WI FI konekcija..wtf??

Zanimljivi sajtovi, igrice i slično
Post Reply
Blackhawk
Status: Offline

Re: Ne, nemamo wi-fi, razgovarajte!

Post by Blackhawk » 15 Dec 2013, 13:54

Trepavica wrote:
Blackhawk wrote:
Trepavica wrote:Ukinuti wi-fi konekciju potpuno , najbolje bi bilo...
Pa bi po svom stanu vukla laptop i hrpu kablova za internet..

Cuj ukinuti... Ko je nekulturan da ide na net, on ce naci i neki drugi nacin da radi nesto drugo dok u tvom drustvu..
Pa i prije smo bili bez wi-fi konrkcije i laptopa..i zivilo se i sa tim...

Ma ukinuti skroz internet... :oo i svima dobro..
Jesmo..
Isto tako smo zivjeli i bez vode u kuci, sanitarnog cvora, prikladnog wc-a, tus kabine, automobila, aviona, itd itd... sto ne znaci da nam sad sve to ne treba...

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla » 15 Dec 2013, 14:01

Kome god ne treba, vrlo lako ga se može odreći, al' nek' to radi u svoje a ne u moje ime. :ccc
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 15 Dec 2013, 14:22

Eto, za one koji ne vole prčkati po telefonima i tabletima u kafićima, mogu se otvoriti wi fi stop barovi pa nek idu tamo. Što se naših wi fi modema tiče, nerijetko si na nekoliko metara od njega a nemaš signal. Evo ja sinoć sa moba pokušavam u kuhinji i samo što su vrata zatvorena zapinje.
Nabavi si router , koji nosi više od 100 metara ili kakvu antenu - link http://www.pik.ba/?trazilica=wi-fi+antena
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9384 times
Been thanked: 11141 times

Post by Krokodil Behko » 15 Dec 2013, 15:57

Neka fala. Dobar mi je i ovaj.
Jedino je nevolja što mi tuđi modemi nisu dobri pa im loš signal. :)

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 15 Dec 2013, 16:17

Julia-Klara wrote:Nemam problem sa opominjanjem ljudi koji stalno cackaju po telefonu dok sjede sa mnom, niti imam problem ustati i otici.
Ako smo se dogovorili za izlazak onda se telefon uzima samo kad zvoni
Takođe.Razumijem da neko skine mejl na brzaka ili treba poslati isti nekome,ili opcenito nesto hitno u poslu,pa kaze izvini samo da to i to.......onda mi je ok,prihvatim.......ali da gledas feejZbuk i listas nesto bezze,ne trebas mi u drustvu uopće.Ili kad mi dodju kuci i nakace se,ja "ljubazno" upitam da im nisu iskljucili internet kod kuce,pa dosli koristiti moj.Ja sipam kafu,a neko bulji u displej.Muskarci su jos nekulturniji u tome.
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Što kažete na Wi-Fi u svakom kutku Zemlje?

Post by Krokodil Behko » 07 Feb 2014, 09:10

Image

Uskoro ćete moći zaboraviti na internet - u jednom smislu riječi. Naime, ambiciozan projekt nazvan 'Outernet' ima za cilj lansiranje više stotina minijaturnih satelita u nižu Zemljinu orbitu koji bi pružali mogućnost spajanja na mrežu svih mreža. Još ambiciozniji je datum početka - lipanj 2015. godine.

Organizacija Media Development Investment Fund (MDIF) planira pružiti besplatan internet svakoj osobi na Zemlji - pa i onima koji se nalaze unutar granica zemalja pod restriktivnim režimom (Kina, Sj. Koreja i dr.). Zvuči nevjerojatno? Projektom Outernet želi se ostvariti upravo to, a lansiranje stotina i stotina satelita trebalo bi se odviti do sredine 2015. godine.

Kompanija iz New Yorka planira tražiti dopuštenje od NASA-e za testiranje tehnologije Outernet na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS). Istovremeno se nadaju prikupiti desetke milijuna dolara u donacijama kako bi projekt mogao krenuti s radom. Minijaturni sateliti, od kojih bi se sastojala mreža koja pokriva Zemlju, novotarija su od koje se mnogo očekuje u novije vrijeme pa ne iznenađuje da su i u NASA-i već radili na njima.

