Škola njemačkog jezika
Moderator: Krokodil Behko
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 7894 times
- Been thanked: 18678 times
- Status: Offline
Re: Škola njemačkog jezika
S obzirom da je ovo škola mogli bi vi u ćošak....malo da klečite na kukuruzu ha 
Mic und Major... hier ist die Deutsche Sprachschule, keine Politische Buehne
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
- Mic-Sokoli
- Osvježenje foruma

Ok,Verzeihung Fräulein.
Rijec Fräulein je sluzbeno izbacena iz upotrebe tokom reforme jer su je smatrali diskriminirajucom,a znaci samo Gospodjica,za sve zene svih uzrasta koje se persiraju se koristi Frau i Titel ako ga ima.
U Evropi i cetiri grupe jezika,a to su Germanski jezici,Romanski,Slavenski i Ostali.
To ja u Bosni naucio
,peti razred.
U Grupi Germanskih jezika pripadaju Njemacki,Nizozemski,Danski,Swedski,Norweski i Engleski.
Druge grupe nabrajati bi bilo off,a to necemo jok.
Svima koji hoce da nauce Njemacki jezik,je prvo sto treba da urade pogotovo ovi iz naseg podneblja je da uvjere sebe,da Njemci ti se nikad nece ismijavati Izgovoru rijeci,gramatickim greskama,ili manjkom vokabulara.
Kasnije cu nastavit sa osnovnim
Singular i Plural.
Al necu sam,ima ovdje vise poznavalaca pa da se medjusobno dopunjujemo i sudjelujemo u temi.
Rijec Fräulein je sluzbeno izbacena iz upotrebe tokom reforme jer su je smatrali diskriminirajucom,a znaci samo Gospodjica,za sve zene svih uzrasta koje se persiraju se koristi Frau i Titel ako ga ima.
U Evropi i cetiri grupe jezika,a to su Germanski jezici,Romanski,Slavenski i Ostali.
To ja u Bosni naucio
U Grupi Germanskih jezika pripadaju Njemacki,Nizozemski,Danski,Swedski,Norweski i Engleski.
Druge grupe nabrajati bi bilo off,a to necemo jok.
Svima koji hoce da nauce Njemacki jezik,je prvo sto treba da urade pogotovo ovi iz naseg podneblja je da uvjere sebe,da Njemci ti se nikad nece ismijavati Izgovoru rijeci,gramatickim greskama,ili manjkom vokabulara.
Kasnije cu nastavit sa osnovnim
Singular i Plural.
Al necu sam,ima ovdje vise poznavalaca pa da se medjusobno dopunjujemo i sudjelujemo u temi.
http://www.youtube.com/watch?v=W2QmK8XszUM
Se shqiptari i fort si guri,
Jo s'lufton pa u mbështet për muri
Po kur t'pshtetët dije djallë
O zor asht turrin me ja ndalë!
"Maß aller Dinge"......habe ich gesagt, sonst nicht
Cijeli laborat oko ove tri rijeci je cista glupost, a ujedno i totalno netacno izreceno znacenje..
Cijeli laborat oko ove tri rijeci je cista glupost, a ujedno i totalno netacno izreceno znacenje..
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud
- Mic-Sokoli
- Osvježenje foruma

"Ok,Verzeihung Fräulein."

Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
- Mic-Sokoli
- Osvježenje foruma

Sta je tu smijesno ?blento59 wrote:"Ok,Verzeihung Fräulein."![]()
![]()
![]()
Na reakciju moderacije sam samo reko OK(u redu)Gospodjice ispricavam se.
Sta je tu smijesno,ili ti je smijesno iz samo tebi poznatih razloga
Nek se Gospodja javi i nek kaze da sam nesto lose ili smijesno reko
.....svasta
ama polako bez tenzija
smijesno mi je bilo sto "ok" bas ne ide uz njemacki jezik
nisam nista lose mislio
nisam nista lose mislio
- Mic-Sokoli
- Osvježenje foruma

