jel Kukanjac bio sa Alijom tada??? Pojma nemam veruj mi nisdam tad bio u Srbiji.Mirelam wrote:Nole ba. Kukanjac i Mladic nisu ista osoba.
Ratko Mladić
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
Re: Ratko Mladić
- Mohr
- Inventar foruma

- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 21 times
- Status: Offline
Hrvatska je Mladiću samo u julu ’93. platila 9 miliona DEM
Cijeli rat, od 1992. nadalje, general VRS Ratko Mladić sastajao se s hrvatskim generalima, dogovarao prekide vatre, isporuke oružja i nafte i zajedničku borbu protiv Bošnjaka.
Dio dnevnika Ratka Mladića objavilo je Haško tužiteljstvo kako bi ga koristilo kao dokaz protiv Jadranka Prlića, Slobodana Praljka i ostalih čelnika Herceg-Bosne kojima se sudi u Haagu.
General VRS Mladić u svom je dnevniku ostavio bilješke sa susreta s Praljkom, Prlićem, Antom Rosom, Milivojem Petkovićem i drugima, većinom u mađarskom Pečuhu ili Njivicama u Crnoj Gori.
Na jednom od sastanaka u februaru 1994. sudjelovao je hrvatski ministar finansija Jozo Martinović. On je bio ministar finansija u Vladi Franje Gregurića od augusta 1992. Preko Joze Martinovića išlo je finansiranje Herceg-Bosne i nakon što je u augustu 1992. iz Vlade prešao u Privrednu banku. Uz Gojka Šuška i Hrvoja Šarinića on je bio potpisnik računa u Austriji i član Upravnog odbora RH Alan preko kojeg je kupovano oružje.
Finansijski najteži sastanak bio je onaj od 8. jula 1993. s Milivojem Petkovićem u Njivicama, u vrijeme sukoba Hrvata i Bošnjaka. Petković je do kraja jula 1993. bio načelnik Glavnog stožera HVO-a, a tada ga je zamijenio Praljak. Mladić je zabilježio da su u zamjenu za oružje i “učinjene usluge” položene 1,191.246 tadašnjih njemačkih maraka i dvije cisterne dizela.
Dogovoreno je da Hrvati 8,092.032 marke plate u roku od sedam dana. Sav taj novac došao je, naravno, iz Hrvatske, jer se u to vrijeme HVO finansiralo direktno iz Zagreba.
Prvi sastanak koji je Haško tužiteljstvo izdvojilo je onaj od 5. oktobra 1992, kad se Mladić u Pečuhu našao s delegacijom Hrvatske i Herceg-Bosne.
Kao predstavnik Hrvatske bio je Slobodan Praljak, koji je od marta 1992. do jula 1993. bio pomoćnik Gojka Šuška. U julu 1993. postaje zapovjednik HVO-a. Praljak od Mladića traži da srpske snage prekinu granatirati Slavonski Brod. Hrvati iz Jajca Srbima će dati struju, a oni će im zauzvrat pustiti vodu. Praljak (ako je vjerovati dnevničkim bilješkama) predlaže Mladiću obustavu sukoba.
Objašnjava mu da Hrvatima nije u interesu rat sa Srbima, rat će prestati dogovorom Hrvata i Srba, a prava opasnost su muslimani. “Naš cilj je Banovina iz 1939, ako to ne postignemo, nastavljamo rat”, zapisao je Mladić Praljkove riječi. On uvjerava Mladića da je sporazum Tuđmana i Izetbegovića samo formalan, donesen na insistiranje Amerikanaca, kako bi se dodvorili islamskom svijetu. Posljednja bilješka s tog susreta su Praljkove riječi: “Treba iseliti Hrvate iz Vojvodine”.
Na drugom sastanku, nakon pada Posavine 26. oktobra 1992, Praljak kaže: “Na dobrom smo putu da prisilimo Aliju da podijeli Bosnu. Mi ćemo natjerati Aliju da sjedne za stol s Bobanom i Karadžićem. Interes nam je da muslimani dobiju svoj kanton da bi imali gdje odseliti”. Na tom je sastanku dogovoreno da se održi sastanak Janka Bobetka i Božidara Vučurevića o liniji HV-a kod Trebinja.