Smatra se kako barem s tehničke strane ne postoji nikakva zapreka za odrađivanje kompletnog projekta. Voditelj projekta Outernet Syed Karim smatra da je sve izvedivo. Na pitanje što će biti s projektom ako svjetski telekomi požele ugasiti projekt, rekao je tek kako će se boriti - i pobijediti u ostvarivanju ove zamisli. Više o Outernetu može se pronaći na službenoj stranici projekta.

(tportal.hr)

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Re: Što kažete na Wi-Fi u svakom kutku Zemlje?

Post by storm » 07 Feb 2014, 09:59

To bi bilo pravilno prema pravima o dostupnosti informacija...ali šta na to ima reći lobi telekomunikacija, jer realno, težak je to biznis...
to je kao da se pojave volonterske ekipe koje svijetom kruže i lijeće rak besplatno za minutu po pacijentu...sumnjam da bi dugo radili :kafa
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Bambi
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Bambi » 07 Feb 2014, 10:05

:ok onda ne bih morala plaćati svaki mj. 25 markica :ok :ooo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 07 Feb 2014, 11:10

Ama nema šanse. Propali bi telekomi. Nije to samo internet nego i telefon automatski.
Ako imaš internet, onda imaš i skype, zar ne? Potom, svi oni bezbrojni sajtovi za dilanje besplatnih sms.. Da i ne govorimo o smartphone-ima i njihovim mogućnostima na netu :D

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 07 Feb 2014, 11:17

Krokodil Behko wrote:Ama nema šanse. Propali bi telekomi. Nije to samo internet nego i telefon automatski.
Ako imaš internet, onda imaš i skype, zar ne? Potom, svi oni bezbrojni sajtovi za dilanje besplatnih sms.. Da i ne govorimo o smartphone-ima i njihovim mogućnostima na netu :D
ma da...utopija čista...jedino nakon nekog globalnog rata i da se sustav vrijednosti nanovo postavi...al odoh i ja u drugu utopiju :123
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 07 Feb 2014, 13:51

Stotine i stotine satelita koji bi bili poslani u svemir od nekih, realno gledajući, amatera za ta pitanja bi samo donijelo više štete. Google je nešto htio sa balonima za ove siromašne krajeve, dijelove Afrike, ne znam šta bi.. Ne vjerujem da će se veliki igrači uključiti u to.

Al najveći je problem što nema džaba ništa..ajde možda neki internet u nuždi al da bude i kvalitetan - teško.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14303 times
Been thanked: 9887 times

Post by Julia-Klara » 07 Feb 2014, 14:23

nerealno nije, totalno je izvodivo,a sad koliko ce to dopustiti telekominikacijski sustavi je nesto drugo... uvijek se prijem moze blokirati,a postavljaci satelita se vaditi na ometanje od "lokalnih" provajdera
no, posto je rijec o zaradi, velikoj zaradi, ne bi me iznenadilo da SAMO JEDNA zemlja ima monopol :D pogodite koja :D
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Seljak
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Re: WIFI konekcija..wtf??

Post by Seljak » 24 Mar 2014, 16:07

Nemojte šta zamjerit. :ha

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 24 Mar 2014, 16:50

Ništa te nisam razumio Seljak :D
Deder po naški, kako riješiti problem zvani "can not detection conect"

Seljak
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Seljak » 24 Mar 2014, 17:11

Krokodil Behko wrote:Ništa te nisam razumio Seljak :D
Haug Behko ! Žao mi je što trenutno nisam u mogućnosti da svu onu skalameriju ''iscjepkam'' prijevodima... Najjednostavnije je slijediti video snimak, zaustavljati ga po fazama i postupati po uputstvima.

Sorry ! :(
Nemojte šta zamjerit. :ha

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 24 Mar 2014, 20:16

Lebowski wrote:Stotine i stotine satelita koji bi bili poslani u svemir od nekih, realno gledajući, amatera za ta pitanja bi samo donijelo više štete. Google je nešto htio sa balonima za ove siromašne krajeve, dijelove Afrike, ne znam šta bi.. Ne vjerujem da će se veliki igrači uključiti u to.