Ok bez tenzijablento59 wrote:ama polako bez tenzija
nisam nista lose mislio
Ali se u njemackoj rijec OK koristi i sluzbeno i privatno i ne samo u njemackoj.
Al nek si nam rekao svoje misljenje.
mnogi i ne znaju porijeklo te rijeci
rijec "ok" se upravo sastoji od broja "0" i slova "K"
to su koristili u gradjanskom ratu kada su htjeli da obavijeste svoje nadredjene da , tamo u nekoj bitci nema poginulih-0 killed
to su koristili u gradjanskom ratu kada su htjeli da obavijeste svoje nadredjene da , tamo u nekoj bitci nema poginulih-0 killed
- Mic-Sokoli
- Osvježenje foruma

Tacno je da ne znaju porijeklo al znaju sta prezentuje il iskazuje ta rijec,iskazuje saglasnost pristanak itd,i ironiju.blento59 wrote:mnogi i ne znaju porijeklo te rijeci
Nije prva rijec koja je u razvitku jezika promjenila ili nadoknadila izvorno znacenje.
- Soraya1402
- Na probnom

Pozdrav, osjecam potrebu da nesto kazem na ovu temu (naravno, za one koji su ozbiljno zainteresovani da nauce/obnove znanje iz njemackog jezika).
Dakle, prvo sto bi vas trebalo zanimati je to da osnovno znanje njemackog jezika podrazumijeva ucenje do tzv. nivoa A1.
Sta prvo uciti? Pokusat cu skratiti objasnjenje na minimum:
-fonetika i fonologija (izgovor glasova na njemackom u odnosu na nase jezike itd.)
-pozdrav
-predstavljanje sebe, pa druge osobe
-upoznavanje
-internacionalizme (to su one rijeci koje prepoznajemo kao svoje kad ih cujemo na nekom drugom jeziku, tipa: Banane, Polizei, itd.)
-brojevi
-GLAGOLI, a prvo "sein" i "haben" kao pomocni glagoli (glagole cete iznova i iznova morati ponavljati, drzati se pravila itd.)
-imenice, uz konstantno saznanje da se SAMO imenice (i to SVE imenice) na njemackom jeziku pisu velikim pocetnim slovom
-redoslijed rijeci u recenici itd.
Da malo skratim
Dakle, kao i kod svakog stranog jezika, najvaznije je ponavljanje... neprestano ponavljanje naucenog dok se znanje ne slegne i ne automatizuje
I jos nesto - potrebno je neprestano siriti vokabular, npr. - zacrtajte sebi da cete svaki dan nauciti 10 ili 20 novih rijeci... pa sutradan ponovite sve rijeci prethodnog dana i naucite novih 10/20 itd.
Etooooooo, dosta vise
P.S.:
Molim vas unaprijed, poznavajuci cudne osobine poznavaoca njemackog jezika, da se ne "prepucavate" ko je bolji, pametniji, ko vise zna itd. - nismo tu da se pravimo najpametniji na svijetu, nego da pokusamo dati savjete onima koji tek pocinju da uce ili koji su nesigurni u svoje znanje. Cista psihologija
Lijep pozdrav, nadam se da sam bar nekima od vas malo olaksala ovim malim smjernicama
Dakle, prvo sto bi vas trebalo zanimati je to da osnovno znanje njemackog jezika podrazumijeva ucenje do tzv. nivoa A1.
Sta prvo uciti? Pokusat cu skratiti objasnjenje na minimum:
-fonetika i fonologija (izgovor glasova na njemackom u odnosu na nase jezike itd.)
-pozdrav
-predstavljanje sebe, pa druge osobe
-upoznavanje
-internacionalizme (to su one rijeci koje prepoznajemo kao svoje kad ih cujemo na nekom drugom jeziku, tipa: Banane, Polizei, itd.)
-brojevi
-GLAGOLI, a prvo "sein" i "haben" kao pomocni glagoli (glagole cete iznova i iznova morati ponavljati, drzati se pravila itd.)
-imenice, uz konstantno saznanje da se SAMO imenice (i to SVE imenice) na njemackom jeziku pisu velikim pocetnim slovom
-redoslijed rijeci u recenici itd.
Da malo skratim
Etooooooo, dosta vise
P.S.:
Molim vas unaprijed, poznavajuci cudne osobine poznavaoca njemackog jezika, da se ne "prepucavate" ko je bolji, pametniji, ko vise zna itd. - nismo tu da se pravimo najpametniji na svijetu, nego da pokusamo dati savjete onima koji tek pocinju da uce ili koji su nesigurni u svoje znanje. Cista psihologija
Lijep pozdrav, nadam se da sam bar nekima od vas malo olaksala ovim malim smjernicama
"Intelektualac kaže jednostavnu stvar na komplikovan način, a umjetnik kaže komplikovanu stvar na jednostavan način!"
Bukovski
Bukovski
- Mic-Sokoli
- Osvježenje foruma

