Zašto je inteligentnijim ljudima teže u životu

Ponašanje u društvu i odnosi među ljudima. Humanost, predrasude.

Moderator: Krokodil Behko

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Status: Offline

Re: Zašto je inteligentnijim ljudima teže u životu

Post by Biba » 15 Feb 2016, 20:16

SisterIbrahim wrote:
Biba wrote:
SisterIbrahim wrote: Inteligentne osobe ne mogu biti zrtve, niti da se kite perjem zrtvovanosti..jednostavno.. od zivota naprave ono najbolje... :djed :ples :ples :ples :ples :ples
Nisam sigurna u ovo.
Sjetimo se Mahira...gadovi imaju dijaboličnu inteligenciju a gadost je ponekad jača od najveće inteligencije...
Pametna osoba će uzvratiti tj. neće biti ničiji otirač, ali to ne umanjuje patnju koju budale znaju prouzročiti...
Zar genijjalni ljudi nisu upravo više i patili...razlog - bolje su sagledavali ovaj svijet :pusi
Mislim na umjetnike jelte ...
moja prva recenica od limuna naprave slatko pice. Ne vjerujem da je silovan. Mahir je zrtva poremecenih porodicnih odnosa. Ono kad te ocuh ispise s kursa gitare a mama suti. Mahir je bio pametan a ne imteligentan. Inteligentna osoba nauci lekcije.
I Hemingvay je bio inteligentan i umjetnik veliki a ubio se kad je bilo za ocekivati da je naucio mnoge zivotne lekcije..il ocemo reci da nije bio inteligentan...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

mehaning
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by mehaning » 15 Feb 2016, 20:18

[ytube][/ytube]

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 15 Feb 2016, 20:24

Mozda jos jedan razlog...
Glupi sebi postave granicu a inteligentni uvijek od sebe ocekuju da sve mogu i moraju...
Najteze je imati za sefa nekog ko je glupav (Moj je pametan sva sreca) :naklon

SisterIbrahim
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by SisterIbrahim » 15 Feb 2016, 20:36

Biba wrote:
SisterIbrahim wrote:
Biba wrote:
SisterIbrahim wrote: Inteligentne osobe ne mogu biti zrtve, niti da se kite perjem zrtvovanosti..jednostavno.. od zivota naprave ono najbolje... :djed :ples :ples :ples :ples :ples
Nisam sigurna u ovo.
Sjetimo se Mahira...gadovi imaju dijaboličnu inteligenciju a gadost je ponekad jača od najveće inteligencije...
Pametna osoba će uzvratiti tj. neće biti ničiji otirač, ali to ne umanjuje patnju koju budale znaju prouzročiti...
Zar genijjalni ljudi nisu upravo više i patili...razlog - bolje su sagledavali ovaj svijet :pusi
Mislim na umjetnike jelte ...
moja prva recenica od limuna naprave slatko pice. Ne vjerujem da je silovan. Mahir je zrtva poremecenih porodicnih odnosa. Ono kad te ocuh ispise s kursa gitare a mama suti. Mahir je bio pametan a ne imteligentan. Inteligentna osoba nauci lekcije.
I Hemingvay je bio inteligentan i umjetnik veliki a ubio se kad je bilo za ocekivati da je naucio mnoge zivotne lekcije..il ocemo reci da nije bio inteligentan...
Obicno sudbina tzv. Umjetnika zavrsi isto. Il se kokn es il budes koknut. Ljudi koji su citav zivot bili streberi. Nauka ovo ono. Al gdje je tu zivot. Prijatelji. Druzenja. Mozda dobiju orden jer su pametni, ali njihova sudbina nije inteligentna. Njihovo zivotno razmisljanje... Cijeli zivot podsmijeh drustva. Pa jel to pametno? Dok ce moja sestra do veceras boga pitaj kad bit u firmi ja cu sagledati seriju i spavat. Moja seka je bila samac u životu.

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 15 Feb 2016, 20:55

Umjetnike i strebere se ne moze usporedjivati..
Streber reproducira znanje a ne zna misliti..
Umjetnici inteligentnije uvidjaju stvari oko sebe ....i pate vise nego drugi..
Glupavi ne kontaju dosta kojecega...
Tvoja seka je radoholicar a to nije inteligencija vec ovisnost..
Hbga mene ni serije ne vesele..
A ima ljudi koji su samci a i onih koji su dobrovoljni usamljenici..ipak ima razlike izmedju to dvoje, a sta je gore..ne znam..kako kome...

SisterIbrahim
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by SisterIbrahim » 15 Feb 2016, 21:05

Umjetnici imaju maske. Ja ne kažem da ne prikazujz svijet. Al il se koknu il budu koknuti. Tamo zavrsi u hali mrtav s iglom u veni i predoziranjem. Moja seka je pametna ali.... Veceras ce radit dokasno, a kad legne razmisljat o idejama koje vjerovala il ne iz sna se probudi da zapise. Ima razne nagrade. Al je sama...

