Sarajevo

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Johny
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Re: U Novom Gradu sutra se otvara najveći park u Sarajevu

Post by Johny »

jel neko bio??? i kako izgleda??
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9884 times
Been thanked: 11685 times

Ko je kriv za užas na sarajevskom igralištu?

Post by Krokodil Behko »

Ko je kriv za užas na sarajevskom igralištu?

Image
Tragična pogibija 13-godišnjeg S. P, učenika sedmog razreda OŠ Osman Nuri Hadžić u sarajevskom naselju Dobrinja, kojeg je u nedjelju usmrtila konstrukcija gola na fudbalskom igralištu, stanovnike Sarajeva ostavila je bez riječi. Smrt 13-godišnjaka ponovo je u prvi plan izbacila problem upravljanja i kontrole igrališta u gradu

S. P. je nastradao nakon što se tokom igre navodno uhvatio za konstrukciju gola i zaljuljao, usljed čega je došlo do obaranja gola koji je dječaku pao na prsa. Iako je nakon toga ustao, ubrzo mu je pozlilo, pa je pao na zemlju.

Nesreća se desila iza 13 sati na ograđenom sportskom igralištu na adresi Mustafe Kamerića 10, nedaleko od OŠ Skender Kulenović.

U trenutku nesreće na igralištu i u blizini je bilo 20-ak očevidaca koje je kasnije policija saslušala.

Odmah nakon ovog događaja, poznata folk pjavačica Sanela Sijerčić-Ilić na Facebooku je napisala da se nesreća desila pred njenim očima.

- Izvinite, bila sam tamo. Golovi nisu pričvršćeni. Jučer (u subotu, op.a.) je pao jednom dječaku na nogu, ali nije bilo strašno.

Danas jeste. Dijete se ljuljalo i pao je gol na njega. Hitna ga je oživljavala najmanje 45 minuta, ali ništa. Krv je izbacivao i nikako nije davao znakove života.

Na tom igralištu naša djeca imaju TZO (tjelesni zdravstveni odgoj, op.a)! Ko će odgovarati? Njega više nema ljudi. Umro mi je pred očima, napisala je Sijerčić-Ilić.

(Oslobodjenje)
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Re: Ko je kriv za užas na sarajevskom igralištu?

Post by Biba »

:grana :grana ...Ne znam majke mi..je li općina kriva...a još i učitelji nisu primijetili ...čantram ja vazda da će netko od naše djece stradati čekajući dugo autobus..al niko me ne hebe ni za suvu šljivu.....
Kasno je kad se nesreća dogodi :grana ...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi
C12H22O11
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Been thanked: 1 time

Post by C12H22O11 »

Na žalost, nije ovo ni prvi a vjerojatno ni zadnji tragičan slučaj. Tuga će ostati da je pamte porodice djece stradale na ovaj način, a odgovorni to neće shvatiti kao upozorenje za budućnost. Nebrojeno je takvih golova koji nisu učvršćeni, na sportskim i dječijim igralištima širom države. Sve će se to zaboraviti za par dana, do neke nove tragedije.
Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 7 times

Post by Heidi »

Jadni roditelji. :(
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS »

Ovdje je riješenje u zabetoniranju gola, ako je montažni. Teško je ovdje odrediti ko je kriv. I sam sam kad sam bio mlađi znao sam hvatati se za gornji dio konstrukcije gola, ali nisam nikad cijelom težinom se hvatao pošto je bio go težak kao tuč, čvrst, ali nedao bog da padne, najebao bih garant. Srećom bio je težak, no opet nisam se vješao po njemu, već samo se hvatao kao da hvatam niježne ženske grudi, pošto sama težina šipki me je strašila toliko da sam bio oprezan, a i bio sam visok u visini gola tako da mogao sam da dohvatim prečku i bez uzdizanja ruka tako da pritisak ka gravitaciji prečke je bio skoro nula. Nisam isprobavao dali je montažni ili je fiksiran. Mislim da je ipak bio montažni. Takvi su nažalost većina na školskim i dječijim igralištima, a zadnjih godina postavljaju se znatno lakši montažni golovi koji su u slučaju nezgoda su manje opasni. I jesu, ali u teoriji, metal je metal, kad te pričepi, ne može se proći bez posljedica. Pa komad metala kada udari odraslog čovjeka, a kamoli dijete može biti i smrtno opasan, a kamoli metalna šipka ili cijela konstrukcija od metala. Djecu treba informisati i o ovome. Mislim da mnogi i sami znaju da je to opasno, ali ne znaju da to zna biti i veoma opasno, kao ni to da u praksi razlike između gola sa tanjim šipkama i onog sa debelim šipkama nema. Lakši montažni go ne znači i nema brige u slučaju viješanja za go. Isto je opasan. Ustvari manje je, ali mnoga djeca manje brinu kada se hvataju za manji go i najebu više nego da su se uhvatili za onaj veliki. Lažan osjećaj može da prevari. I tu trebaju stariji da objasne djeci o opasnosti vješanja za go pošto u međuvremenu su postali popularni i lakši golovi, koji su samo manje opasni, ali ne i bezopasni. Nimalo manje opasni je bolji termin. Lakše jeste, ali kao kod automobila, kad se sudariš u ogradu sa manjim autom ili Hamerom, isto prođeš ili kad baciš metalni mobilni ili plastični sa iste visine, isti je ishod.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Ovdje se desila slična nesreća prije 30tak godina s tim da je žrtva bio odrastao čovjek.... od tad ja nisam vidio gola koji nije fiksno učvršćen u podlogu....a obišao sam mnoga.
Netko je vlasnik, zar ne?
Netko mora u zatvor zbog toga....ne zbog nesretnog djeteta, za njega je kasno :tuga
nego zbog druge djece

sućut roditeljima :(
ja mislim da bi umro od tuge ( mali mi ima sad 13 :grana)
Habibti, ya nour el - ain... :srce
lisko
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 17 times
Been thanked: 11 times

