Srebrenica - genocid

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Srebrenica - genocid

Post by paparaci »

MINISTAR ĐOKIĆ PROVOCIRA ŽRTVE

Pozvao Bošnjakinju, koja je izgubila desetine najmilijih, da obilježi stradanje Srba

Interesantno je, istakla je Ramić, da kao jedno od mjesta masovnih stradanja Srba Đokić spominje Biljaču koja je do maja 1992. godine bila bošnjačko selo.

Image

Petar Đokić, , ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske

Petar Đokić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i predsjednik Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova RS uputio je pismeni poziv bošnjačkoj aktivistici i predstavnici Fondacije „Veljaci-Bratunac 92“ Hibi Ramić da "prisustvuje programu obilježavanja stradanja Srba u Podrinju".

Ramić je u pismu Đokiću ocijenila da je poziv ministra u Vladi RS najobičnija provokacija.

"Kada ste mi već uputili ovu pozivnicu trebali ste da znate da sam ja supruga ubijenog uposlenika Stanice javne bezbednosti Bratunac. Njega su 3. maja 1992. godine, uz pomoć njegovih radnih kolega srpske nacionalnosti, ispred porodične kuće u smrt odveli pripadnici Vojske Republike Srpske. Nakon 15 godina traganja, posmrtni ostaci mog supruga pronađeni su u masovnoj grobnici Kazan Bašće u Zvorniku, a dženaza mu je obavljena 2007. godine na šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu", napisala je Ramić.

Pored toga, navela je Ramić u pismu Đokiću, treba da znate da sam majka koja je u protekloj agresiji, tačnije 9. maja 1992. godine, izgubila i devetomjesečnu bebu "koja mi je umrla na rukama, jer je nisam mogla odvesti ljekaru".

"Za njenu smrt, također, su odgovorni pripadnici Vojske RS, potpomognuti paravojnim formacija iz Srbije i tadašnjim uposlenicima SUP-a. Ministre, da ste znali ono što trebali da znate, zastidjeli biste se i pred Bogom i pred narodom što ste, od svih Bošnjaka u Bratuncu, baš meni uputili ovaj poziv. Ja sam u proteklim dešavanjima izgubila muža, kćerku, oca, dva brata, četiri djevera i dvoje djece mojih djevera. A da Vam ne nabrajam ostalu rodbinu, prijatelje i komšije", navela je Ramić.

Interesantno je, istakla je Ramić, da kao jedno od mjesta masovnih stradanja Srba Đokić spominje Biljaču koja je do maja 1992. godine bila bošnjačko selo.

"Da li vam je poznato koliko je u tom selu, prije jula 1992. godine, zarobljeno, maltretirano i ubijeno Bošnjaka i koliko je uništeno njihove imovine? Pored svega nabrojanog, poštovani ministre i predsjedniče Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, Vi se niste udostojili da dođete ni na jednu od ukupno šest kolektivnih dženaza koje su do sada obavljene na šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu. Da ste prisustvovali i na jednoj, morali bi znati da se na tom mezarju svake godine 12. maja ukopa najmanje troje ili četvero djece, među kojima ima i beba od dva mjeseca", napisala je Ramić.

Ona je pozvala Đokića da 11. jula dođe u Potočare kod Srebrenice i prisustvuje dženazi njenih najmilijih.

"Imala bih ja još mnogo toga reći, ali nemam vremena. Moram u ovim teškim danima uoči godišnjice genocida u Srebrenici, da tješim svekrvu i majku, jer ću 11.jula posljednji put da se halalim od brata i dva djevera", napisala je predstavnica Fondacije „Veljaci-Bratunac 92" Hiba Ramić u pismu ministru Vlade RS Petru Đokiću.

:bua

izvor: oslobodjenje.ba
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9589 times
Been thanked: 11339 times

Post by Krokodil Behko »

Slučajno sam naletio, na neki srpski forum, koji ima ukupan broj postova, manje nego mi.
Ali zato, imaju oko 900 postova, na temi o Srebrenici.
Takvi smo, da će se Srebrenica, možda opet ponoviti.
Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Dust »

Koji monstrumi..

Srebrenica 2012: Bošnjaci sahranjuju 520 tela, Srbi prave feštu sa koncertima i fudbalskim turnirom

Sarajevo - Organizacioni odbor za obeležavanje 17. godišnjice genocida u Srebrenici saopštio je da su obavljene sve pripreme za komemorativni skup koji će biti održan 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice.

