BiH na putu u EU i NATO

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Imamo li alternativu mimo EU i NATO??

Nemamo
29
48%
Imamo ali je lošija
10
17%
I nije nešto ta EU
13
22%
Ne znam
1
2%
Glasam za Afriku
7
12%

Total votes: 60

Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: BiH na putu u EU i NATO

Post by Vladimir RUS »

Krokodil Behko wrote:Možda si previdio, postavio sam članak o njemačkom ministru i on govori suprotno.
Tačnije, on ne govori nego dolazi da djeluje. Čitam i na drugim portalima, pare idu poljoprivrednicima dreto, pa tako da moguće samo da se odbije jer neće Mile ništa dobiti u kasu :kita
Kao što vidiš ipak im je stalo da nas vide malo bliže, a može biti da ne vidiš samo ako si slijep.

Ideja osuđena na propast kao i sam pokretač iste (EU).

Sad im je stalo kad više nije ništa ostalo za nas, a ni prije nije bilo bogzna šta novca za nas.

Kada im iz nečega u nešto sine takav će i efekat toga biti.
Krokodil Behko wrote:Možeš li dokazati to, oko najnepovoljnijih uslova?
Jel tebi jasno da mi uopšte imamo diskriminatorni ustav, na nivou afričkih zemalja i oni nas uopšte ne požuruju oko toga?
Na sitnim stvarima ti je dokaz. Te ograničene kvote za ovo, te ograničene kvote za ono, a davno potpisan ugovor o slobodnoj trgovini dok sa druge strane nekontrolisan uvoz ili bolje rečeno poplava uvoza svega i svačega. Mene čude oni koji misle da nam Evropa hoće dobro, a da pritom ne zarade na tome neuporedivo više puta nego mi na njima. Čuvaj se onog ko ti tek tako pruža ruku jer taj ima skrivene motive zbog kojih ćeš poželjeti im nisi išao u susret, ali poslije njanjanja neće biti kajanja. Zato je bolje sada biti u najmanju ruku veoma oprezan nego kasnije imati još veću poplavu ljudi sa kartom u jednom pravcu.

Krokodil Behko wrote:
Šta god da naši političari, politički analitičari i razni drugi politički prognostičari kažu, na kraju se ispostavi skroz drugačije i gore negoli prije.
Opet?
pa dobro, de odgovori već jednom, šta sad taj ministar radi, zašto dolazi i zašto bezmalo pa hoće da pokloni pare našim seljacima? Šta oni treba da rade, ako im se ovo ne dopadne? Hoće li odbiti pa čekati Dodika da im on pokloni pare?

Ovo je briljantan potez (dobro obaviještene) Merkelke. Molim? Neki poljoprivrednici podržali Dodika?? ma niks frks, šaljem im pare, pa čim im keš zamiriše, zatjeraće oni tog Dodika u majčinu, a mi se nećemo ni petljati :ok
Taj ministar dolazi da nadoknadi gubitak nastao izlaskom u EU tako što će pronaći nože žrtve za već propali eksperiment.

Niko ne poklanja pare tek tako. Ko zna šta je posrijedi, dali kredit ili neki drugi uslov sličan kreditu samo nije kredit.

Ovdje se ne radi o Dodiku već o zaštiti domaće proizvodnje, a to je nešto što bi svi trebali da podržimo ukoliko mislimo da zadržimo omladinu i drugo radnosposobno stanovništvo.
Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS »

storm wrote:Da vidim....vas dvojica iznad mene ste poznati po mišljenju svojom glavom :D.

Alo jarani....ja živim tu u sustavu o kojem vi iz neke kasabe meni pametujete :888
( ne sprdam se....to je samo konstatacija)

a imam svako malo osjetiti u kojem vi živite....dosta šupljih....

ubiću se :lup
I plivaš od novca. :pusi
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Vladimir RUS wrote:
storm wrote:Da vidim....vas dvojica iznad mene ste poznati po mišljenju svojom glavom :D.