Post by lisko »

zalost je to velika jadni roditelji njegovi ,a hocu da Kazem da se to isto desilo kod meine na igralistu djecijem . od komsije mali isto tako je uradio i gol je pao na glavu mu eto bila sreca u nesrecu par dana u bolnicu pa se izvuko i ti golovi i danas dani stoje tu na istom mjestu djeca se igraju i dalje . politicare one treba strijeljat sve . uhh majko mila
Image
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Koliko se sjećam, mi jugoslovenska djeca, imali smo isključivo golove koji lako padaju, al brate, sretni smo bili i nikad niko nije bio ni povrijeđen :misli
drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic »

ovje kao i pricvrste oi se pocnu drmusat pa skidaju... jbg moze se desiti ali golove treba pricvrstiti...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Krokodil Behko wrote:Koliko se sjećam, mi jugoslovenska djeca, imali smo isključivo golove koji lako padaju, al brate, sretni smo bili i nikad niko nije bio ni povrijeđen :misli
Behko..mislim da te kontam...al mislim i da ne bih smjela previše čantrati...promatram djecu..ovi moji su jos maleni...
Znam da je uvijek bilo nestašne djece...ali ovo što se dogaďa...nije dobro..silni su, bez postovanja..mira najcesce nemaju..Prad nasom skolom je djexje igraliste unisteno ..Indira sto je poklonila..iz Kolonije..uništenoooo..

Ne mislim ja da je stradali dječak bio takav...ali djeca i ne paze..
...a mozda se neke nearece i ne mogu izbjeci...ne znam..sjetim se naseg belaja.

Treba pricvrstiti..
U selu gsje radim općina je napravila tobogane i neke kerefeke....i dijete je slomilo nogu...općin je morala pltiti odštetu...a i uklonili su tobogane radije nego da popravljaju...
Slomljeno će zacijeliti ali iz metvih nista ne moze vratiti...
NETKO MORA BITI ODGOVORAN...
Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Dust »

Odgovorni su svi. Kod nas ni kamen ne moze ostati a da ga neko ne pokvari. Nerijetko citam: odnijeli saht, zice, cijevi, ukradose/pokvarise Boga oca I onda kada se zlo desi trazi krivca. Ma daj...
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni »

Efendić: Građani su osporavali pravo Lokomu da upravlja igralištem na Dobrinji
Ukoliko je ovo tačno, građani bi trebali zatvoriti svoju veliku gubicu i pokriti se jorganom po glavi.
greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6707 times

Post by greeneyes »

Koliko znam golovi su za igranje fudbala, ne za vješanje.
Samo sabura
SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA »

krivac----------- gradjani Sarajeva---
Image
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

greeneyes wrote:Koliko znam golovi su za igranje fudbala, ne za vješanje.
:aplauzz ...ali de to objasni djeci...
Ja neki dan rekla djetetu 5. razreda da ne ajesi na prvim sjedalima u autobusu..otiao u šarage, viko mwni da ja njemu nisam mama ..i opsovo mi mater....et
Tokmak
Vucin apostol
Vucin apostol
Has thanked: 1614 times
Been thanked: 1461 times

Post by Tokmak »

Krivi su oni koji su postavili golove,a nisu ih učvrstili betonom.
Ista ovakva tragedija se desila na mom igralištu osnovne škole,godinu dana prije rata...trojica dječaka su se vješala na golu na velikom odmoru,i kad je počeo padati dvojica koja su stajala na krajevima su se uspjela odmaknuti,a ovaj koji je bio u sredini nije uspio...pao mu gol na vrat...domar ga je pokušao spasiti izvlačenjem jezika ali nije uspio :(

Kad smo došli sljedeći tjedan na igralište,golovi su bili učvršćeni betonom...
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Ovo je bar treći slučaj, u zadnjih par godina, da golovi padaju na djecu.
Zakleo bih se da je toga još bilo u Bih u skorije vrijeme, ali ne mogu izguglati.

Tu su dva slučaja iz HR u zadnjih godinu dana

http://www.24sata.hr/crna-kronika-news/ ... ogu-411488

http://www.jutarnji.hr/sisak--djecak--1 ... -/1180607/

Kako razaznajem, bit će demonstracija u SA.
drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic »

ima toga i ovjde, srecom bez zrtava...

mora se to dobro ucvrstiti... a sad dal ce nekom otic glava, tj prdekana... djecu ne povrati...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
kuplung
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by kuplung »

SPINERKA wrote:krivac----------- gradjani Sarajeva---
kako sviju ti???? Dijete se ljuljalo i pao je gol na njega.
Post Reply

Return to “BiH”