Hajd jarane uz bismile ti opet
(sam sebi,sala mala).
Ja mislim da si ti navela sta se uci u onim kursevima (A1 ili B3 ili staznam)koji su uslov da se poloze radi dobijanja prava na pribivaliste u Njemackoj.
Mislim da ovdje nisu svi na nivou A1 ili ostale Nivoe( polaganjem) potrebne za postizanje prava na Boravak koje je skoro uvedeno.
Ja mislim da si ti navela sta se uci u onim kursevima (A1 ili B3 ili staznam)koji su uslov da se poloze radi dobijanja prava na pribivaliste u Njemackoj.
Mislim da ovdje nisu svi na nivou A1 ili ostale Nivoe( polaganjem) potrebne za postizanje prava na Boravak koje je skoro uvedeno.
meine liebe babo
nadam se da sam ono "babo" ispravno napisao
nadam se da sam ono "babo" ispravno napisao
- Luna.
- Inventar foruma

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 15 times
unsere mujo ganc gologuz gelaufen nizbrdo 
uhelaciste curi temu
cilj teme je bio da oni koji su vec ucili jezik osvjeze svoje znanje... napisu nesto a oni koji dobro znaju da isprave... imamo trosjed i jos dosta tema u prichaoni za suplju...
uhelaciste curi temu
cilj teme je bio da oni koji su vec ucili jezik osvjeze svoje znanje... napisu nesto a oni koji dobro znaju da isprave... imamo trosjed i jos dosta tema u prichaoni za suplju...
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
- Soraya1402
- Na probnom

Grijesis - ovo spada u osnove ucenja njemackog jezika, nisam ni spomenula odlazak u NjemackuMic-Sokoli wrote:Hajd jarane uz bismile ti opet(sam sebi,sala mala).
"Intelektualac kaže jednostavnu stvar na komplikovan način, a umjetnik kaže komplikovanu stvar na jednostavan način!"
Bukovski
Bukovski
- Mic-Sokoli
- Osvježenje foruma

OK,ja vazda grijesim,oprostices nadam seSoraya1402 wrote:GrijesisMic-Sokoli wrote:Hajd jarane uz bismile ti opet(sam sebi,sala mala).
Ali si ti spomenula A1(a to je samo vezano) za kurs koji moraju apsolvirati oni koji dodju dal kroz udaju ili zenidbu ,normalno trebaju apsolvirati u svojim zemljama najvise u GETE-Instititima koje ima sirom svijeta il drugim njemackim skolama.
Posto su makli vize balkanci dovedu zenu ili Supruga pa preskoce al im je i ovdje dalje uslov pa ga absolviraju tu,nije pravilo al eto ima iznimaka.
Nisi ni spomenula ja sam,jer uporedjujes normalni nastavni program osnovaca(koji su vec pohadjali skolu il im je Njemacki maternjiovo spada u osnove ucenja njemackog jezika, nisam ni spomenula odlazak u NjemackuOvo uce ucenici u osnovnim skolama (od 5. do 9. razreda) sa njemackim jezikom kao drugim stranim jezikom.
Zato su razvijeni ti Testovi tj Kursevi A1 B3 itd.
A i poznavanje njemackog ovdje na Forumu nije kod svakog isto.
Nije da ti je los prijedlog al si pobrkala cinjenice,ko uci strani jezik ne pocinje sa stanjem petorazredasa.
I svi peti razredi nisu ovdje na istom nivou znanja,imas Hauptschule(za manje obdarene koji ide do 9),pa Realschüler(za malo pametnije) pa Gimnaziju koja ide do Abiture.(12bzw 13 razreda).
........................,a mozda i grijesim.