Iduće godine, u julu 1993, kad je već buktio sukob s muslimanima, Mladić je na sastanku kod Miloševića u Beogradu. Milošević mu govori da ne bi trebali davati preveliku podršku Hrvatima. Na sastanku je i Karadžić, koji kaže da trebaju pomoći Hrvatima da bi se prisililo muslimane na podjelu Bosne. Ipak, Karadžić upozorava da, ako Hrvati napadnu RSK, Srbi iz BiH moraju poslati dva korpusa da pomognu Martiću. Milošević tumači: “Ne bih ja išao na presijecanje muslimana na dvije autonomije. Mi smo ih nudili Hrvatima, a Tuđman je rekao uzmite ih vi”, piše Jutarnji.hr.
http://www.tacno.net/beograd/hrvatska-j ... liona-dem/
Cijeli rat, od 1992. nadalje, general VRS Ratko Mladić sastajao se s hrvatskim generalima, dogovarao prekide vatre, isporuke oružja i nafte i zajedničku borbu protiv Bošnjaka.
Dio dnevnika Ratka Mladića objavilo je Haško tužiteljstvo kako bi ga koristilo kao dokaz protiv Jadranka Prlića, Slobodana Praljka i ostalih čelnika Herceg-Bosne kojima se sudi u Haagu.
General VRS Mladić u svom je dnevniku ostavio bilješke sa susreta s Praljkom, Prlićem, Antom Rosom, Milivojem Petkovićem i drugima, većinom u mađarskom Pečuhu ili Njivicama u Crnoj Gori.
Na jednom od sastanaka u februaru 1994. sudjelovao je hrvatski ministar finansija Jozo Martinović. On je bio ministar finansija u Vladi Franje Gregurića od augusta 1992. Preko Joze Martinovića išlo je finansiranje Herceg-Bosne i nakon što je u augustu 1992. iz Vlade prešao u Privrednu banku. Uz Gojka Šuška i Hrvoja Šarinića on je bio potpisnik računa u Austriji i član Upravnog odbora RH Alan preko kojeg je kupovano oružje.
Finansijski najteži sastanak bio je onaj od 8. jula 1993. s Milivojem Petkovićem u Njivicama, u vrijeme sukoba Hrvata i Bošnjaka. Petković je do kraja jula 1993. bio načelnik Glavnog stožera HVO-a, a tada ga je zamijenio Praljak. Mladić je zabilježio da su u zamjenu za oružje i “učinjene usluge” položene 1,191.246 tadašnjih njemačkih maraka i dvije cisterne dizela.
Dogovoreno je da Hrvati 8,092.032 marke plate u roku od sedam dana. Sav taj novac došao je, naravno, iz Hrvatske, jer se u to vrijeme HVO finansiralo direktno iz Zagreba.
Prvi sastanak koji je Haško tužiteljstvo izdvojilo je onaj od 5. oktobra 1992, kad se Mladić u Pečuhu našao s delegacijom Hrvatske i Herceg-Bosne.
Kao predstavnik Hrvatske bio je Slobodan Praljak, koji je od marta 1992. do jula 1993. bio pomoćnik Gojka Šuška. U julu 1993. postaje zapovjednik HVO-a. Praljak od Mladića traži da srpske snage prekinu granatirati Slavonski Brod. Hrvati iz Jajca Srbima će dati struju, a oni će im zauzvrat pustiti vodu. Praljak (ako je vjerovati dnevničkim bilješkama) predlaže Mladiću obustavu sukoba.
Objašnjava mu da Hrvatima nije u interesu rat sa Srbima, rat će prestati dogovorom Hrvata i Srba, a prava opasnost su muslimani. “Naš cilj je Banovina iz 1939, ako to ne postignemo, nastavljamo rat”, zapisao je Mladić Praljkove riječi. On uvjerava Mladića da je sporazum Tuđmana i Izetbegovića samo formalan, donesen na insistiranje Amerikanaca, kako bi se dodvorili islamskom svijetu. Posljednja bilješka s tog susreta su Praljkove riječi: “Treba iseliti Hrvate iz Vojvodine”.