Alo jarani....ja živim tu u sustavu o kojem vi iz neke kasabe meni pametujete :888

Ne patim od toga......no imam nekretninu, biznis i nekoliko vozila (za taj isti biznis), te vidio sam dobar komad svijeta ....
aha...vlasnik sam i par hektara (uz imanje) u Posavini ....jbga :pusi
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS »

storm wrote:
Vladimir RUS wrote:
storm wrote:
Vladimir RUS wrote: Narcisoidni su oni koji tvrde da Evropa nema alternativu. Na kraju je jedan od bitnih faktora demantovao to do te mjere da poslije britanskog izlaska iz EU ista najvjerovatnije više nikada neće biti ista kao prije.
Netko neće biti više isti nakon eventualnog brexita....zasad bridi lice jedino britancima i sve ukazuje na to, da će tako i ostati (unatoć vašim željama)
btw uk ne ide nigdje, čak i u slučaju formalnog razdruživanja, funkcionirati će, kako sam pisao poput norveške sa eu....a to i nije neki problem...
Frka je rusofilima, jer se nakon referenduma, EU nije prosula.....štaviše....primjetio sam, malo listajući strane medije, do sad neviđenu odlučnost, da EU zadrži, ojača i napreduje u ideji....možda je i brexit bio velika usluga u konačnici :cudi

Vlado, ništa....polako vadi passport i džada...za boljitkom :oo zdravstvuj :pivo
Britanija je pokazala da EU nije sreća i radost već obrnuto tuga i žalost jer niko normalan ne napušta prostor sa ekonomskim blagostanjem već brod koji tone.

Britanija je uzor svima koji razmišljaju racionalno tj. po principu ako je bolje da izađemo onda mi ćemo izaći iz EU dok male zemlje razmišljaju na način da je EU jedna nepogrešiva sila što se ispostavilo netačnim.

I prije regerenduma, EU je propala s tim da pukotine nedaju ni sanirati s obzirom da su njeni najveći stubovi počeli da se odvajaju od iste.
Šta se babi tilo to se babi snilo :p

Lupetaš Vlado i to opasno...

EU ima mana...no kad se osvrnem malo preko brda....nigdje ne bih :oo
A fkt mi je dosadno s tobom o tome.... budi uvjeren u što želiš, nije moj problem :cudi

samo da mi bih što prije uđe....da se nekima izbiju debilne ideje iz glave i ja sam tamaM :zubi
Šta ćeš. Danas svi nešto lupetaju o EU. Kako Evropa propada, a teče med i mlijeko. :roll

Lijepa je Evropa za vidjeti, posjetiti, raditi, trgovati, investirati i sve što se podrazumijeva pod saradnju, razmjenu iskustava, znanja, kapitala, roba, usluga itd, ali je najgora za utapanje u istu. To je najgora utopija jer je najdepresivnije ulaziti u sistem koji ne liči više ni na samoga sebe od prije nekoliko godina, a kamoli na nešto što napreduje.
Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS »

storm wrote:
Vladimir RUS wrote:

Ne patim od toga......no imam nekretninu, biznis i nekoliko vozila (za taj isti biznis), te vidio sam dobar komad svijeta ....
Tebi je Evropa izgleda oparila pravo tvoj novčanik. Ništa se ti tu ništa nisi pomučio. Lovara dolazi sama od sebe. :pusi
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Vladimir RUS wrote: Šta ćeš. Danas svi nešto lupetaju o EU. Kako Evropa propada, a teče med i mlijeko. :roll

Lijepa je Evropa za vidjeti, posjetiti, raditi, trgovati, investirati i sve što se podrazumijeva pod saradnju, razmjenu iskustava, znanja, kapitala, roba, usluga itd, ali je najgora za utapanje u istu. To je najgora utopija jer je najdepresivnije ulaziti u sistem koji ne liči više ni na samoga sebe od prije nekoliko godina, a kamoli na nešto što napreduje.
Jarane ovdje se raditi mora- ništa badava (ako ti je pod pojmom med i mlijeko jugodžabalebarenje) toga nema :jok

Što je tebi zadovoljstvo i zapravo - život?

