BiH na putu u EU i NATO

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Imamo li alternativu mimo EU i NATO??

Nemamo
29
48%
Imamo ali je lošija
10
17%
I nije nešto ta EU
13
22%
Ne znam
1
2%
Glasam za Afriku
7
12%

Total votes: 60

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9808 times
Been thanked: 11542 times
Status: Offline

Re: BiH na putu u EU i NATO

Post by Krokodil Behko »

Eto, to je riješeno, zalegao SSP, a u roku od par dana zaleći će i MMF.
Taman čovjek pomisli gotovo je, kad ide nova opstrukcija, na isti način.
Sad je dokument zvani "Strategija transporta", a koji je veoma bita i već je usvojen na Vijeću ministara, osporen od strane Vlade RS kao štetan itd..
Pomakli smo se cijelih tri milimetra.
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

Pa u principu i treba tražiti odštetu. :cudi
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Ne znam na šta misliš, dal na SSP ili strategiju transporta.
Ako je ono prvo, Dodik je samo dobio obećanja. Tačnije, dobio je sve isto kao i naš zvanični pregovarač ili bar tako kaže Ivanić, samo sa malo drugačijim pristupom stvarima.
Ne zaboravi da je danas eto i potpisano, a to oko (eventualne) odštete neće ni biti, dok se ne da precizna analiza od strane Svjetske banke koju će njemački ministar tek konsultovati. Znači ne znamo ništa, a već je potpisano. U prevodu, SSP stupa na snagu, a SB može da donese bilo kakvu procjenu :cudi
Mislim da je ovo bila samo izlazna strategija za Mileta, jer su mu ova dva izmakli tlo pod nogama, u vezi MMF. Evo, danas je novo zaduženje preko trezorskih zapisa, u iznosu od 40.000.000, uz kamatu od 4%.

Ako misliš na transport, tu Mile zateže vjerovatno zbog onog mosta na Gradišci, ili konkretnije rečeno, insistiranje da HR počne graditi i tu će stvari najvjerovatnije zapeti.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Krokodil Behko wrote:Ne znam na šta misliš, dal na SSP ili strategiju transporta.
Ako je ono prvo, Dodik je samo dobio obećanja. Tačnije, dobio je sve isto kao i naš zvanični pregovarač ili bar tako kaže Ivanić, samo sa malo drugačijim pristupom stvarima.

Baš tako:

Tekst pročitati pažljivo, a pogotovo ono o koherentnosti i konkretnosti našeg agrara, pošto sam upravo o tome i govorio u prethodnim postovima. Ne može nama EU biti kriva što smo mi zaostali u svemu.

NJEMAČKI AMBASADOR OHLADIO DODIKA: "Nismo obećali novac za adaptaciju SSP-a"!

Image
Ambasador Njemačke u BiH Christian Hellbach, koji upravo završava svoju ambasadorsku misiju u BiH, demantirao je informaciju Milorada Dodika da je tokom nedavnog razgovora s njemačkim ministrom poljoprivrede Christianom Schmidtom dogovorena finansijska pomoć za adaptaciju SSP-a.

Njemački ministar poljoprivrede nije obećao finansijsku pomoć kao kompenzaciju za posljedice prilagođavanja SSP-a, rekao je u intervjuu za „Nezavisne novine“ odlazeći ambasador Njemačke
Christian Hellbach.

„Ono što je on obećao je tehnička pomoć za jačanje konkurentnosti bh. poljoprivrede, s ciljem da BiH pod uticajem veoma, naglašavam, veoma ograničenog dodatnog otvaranja tržišta kao posljedice prilagođavanja SSP-a ne trpi posljedice, nego da, naprotiv, to iskoristi kao veliku šansu kroz pristup velikom evropskom tržištu“, rekao je Hellbach.

Amabasador je rekao kako bi bilo pogrešno misliti da se Njemačka može „pritiskati“ zato što u ovoj konkretnoj situaciji niti Njemačka, niti EU ili bilo koja druga zemlja nisu ni na koji način promijenile svoj kurs koji drže prema BiH zbog otklanjanja blokada unutar zemlje.

"Posjeta ministra Schmidta je bila izraz iskrene želje njemačke vlade i kancelarke Angele Merkel da proces približavanja BiH EU bude što je moguće lakši, a da pritom građani BiH ne budu izloženi nepotrebnim problemima. A bilo je mnogo tumačenja toga šta je ministar Schmidt obećao ili nije obećao.