Al najveći je problem što nema džaba ništa..ajde možda neki internet u nuždi al da bude i kvalitetan - teško.
Nije ovo moje baš bukvalno komentar na tvoj post nego više kao nadovezivanje na temu, pošto ima i ona nebuloza od Seljakovog programa između. :D.

Nisu potrebne stotine i stotine satelita da se signalom pokrije kompletna zemljina kugla.
Tačnije, što je satelit dalje od nje, potreban je manji broj. Ali daljina u telekomunikacijama, naravno, donosi neke druge nedaće. Pokušat ću objasniti neke stvari dalje u tekstu.
Čitava ova problematika je prilično zanimljiva, jer se konstantno prožima sa stvarima tipa na jednoj strani nešto dobijaš a na drugoj gubiš.

Navest ću primjer satelita u geostacionarnoj orbiti, čisto zbog toga što se više obične raje susrelo s njima, usmjeravajući antene u potrazi za Astrom, Thorom i ostalim satelitima koji prenose TV signale.
Zbog čega geostacionarna orbita a ne bilo koja druga. Geostacionarnu orbitu prvi put pominje Herman Potočnik, slovenac iz Pule, tadašnja Austrougarska u svojoj knjizi iz 1928. godine.

Ukratko, da bi satelit bio satelit, tj. da bi ostao u orbiti oko nekog objekta, mora da se kreće određenom brzinom oko tog objekta. Dakle, ako se satelit kreće sporije od potrebne brzine, past će na zemlju, ako se kreće brže, odletit će u svemir.
Što je satelit bliže zemlji mora brže da se kreće, jer je sama sila zemljine teže koja ga privlači jača. Tako da su najbrži sateliti ujedno i najbliže zemlji. Kruže na visini od nešto ispod 200km brzinom približno 28000km/h. Obiđu zemlju za oko 90 minuta. Naravno, ti najniži imaju problem s interferencijom same zemljine atmosfere pa su kratkog vijeka, jer ne mogu zadržati konstantnu brzinu zbog samog otpora atmosfere, te bivaju privučeni i padaju. Koriste se obično za špijunske aktivnosti. :)

E što se visina orbite povećava, potreban je i manja brzina. A oni koji se kreću sinhronizovano sa zemljinom rotacijom tako da djeluje kao da stoje konstantno na istom mjestu se nalaze u geostacionarnoj orbiti koja se nalazi na oko 35000km iznad zemlje (tj. tačno 35786km) i kreću se brzinom od oko 10800km/h.
O tome je Herman Potočnik pisao u svojoj knjizi, a kasnije naširoko razglabao i Arthur C. Clarke (ko voli SF tematiku, sigurno zna o kome je riječ). :-)
Zašto je to bitno? Pa zato da bi znali gdje ćemo usmjeriti svoju antenu da uhvatimo signal datog satelita. Najlakše nam ga je "uloviti" ako je isti, gledano sa zemlje, nepomičan, uvijek na istom mjestu.

Znači to je dobra strana priče, ali ima svoju lošu stranu, a zove se latencija. Pošto signal putuje brzinom svjetlosti, i brže jednostavno ne može, fizika koju poznajemo tako kaže.
Da prevali put do geostacionarne orbite i nazad, treba mu skoro četvrtina sekunde, iliti 240-280 milisekundi. Jer se put mora preći dva puta, od stanice koja emituje signal do samog satelita, plus od satelita do korisnika koji prima signal.
Ko je npr. igrao neke FPS igrice preko interneta zna vrlo dobro šta to znači. Ili ako je neko imao priliku da priča satelitskim telefonom, gdje je nakon izgovorene rečenice morao da čeka da ista stigne do sagovornika.

Druga loša strana je ta da se sateliti u geostacionarnoj orbiti nalaze direktno iznad ekvatora, i da su vidljivi sa samo jedne trećine površine planete zemlje. Samim tim možemo zaboraviti kompletno pokrivanje signalom odatle.