Na drugom sastanku, nakon pada Posavine 26. oktobra 1992, Praljak kaže: “Na dobrom smo putu da prisilimo Aliju da podijeli Bosnu. Mi ćemo natjerati Aliju da sjedne za stol s Bobanom i Karadžićem. Interes nam je da muslimani dobiju svoj kanton da bi imali gdje odseliti”. Na tom je sastanku dogovoreno da se održi sastanak Janka Bobetka i Božidara Vučurevića o liniji HV-a kod Trebinja.
Iduće godine, u julu 1993, kad je već buktio sukob s muslimanima, Mladić je na sastanku kod Miloševića u Beogradu. Milošević mu govori da ne bi trebali davati preveliku podršku Hrvatima. Na sastanku je i Karadžić, koji kaže da trebaju pomoći Hrvatima da bi se prisililo muslimane na podjelu Bosne. Ipak, Karadžić upozorava da, ako Hrvati napadnu RSK, Srbi iz BiH moraju poslati dva korpusa da pomognu Martiću. Milošević tumači: “Ne bih ja išao na presijecanje muslimana na dvije autonomije. Mi smo ih nudili Hrvatima, a Tuđman je rekao uzmite ih vi”, piše Jutarnji.hr.
http://www.tacno.net/beograd/hrvatska-j ... liona-dem/
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3940 times
- Been thanked: 2966 times
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Svaka ti je na mestu...da bi BIH bila država treba se prestati i sa međusobnim optužbama. Kako mislite da Srbi iz RS mogu prihvatiti zajednički život kad ih konstantno optužujete da su genocidni...Stalno pominjete Srebrenicu i genocid...Salahuddin wrote:
Iako sam i sam primijetio da smo bili skrenuli sa teme, ne mogu a da se ne osvrnem na ovo gore volim slovima. Vlado, eto zasto nece biti nikada stvarnog mira na ovim prostorima. Ovak kako si ti napisao, ispada da su entiteti dvije drzave koje cine nekakvu jebenu "kategoriju" Bice da je obratno, ja bih rekao. BiH je DRZAVA a entiteti su njeni dijelovi. Ako ne vjerujus meni, pogledaj u svoju licnu kartu. Odbijanje da se jednom pomiri sa cinjenicom da je jedina drzava od Une do Drine, od Save do mora, samo BiH, ne vodi nicemu nego vecem inatu, prkosu, pa i produzenoj mrznji.
Da zakljucimo, BiH je drzava koja ima zastavu pred UN. RS nema, FBiH nema niti ce ih imati, ako se vec pozivas na DS. Dejton ne predvidja nista takvi molim vas da ovu drzavu sa populacijom koja dise "na skrge" ne jebete vise sa tim svojim entietskim masturbirnjem. BiH je drzava, tvoja, moja i svih onih koji imaju BiH drzavljanstvo. Pomirite se sa time, pa mozda nekud i krenemo.
Vi ste svi bili u vreme rata u BIH i normalno da bolje poznajete prilike od mene... Zato ću vas i pitati par pitanja:
Zašto je Ratko Mladić odveo gro VRS na Srebrenicu dok mu padaju zapadni delovi RS?
Ako je Srebrenica bila demilitarizovana zona, ko pobi one ljude u Podrinju? Vi tvrdite 800 Srbi 3.500. Nebitno koliko i jedno pa je mnogo. Ubiti čoveka je zločin, ubiti milion ljudi je statistika, negde pročitah još davno.
Da li je Naser Orić ućestvovao u tim ubijanjima...
Ako želite normalno funkcionisanje BIH morate svi osuditi zločince iz svojih redova. Neće biti pomirenja dokle god se samo jedna srana optužuje...
- Vladimir RUS
- Aktivni forumaš