Pare?
Ostariti ćeš nesretan :kafa ( budeš li ih imao ili ne imao nikada.....u oba slučaja)

Opet on o sistemu :D.
Imaš kao i Nole neku karakteristiku mantranja :oo
Vjeruj da se i ja često ovdje pobunim....ima da ne štima štošta....ali ponavljam ( meni je dosadno se ponavljati) kad pogledam alternativu.....osjećam se kao u kaliforniji u sekundi .....pokušavam se zamisliti u Čeljabinsku :hihi
Lijepa je Evropa za vidjeti, posjetiti, raditi, trgovati, investirati i sve što se podrazumijeva pod saradnju, razmjenu iskustava, znanja, kapitala, roba, usluga itd
U biti si sve rekao :kafa
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Vladimir RUS wrote: Tebi je Evropa izgleda oparila pravo tvoj novčanik. Ništa se ti tu ništa nisi pomučio. Lovara dolazi sama od sebe. :pusi
:jok više ja njen....ali ima i meni nešto :zubi
Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS »

storm wrote:
Vladimir RUS wrote: Šta ćeš. Danas svi nešto lupetaju o EU. Kako Evropa propada, a teče med i mlijeko. :roll

Jarane ovdje se raditi mora- ništa badava (ako ti je pod pojmom med i mlijeko jugodžabalebarenje) toga nema :jok

Što je tebi zadovoljstvo i zapravo - život?

Pare?
Ostariti ćeš nesretan :kafa ( budeš li ih imao ili ne imao nikada.....u oba slučaja)

Opet on o sistemu :D.
Imaš kao i Nole neku karakteristiku mantranja :oo
Vjeruj da se i ja često ovdje pobunim....ima da ne štima štošta....ali ponavljam ( meni je dosadno se ponavljati) kad pogledam alternativu.....osjećam se kao u kaliforniji u sekundi .....pokušavam se zamisliti u Čeljabinsku :hihi
Lijepa je Evropa za vidjeti, posjetiti, raditi, trgovati, investirati i sve što se podrazumijeva pod saradnju, razmjenu iskustava, znanja, kapitala, roba, usluga itd
U biti si sve rekao :kafa
Nije Rusija jedina alternativa Evropi. Sama Kina ima stanovnika kao dvije Evrope, dok sparam Rusije Evropa izgleda kao malo selo na putu do drugog komšije koji je na desnu stranu na svega par destina kilometara.

E to je zemlja, a ne mi. Mi bismo u evropsku uniju, a imamo ekonomiju koja ne može poljoprivrednim proizvodima da podmiri ni tržište jednog dijela Moskve, a kamoli EU.

Nije to za nas jer mi ni postojeći nivo saradnje sa EU ne znamo da iskoristimo, a kamoli neki viši. Čak i kada bi nas EU "ugurala" u sebe, nebi mnogo dobila osim novog talasa doseljenika sličnog onog nakon ulaska Rumunije i Bugarske u istu kada su mnogi Rumuni i Bugari se vpreselili u Francusku, Italiju, Njemačku i druge bogatije zemlje Unije.

Postavlja se pitanje koja bi bila uloga BiH u EU osim one u kojoj BiH izvlači deblji kraj, a EU dobija slabo tržište koje dodatno treba oslabiti.
Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS »

storm wrote:
Vladimir RUS wrote: Tebi je Evropa izgleda oparila pravo tvoj novčanik. Ništa se ti tu ništa nisi pomučio. Lovara dolazi sama od sebe. :pusi
Uspješan si mogao da budeš i mimo te "sekte" jer imaš ono što proističe od tebe, a ne od njih. Za to ti ne treba Evropa već ono o čemu ja pričam cijelo vrijeme, a to je vlastita pamet.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Vladimir RUS wrote: Nije Rusija jedina alternativa Evropi. Sama Kina ima stanovnika kao dvije Evrope, dok sparam Rusije Evropa izgleda kao malo selo na putu do drugog komšije koji je na desnu stranu na svega par destina kilometara.

E to je zemlja, a ne mi. Mi bismo u evropsku uniju, a imamo ekonomiju koja ne može poljoprivrednim proizvodima da podmiri ni tržište jednog dijela Moskve, a kamoli EU.