Ali ako pomjerimo satelit iz nje, neće više biti sinhronizovan sa zemljinom rotacijom, i morat ćemo da ga lovimo po nebu dok se kreće. Pa ne baš. Mobilne tehnologije su već sasvim dovoljno razvijene da bez problema možemo da se vozimo automobilom, pričamo na mobitel koji se simultano prebacuje s jedne bazne stanice na drugu kako se automobil kreće i to je laički rečeno to. Samo što se u ovom slučaju kreću bazne stanice a mi smo uslovno rečeno statični.

Kanadska firma Microsat Systems Canada Inc. (MSCI) je jako blizu momenta da pusti vrlo sličan projekat, doduše komercijalan, pod nazivom CommStellation http://www.commstellation.com/
Radi se o lansiranju 72 satelita u nisku orbitu (niska orbita je oko 1000km iznad zemlje) koji će uraditi apsolutno sličnu stvar koju najavljuje i projekat Outernet. Prekriti globus signalom. Naravno, njihova namjera je isključivo komercijalna, rentat će svoje kapacitete ISP-ovima i mobilnim operaterima. 2015. bi trebala da počnu lansiranja a do 2018. da budu u punom pogon.

Ono što mene lično intrigira u nekim izjavama vezanim za Outernet jeste to da će sistemu imati pristup bilo šta što ima WiFi. To su vrlo hrabre izjave, a nigdje ne uspijevam da pronađem informacije o end user opremi potrebnoj za pristup datim sistemima.
Wireless signalima sam se (između ostalog) profesionalno bavio dobrih 13 godina, i jedno je poslati signal s nekog sofisticiranog komada opreme kao što je satelit napravljen za tu namjenu sa odgovarajućom antenom, snagom predajnika itd. a sasvim druga priča je poslati signal s uređaja kao što je mobilni telefon ili neki drugi komad wifi opreme 1000 km nazad. To je jednostavno nemoguće.
Lično sam radio linkove od nekoliko desetina kilometara, družio se s rajom koji su uspijevali dostići i stotinjak kilometara, i za takav link je bila potrebna čitava skalamerija od uređaja do antena. To obični, korisnički uređaji jednostavno ne mogu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Long-range_Wi-Fi
Na dnu se mogu naći podaci tipa najduži ostvareni WiFi link bez dodatnih pojačala je odrađen u Italiji na dužini od 304km. S obje strane dish antene od po 120cm, 35dBi dobiti.

Nekad početkom dvijehiljaditih godina mi smo nabavljali neku end user opremu koja je bila namijenjena dvosmjernoj komunikaciji sa satelitima u geostacionarnoj orbiti i tu su cijene jednostavno žara. 5000-10000KM samo za jedan primopredajnik s antenom.

Dakle, ono što MSCI radi mi ima smisao, pretpostavljam da će korisnici dobijati neku za to maksuz napravljenu skalameriju kojom će pristupati sistemu. A ovo što se poručuje iz Outernet-a kao može bilo kakav WiFi uređaj, to ne da nema nikakvog smisla, nego je obična ubleha ili nam priču prepričavaju nestručna lica. Vjerujem da je ovo drugo u pitanju, i da Outernet takođe ima u planu neki svoj CPE za korisnike.
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 25 Mar 2014, 00:00

Seljak wrote:
Krokodil Behko wrote:Ništa te nisam razumio Seljak :D
Haug Behko ! Žao mi je što trenutno nisam u mogućnosti da svu onu skalameriju ''iscjepkam'' prijevodima... Najjednostavnije je slijediti video snimak, zaustavljati ga po fazama i postupati po uputstvima.

Sorry ! :(
Neka fala. Radije ne bih jer znam da neće biti koristi.
Angažirao sam dvojicu, moglo bi se reći eksperata pa ništa.

Prvi je Bla (vidiš kakav je post iznad samo napisao :sok ) i čovjek se trudio ali nije mogao, bar ne ovako "na daljinu".

Drugi je moj prahistorijski frend, koji je još uvijek u toj struci. Radi u provajderskoj firmi i šefuje ali ni on mi nije uspio pomoći.

