostale u prsolosti ne mogu biti sretne ,a nije ni za svakoga ni zivot u insotranstvu
imas osobe koje nisu ni izbjeglice poput tebe,pa se ne mogu naviknuti na zivot u novoj sredini
Vecina starijih osoba ,tj rodtielja koji su iznad 60 ili 65 a ne voze imaju krize osamljenosti i izolacije,a ne osobe koej su radile ,koje voze,imaju unucad ili putuju
Odnos -republikanaca -prema zenama.
Smatraju ih nizom klasom , no zene na njihovim -kanalilma -su najljepse , najdotjeranije, najseksipilnije.
https://www.facebook.com/Mediamatters/v ... 301491167/
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1678 times
- Been thanked: 3199 times
Jao krscanski odnod pravi , slicno saudijcima,no abortion hebi gs spini neke zene i o vole.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1678 times
- Been thanked: 3199 times
Ovakvi stavovi cuvaju porodicu drustvo nisu zs 21 vijeka.Mutevelija wrote:Jao krscanski odnod pravi , slicno saudijcima,no abortion hebi gs spini neke zene i o vole.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav