Salahuddin wrote:statebriga wrote:Salahuddin wrote:statebriga wrote:Znam,ali uprkos obrazlozenjima,status zene npr. u braku,nije u potpunosti izjednacen. Nema jednaka prava kao suprug u braku!
Zena jednostavno nigdje nije postavjljena na isti nivo sa muskarcem generalno receno u religijama.
Cuj, ovdje govorimo o religiji,preciznije islamu. U islamu se vjeruje da je Kur'an direktna Bozija Rijec i tu se nema prostora ni za kakve manevre. Polozaj zene je apsolutno dobar, i to se U Kur'anu moze jasno vidjeti. Ali...valja Kur'an procitati. Nemoj se uvrijediti ali pojedini ajeti uzeti sa interneta nisu dovoljni da bi neko mogao reci da poznaje Kur'an. "Od korice do korice", pa onda mozemo mozda nstaviti na ovu temu, znajuci da smo oboje procitali sve u vezi polozaja zene u islamu. Dotada, dopusti mi da se malo hvalim i da kazem da islam poznajem kao malo ko na ovom forumu.
A ti si uvjeren da si prva osoba koju sam pitala ,i da si jedina osoba koja je procitala Kur'an.
Ako si procitao Kuran na arpaskom,BRAVO. Ako jesi procitao na arapskom,sigurno znas da ne postoji nardjene ili obaveza nosenja marame nije uopste napisana u Kuranu,ali je sadrzaj tako interpetiran. Drugi primjer je poligamija,npr. Muhamed a.s. nije prakticirao poligamski oblik braka do zadnjih 11 godina zivota! Da li si se upitao zasto nije prakticirao nakon prve godine braka sa prvom suprugom? Naravno ,postoje obrazlozenja ulaska u poligam-brak,npr. zasitita zene, ratovi, i sl.Ali Kur'an nigdje nije potvrido da je poligamski brak pozeljan u svim situacijama,tacnije,vise interpretacija doticnog dijela. Zato oduvijek postoji teznja ka novoj intepretaciji Kur'ana ,poptuno novi pritup citanja Kur'ana. Isti problem je i sa dijelom u kojem je receno da su zena i muskarac jedanki,ali da je muskarac jedan stepen vise. Ti si procitao Kur'an,pa bi mogao obrazloziti. Ja sam pronasla jedno od obrazlozenja koje objasnajva da je muskarac jedna stpen visi od zene,u smislu odgovornosti. Takodjer je nelogicno insistirati na odgovornosti jednog pola u odnosu na drugi!? Naredni problem je upravo kod svjedocenja,tj. broj svjedoka! Da li je razlog opet nivo odgovornosti,ili nedovoljno shvacen tekst? Zloupotreba interpetacije ,pa cak i prevoda teksta nije nepoznata,ali postoji generlani problem razumjevanja teksta iz Kur'ana.
Tekst nije dovoljno direktan,ili je nedovolljno jasan!? Tefsir i hadisi nisu definitivan izvor obrazlozenja sadrzaja Kur'ana,iako se insistira na tome od mngoih vjernika. To,u princiu znaci,da vecina vjernika ne poznaju sadrzaj Kur'ana vlastitim citanjem. Tacnije receno,Kur'an nije upotunosti "otkriven".
Polozaj zene u braku, u Kur'anu nije dovoljno direktno obrazlozen ili nije dovoljno objasnjen ,ili shvacen od njegovih citalaca! Nije problem u prihvatanju direktnih Bozijih rijeci,ali jeste problem u razumijevanju istih! Vjernici bi trebali biti odgovorni svaki put kad nesto kazu ili napisu "u ime Boga" ili "napisane Bozije rijeci"!
Nadam se da mi neces zamjeriti sto cu ti post "isjeckati", sto inace nikada ne radim ali ovaj put ne zelim da nesto propustim da odgovorim na sto vise onoga o cemu pits. Nadam se da necu naici na naredno pitanja (ili vise njih, u kojima ce biti jasno da se ovaj moj post pisao uzalud).
A ti si uvjeren da si prva osoba koju sam pitala ,i da si jedina osoba koja je procitala Kur'an
Vjerujem i ubijedjen sam da nisam. Ali citajuci tvoj post do kraja, imam inklinaciju da pomislim kako si uvijek pitala nekoga, ko ni sam nije bio siguran u ono sto ti je rekao.
-ne,vec sam aluridala na tvoju aroganciju
Ako si procitao Kuran na arpaskom,BRAVO
Iako slabo poznajem arapski (u smislu da ga ne govorim, niti vladam sa njim kao sa nasim jezikom ali da ga mogu citati, to da), Kur'an sam ne procitao, nego ga citam svaki dan, i na arapskom, pa onda i transliteraciju istog.
Ako jesi procitao na arapskom,sigurno znas da ne postoji nardjene ili obaveza nosenja marame nije uopste napisana u Kuranu,ali je sadrzaj tako interpetiran.