Nego, čini mi se da bi mi jednostavnije bilo da promijenim taj wi fi router skroz.

Ja ne bih bio ja, kad ne bi postojala alternativa. :oo

Zapravo, ja cijelo vrijeme imam zaštekan, u onom svom čuvenom ormaru, još jedan wi fi router :valja

Donio mi bruder i ostavio ali problem je sa adapterom. Lik zaboravio donijeti adapter :lupa

Riječ je o ovom aparatu

Thomson ST706(WL)

Image

Image

Vidi se po dizajnu, da je stariji od ovog mog novog "asus" ali vidi se i da je reprezentativno rađen. Bolje nego ovaj novi.

Kvaka je u tome, što adapter sa Asusa ne paše na ovaj jer ovaj ima debelu "iglicu" na koju se kači adapter. Raspitao se u par trgovina ali naravno, niko nema takav adapter :help

Može li se kako skarikati kabal za adapter i da li ovaj modem, uopće može fercerati u BiH..? :misli

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 27 Mar 2014, 01:28

Sličnu spravu koristim već desetak godina (služi mi kao ADSL modem) Doduše, moja varijanta nema wireless.
Fina je to spravica, nema nekih nedorečenosti kao masa nekog jeftinog smeća. Koliko vidim ima i VoIP (FXO i FXS) portove, što je prilično rijetko. Ali s obzirom da podržava samo B i G standard a ne podržava N standard na wireless-u (konkretan model koji si naveo) ne bih je ja za tu svrhu upotrebljavao ako imam klijenta koji radi na N (pod uslovom da imam izbora, naravno), jer se bezrazložno ograničavaš.

Što se tiče xDSL tehnologije, ako je to bilo pitanje da li može kod nas, pa stvar je da za to postoje standardi. E sad, nekad su se pravili ADSL modemi koji su bili ograničeni vrstom medija na koji se kače tipa obična telefonska linija (Annex A) ili ISDN (Annex B) kao i oni koji su podržavali i jedno i drugo. To je uvijek bilo do proizvođača šta će sve implementirati u spravu, pa je trebalo paziti prilikom kupovine.

A adapter, najvjerovatnije 15V (volti) 1A (amper), može se to naći, bitno je da je ispravna voltaža, i da ne ide puno ispod tih 1000 miliampera sa snagom, a slobodno smije više, jer neće ta sprava svakako dostići tu struju. Sam konektor ti je najlakše, imaš za nabaviti onih setova DC konektora kao na slici,
dc connectors.jpg
pa samo nalemiš na kabl (u nekim varijantama imaš adaptera koji su već sa modularnim konektorima pa jednostavno mijenjaš onaj koji ti odgovara bez da moraš lemiti).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 27 Mar 2014, 01:57

Dobro, hvala. Koliko razumjeh, aparat je odličan kao ADSL ali ipak, nije preporučljiv kao wireless jer ne podržava N standard?
Šteta. Vidi se po njemu da je dobro rađen. Imam port i za telefon, samo ne znam šta će mi :oo

Morat ću da potražim adapter za njega.

Mala ispravka prethodnog posta. Wi fi mi je radio, nakon što sam poslije tvoje intervencije, ubacio onaj DVD pa odradio ispočetka. Zapelo je ponovo, kad su lopovi (po ko zna koji put) ukrali električne kablove. Kad se to desi, struja dođe poslije nekoliko sati ali ne i konekcija na internet :cudi
Kad nazovem telekom, obično kažu (ako se ikako jave) da nemaju pojma o čemu je riječ. Fino vidim, ne radi mi na modemu lampica "adsl". I kao što to obično bude, uzmem ja tu nešto da petljam, misleći da to ipak nije to, mada jeste i bilo je bar tri puta i prije toga. I eto, sredio sam wi fi potpuno :oo

Moj prijatelj je može se reći, odlično educiran oko toga, jer to mu je struka, pa čak ni on nije uspio popraviti ono što sam ja pokvario :lupa

Ciklama

Post by Ciklama » 27 Mar 2014, 08:32

Behko, čiji net koristiš? BHTelecom?

Post Reply

Return to “Internet”