- Been thanked: 1 time
Koliko sam ja uspio da vidim BiH kakvu mnogi Bošnjaci zamišljaju prestala je da postoji sada već daaavne 1992 godine kada je prekršen dotada važeći Ustav.Salahuddin wrote:Iako sam i sam primijetio da smo bili skrenuli sa teme, ne mogu a da se ne osvrnem na ovo gore volim slovima. Vlado, eto zasto nece biti nikada stvarnog mira na ovim prostorima. Ovak kako si ti napisao, ispada da su entiteti dvije drzave koje cine nekakvu jebenu "kategoriju" Bice da je obratno, ja bih rekao. BiH je DRZAVA a entiteti su njeni dijelovi. Ako ne vjerujus meni, pogledaj u svoju licnu kartu. Odbijanje da se jednom pomiri sa cinjenicom da je jedina drzava od Une do Drine, od Save do mora, samo BiH, ne vodi nicemu nego vecem inatu, prkosu, pa i produzenoj mrznji.
Da zakljucimo, BiH je drzava koja ima zastavu pred UN. RS nema, FBiH nema niti ce ih imati, ako se vec pozivas na DS. Dejton ne predvidja nista takvi molim vas da ovu drzavu sa populacijom koja dise "na skrge" ne jebete vise sa tim svojim entietskim masturbirnjem. BiH je drzava, tvoja, moja i svih onih koji imaju BiH drzavljanstvo. Pomirite se sa time, pa mozda nekud i krenemo.
Današnja BiH kakvu danas znamo postoji od 1995 i sastoji se od dva entiteta koji čine BiH.
Prvo: Da bi BiH bila država mora da se zove tako, a ne samo BiH. Ako je sudeći po tome, veći stepen državnosti ima RS koja u svom nazivu ima rečenicu Republika i koja je kompaktna teritorija (za razliku od Federacije koja je iscijepkana na mnoštvo kantona).
Drugo: BiH nema svoje Ministrastvo unutrašnjih poslova, niti svoju imovinu, a što je trn u oku ne samo Bošnjacima već i NATO savezu koji bi da isposluje i ono što nije u skladu sa Ustavom BiH samo da bi oslabio srpsku i rusku poziciju u BiH (mada za ovo zadnje brine Rusija, tako da se taj dio mene ne tiče koliko me se tiče onaj dio koji se tiče moje kože tj. kože moga naroda).
Treće: Bošnjaci moraju da se pomire sa činjenicom da se i druga dva konstitutivna naroda u BiH pitaju o sudbini iste, a ne samo oni.
Četvrto: BiH nije država ni iz razloga tog što je nakon više od dvije decenije BiH pod (doduše legalnom) okupacijom međunardne zajednice te kao takva više nalikuje na neku od afričkih zemalja u doba Aparthejda negoli na zemlju koja pretenduje na članstvo u EU, a što je proces koji će se najvjerovatnije zarvišiti kao proces evrointegracije Turske.
Peto: Osim međunarodne okupacije same zemlje i BiH pravosuđe je predmet istog od strane stranaca umjesto da se ide na reformu pravosuđa koja bi obezvjedila fer i pravično suđenje bez obzira na nacionalnost osuđenih.
Dok se ne riješimo stranaca ova zemlja se neće puno maknuti od samog početka što i jeste slučaj jer osim liberalizacije trgovine i liberalizacije putovanja, ništa drugo pozitivno u BiH se nije desilo od početka pregovora BiH sa EU (sada već davne 2003 ako se ne varam) pošto stare fabrike su propale, a nema novih fabrika koje bi ako ništa barem nadoknadile pad "moći" nekadašnje industrije, a o napretku i da ne pričam, a što se tiče liveralizacije trgovine i putovanja, to i nije neka blagodet s obzirom da ništa ne donosi građanima biH već samo odnosi.
- Rockefeller
- Aktivni forumaš