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3486 times

Post by Chloe » 16 Feb 2016, 12:45

mehaning wrote:[ytube][/ytube]

:D. :D.
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 16 Feb 2016, 13:09

SisterIbrahim wrote:Umjetnici imaju maske. Ja ne kažem da ne prikazujz svijet. Al il se koknu il budu koknuti. Tamo zavrsi u hali mrtav s iglom u veni i predoziranjem. Moja seka je pametna ali.... Veceras ce radit dokasno, a kad legne razmisljat o idejama koje vjerovala il ne iz sna se probudi da zapise. Ima razne nagrade. Al je sama...
:ovaj
Ne znam zbog cega netko kokne pisca ili pjesnika al znam da nase politicare tjelohranitelji cuvaju a ne pisce.
Pisci su u dugovima a šametni...
Ne znam zasto je tvja sestra sama..
Bolje i da je sama vec s nekom budaletinom...
Ili ti Sister mislis da zena koja je sama manje vrijedi...

SisterIbrahim
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by SisterIbrahim » 16 Feb 2016, 13:59

Biba wrote:
SisterIbrahim wrote:Umjetnici imaju maske. Ja ne kažem da ne prikazujz svijet. Al il se koknu il budu koknuti. Tamo zavrsi u hali mrtav s iglom u veni i predoziranjem. Moja seka je pametna ali.... Veceras ce radit dokasno, a kad legne razmisljat o idejama koje vjerovala il ne iz sna se probudi da zapise. Ima razne nagrade. Al je sama...
:ovaj
Ne znam zbog cega netko kokne pisca ili pjesnika al znam da nase politicare tjelohranitelji cuvaju a ne pisce.
Pisci su u dugovima a šametni...
Ne znam zasto je tvja sestra sama..
Bolje i da je sama vec s nekom budaletinom...
Ili ti Sister mislis da zena koja je sama manje vrijedi...

Kokne ih, ne vecinu, ali ima ih, jer upravo oni prikazu ono o cemu slabo ko prica. Onda kada npr..fotografi , fotografija je umjetnost, narocito kad neko tom nekom fotografijom ukaze stanje, neku realnost, ili neciju sramotu..bude koknut il se proganja.. A sto se tice pisaca imamo primjere "mladih muslimana" koji kada bi o necemu pisali o cemu nebi smjeli, zna se gdje bi zavrsili..znaci nije sad da su to inteligentni i pametni ljudi koji vide nesta sta drugi ne vide..jednostavno prikazu i plate dok drugi uzivaju jer se o nekim stvarima nisu bas bahcali..

Npr. Onaj carli hebo , jel za tebe umjetnost sto su ismijavali Poslanika s.a.w.s.? Jel to pametno?

Jednostavno sve je isto, al generacije se mjenjaju. Evo jedna drzava, dva entiteta, u R.S. moraju pazit sta ce pisat na internetu da nebi nastradali. Ima cak primjer onog lika po kojeg su smao dosli, i ispostavilo se priveli ga zbog statusa na fejsu. Pa jel to pametan covjek? Ne samo da je sebe ugrozio, nego svoju porodicu, postali temA regiona, tema mahale, i pik u policiji i obavjestajnim sluzbama.. jel to pametno? Inteligentno?

Mudra, inteligentna osoba gleda svoja posla, svoj zivot, ako moze pomoci pomoci ce, ako ne moze sutit ce. Nece se truditi da zivot bude samo jedna dijagonala, jedan smjer, nego ce se i nesta prozivit da bi se kasnije imalo sta pricat.

Ili ima ona...slican je princip.

Losim ljudima je uvijek dobro u zivotu... :djed

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41213 times
Been thanked: 27885 times
Status: Online

Post by Rum » 22 Apr 2025, 18:29

Vidite ovu ženu? Ima najviši kvocijent inteligencije na svijetu: čak 228. Mnogo viši od Einsteina (190), Hawkinga (160) ili Muska (155). Pa ipak, uprkos svojoj inteligenciji, bila je ismijavana i ignorisana od svih. Zato što je rođena kao žena!

Žena koju vidite na fotografiji zove se Marilyn Vos Savant. Još kao dijete pokazivala je izvanredan talent, ali je jako dugo niko nije uzimao za ozbiljno. „Ali to je samo žena!“ govorili su svi. Marilyn je napustila univerzitet kako bi pomogla porodici i vodila, naizgled, običan život. Sve dok je 1985. godine Guinnessova knjiga rekorda nije uvrstila kao „osobu sa najvišim IQ-om na svijetu“. I odjednom se pojavila na naslovnicama časopisa i čak je počela pisati kolumnu „Pitaj Marilyn“.

Jednog dana primila je pitanje u vezi s jednom igrom za nagrade. Pitanje je glasilo ovako: Ispred tebe su 3 vrata. Iza jednih je automobil. Iza druga dva – koze. Izabereš jedna vrata. Voditelj, koji zna šta je iza kojih vrata, otvori jedna druga vrata – i pokaže ti kozu. Zatim te pita: želiš li promijeniti svoj izbor?

Marilyn je odgovorila: „Da, isplati se promijeniti.“ Nastao je haos. Dobila je preko 10.000 pisama, mnoga od univerzitetskih profesora, svi uvjereni da griješi: „Vi ste koza!“ govorili su joj. „Naravno da žene na svoj način gledaju matematičke probleme.“ Ali – oni su griješili. MIT je kompjuterskim simulacijama potvrdio ispravnost Marilyninog odgovora: promjena izbora daje ti 66% šanse za pobjedu, dok ostanak pri prvobitnom izboru daje samo 33%.

Zašto su svi pogriješili? Jer su imali statičan pogled na vjerovatnoću i nisu bili skloni prihvatanju promjena. I zato što nisu mogli vjerovati da jedna žena može biti inteligentnija od svih njih zajedno. Marilyn je priznala da ju je njena inteligencija često činila usamljenom: „Kada imam neko pitanje, nemam kome da ga postavim.“ Ipak, uprkos svemu, svoju pamet smatra darom. Jer čak i danas, najposebnija stvar koju žena može uraditi jeste – da misli svojom glavom.

Iz „Um je divna stvar“
FB_IMG_1745339008043.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22494 times
Been thanked: 20614 times

Post by Masamune » 22 Apr 2025, 19:49

Ovo što stoji u naslovu nije baš tačno.

Kad postoji odsustvo logike i kritičkog promišljanja da ljudi sagledaju svoje greške koje prave tokom života mnogo su skloniji da ih opet ponove.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 3745 times
Been thanked: 1493 times

Post by Quds » 23 Apr 2025, 08:58

Masamune wrote: 22 Apr 2025, 19:49 Ovo što stoji u naslovu nije baš tačno.

Kad postoji odsustvo logike i kritičkog promišljanja da ljudi sagledaju svoje greške koje prave tokom života mnogo su skloniji da ih opet ponove.
Ali, mozda im je teze zbog tih gresaka kada se dese, pa cak i ako su manje. Onima sa druge strane kovanice je haman svejedno, pa mozda time i "lakse"...'nako razmisljam nesto...

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2742 times
Been thanked: 4917 times

Post by Nora Ibsenova » 23 Apr 2025, 09:04

Najteže je onim što su okruženi glupima.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 751 times
Been thanked: 1136 times

Post by tuzlak1212 » 23 Apr 2025, 09:16

Neke je greske, greska ne ponovit
Lakse/teze je nekad stvar psihe, malo sta je objektivno lakse/teze, poput zdravlja npr

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26097 times
Been thanked: 26724 times

Post by ironman » 23 Apr 2025, 10:30

Relativno je sve..
Pa i nase poimanje inteligencije ili gluposti.
Ljudska vrsta se na nivou dnk za manje od 1% razlikuje od chimpanzi.
Kako onda mi djelujemo toj nekoj hipotetskoj vrsti koja je 1% iznad nas :D.
dream of spring...

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 30867 times
Been thanked: 28544 times

Post by Morgen » 23 Apr 2025, 11:12

Zato sto ih 98% populacije ne razume

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 23 Apr 2025, 12:13

Quds wrote: 23 Apr 2025, 08:58
Masamune wrote: 22 Apr 2025, 19:49 Ovo što stoji u naslovu nije baš tačno.

Ali, mozda im je teze zbog tih gresaka kada se dese, pa cak i ako su manje. Onima sa druge strane kovanice je haman svejedno, pa mozda time i "lakse"...'nako razmisljam nesto...
A ne znam brte... ja sam išao tom logikom minus emocije i ostalo što sve nas povremeno ponese nevezano za to koliko je čovjek inteligentan. Ljudi koji konstantno prave iste greške i koji konstantno idu na vlastitu štetu to je za mene očit primjer manjka inteligencije, pa samim tim prolaze teže. Drugo je pitanje koliko su oni toga svjesni, ali to svejedno ne mijenja činjenicu da im je teže.

S druge strane, inteligentni ljudi koriste inteligenciju da izbjegnu neko trnje na tom putu koji se zove život. Pogotovo ono koje se zna ponavljati.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.

Koraci_u_noci
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 9389 times
Been thanked: 10160 times

Post by Koraci_u_noci » 23 Apr 2025, 12:36

Time dolazimo na teren objektivnog i subjektivog. Da li je teze onom kome bi prema nekim unaprijed utvdjenim kriterijima ili misljenju sredine trebalo bit teze, a koji svoju situaciju ne dozivljava tako teskom ili onom kome je objektivno lakse, a koji je svjestan i vise pati
Pobjeci sad od svega zelim

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 23 Apr 2025, 12:38

Da, to se svodi na to. Moj stav je da je njima teže bez obzira jesu li toga svjesni.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26097 times
Been thanked: 26724 times

Post by ironman » 23 Apr 2025, 12:48

Mada ona " u neznanju je spas" nekad ne zvuci uopce lose.
dream of spring...

Post Reply

Return to “Drustvo”