Salahuddin wrote:Mohr wrote:A ne, ne, moj Salkane

Nećemo (sad) tako

Mojne mi sad zakerat, lijepo smo rekli da ćeš nam objasnit od koga je islam u Turskoj bio ugrožen i kakve veze ima pozivanje s tisuća minareta na odbranu islama u cijeloj priči. Kao što smo vidjeli (a to smo mogli i pretpostaviti) Tayyip-efendi je zatražio od USA izručenje svog bivšeg (političkog) ortaka i to kao glavnog osumnjičenog za puč. Molim lijepo, vjerujem da su ti lik i djelo tog dobroćudnog (islamskog, dapače

) propovjednika poznati
Dakle, deder da čujemo
I molio bih lijepo, to pride da nam rastabiriš, šta znači kad jedna (još uvijek, sekularna, laička, svjetovna) vlada mobiliše narod preko minaretskih razglasa

I kako je to (u)činila, emitiranjem ezana ili pak nekim konkretnim (vojno-političkim) proglasom, pozivom na mobilizaciju itd.

Mohr, je li te mene zezas (sto i nije strasno ali bar da znam)? Islam je u Turskoj bio i previse dugo ugrozzen. Nemojte da se pravite naivni, svi vi to znate. Uciteljica koja je na skolskom parkingu ( i ne bas tako davno), u svom autu, skinula hidzab koji inace nosi kuci, i usla u skolu na posao. Pa je to neko primijetio i prijavio. Dobila otkaz, zalila se sudu, sud podrzao skolu. Onda je neki covjek koji nije bio geografski ni blizu tog mjesta usao u taj sud i pistoljem ubio - cini mi se, tri suca, samo zbog toga. NIJE MOJ PROBLEM sto vi ne shvatate islam. Ovakve stvari su odgovor na tvoje pitanje "ko to napada islam". Napadala ga je kemalisticka sekularna "demokratija". Sto vi mislite da je islam samu u dzamiji, to je zbog vase neupucenosti, ne zbog toga sto mislite da lupam oko "napadanja na islam".
Sto se Gulena tice, jel' se to opet zajebajemo? Mozda ne stoji iza ovoga, uopste ne tvrdim, stavise, mislim da ne stoji. Ali da od razlaza sa Erdoganom cini sve da infiltrira cijeli sistem u Turskoj (i izvan nje radi mnogo), cini. Pa nije cudo onda da ti politicki protivnik koji te smatra prijetnjom pokusava "rijesiti". Je li to nesto nevidjeno u svijetu ili samo Turske vlasti to ne smiju raditi?
Mohr, molim te da mi postavljas pitanja (ako te zaista uopste i interesuje sta cu reci) oslobodjenja bilo kakvih zagonetki/rebusa/pitanja koja ujedno daju i odgovor na njih. Ako zelis znati sta mislim, pitaj me direktno, jasno, i onda ces isti takav odgovor dobiti.
Samo malo, Salko. Kako ti znaš da li mi, (konkretno ja) kako i koliko shvatamo islam? Pa eto, čak ga i šijje i suniti različito tumače, a šije čak imaju i islamsku republiku. To što neko istu stvar drugačije shvata i tumači od tebe nipošto ne znači da ga (baš nikako) ne shvata. Tom logikom bih i ja za te mog'o ka'sti da ne'aš pojma o istome

kao ni upoće o religiji. Toliko o tome.
A sad, vratimo se na slučaj. Lijepo si rek'o da je Erdoganov trijumf u ovome puču zapravo trijumf islama nad sekularizmom. Mešutim, sam Tayyip nam govori nešto drugo, kad za isti sumnjiči Gulena, prema tome - dabome.

Dakle, imamo klasičan unutarvjerski/međumuslimanski sukob i obračun u cilju ovladavanja materijalnim dobrima i mat. silom. A obojica raspolažu golemim sredstvima. To je sve. I nema potrebe da se tu sad nešto prenemažete i raspredate mitove & legende i pripovijedate svete pripovijedi oko jedne tako očigledne i sasma profane stvari. OK, razumijem nečiju želju da događaj percipira po svom tabijatu i u skladu sa svojim željama, nadama i htijenjima, ali jasno je da se radi o ovladavanju ovozemaljskim blagodatima, kao doduše uvijek dosad.
I još samo jedna usputna opaska: Kakav je simbol na turskoj (istinabog crvenoj

) zastavi
I da, ne zezam te, fkt