On nije obećao bilo kakvu finansijsku pomoć kao kompenzaciju za bilo kakve posljedice prilagođavanja SSP-a. Ono što je on obećao je tehnička pomoć za jačanje konkurentnosti bh. poljoprivrede s ciljem da BiH pod uticajem veoma, naglašavam, veoma ograničenog dodatnog otvaranja tržišta kao posljedice prilagođavanja SSP-a ne trpi posljedice, nego da, naprotiv, to iskoristi kao veliku šansu kroz pristup velikom evropskom tržištu.

Ima poljoprivrednika koji to već čine, ali potencijal bh. poljoprivrede nije ni blizu da bude iscrpljen. Moraju se preduzeti napori da proizvodi i cijenom i kvalitetom budu konkurentni na evropskim tržištima. Takođe, treba razviti politike i regulatorni okvir. Da budem potpuno iskren, BiH uopšte nije razvila koherentnu i jedinstvenu politiku u ovoj oblasti!

To je osnovni razlog što je bh. poljoprivreda daleko ispod onog što bi mogla biti. Sa ili bez prilagođavanja SSP-a BiH to mora napraviti, a mi želimo pomoći. Osim toga, treba gledati unaprijed: SSP je tek koračić na puno dužem putu integracije u evropsku privredu, kako biste mogli izdržati pritisak konkurentnosti u EU", rekao je ambasador Hellbach.

(slobodna.bosna)
Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Vladimir RUS »

Nije ovaj nikakvog Dodika "ohladio" već čitavu poljoprivrednu BiH, a samim tim i i čitavu BiH ekonomiju (između ostalog mnoge porodice i mnogi sektori, počevši od prije svega prerađivačkog, zavise od poljoprivrede). Poslije ovog ideja zvana EU (koja je već zgađena), dodatno je postala besmislena. Kada bude referndum o ulasku u EU, sada barem znam koju opciju ću da zaokružim kada za to dođe vrijeme.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Vladimir RUS wrote:Nije ovaj nikakvog Dodika "ohladio" već čitavu poljoprivrednu BiH, a samim tim i i čitavu BiH ekonomiju (između ostalog mnoge porodice i mnogi sektori, počevši od prije svega prerađivačkog, zavise od poljoprivrede). Poslije ovog ideja zvana EU (koja je već zgađena), dodatno je postala besmislena. Kada bude referndum o ulasku u EU, sada barem znam koju opciju ću da zaokružim kada za to dođe vrijeme.
de nam malo ispričaj o Nestro petrol, rafineriji brod , dodik, 300.000.000,00€ koje je dodo halalio rujama i tako te sitnice....jel to ta vaša druga opcija :hm

konačno se ukazuje kakav takav red (na čije se izostajanje svi redom bunimo-te) a vi neki za rusimaa cvilite, koji bi samo došli očerupati (što još nisu)
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS »

storm wrote:
Vladimir RUS wrote:Nije ovaj nikakvog Dodika "ohladio" već čitavu poljoprivrednu BiH, a samim tim i i čitavu BiH ekonomiju (između ostalog mnoge porodice i mnogi sektori, počevši od prije svega prerađivačkog, zavise od poljoprivrede). Poslije ovog ideja zvana EU (koja je već zgađena), dodatno je postala besmislena. Kada bude referndum o ulasku u EU, sada barem znam koju opciju ću da zaokružim kada za to dođe vrijeme.
de nam malo ispričaj o Nestro petrol, rafineriji brod , dodik, 300.000.000,00€ koje je dodo halalio rujama i tako te sitnice....jel to ta vaša druga opcija :hm

konačno se ukazuje kakav takav red (na čije se izostajanje svi redom bunimo-te) a vi neki za rusimaa cvilite, koji bi samo došli očerupati (što još nisu)
Ako će ti tako biti lakše. :ha

Nije kriv onaj ko je kupio već onaj ko je takvu ponudu napravio.

EU nam...zapravo nam ne nudi ništa (za razliku od svojevremeno Rusa kada su kupili dvije Rafinerije u RS). Dali bismo mi to ništa trebali prihvatiti i tako pustiti da ostanemo bez poljoprivrede koja je bitan segment naše ekonomije ili da se okrenemo sebi i jačanju vlastite privrede? Bez sumnje ovo drugo.