Nije to za nas jer mi ni postojeći nivo saradnje sa EU ne znamo da iskoristimo, a kamoli neki viši. Čak i kada bi nas EU "ugurala" u sebe, nebi mnogo dobila osim novog talasa doseljenika sličnog onog nakon ulaska Rumunije i Bugarske u istu kada su mnogi Rumuni i Bugari se vpreselili u Francusku, Italiju, Njemačku i druge bogatije zemlje Unije.

Postavlja se pitanje koja bi bila uloga BiH u EU osim one u kojoj BiH izvlači deblji kraj, a EU dobija slabo tržište koje dodatno treba oslabiti.
Koja i kakva Kina?
Šta Kinu zaboli za bih i bilo kim drugim?
Što to točno ima lošega u doseljenicima?
Pa i sad tko može zdimi u EU.....jer je tamo loše?
Pusti te poitičke floskule i mani se frazeologije......e kad se masovno budemo prebacivali za poslom po Kini i Rusiji, onda će me zaintrigirati ta priča....ovako je sve samo neko kontraštvo bez osnova.
Ne samo za poslom....za nekim uredjenim okolišem, šansom za zaradom i tako dalje
Kriza jest ali to su druge igre...nema veze sa poslanstvom EU.

Evo jedan video....podsjeća me na ovu diskusiju :D.

http://www.youtube.com/watch?v=daB7np-RtOM
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Vladimir RUS wrote:
storm wrote:
Uspješan si mogao da budeš i mimo te "sekte" jer imaš ono što proističe od tebe, a ne od njih. Za to ti ne treba Evropa već ono o čemu ja pričam cijelo vrijeme, a to je vlastita pamet.
Pa eto ja sam siguran da ima u bih i srbiji stotine tisuća ako ne i miljuni osoba koji su vrijedniji a možda i sposobniji od mene a ne mogu mrdnuti s dna upravo jer nisu u toj sekti kako kažeš....
onda mi pojasni zašto (zasad) tko može, na vrat na nos trči šljakati u "sektu"?
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 3 times
Been thanked: 20 times

Post by Mohr »

storm wrote:
Vladimir RUS wrote:
storm wrote:
Pa eto ja sam siguran da ima u bih i srbiji stotine tisuća ako ne i miljuni osoba koji su vrijedniji a možda i sposobniji od mene a ne mogu mrdnuti s dna upravo jer nisu u toj sekti kako kažeš....
onda mi pojasni zašto (zasad) tko može, na vrat na nos trči šljakati u "sektu"?
Ima ih jamačno i u Lijepoj našoj, a i u "sekti" su :pusa Da li da uopće pitamo što li je s grčkom filijalom "sekte" ;)
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Mohr wrote:
Ima ih jamačno i u Lijepoj našoj, a i u "sekti" su :pusa Da li da uopće pitamo što li je s grčkom filijalom "sekte" ;)
Ukratko strahovito glupe države....fkt mi se ne da pisati o tome....bar tebi ne trebam objašnjavati hrvatsku (vladaš materijom kao da si rođen tamo :pusa)
Grčka ne funkcionira već 30 godina.....sve su vlade samo kupovale socijalni mir sa penzijama poput njemačkih.....sa 14 plaći....jednom je moralo puknuti...a zapadne hijene jedva dočekale....isto će biti i hrvatskoj, samo neka se nastave igrati tog rođačkog, boljševičkog izdanja kapitalizma....kajgod....imaju sad otvorene granice i šibaju van....i to je nešto :cudi imaš izbora.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9540 times
Been thanked: 11282 times

Post by Krokodil Behko »

Halo Rusi, eno Dodik rekao da će prihvatiti ponudu njemačkog ministra.
Naravno da će prihvatiti, kad nema kud. Hem bi ga ti isti poljoprivrednici izdali,
hem nema para od MMF.

Bože dragi, u roku od tri dana najmočniji premijer u Evropi, šalje nam ministra i to s parama, da bi riješio ove indijanske svađe. Ono tačno trenuci kad se zastidiš što si se ovdje uopšte rodio.