Apsolutno postoji, s tim sto nije precizno objasnjeno, koliko, na koji nacin, itd. Ali, sto se tice "interpretacije", tu nema sta da se kaze. Propise oko nosenja odjece je opisao Muhamed s.a.w.s, koji pored toga sto je bio Boziji Poslanik, automatski bio i najbolji tumac onoga sto je prenosio. Tako da svaka dalja rasprava o tome ne vodi nikuda jer ne mozemo imputirati njemu da nije znao sta prica. Mislim da ces se sloziti.
aha,ma bravo,znala sam da ces napisati: Ni Kur'an ni Muhamed a.s. nisu insistirali da ena mora nositi maramu na glavi.Ne znas konkretno sto je reako Muhamed a.s. vec si procitao hadise.
Drugi primjer je poligamija,npr. Muhamed a.s. nije prakticirao poligamski oblik braka do zadnjih 11 godina zivota! Da li si se upitao zasto nije prakticirao nakon prve godine braka sa prvom suprugom? Naravno ,postoje obrazlozenja ulaska u poligam-brak,npr. zasitita zene, ratovi, i sl.
Odgovor si dala sama u ovome boldovanom. Poligamija je u islamu dozvoljena li ne i naredjena. Ne vidim nista lose da covjek uzme drugu zenu kojje udovica sa nekoliko djece i bez sredstava za zivot a ne moze da nadje nikog ko ce je prihvatiti takvu kakva jeste, imovinski i u vjerskom pogledu.
Poligamija je dozvoljena u posebnim situacijama,ali se danas prakticira potpuno drugacije!
Isti problem je i sa dijelom u kojem je receno da su zena i muskarac jedanki,ali da je muskarac jedan stepen vise. Ti si procitao Kur'an,pa bi mogao obrazloziti. Ja sam pronasla jedno od obrazlozenja koje objasnajva da je muskarac jedna stpen visi od zene,u smislu odgovornosti.
Na ovo cu ti odgovoriti bez ikakvog apologetickog pristupa. Apologetici obicno pokusavaju da kazu da je islam religija "jednakopravnosti". To nije tacno i na nekoliko mjesta u Kur'anu se jasno vidi da to nije tako.
Islam je religija pravednosti, ne jednakopravnosti (ne samo zene i muskarca, nego i uopceno). Svakome pripada onoliko koliko zasluzuje. Konkretno, u relaciji muskarac - zena, muskarac ima daleko vise odgovornosti i obaveza nego zena. Tu ti lezi djelimican odgovor na taj "stepen vise" (zaista mi se sada ne da pisati najduzi post u istoriji mog forumasenja da ti navedem sve primjere, osim sto cu ti navesti da ta pravednost moze da se vidi naprimjer u zeninoj zaradi - ona svu svoju zaradu moze i ima pravo da ostavi samo sebi, bez da to dijeli sa muzem, porodicom ili bilo kim drugim, dok je na muskarcu obaveza da sve dijeli sa cijelom porodicom).
Pa sto nisi napisao drugi dio odgovora.
Da li si svjestan da si jedankoravnost i pravednost u sustini istog znacenja?
Takodjer je nelogicno insistirati na odgovornosti jednog pola u odnosu na drugi!?
Zasto bi bilo nelogicno, ako ja kao vjernik znam da cu odgovarati i za neke postupke moje supruge, djece i svakoga ko mene smatra "glavom porodice"?
Svako dogovora za svoje postupke!
Naredni problem je upravo kod svjedocenja,tj. broj svjedoka! Da li je razlog opet nivo odgovornosti,ili nedovoljno shvacen tekst? Zloupotreba interpetacije ,pa cak i prevoda teksta nije nepoznata,ali postoji generlani problem razumjevanja teksta iz Kur'ana
Koliko zena muslimanki postoji, koje recimo, znaju Kur'an napamet (hafiz)u odnosu na muskarce, iako im niko ne zabranjuje da uce? Atomska, kvantna fizika? Njutn, Ajnstajn, Faradej, Kopernik, Galileo, Nils Bor, Tesla, itd, itd... (da, tu se nalazi i Marie Curie ali pogledaj ima li ih jos i koliko) Naravno, ne zelim reci da su zene gluplje ili retardirane ali ako sagledamo sve, bez ikakvog uticaja naseg prkosa da dokazemo nesto, uvidjeces da u tim aspektima mukarcima bolje polazi za rukom da se bave nekim stvarima, u ovom slucaju sposobnosti da zapamte neke stvari. Naravno, u nekim drugim aspektima, zene su daleko bolje od muskaraca ali sada ne pricamo o tome.
Super,da li mogu raeci da si ti gluplji od mene,jer imam vise nivoa obrazovanja od tebe!? Tvoj post je tipican sovinsticki post,vrlo diskriminrajuci! Zenama je bilo zabranjeno da se skoluju i nisu prihvacene u muskim drustvima koja se bave religijom,zato je logicno da ja manji borj zena ukljucen u rad vezan za religiju,kao i ucenje Kur'ana na pamet.