Ako pristanemo na (ne)uslove EU rizikujemo da čitava ekonomija propadne zbog ovoga, dakle ne samo 200 miliona KM ili čega već, to je samo direktna i grubo procijenjena šteta dok je indirektna šteta veća čak nekoliko puta od direktne pošto i proizvodnja prehrambenih proizvoda se oslanja na primarnu poljoprivrednu proizvodnju, kao i proizvodnja električne energije, repromaterijala, angažman radne snage, faktički čitava jedna armija privrednih grana se oslanja na poljoprivredu. To ukratko znači prava privredna katastrofa na pomolu, a što ukratko opisuje i trenutnu privrednu situaciju u samoj EU.

No ni to nije problem već to da bi 200 miliona KM bila samo ovogodišnja direktna šteta dok naredne godine mnogo veća kada se stočni fond bude smanjio jer poljoprivredi, a naročito mljekarstvu je potrebno "svega" najmanje nekoliko godina intenzivnog napretka da bi se proizvodnja vratila na nekadašnji nivo, dok je dovoljna samo jedna veoma ozbiljna otežavajuća okolnost da ljudi počnu prodavati krave i tako da čak za svega nekoliko mjeseci ostanemo bez poljoprivrede.

Sad je najbolje vrijeme za reći Briselu laku noć i hvala vam na ponudi, ali da se samoubijemo nećemo.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Vladimir RUS wrote:
storm wrote:

EU nam...zapravo nam ne nudi ništa (za razliku od svojevremeno Rusa kada su kupili dvije Rafinerije u RS). Dali bismo mi to ništa trebali prihvatiti i tako pustiti da ostanemo bez poljoprivrede koja je bitan segment naše ekonomije ili da se okrenemo sebi i jačanju vlastite privrede? Bez sumnje ovo drugo.

Ako pristanemo na (ne)uslove EU rizikujemo da čitava ekonomija propadne zbog ovoga, dakle ne samo 200 miliona KM ili čega već, to je samo direktna i grubo procijenjena šteta dok je indirektna šteta veća čak nekoliko puta od direktne pošto i proizvodnja prehrambenih proizvoda se oslanja na primarnu poljoprivrednu proizvodnju, kao i proizvodnja električne energije, repromaterijala, angažman radne snage, faktički čitava jedna armija privrednih grana se oslanja na poljoprivredu. To ukratko znači prava privredna katastrofa na pomolu, a što ukratko opisuje i trenutnu privrednu situaciju u samoj EU.

No ni to nije problem već to da bi 200 miliona KM bila samo ovogodišnja direktna šteta dok naredne godine mnogo veća kada se stočni fond bude smanjio jer poljoprivredi, a naročito mljekarstvu je potrebno "svega" najmanje nekoliko godina intenzivnog napretka da bi se proizvodnja vratila na nekadašnji nivo, dok je dovoljna samo jedna veoma ozbiljna otežavajuća okolnost da ljudi počnu prodavati krave i tako da čak za svega nekoliko mjeseci ostanemo bez poljoprivrede.

Sad je najbolje vrijeme za reći Briselu laku noć i hvala vam na ponudi, ali da se samoubijemo nećemo.
Vlado lupaš napamet i negdje si pročitao i hraniš se iz kojekakvih izvora...
pustimo frazeologiju i floskule...konkretno eu u svojoj zajednici pokušava regulirati, da poljoprivreda ne proizvede na cijelom području milijardu kukuruza a samo milijun pšenice....i sve u tom smislu....da se ne čine gluposti i da kako tako svi imaju šansu plasirati svoj produkt....nije idealno, uvijek će se netko osjećati oštećen, nekome sjekira u med ali u prosjeku je uređeno...
Ovdje su seljaci malo tužakali jer nisu bili konkurentni zapadnim mljekarama....e sad kad im je eu dala poticaje pa su opremljeni poput nizozemskih....ide.
Tek kad su skužili da se može i u italiju i austriju prodavati :lupa
ako je tebi tehnologija zaostala, ništa te ne spasi....tu imamo i ključ nasljedstva iz bajne juge i mnogi bi da preskaču razrede....ne ide.
Kakvo je to sad to stanje poljoprivrede?
Kakvo je stanje inače?
Ja dobro znam koji vas kamenčić žulja u vezi EU....a to nisu ni ekonomija, ni poljoprivreda, niti bilo što slično.....providno :oo

