Islam
- Fazlija
- Osvježenje foruma

- Status: Offline
Re: Islam
Ali zar to ne radimo cijelo vrijeme? Covjek ogladni isto kao i zivotinja, ali svoju hranu priprema na vatri, stavlja zacine, posluzuje je u zlatnim tanjurima i jede je zlicama ukrasenim dragim kamenjem, uz muziku i birane napitke:) Razvila se cijela ljudska kultura oko jela. Zivotinje nemaju tu kulturu... uljudbu rekli bi braca HrvatiSalahuddin wrote:Jeste, to je tacno i za ljude ali ako krenemo za tim porivom, tako da ga samo malo "profinimo", hajde onda da slijedimo i sve druge instinkte zivotinja?
Dakle, Bog je dao glad i covjeku i zivotinji, ali dao je i nacine na koji jedni, i na koji drugi, zadovoljavaju tu glad.
Isto sa spolnoscu... Meni nije problematicno da se primjenjuje moralnost i pravila lijepog ponasanja, da se njeguje umjerenost i odmjerenost. To je isto dio ljudske kulture koja je stvorena oko spolnosti. Ali mi se cini problematicnim zabranjivati zenama (ili muskarcima, svejedno) da se ukrasavaju, da razvijaju modu, da se oblace u sarene boje ili u sive i tamne, ako bas netko hoce...
Meni je to kao kada bi netko propisao da svi moraju jesti samo palentu, i to drvenim zlicama i iz drvenih tanjura, jer sve drugo je protiv Boga?! To je ogranicavanje ljudske kulture. Tako da ja mislim da svi vjerski fundamentalisti (ne samo islamski) idu ne samo protiv prirodnih zakona, nego i protiv ljudske kulture koja je posve u skladu sa zakonima prirode.
A zakoni prirode su naravno u skladu s bozjom voljom, jer bi inace nastao kaos. Dakle po meni, kaos izazivaju fundamentalisti, a ne kulturnjaci
Sve 5, sve 5... ja se ispricavam ako sam nesto krivo rekao. Blagodarim na mogucnosti za raspravu o svim pitanjimaSalahuddin wrote:Sto se islama tice, ja sam sam jednom shvatio tvoju kratku recenicu pogresno i rekao sam da je "blizu provokacije" i izvinuo sam se za to. Znaci, slobodno mozes da pises sve sto mislis da trebas. Po tvom pisanju ne vidim da provociras, te stoga nema nikakvih problema.
http://forum.srednjiput.rs/
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3910 times
- Been thanked: 2945 times
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
-
Venera
- Seksologinja

- Has thanked: 1306 times
- Been thanked: 716 times
ti jednostavno nisi uspio napisati odgovor na moje postavljeno pitanje,plus imas jako ogranicene stavoe,zato sam zakljucila da je tvoj nivo znanja jako nizak i ne zadovoljavas moj intelektulani nivo,koji jeste znatno obogacen sirim pogledima na svijetSalahuddin wrote:Statebriga... moram reci da mi je zao sto sam dosao do zaklucka da ti pitas tek da bi izazvala neke reakcije (ne znam sta vec ocekujes) jer se jasno vidi da ti uopste ne maris ni za jedan odgovor nego ponovo postavljas ista pitanja, kao ja tebe ne kontam, jer eto, ja sam 'em gluplji, 'em neobrazovaniji.
Jesi li bas sigurna? Ja bih rekao da se bas i ne poznajemo toliko. Niti ja znam sta si ti zavrsila, niti me interesuje. Ja svoj sud o necijem obrazovanju (onom opstem, strucno okaci macku o rep) i inteligentnosti donosim samo na osnovu onoga sto neko ovdje pise jer drugog nacina nemam. A ti apsolutno nemas mogucnost da znas ista o mojoj edukaciji. Sto se tvoje edukacije tice, dovoljno mi je bilo da procitam da su za tebe jednakopravnost i pravednost sinonimi. Eto, neko drugi ko ima strpljenja da bude Sizif, neka ti kaze koliko je pojam "pravednost" siri od onog prvog. Meni je dovoljna samo ta tvoja konstatacija.Super,da li mogu raeci da si ti gluplji od mene,jer imam vise nivoa obrazovanja od tebe!?