Znaci, ponovo bez apologetickog pristupa (i zaista zelim da ne lutas dalje za odgovorima na ovako jednostavna pitanja (za one koji iole shvataju islam i nesto su naucili) JEDINI razlog za dvije zene u ulozi jednog svjedoka jeste, da ako jedna od zena zaboravi ili se ne sjeti nekih vaznih dogadjaja ili cinjenica, tu je druga zena ili da je podsjeti ili da sam kaze da se ona sjeca. TO JE TO. Ko ti kaze drugacije, pokusaje da islam pokaze onakvim kakav on nije.
Vrlo ogranicen odgovor,no,nisam izennadjena!
Tefsir i hadisi nisu definitivan izvor obrazlozenja sadrzaja Kur'ana,iako se insistira na tome od mngoih vjernika. To,u princiu znaci,da vecina vjernika ne poznaju sadrzaj Kur'ana vlastitim citanjem. Tacnije receno,Kur'an nije upotunosti "otkriven".
U ovom boldovanom si napravila najvecu gresku, kada je ova tema u pitanju. Niko, kao sto sam vec pomenuo, nije bio mjerodavniji da tumaci Kur'an nego ona koji ga je i prenio, s.a.w.s. Postoje 100% vjerodostojni hadisi u kome se objasnjava Kur'an, te stoga reci da to nije mjerodavno zaista nema smisla. Kur'an nije napisao Muhamed, s.a.w.s ali ga je on u cijelosti prenio i imao je neprestaani kontakt sa Dzibrilom (Gabrielom, Gavrilom, kao ga vec ko zove), koji mu je objasnjavao Kur'an i islam (mnoge nradbe koje su dosle od Allaha se i ne nalaze u Kur'anu, vec su poznate kroz hadise u kojima je Dzibril prenio neke naredbe koje nisu uvrstene u Objavu ali se tretiraju kao stroga obaveza - neko je vec napisao kako se ti hadisi zovu, pa da ne ponavaljam).
Pa da li ti analiziranjem hadisa ,ucis o istoriji tadasnjeg vremen,ili ucis i ostalih izvora o istoriji tadasnejg vremena?
Tacnije receno,Kur'an nije upotunosti "otkriven"
Apsolutno tacno. Neke stvari kojeje Kur'an najavljivao, ostvarile su se tek kasnije, dok u vrijeme objave ajeta vezanih za te dogadjaje, nije bilo potpuno jasno na sto se to odnosilo. Primjera je zaista mnogo.
Nisi me shvatio,Kur'an je prilicno neotkriven,jer se stalno pokusava interpretirati. Sadrzaj nije dovoljno jasan!
Polozaj zene u braku, u Kur'anu nije dovoljno direktno obrazlozen ili nije dovoljno objasnjen ,ili shvacen od njegovih citalaca! Nije problem u prihvatanju direktnih Bozijih rijeci,ali jeste problem u razumijevanju istih! Vjernici bi trebali biti odgovorni svaki put kad nesto kazu ili napisu "u ime Boga" ili "napisane Bozije rijeci"!
Zaista mi je drago sto si ovo pitala jer vjerujem da ce i neko drugi procitati moj odgovor, pa nece postaviti isto pitanje. Naime, ovo je jos jedna prilika da podsjetim i sebe i sve druge, i one koji su muslimani i one koji to nisu, da Kur'an NIJE JEDINI IZVOR islamskog ucenja, pogotovo fikha ("vjerozakonika"). Ne znam zasto se toliko ljudi poziva samo na Kur'an kada im nesto nije jasno, a potpuno zanemaruju Sunnet, koji je objasnio sve oko islama i islamskog vjerovanja (da nije Sunneta - prakse Poslanika s.a.w.s, mi ne bi znali kako da klanjamo jer u Kur'anu stoji naredba za to ali nema opisa nacina izvrsavanja te obaveze - primjera ima jos prilican broj). Procitaj hadise koji su vezani za polozaj zene u islamskoj porodici i islamu uopce, pa ces vidjeti da nista nije ostalo nedoreceno po tom pitanju (toplo ti peporucujem "Sahih-ul-Bukhari" zbirku hadisa).
Kur'an nije jedini izvor,ali sunnet,hadisi i tefsir nisu u potpunosti cvrsti izvori,ako uzememo u ozbris da su svi materijali mjenjani ili drugacije obrazlozeni u razlticim periodima od strane mnogih islamskih ucenjaka.
Nadam se da sam bar nesto uspio da pojasnim, iako me malo grize sumnja (zbog proslih iskustava), da ce se ovaj moj post pokusati diskreditovati uz pomoc Google-a, tako sto ce se ponovo naci misljenje nekog "sejha", tipa budale Kuduzovica, pa da ispadne, "Salahuddine, sto si lagao, cujes sta ovaj kaze, on je ipak Dr., Mr., itd, itd...