Eto raspitaj se, da i ja kupim nešto u rs....baš mi se diže iz rs kase par milijuna.....
ja ću doći zamoliti da nešto preuzmem....profit je moj...a ako se dogodi gubitak.....jebaji ga- nikome ništa :oo
eh što nisam rus, da vas ogulim :kafa
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Vladimir RUS wrote: Ako pristanemo na (ne)uslove EU rizikujemo da čitava ekonomija propadne zbog ovoga, dakle ne samo 200 miliona KM
A ko je to procijenio? Ko? Ko? :why
Zašto se ne informišeš?
U najmanje 5 postova iznad, pisalo je da je njemački ministar rekao, da će angažirati Svjetsku banku, da ona to proračuna i to još uvijek nije gotovo. Pa ako inje, a nije, kako ti znaš kolika je to šteta.

kao drugo, naša je privreda zaostala i treba je osavremenjivati i to ti isto piše gore, a ti naravno ni to nisi pročitao. Logika svih logika nam govori da možemo biti konkurentni, jer imamo mnogo jeftiniju radnu snagu i nema tih evropskih poticaja, koji mogu učiniti njihove proizvode jeftinijim od naših, samo ako mi reformišemo agrar na dobar naćin.

U tome bi bila poenta.
Taj njemački ambasador navodi i to, da mi ionako propadamo, bez obzira na to da li ćemo potpisati ili ne, jer smo u banani čovječe božiji, kako ti nije mrsko pisati tolike postove, a da si potpuno neinformisan?
Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS »

storm wrote:
Vladimir RUS wrote:
storm wrote:

Vlado lupaš napamet i negdje si pročitao i hraniš se iz kojekakvih izvora...
pustimo frazeologiju i floskule...konkretno eu u svojoj zajednici pokušava regulirati, da poljoprivreda ne proizvede na cijelom području milijardu kukuruza a samo milijun pšenice....i sve u tom smislu....da se ne čine gluposti i da kako tako svi imaju šansu plasirati svoj produkt....nije idealno, uvijek će se netko osjećati oštećen, nekome sjekira u med ali u prosjeku je uređeno...
Ovdje su seljaci malo tužakali jer nisu bili konkurentni zapadnim mljekarama....e sad kad im je eu dala poticaje pa su opremljeni poput nizozemskih....ide.
Tek kad su skužili da se može i u italiju i austriju prodavati :lupa
ako je tebi tehnologija zaostala, ništa te ne spasi....tu imamo i ključ nasljedstva iz bajne juge i mnogi bi da preskaču razrede....ne ide.
Kakvo je to sad to stanje poljoprivrede?
Kakvo je stanje inače?
Ja dobro znam koji vas kamenčić žulja u vezi EU....a to nisu ni ekonomija, ni poljoprivreda, niti bilo što slično.....providno :oo

Eto raspitaj se, da i ja kupim nešto u rs....baš mi se diže iz rs kase par milijuna.....
ja ću doći zamoliti da nešto preuzmem....profit je moj...a ako se dogodi gubitak.....jebaji ga- nikome ništa :oo
eh što nisam rus, da vas ogulim :kafa
Ništa ja napamet ne lupam već samo sam dobro obaviješten o onome šta nam se sprema na putu ka EU. Nikakve fraze i floskule ovo nisu. Kod poljoprivrednika postoji ogromna bojazan šta će im sutra biti sa poljoprivrednim gazdinstvima, a što je dotični njemački ambasador samo i potvrdio. To je ukratko, na nama je da preko vas proguramo našu robu sve pa ko preživi pričaće što znači da taj neko ko izvači deblji kraj je po pravilu uvijek onaj ko je slabiji. Ko je to? EU sigurno ne. Njihova ekonomija usporedo sa našom je prevelika. Pametnome dosta ko bi u ovom duetu "pošteno" izvisio. Zato je što dalje od EU zapravo najbolji put za BiH i to po uzoru na Švajcarsku koja između ostalog ima veoma razvijenu zimsku turističku ponudu, kao i upravo mljekarsku industriju, kao i mnogo što šta drugo.