Sa jedne od prethodnih sahrana žrtava genocida u Srebrenici
Tog dana će biti ukupano 520 identifikovanih žrtava, među kojima su šest maloletnih osoba i tri žene.

Organizacioni odbor za obeležavanje godišnjice genocida, istakao je da ove godine srpska populacija u Srebrenici i Bratuncu prvi put istovremeno organizuje obeležavanje "Petrovdanskih dana".

Organizacioni odbor ocenio je da program koji sadrži fudbalski turnir, koncerte i druge aktivnosti, a koji će se odvijati u vreme kada će u Srebrenici biti oko 30.000 članova porodica, preživelih žrtava, duboko vređa osećanja žrtava i može izazvati ozbiljne sigurnosne probleme na celom području opštine Srebrenica, navodi se u saopštenju Organizacionog odbora.

- Mi ne možemo da garantujemo sigurnost, ako se u toku dolaska porodica, koje će kopati svoje najmilije dešava fudbalski turnir na kome će se neko napiti, doneti neke zastave, provocirati - izjavio je Ćamil Duraković, predsednik Organizacionog odbora.

- Ovo je sramota da se 11. jula, kada ukopavamao svoju braću, decu, očeve, organizuju "Petrovdanski dani". Sledeće godine verovatno će festival prebaciti u same Potočare - rekao je Predsednik Koordinacionog tima Građanske inicijative "Glasat ću za Srebrenicu" Emir Suljagić.

"Marš mira" od 100 kilometara
Obeležavanje 17. godišnjice zločina u Srebrenici počelo je organizovanjem pešačenja više grupa iz nekoliko gradova Bosne i Hercegovine, a sutra kreće i "Marš mira" na put dug 100 kilometara kojim su bežali preživeli Srbebreničani u julu 1995.

Oko sedam hiljada osoba će učestvovati na "Maršu mira", čiji je cilj da stignu u Potočare na sahranu i komemoraciju ubijenim žrtvama 11. jula.

Do sada je u Memorijalnom centru u Potočarima identifikovano iz masovnih grobnica i ukopano 5.137 osoba.

U Srebrenici su u julu 1995. jedinice Vojske Republike Srpske predvođene generalom Ratkom Mladićem, ubile preko osam hiljada Bošnjaka iz Podrinja.
Zločine u Srebrenici je Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. zvanično proglasio genocidom.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Primjećujem čisto kulturološku razliku izmedju postratnih Nijemaca i Karadžićevih sljedbenika. Ne bi smjeli, izuzeti "svjetsku krivicu" da tako kažem. Da hoće, mogli bi ove srpske političare, potegliti za uho i narediti im, da prestanu manipulisati vlastitim narodom oko tako i toliko tragičnih stvari.
Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust »

Meni je gore to sto je narod jedva docekao.
Blackhawk

Post by Blackhawk »

Meni samo nije jasno, kako ova manifestacija svaki put sve vise i vise se udaljava od onog islamskog..
Prave se kolektivne dzennaze na kojima horovi pjevaji haman pa crkvene pjesme, uz muziku kojekakvih orkestara..
Vec tu gubimo ono dostojanstvo islama, i guramo neku eVropeizaciju i sta ti ja znam sta ne...
I sve je vise osim onog sto bi trebalo biti.. Dostojanstven ukop zrtava, koji su muceni i ubijani, iz jednog razloga... Bili su muslimani...

Oprostiti... Ali nikad ne zaboraviti
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

BlackHawk wrote:Meni samo nije jasno, kako ova manifestacija svaki put sve vise i vise se udaljava od onog islamskog..
Prave se kolektivne dzennaze na kojima horovi pjevaji haman pa crkvene pjesme, uz muziku kojekakvih orkestara..
Vec tu gubimo ono dostojanstvo islama, i guramo neku eVropeizaciju i sta ti ja znam sta ne...
I sve je vise osim onog sto bi trebalo biti.. Dostojanstven ukop zrtava, koji su muceni i ubijani, iz jednog razloga... Bili su muslimani...