Neki dan sam čitao Dejtonski sporazum pa mi je još frišak u glavi. Današnja BiH je nastavak postojanja republike BiH koja je nakon dejtonskog sporazuma samo preuredjena. Nazvao ti RS ili entitet ili općina isti je smisao, jedina razlika je u broju prenesenih nadležnosti u poređenju sa opštinama (ili entitetima) u "klasičnim" državnim uredjenjima.Vladimir RUS wrote:Današnja BiH kakvu danas znamo postoji od 1995 i sastoji se od dva entiteta koji čine BiH.

I za ovo imaš na slici. Nigdje ne piše da se nešto mora zvati tako. Onoliko malo koliko znam pravo znam za pojam sui generis. Pa eto BiH je takva, posebna, unikatna... kao što je i EU takva ili to što Britanija nema ustava (možda, koliko znam).Vladimir RUS wrote:Prvo: Da bi BiH bila država mora da se zove tako, a ne samo BiH. Ako je sudeći po tome, veći stepen državnosti ima RS koja u svom nazivu ima rečenicu Republika i koja je kompaktna teritorija (za razliku od Federacije koja je iscijepkana na mnoštvo kantona).
I na kraju ako tvrdiš da BiH nije država i da su entiteti veća država od države onda treba primijeniti nešto što su u Dejtonskom sporazumu potpisali svi a to je:

To što ti i Dodik (jer to su njegove riječi) je šuplja, demagogija.
Evo ti dejtonski sporazum pa pročitaj: http://ndcsarajevo.org/Dokumenti/Dejton ... orazum.pdf
Like Frankie said I did it my way!
Waving your banner all over the place
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace

Pa da ovo ja i tvrdim. Današnja BiH se ne zove Republika BiH već Bosna i Hercegovina. Današnja BiH se sastoji od dva entiteta.
Bosna i Hercegovina će preuzeti nadležnosti za pitanja o kojima se entiteti slože, a pitanja oko kojih se ne slože zna se čija je to nadležnost (entiteta, kako je, između ostalog i propisano).
Dodatne institucije mogu biti uspostavljene prema potrebi, samo ne piše precizno od strane koga, OHR-a, savjeta ministara, entitetskih vlada ili nekog drugog nivoa vlasti?
Nije Dodik ništa omašio. Ovo sve stoji. Nisi ništa novo rekao već samo potvrdio da BiH od 1992 ne postoji kao takva već kao teritorija sastavljena od dva entiteta.
.
Bosna i Hercegovina će preuzeti nadležnosti za pitanja o kojima se entiteti slože, a pitanja oko kojih se ne slože zna se čija je to nadležnost (entiteta, kako je, između ostalog i propisano).
Dodatne institucije mogu biti uspostavljene prema potrebi, samo ne piše precizno od strane koga, OHR-a, savjeta ministara, entitetskih vlada ili nekog drugog nivoa vlasti?
Nije Dodik ništa omašio. Ovo sve stoji. Nisi ništa novo rekao već samo potvrdio da BiH od 1992 ne postoji kao takva već kao teritorija sastavljena od dva entiteta.
.
- Rockefeller
- Aktivni forumaš

Današnja BiH ne postoji od 95. Vidiš šta piše u tekstu "RBiH...će nastaviti postojati". Čak ti tu piše i vezano za ovo zadnje zbog čega otvaraš novu temu. Entiteti su počeli postojati od Dejtona, jer je RBiH "modificirana". Republika BiH vlado, republika. Ona je promijenjena u Dejtonu. Alijina BiH.Vladimir RUS wrote:Pa da ovo ja i tvrdim. Današnja BiH se ne zove Republika BiH već Bosna i Hercegovina. Današnja BiH se sastoji od dva entiteta.
Nije Dodik ništa omašio. Ovo sve stoji. Nisi ništa novo rekao već samo potvrdio da BiH od 1992 ne postoji kao takva već kao teritorija sastavljena od dva entiteta.![]()
.
Vezano za pitanje, to propustih. Sasvim je jasno da je visoki predstavnik taj koji donosi odluke onda kad se entiteti ne mogu dogovorit.
Last edited by Rockefeller on 20 Jul 2016, 21:01, edited 1 time in total.

- Has thanked: 10000 times
- Been thanked: 11889 times
I šta bi BiH danas mogla biti, ako nije republika?Vladimir RUS wrote:Pa da ovo ja i tvrdim. Današnja BiH se ne zove Republika BiH već Bosna i Hercegovina.
.
Znaš li ti uopšte šta znači taj izraz?
Da vidimo kako se službeno zove najjača država na svijetu - USA.
Ima li tu, u samom nazivu države, nekakva republika?
Čovječe božiji, moraš znati najosnovnije stvari, ako ne želiš ispasti truba.
- Vladimir RUS
- Aktivni forumaš