Takvo stanje je za BiH u najmanju ruku nepovoljno (mislim na daljnju adaptaciju SSP-a sa EU), a u realnu ruku ekonomija, a naročito poljoprivreda biće vraćena najmanje nekoliko godina unazad, a taman smo se počeli oporavljati od svih nedaća kad ono stiže ona (ekonomski) najveća.

Osim toga, problem je i u tome što će mnogi biti pogođeni ovom odlukom, ne samo neki kako se možda želi prikazati pošto većina poljoprivrednika u BiH spada u grupu nedovoljno razvijenih poljoprivrednika koji rade na malim parcelama, imaju male prinose po hektaru, imaju prije svega nekoliko grla stoke, malu i zastarjelu poljoprivrednu mehanizaciju, dok samo na prstu jedne, eventualno dvije šake mogu se izbrojati velike farme mlijeka u BiH.

Niko u BiH nije konkurentan zapadnim mljekarama, a to je zatošto zapadne zemlje tretiraju svoje mlijeko sa velikim subvencijama po litri mlijeka (faktički EU plati tržišnu cijenu mlijeka tako da se mljekarima u EU isplati predati mlijeko mljekarama za džabe s obzirom da dobar dio cijene pokriva EU dok ovdje u BiH ide se na to da se i postojeće subvencije za mlijeko, a koje su male, ukinu).

Kako u takvoj utakmici (koja uz to je sve samo ne tržišna, a što se da vidjeti upravo na primjeru zemalja članica EU koje osim što ih EU kao krovna organizavija štiti, tu su i države svaka ponaosob) BiH poljoprivrednik (koga i država hoće da izigra, a o EU i da ne pričam) da uspje kad se sve radi na tome da se uništi domaća proizvodnja, a što je iz poteza koje čini EU i očigledno.

Žulja nas ono što smo vidjeli na primjerima zemalja koje su ušle u EU od 2007 pa naovamo. Svi bježe od nevolje, čak i oni koji su bili jedan od stubova te iste EU jer je ista počela da jede svoju djecu, a kamoli one koji tek treba da dođu na red, ako uopšte dođu, a mi bismo sada trebali da ulazimo u istu i to kao žaba u vruću vodu. Ne hvala. Ako mi je povoljnije da zaobiđem EU nego da idem ka istoj, ja ću da je zaobiđem. Osim toga nosim odjelo koje meni odgovara, a ne ono za koje drugi kažu da mi pristaje. :kafa
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Istruća se a ništa osim frazeologije nisi rekao :kafa

ja sam proživio upravo posljednjih 20 godina života tu i točno vidio od svoje 20-40 godina života (dakle svjestan svega) kako idu procesi...ne vidim da u bih ne bi išlo slično.....e jedino nismo imali kočničara države :kafa

gdje je bila slovenija (na početku europskih integracija) 1996...danas je bih....
znao sam i za certifikate da će biti, znam i koje će se zakone donositi....jer sam mnogo toga i za hr pogodio....mislim nema se što pogađati....to je taj proces
Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS »

Krokodil Behko wrote:
Vladimir RUS wrote: Ako pristanemo na (ne)uslove EU rizikujemo da čitava ekonomija propadne zbog ovoga, dakle ne samo 200 miliona KM
A ko je to procijenio? Ko? Ko? :why
Zašto se ne informišeš?
U najmanje 5 postova iznad, pisalo je da je njemački ministar rekao, da će angažirati Svjetsku banku, da ona to proračuna i to još uvijek nije gotovo. Pa ako inje, a nije, kako ti znaš kolika je to šteta.

kao drugo, naša je privreda zaostala i treba je osavremenjivati i to ti isto piše gore, a ti naravno ni to nisi pročitao. Logika svih logika nam govori da možemo biti konkurentni, jer imamo mnogo jeftiniju radnu snagu i nema tih evropskih poticaja, koji mogu učiniti njihove proizvode jeftinijim od naših, samo ako mi reformišemo agrar na dobar naćin.

U tome bi bila poenta.
Taj njemački ambasador navodi i to, da mi ionako propadamo, bez obzira na to da li ćemo potpisati ili ne, jer smo u banani čovječe božiji, kako ti nije mrsko pisati tolike postove, a da si potpuno neinformisan?
Ako ne znaš ti onda znaju oni o čijoj se koži radi, a kasnije i o mojoj jer ja mogu sve, ali jedno nikako, a to je da ne jedem.