Oprostiti... Ali nikad ne zaboraviti
Pa gledaj ,Srebrenica i ukop žrtava nije čisto vjerski već i državni čin pa se zbog toga to može tolerisati. Nije to samo džennaza namaz ,ona je tek dio okupljanja ,a moramo znati da tu dolaze i ljudi koji nisu vjernici ili nisu baš religiozne osobe itd
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
Blackhawk

Post by Blackhawk »

Naravno... Srebrenica je i pokazatelj gdje nas je tolerancija odvela..

Ako je i drzavno, onda se je to moralo odvojiti od vjerskog, tj dzennaze i ukopa..
Kaze se:
"Ko oponaša neki narod, on pripada njemu!"
"Razlikujte se od nevjernika!"

A sta mi radimo? Upravo oponasamo druge, da bi oni dosli i "uvecali" tu manifestaciju? Da bi dosli isti ti koji su izdali Srebrenicu i pustili narod u ruke koljaca ? Zbog cega? Zasto ??
paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

BlackHawk wrote:Oprostiti... Ali nikad ne zaboraviti
ma ni oprostiti. a kamo li zaboraviti. da su pobijeni u boju, pa hajde de. to bi bilo nesto drugo i moglo bi se o oprastanju pricati. ali ovako, ni u kom slucaju. to je bar moje misljenje. jer i kako oprostiti, sve da to hocu - kad ta stoka nit srama nit stida ima. umjesto da su se izvinuli, pokajali i to na dostojanstven nacin pokazali - oni velicaju to nedjelo i truju nove narastaje. skandiraju parolama kao sto je noz, zica, srebrenica i sl. itd. :bua :lud :puca
Dust wrote:Meni je gore to sto je narod jedva docekao.
e to je to..... :aplauz
Krokodil Behko wrote:Slučajno sam naletio, na neki srpski forum, koji ima ukupan broj postova, manje nego mi.
Ali zato, imaju oko 900 postova, na temi o Srebrenici.
Takvi smo, da će se Srebrenica, možda opet ponoviti.
mozda. ali ne daj Boze. mislim da stvari danas drugacije stoje. spremniji smo i svjesniji nego onda (bar mislim). znam kad je onaj belaj bio na polaganju kamena temeljca za Ferhadiju u Banjaluci, da su se iz mog kraja spremila nekolika kombija ljudi naoruzanih do zuba da izbave taj jadni narod. ali ih je nasa policija zaustavila. tad je cini mi se malo falilo da rat ponovo bukne. koja su to gamad.... :bua
NeK pUkNu DuSmAnI...

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

BlackHawk wrote:Naravno... Srebrenica je i pokazatelj gdje nas je tolerancija odvela..

Ako je i drzavno, onda se je to moralo odvojiti od vjerskog, tj dzennaze i ukopa..
Kaze se:
"Ko oponaša neki narod, on pripada njemu!"
"Razlikujte se od nevjernika!"

A sta mi radimo? Upravo oponasamo druge, da bi oni dosli i "uvecali" tu manifestaciju? Da bi dosli isti ti koji su izdali Srebrenicu i pustili narod u ruke koljaca ? Zbog cega? Zasto ??
Ma ja govorim o našem narodu koji nije religiozan ,imaš puno ljudi koji niti znaju šta od vjere niti ih zanima i to je njihovo pravo kao što je tvoje i moje da klanjamo . Ti i sam znaš da u BiH ima malo pobožnih ljudi pa je tako i tu to odraz toga. :cudi
Tolerancija je nama naređena u Kur'anu ,a zabranjeno nam je stavljati se pod zaštitu drugih vjera i Srebrenica je stalni dokaz kolika je to mudrost.
Neće ljudi biti vjernici i ne treba da vjernike to sikira ,samo treba da se brinemo o sebi i nikako da namećemo nekome nešto protiv njegove volje.
Junus - Yunus
99
وَلَوْ شَاءَ رَبُّكَ لَآمَنَ مَنْ فِي الْأَرْضِ كُلُّهُمْ جَمِيعًا ۚ أَفَأَنْتَ تُكْرِهُ النَّاسَ حَتَّىٰ يَكُونُوا مُؤْمِنِينَ
Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici?
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3072 times

Post by Lavlje_srce »

Heidi wrote:paklena godisnjica se blizi....ovo nikad nece prestati da boli....NIKAD!!!
Nikad.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
evergreen
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by evergreen »

Lavlje_srce wrote:
Heidi wrote:paklena godisnjica se blizi....ovo nikad nece prestati da boli....NIKAD!!!
Nikad.
Kako može prestati boljeti kad je i danas oko nas mnogo onih koji
ne samo da ne žele ni da se izvinu,
ne samo da ne žele da priznaju taj zločin počinjen u ime srpstva i "republike srpske"
nego ih ima koji ovakve i sl.stvari postavljaju na youtube i dr.portale, te onih poremećenih koji lajkaju to umobolno, fašističko smeće!