Ako današnja BiH (BiH kakvu danas znamo) ne postoji od 1995, već od 1992 onda je ovo Republika Bosna i Hercegovina, a ne samo BiH, a nema ni entiteta i kantona.Rockefeller wrote:Današnja BiH ne postoji od 95. Vidiš šta piše u tekstu "RBiH...će nastaviti postojati". Čak ti tu piše i vezano za ovo zadnje zbog čega otvaraš novu temu. Entiteti su počeli postojati od Dejtona, jer je RBiH "modificirana". Republika BiH vlado, republika. Ona je promijenjena u Dejtonu. Alijina BiH.Vladimir RUS wrote:Pa da ovo ja i tvrdim. Današnja BiH se ne zove Republika BiH već Bosna i Hercegovina. Današnja BiH se sastoji od dva entiteta.
Nije Dodik ništa omašio. Ovo sve stoji. Nisi ništa novo rekao već samo potvrdio da BiH od 1992 ne postoji kao takva već kao teritorija sastavljena od dva entiteta.![]()
.
Vezano za pitanje, to propustih. Sasvim je jasno da je visoki predstavnik taj koji donosi odluke onda kad se entiteti ne mogu dogovorit.
Današnja BiH je počela postojati od Dejtona, dok je ona (Republika BiH) ugašena donošenjem Dejtonskog Ustava tako da ovo je Dejtonska BiH koji čine dva entiteta, a ne obrnuto.
A u današnjem ustavnom uređenju jedan entitet u svom nazivu nosi prefiks Republika što para uši mnogima, ali šta im ja mogu.
Visoki predstavnik mora da ode sa vlasti što prije ukoliko neko želi političare koji razmišljaju svojom, a ne tuđom glavom jer stranac ne može da zna šta je najbolje za nas od nas samih koji smo ponikli ovdje.
- Vladimir RUS
- Aktivni forumaš

Pa samo BiH. Republika je izraz koji ne postoji u kontekstu BiH još od 1995 godine.Krokodil Behko wrote:I šta bi BiH danas mogla biti, ako nije republika?Vladimir RUS wrote:Pa da ovo ja i tvrdim. Današnja BiH se ne zove Republika BiH već Bosna i Hercegovina.
.
BiH mu dođe kao ujedinjeni entiteti Bosne i Hercegovine.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Mogu samo konstatovati, da ti ni ne znaš šta znači pojam republikaVladimir RUS wrote:Pa samo BiH. Republika je izraz koji ne postoji u kontekstu BiH još od 1995 godine.Krokodil Behko wrote:I šta bi BiH danas mogla biti, ako nije republika?Vladimir RUS wrote:Pa da ovo ja i tvrdim. Današnja BiH se ne zove Republika BiH već Bosna i Hercegovina.
.
Zapitaš li se ti ikada, nad ovim stvarima koje tu pišeš?
Pitaš li se da li si bar malo u pravu?
pa ebo te, ja kad nešto ne znam, pitam na guglu
- Rockefeller
- Aktivni forumaš

Oprosti ali ti ne znaš čitati. Pročitaj još jednom - Republika BiH nastavlja postojati dejtonskim ugovorom, biće modificirana u "Bosna i Hercegovina" i to tako da će biti sastavljena od dva entiteta...Vladimir RUS wrote: Ako današnja BiH (BiH kakvu danas znamo) ne postoji od 1995, već od 1992 onda je ovo Republika Bosna i Hercegovina, a ne samo BiH, a nema ni entiteta i kantona.
Današnja BiH je počela postojati od Dejtona, dok je ona (Republika BiH) ugašena donošenjem Dejtonskog Ustava tako da ovo je Dejtonska BiH koji čine dva entiteta, a ne obrnuto.
A u današnjem ustavnom uređenju jedan entitet u svom nazivu nosi prefiks Republika što para uši mnogima, ali šta im ja mogu.
Visoki predstavnik mora da ode sa vlasti što prije ukoliko neko želi političare koji razmišljaju svojom, a ne tuđom glavom jer stranac ne može da zna šta je najbolje za nas od nas samih koji smo ponikli ovdje.
Nemoj me navodit da posumnjam u nešto drugo mimo toga da ne znaš čitati. Nisam ja potpisao taj ugovor, drugi su.
Čak ti i ovo za prefiks nije tačno. To nije prefiks to je ime. Isto k'o što Ani Ivanović nije prefiks Ana nego ime tako i Republici Srpskoj nije prefiks Republika nego ime. Sjedinjene države nisu sjedinjene države nego Sjedinjene Države. Prefiks u tom smislu je entitet i on se piše kao entitet.
Pogledaj koji god hoćeš dokument svugdje entitet RS se piše sa velikim početnim slovima.