Sve u svemu, tvoja razocaranost u moj odgovor, kao i pisanje o necijem "obrazovanju", daje mi dovoljno razloga da vise ne obracam paznju na tvoja provokatorska pitanja, osim u slucaju ako budem sa tobom komunicirao u svojstvu urednika.
Esselamu alejkum.
tvoje misljenje o meni me apsolutno ne interesuje
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
Ovo nikako ne može biti istina, dakle ili neznanje ili podvala za neupućene.Salahuddin wrote:Svakako, zasto ne? Islam je religija, koja nasuprot popularnom i uvrijezenom vjerovanju da je sve tu neki tabu, otvoren za raspravu na bilo koji nacin, i bilo kojim putem/sredstvima. Osim stvari koje zadiru u "gajb", a mislim da to nikoga mnogo i ne interesuje, pa se tako osjecaj slobodno da zapocnes pitanja/zakljucke, na nacin koji zelis.Mirelam wrote:Sale , jedno pitanjce. Moze li se ovoj temi pristupiti dijalekticki?
- KOMESAR
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 2 times
Dočaraj!abdulah wrote:Ovo nikako ne može biti istina, dakle ili neznanje ili podvala za neupućene.Salahuddin wrote:Svakako, zasto ne? Islam je religija, koja nasuprot popularnom i uvrijezenom vjerovanju da je sve tu neki tabu, otvoren za raspravu na bilo koji nacin, i bilo kojim putem/sredstvima. Osim stvari koje zadiru u "gajb", a mislim da to nikoga mnogo i ne interesuje, pa se tako osjecaj slobodno da zapocnes pitanja/zakljucke, na nacin koji zelis.Mirelam wrote:Sale , jedno pitanjce. Moze li se ovoj temi pristupiti dijalekticki?
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
- Podrinjac
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Ljudi su se previše podjelili preko religija. Zapravo religije i jesu stvorene za to. Bog u kojeg vi vjerujete ne postoji. Bog koji gleda je li ovaj musliman, je li onaj hrišćanin, je li neko budist, ateist ili je možda hindus, ne postoji !! Bog u kojeg trebaš se moliti sva tri sata ne postoji. Bog koji gleda da li su žene pokrivene hidžabom ili ne, ne postoji !!
Ne može tom bogu biti draži vjernik lopov, od ateiste ili agnostika humaniste. Kakav bi onda taj bog bio?
Vjerovati u jednog boga ne treba ti religija, nikakav Islam, nikakvo hrišćanstvo.
Pa kako su ljudi živjeli i prije tih religija?
Nije ovo tema o postojanju Boga. Za to imas drugu temu. Znam da i sam to znas ali ne da crv mira, jel'da?
Salahuddin
Ne može tom bogu biti draži vjernik lopov, od ateiste ili agnostika humaniste. Kakav bi onda taj bog bio?
Vjerovati u jednog boga ne treba ti religija, nikakav Islam, nikakvo hrišćanstvo.
Nije ovo tema o postojanju Boga. Za to imas drugu temu. Znam da i sam to znas ali ne da crv mira, jel'da?
Salahuddin
- KOMESAR
- Forum [Bot]
Vjerovati u jednog boga bez religije je moguće samo u islamu,jer između vjernika i stvoritelja ne postoji posrednik.Podrinjac wrote:Ljudi su se previše podjelili preko religija. Zapravo religije i jesu stvorene za to. Bog u kojeg vi vjerujete ne postoji. Bog koji gleda je li ovaj musliman, je li onaj hrišćanin, je li neko budist, ateist ili je možda hindus, ne postoji !! Bog u kojeg trebaš se moliti sva tri sata ne postoji. Bog koji gleda da li su žene pokrivene hidžabom ili ne, ne postoji !!
- Podrinjac
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Zašto se onda previše ističete sa tim Islamom?Otkud onda milijarde muslimana u svijetu?KOMESAR wrote:Vjerovati u jednog boga bez religije je moguće samo u islamu,jer između vjernika i stvoritelja ne postoji posrednik.Podrinjac wrote:Ljudi su se previše podjelili preko religija. Zapravo religije i jesu stvorene za to. Bog u kojeg vi vjerujete ne postoji. Bog koji gleda je li ovaj musliman, je li onaj hrišćanin, je li neko budist, ateist ili je možda hindus, ne postoji !! Bog u kojeg trebaš se moliti sva tri sata ne postoji. Bog koji gleda da li su žene pokrivene hidžabom ili ne, ne postoji !!