Hajde de, još je Dodik i dobar. Eto, prihvata za pare, ali šta reći za Vladimira Rusa i Mohra.. :help
Sibila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 37 times
Been thanked: 834 times

Post by Sibila »

storm wrote:
Vladimir RUS wrote:

Znaci, nista od novog zelanda :tuga :roll

:ooo
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 3 times
Been thanked: 20 times

Post by Mohr »

Krokodil Behko wrote:Halo Rusi, eno Dodik rekao da će prihvatiti ponudu njemačkog ministra.
Naravno da će prihvatiti, kad nema kud. Hem bi ga ti isti poljoprivrednici izdali,
hem nema para od MMF.

Bože dragi, u roku od tri dana najmočniji premijer u Evropi, šalje nam ministra i to s parama, da bi riješio ove indijanske svađe. Ono tačno trenuci kad se zastidiš što si se ovdje uopšte rodio.

Hajde de, još je Dodik i dobar. Eto, prihvata za pare, ali šta reći za Vladimira Rusa i Mohra.. :help
Šta li sad buncaš :cudi :hihi
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Tigris wrote:

Znaci, nista od novog zelanda :tuga :roll

:ooo
Imam ja i ovce u posavini....znam stvoriti "novozelandsku" atmosferu :pusi
Sibila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 37 times
Been thanked: 834 times

Post by Sibila »

o, pa ja sam dijete proljeca....Ovan....znam ja dosta o tim krasnim zivotinjama :mirallem :plete
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Tigris wrote:o, pa ja sam dijete proljeca....Ovan....znam ja dosta o tim krasnim zivotinjama :mirallem :plete
Dobro....uvijek mi netko fali kod šišanja, mada su mirne kad ih fino koljenima pritisnem :oo
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9540 times
Been thanked: 11282 times

Post by Krokodil Behko »

Ovo je stvarno ciganluk i namjerna opstrukcija, ionako neočekivane njemačke ponude.
Bude li ovaj uslov zaista postavio pred njemačkog ministra, on to sigurno neće prihvatiti, pošto ne očekujem od ministra neke velike i bogate zemlje, da pristaje na ucjene balkansko-seljačkih kriminalaca.

DODIK „IZRAČUNAO“: Tražit će od Njemačke 290 miliona KM za nadoknadu štete!

Dodik je „izračunao“ da bi prilagođavanjem sporazuma prema načelu tradicionalne trgovine sa Hrvatskom direktna šteta poljoprivrednicima RS bila 220 miliona maraka, a u budžetu RS oko 70 miliona KM.

„Ja već za dva dana imam sastanak sa saveznim ministrom poljoprivrede Njemačke u Istočnom Sarajevu i mi ćemo razgovarati na tu temu. Mi tačno znamo naše gubitke u tom pogledu i mi ćemo te gubitke predočiti”, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

O ponudi Merkelove konačnu riječ daće poljoprivredni proizvođači čiji će stav na kraju poslušati, uvjerava Dodik. Konačna odluka ipak je u rukama Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a Mladen Ivanić i danas poručuje da će uraditi kako kažu vlasti u Banjaluci.
Prvi čovjek SDS-a kaže da dobru volju Njemačke treba pozdraviti i plaši da svojim izjavama Milorad Dodik sve ne pokvari. Njegova izjava gdje Njemačku uslovaljava da nadoknadi štetu, mogla bi, kaže, biti kontraproduktivna.

“Meni se čini da je to nediplomatska izjava i glupa izjava. Njemačka se ponudila da učestvuje u rješavanju tog problema tako što će razmotriti na koji način kompenzovati one koji budu oštećeni tim SSP-om. Ja smatram da je to trebalo pozdraviti a ne postaviti kao ultimatum”, rekao je Mladen Bosić.

Upućeniji tvrde da se Dodik kod računanja malo preračunao, jer ukupni izvoz Hrvatske u BiH iz poljoprivrednog sektora duplo je manji od iznisa navodne štete koju će pretrjeti poljoprivrednici i budžet RS!

S.B.
Post Reply

Return to “Politika u BiH”