To je ono što BiH nije još od 1995 godine.Krokodil Behko wrote:Mogu samo konstatovati, da ti ni ne znaš šta znači pojam republikaVladimir RUS wrote:Pa samo BiH. Republika je izraz koji ne postoji u kontekstu BiH još od 1995 godine.Krokodil Behko wrote:I šta bi BiH danas mogla biti, ako nije republika?Vladimir RUS wrote:Pa da ovo ja i tvrdim. Današnja BiH se ne zove Republika BiH već Bosna i Hercegovina.
.
Zapitaš li se ti ikada, nad ovim stvarima koje tu pišeš?
Pitaš li se da li si bar malo u pravu?
pa ebo te, ja kad nešto ne znam, pitam na guglu
Osim toga nigdje na Google-u ne piše Republika Bosna i Hercegovina već samo Bosna i Hercegovina.

- Vladimir RUS
- Aktivni forumaš

Baš Republika Bosna i Hercegovina? Možda nekad, ali od Dejtona više ne. Da je i danas pisalo bi u nazivu Republika Bosna i Hercegovina, a ne samo Bosna i Hercegovina. Razmisli malo o tome.Rockefeller wrote:Oprosti ali ti ne znaš čitati. Pročitaj još jednom - Republika BiH nastavlja postojati dejtonskim ugovorom, biće modificirana u "Bosna i Hercegovina" i to tako da će biti sastavljena od dva entiteta...Vladimir RUS wrote: Ako današnja BiH (BiH kakvu danas znamo) ne postoji od 1995, već od 1992 onda je ovo Republika Bosna i Hercegovina, a ne samo BiH, a nema ni entiteta i kantona.
Nemoj me navodit da posumnjam u nešto drugo mimo toga da ne znaš čitati. Nisam ja potpisao taj ugovor, drugi su.
Čak ti i ovo za prefiks nije tačno. To nije prefiks to je ime. Isto k'o što Ani Ivanović nije prefiks Ana nego ime tako i Republici Srpskoj nije prefiks Republika nego ime. Sjedinjene države nisu sjedinjene države nego Sjedinjene Države. Prefiks u tom smislu je entitet i on se piše kao entitet.
Pogledaj koji god hoćeš dokument svugdje entitet RS se piše sa velikim početnim slovima.
Takođe pogledaj malo bolje upravo onaj drugi dio u kome piše da se BiH sastoji od dva entiteta.
Dakle riječ je o tome da entiteti čine BiH, aq ne obrnuto.
Paradoksalno, ali ispred naziva entiteta stoji prefiks Republika, a ispred naziva države ne stoji ništa.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Svaki put, kad pomislim da si dosegnuo nenadjebiv nivo apsurdnih tvrdnji, ti me ponovo iznenadiš.Vladimir RUS wrote: To je ono što BiH nije još od 1995 godine.
Osim toga nigdje na Google-u ne piše Republika Bosna i Hercegovina već samo Bosna i Hercegovina.
A de, na toj karti, ima li iđe "republika", oko naziva susjednih zemalja?
Pa msm, momak, jel ti dobro?
Zar je tako teško, proguglati malo za traženim pojmom?

Vlado prošao je vikend, de se dozovi 
Paradoksalno, ali ispred naziva entiteta stoji prefiks Republika, a ispred naziva države ne stoji ništa.
Habibti, ya nour el - ain... 
- Vladimir RUS
- Aktivni forumaš

Ima u zakonodavnom sistemu Srbije često se koristi pojam Republika Srbija (vlada Republike Srbije, Narodna skupština Republike Srbije...), kao i u Hrvatskoj (Vlada Republike Hrvatske), dok u BiH ni Vlada već Savjet ministara i to samo BiH (bez Republike).Krokodil Behko wrote:Svaki put, kad pomislim da si dosegnuo nenadjebiv nivo apsurdnih tvrdnji, ti me ponovo iznenadiš.Vladimir RUS wrote: To je ono što BiH nije još od 1995 godine.
A de, na toj karti, ima li iđe "republika", oko naziva susjednih zemalja?
Pa msm, momak, jel ti dobro?
Zar je tako teško, proguglati malo za traženim pojmom?
Kako samo u RS lijepo zvuči izraz Narodna skupština Republike Srpske, Vlada Republike Srpske, policija Republike Srpske, Ustavni sud Republike Srpske...
http://www.youtube.com/watch?v=EqduKBvzY6g