- KOMESAR
- Forum [Bot]
Kako misliš da se ističemo - po činjenju dobrih dijela?Podrinjac wrote:Zašto se onda previše ističete sa tim Islamom?Otkud onda milijarde muslimana u svijetu?KOMESAR wrote:Vjerovati u jednog boga bez religije je moguće samo u islamu,jer između vjernika i stvoritelja ne postoji posrednik.Podrinjac wrote:Ljudi su se previše podjelili preko religija. Zapravo religije i jesu stvorene za to. Bog u kojeg vi vjerujete ne postoji. Bog koji gleda je li ovaj musliman, je li onaj hrišćanin, je li neko budist, ateist ili je možda hindus, ne postoji !! Bog u kojeg trebaš se moliti sva tri sata ne postoji. Bog koji gleda da li su žene pokrivene hidžabom ili ne, ne postoji !!
- KOMESAR
- Forum [Bot]
Mi smo od Allaha zaduženi da se borimo protiv nevjernika i da činimo dobra djela. Vjera,šta bješe to?Podrinjac wrote:Ne! Kakva dobra dijela, kakvi bakrači?
Nego po religioznosti. Nikakva vam druga vjera nevalja sem vaše.
-
Venera
- Seksologinja

Toliko price o inteliegnciji,informisanosti i napadima na istu a u konacnici ti nam nista od toga ne pokazujes od onoga sto trazis.Sve sto smo dobili i naucili do sad od tebe su velike kolicine kafestatebriga wrote:Konverzacija zapoceta i zavrsena tvojim prijetanjama,pa to dovoljno govoriti o ne/sposobnosti sposobnosti vodjenja konverzacije.
Nisam se uopste zelio mijesati u razgovor,niti upozoravati da izgleda kao kleveta, ali mi je drago da malo po malo a poneki bome i brzo shvataju da je ulazak u bilo kakvu konverzaciju s tobom gubljenje vremena,bar dok nam i ti ne pokazes nesto od svog znanja i dok ne naucis komunicirati normalno bez nekog gledanja sa visoka koje opet nema nikakvo utemeljenje.
Question everything.
-
Venera
- Seksologinja

rethna wrote:Toliko price o inteliegnciji,informisanosti i napadima na istu a u konacnici ti nam nista od toga ne pokazujes od onoga sto trazis.Sve sto smo dobili i naucili do sad od tebe su velike kolicine kafestatebriga wrote:Konverzacija zapoceta i zavrsena tvojim prijetanjama,pa to dovoljno govoriti o ne/sposobnosti sposobnosti vodjenja konverzacije.
Nisam se uopste zelio mijesati u razgovor,niti upozoravati da izgleda kao kleveta, ali mi je drago da malo po malo a poneki bome i brzo shvataju da je ulazak u bilo kakvu konverzaciju s tobom gubljenje vremena,bar dok nam i ti ne pokazes nesto od svog znanja i dok ne naucis komunicirati normalno bez nekog gledanja sa visoka koje opet nema nikakvo utemeljenje.
ti imas skompleks nize vrijednostizato mi se obracas sa besmislenom kritikom
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Jes valastatebriga wrote:rethna wrote:Toliko price o inteliegnciji,informisanosti i napadima na istu a u konacnici ti nam nista od toga ne pokazujes od onoga sto trazis.Sve sto smo dobili i naucili do sad od tebe su velike kolicine kafestatebriga wrote:Konverzacija zapoceta i zavrsena tvojim prijetanjama,pa to dovoljno govoriti o ne/sposobnosti sposobnosti vodjenja konverzacije.
De ti srkni koju solju,bit' ce ti bolje.
Question everything.
- KOMESAR
- Forum [Bot]
Allah je ženi dao privilegiju da bude majka. Ima li ijedan insan na ovom dunjaluku voljeniji od nje?statebriga wrote:rethna wrote:Toliko price o inteliegnciji,informisanosti i napadima na istu a u konacnici ti nam nista od toga ne pokazujes od onoga sto trazis.Sve sto smo dobili i naucili do sad od tebe su velike kolicine kafestatebriga wrote:Konverzacija zapoceta i zavrsena tvojim prijetanjama,pa to dovoljno govoriti o ne/sposobnosti sposobnosti vodjenja konverzacije.