Neko ko je stručniji za tu oblast i od tebe i od mene (poljoprivrednici). ;)

Svjetska banka će da radi (samo) procjenu štete dok od naknade iste, koliko vidim nema ništa, kao i od same EU (što je realnost još od samog početka pristupanja EU s obzirom da se mnogo nije odmaklo od dana kada smo započinjali ovu priču sa istom).

Nije naša poljoprivreda toliko zaostala koliko mnogi misle da jeste. Zaostala u svakom slučaju jeste, ali ni u EU svaka farma nije automatizova. Daleko od toga još uvijek. Samo je veći broj takvih farmi u EU nego što je to ovdje.

Ako mi reformišemo poljoprivredu na način da ukinemo subvencije za istu, u situaciji kada EU u svojim redovima insistira na istima, onda smo mi sami sebi učinili medveđu uslugu, a poljoprivrednicima u EU napravili još jedan slobodan prostor za navalu proizvoda koje mi možemo da ponudimo u istom kvalitetu, ako ne čak i boljem od evropskog,

P.S. Laki je postao malo nervozan. :ha
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4390 times
Been thanked: 3324 times

Post by Melek »

Zapadnoevropski poljoprivredni standardi se baziraju na veoma malom broju poljoprivrednika koji proizvode ogromne kolicine hrane i to obara cijenu pojedinacnog proizvoda. Na zapadu je ne vise od 2% stanovnistva angazovano u proizvodnji hrane, tako je barem slucaj sa Svedskom. Kod nas je druga situacija i prilagodjavanje tim i takvim uslovima znaci da bi ogroman broj sitnih proizvodjaca hrane riknuo preko noci. "pc" je ogromnim dijelom poljoprivredno orjentisana sa izrazito visokim udjelom ljaksana gdje svak' sebi krpi kraj s krajem i taj i takav model automatizacije bi ih tek tada raskuzio kao bugarsku skupstinu i totalno rasturio.

Mir tvom rataru, mir tvom seljaku..
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS »

storm wrote:Istruća se a ništa osim frazeologije nisi rekao :kafa

ja sam proživio upravo posljednjih 20 godina života tu i točno vidio od svoje 20-40 godina života (dakle svjestan svega) kako idu procesi...ne vidim da u bih ne bi išlo slično.....e jedino nismo imali kočničara države :kafa

gdje je bila slovenija (na početku europskih integracija) 1996...danas je bih....
znao sam i za certifikate da će biti, znam i koje će se zakone donositi....jer sam mnogo toga i za hr pogodio....mislim nema se što pogađati....to je taj proces
To ti misliš da si svjestan svega, a zapravo to je samo dijelić veoma komplikovaog mozaika koji je možda nekad bio dobar ili loše strane nisu bile vidjive zbog količine dobrih strana, ali sada kada je obrnuto i priča je takva.

Osim toga, današnji uslovi su bili mačiji kašalj sparam današnjih uslova koje EU nudi prema BiH da potpiše na putu ka EU jer za razliku od Hrvata i Bošnjaka, mi Srbi smo svjesni da nas EU ne želi zato im i dajemo do znanja da nas ista i ne interesuje. Još samo da Bošnjaci shvate da ih EU ne želi jer su u očima iste neko o kome se "treba" starati, a uz to i muslimani tako da priča pridobija i kontekst u kome zapad trpa sudbinu Bošnjaka sa sudbinom Turaka, a sudbinu Srba sa sudbinom Rusa dok su Hrvati se izvukli zahvaljujući pogodnostima koje je taj isti zapad ponudio i na taj način pridobio Hrvate i Slovence na svoju i to odmah nakon završetka rata, a mnogi rekli bi mnogi i mnogo prije.