Da biste video prijavili morate imati youtube acc.
EDIT:
(Označi kao neprikladno) - Označi zbog: Govor mržnje ili nasilan sadržaj - promiče mržnju ili nasilje - nacionalnost (može i religija)
paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

odvratno i bolesno!
NeK pUkNu DuSmAnI...

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14376 times
Been thanked: 9955 times

Post by Julia-Klara »

jako mi je tesko gledati pa cak i pricati o ovim stvarima, zato mi oprostite sto nista nisam procitala od recenog...ne ponovilo se nikom
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Re: Ultramaratonci trče 227 km od Vukovara do Srebrenice

Post by Krokodil Behko »

Ultramaratonci pretrčali 227 kilometara i stigli iz Vukovara u Potočare

Četiri maratonca - Mladen Hodak i Duško Štrbac iz Zagreba, Elvir Rakipović iz Osijeka i Mirsad Veladžić iz Daruvara, uspješno su istrčali ultramaraton od Vukovara do Srebrenice.

U pet etapa maratonici su od Memorijalnog centra Ovčara u Vukovaru do Memorjalnog centra u Potočarima istrčali 227 kilometra.

U posljednjoj etapi od Zvornika do Srebrenice maratonci su danas istrčali dionicu dužine 46 km i u podnevnim satma stigli do cilja u Potočarima, gdje ih dočekao vršilac dužnosti načelika Općine Ćamil Duraković.

Ultramaraton je organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, koje je na taj način željelo da oda počast nevino stradalim žrtvama srpske agresije u Vukovaru i Srebranici.

Maratonci će u srijedu u Potočarima prisustvovati kolektivnoj dženazi 520 žrtava genocida u Srebrenici.
Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust »

Julia-Klara wrote:jako mi je tesko gledati pa cak i pricati o ovim stvarima, zato mi oprostite sto nista nisam procitala od recenog...ne ponovilo se nikom

Isto tako... ne ponovilo se :(
nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by nezaboravna »

[ytube][/ytube] :place :place
Tko ti priča o tuđim manama, drugima će pričati o tvojim
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Ne mogu to gledati evergreen, meni kamen padne na dusu svake godine u ovo vrijeme, i samo se pitam sto nisam na Marsu mira ni ove godine. Eto ne da zivot, k'o fol neki zivot.

Neka dragi Bog svim porodicama ubijenih olaksa muku ovih dana, i neka olaksa da se pronadju posmrtni ostaci onih koje ni dan danas nisu pronasli.

[ytube][/ytube]
Memento Mori

evergreen
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by evergreen »

Razumijem i poštujem one koji ne mogu i/li ne žele gledati ovaj odvratni snimak i čitati isto takve otrovne komentare ispod. Nikom normalnom nije lahko gledati to ZLO, ni prihvatiti činjenicu da ljudski mozak može ovako nešto smisliti i podržati.
Problem je što okretanje glave i zatvaranje očiju nije nikakvo rješenje, naprotiv. Takvi smo (većina) bili 1992. i doživjeli smo genocid, masovna silovanja, stravična stradanja...upravo ono što se obilježava sutra. Potrebno se podsjećati da oko nas i danas 2012. postoje spodobe koje slave tuđu patnju i koji bi sutra ponovo klali. Istina je to koja boli, ali treba je biti svjestan, da se ne ponovi.
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Hvala, ali mene ne trebas podsjecati. Prilicno poznajem ljudsku prirodu, i jednom kad se dozvoli da krene ubijanje, niko ne moze predvidjeti vrstu i kolicinu zlocina koji ce se desiti.

BiH u buducnosti mogu spasiti samo jake odbrambene snage i mudra spoljnja politika. Meni je to savrseno jasno, a kada se sve desavalo i tada je trebalo drugacije, ali ovo nije ni vrijeme niti mjesto za tu vrstu diskusija.

Na ovom kutku se s pijetetom sjecamo nevinih zrtava tih stravicnih godina.
Memento Mori

Post Reply

Return to “Politika u BiH”