Zato, ono što je nekome lijek za nekog drugog može da bude čak i otrov. Sve zavisi od toga šta uzimaš. Ako uzmemo od EU samo ono što ne valja, onda mi smo na redu da se pridružimo klubu zemalja-slučaja (to su one zemlje koje su postale članice EU poslije 2007 godine) sa ciljem da budemo nova zemlja-slučaj što nije riješenje kako za nas tako i za one koji bi nas ono kao da prime.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Vladimir RUS wrote:mi Srbi smo svjesni da nas EU ne želi zato im i dajemo do znanja da nas ista i ne interesuje. Još samo da Bošnjaci shvate da ih EU ne želi jer su u očima iste neko o kome se "treba" starati,
E fala bogu da i ti primjetiš nešto na ispravan način.
Zapravo, ti si samo primjetio u kom smjeru ide politika zvanične Srbije (varijanta B)
Varijanta A je ipak EU, a u varijanti B, treba sve Bošnjake uvjeriti da su nepoželjni u EU, pa kad bude da (ako) Srbija odustane od EU, onda bi po tom scenariju mogla jamiti sve teritorije u BiH bez rata, osim Z.H.

Upravo i ja to tvrdim. Već mjesecima govorim o tom oficijelnom srbijanskom spinu.
Obilato se koristi odlazak HR u EU i nastala šupljina, kkao bi se Bošnjaci privoljeli na novu krnju Jugoslaviju.
Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS »

Krokodil Behko wrote:
Vladimir RUS wrote:mi Srbi smo svjesni da nas EU ne želi zato im i dajemo do znanja da nas ista i ne interesuje. Još samo da Bošnjaci shvate da ih EU ne želi jer su u očima iste neko o kome se "treba" starati,
E fala bogu da i ti primjetiš nešto na ispravan način.
Zapravo, ti si samo primjetio u kom smjeru ide politika zvanične Srbije (varijanta B)
Varijanta A je ipak EU, a u varijanti B, treba sve Bošnjake uvjeriti da su nepoželjni u EU, pa kad bude da (ako) Srbija odustane od EU, onda bi po tom scenariju mogla jamiti sve teritorije u BiH bez rata, osim Z.H.

Upravo i ja to tvrdim. Već mjesecima govorim o tom oficijelnom srbijanskom spinu.
Obilato se koristi odlazak HR u EU i nastala šupljina, kkao bi se Bošnjaci privoljeli na novu krnju Jugoslaviju.
Ako ne ide, i varijanta i varijanta B su stvaranje, podizanje i jačanje svog sistema Behko (ekonomija, pravosuđe, ukratko sistem). To bi trebao da bude prioritet svima kojima je EU daleko, bilo da su godinama član EU ali nemaju od toga nikakve koristi, bilo da su tako blizu, a tako daleko (poput BiH) ili jako daleko (poput Ukrajiune, Turske itd.). A EU ako dođe dođe, ako ne, u slučaju da imamo jaku ekonomiju, neće nam ništa značiti što nas EU neće (primjer Turske koja ima jaku svoju ekonomiju) tako da na tome treba raditi u međuvremenu. Sa ovakvim tempom nećemo ni za 30 godina u EU. Ugledaj se barem na Švajcarsku ako nećeš na ništa drugo jer je san zvani EU za sada pukao na najmanje jedno mjesto. Najvjerovatnije sadašnja EU više neće postojati kao takva što znači kraj pravljenju Unije po uzoru na SAD i nekadašnji SSSR. Mnoge Unije su otišle, ostala je samo EU i SAD. EU će se, za razliku od SAD-a, raspasti zbog mnogih razloga, a ponjviše zbog toga što su različiti interesi, različita plemena, različite vjere i mnogo toga drugog različito, a ponajviše zbog prevelikog broja granica unutar iste u kombinaciji sa krizom koja na kraju rasturi sve. Osim toga i oni koji su sada u EU, to im nije nikakva garancija da će i sutra biti tako (primjer upravo Velike Britanije).
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4390 times
Been thanked: 3324 times

Post by Melek »

Najbitnije i beskrajno vazno je da BiH cim prije udje u Nato a sto se tice EU to je posebna prica..
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS »

Melek wrote:Najbitnije i beskrajno vazno je da BiH cim prije udje u Nato a sto se tice EU to je posebna prica..
I za to treba manje-više koliko i za EU. I tu BiH loše stoji. I od prijema u NATO nema ništa u dogleno vrijeme. :valja
Rewa
Na probnom
Na probnom

Post by Rewa »

:lup :lup :lup Tvoja opcija je vec kovertirana :pusi :pusi :pusi
Nismo na istom, vjernici ce u Dzenet, dok ce ćafiri zavrsit u ždehenemu....
Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 717 times

Post by Venera »

Drzava BiH nema himnu sa tekstom,i kao takva planira uci u EU :haha
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
Post Reply