Emir Kusturica

Pozorište, slikarstvo, škola, fakultet, istraživanja, izumi.

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Monica Belucci stigla u Banja Luku

Post by Dust » 19 Jan 2013, 17:46

Image

BANJALUKA - Sad sam stigla u Banjaluku. Vaš predsjednik mnogo je šarmantan čovjek, izjavila je danas poznata glumica Monika Beluči tokom boravka u najvećem gradu RS.
Na pitanje "Kako ste mu odoljeli?", nije direktno odgovorila, već je kazala "Radi se o njegovoj energiji".
Upitana da li je ranije imala predrasuda o Srbima, jasno je odgovorila "Ne!".
Na pitanje kako gleda na činjenicu da je jedna od najljepših žena svijeta, Monika Beluči je uputala "Je li to istina?!”
"Ja uopšte ne razmišljam na taj način! Majka sam, dvoje djece imam, porodicu, snimam filmove... Takav imidž o meni kruži svijetom...", kaže Monika Beluči, dodajući da će uskoro sa Kusturicom da počne da snima film.
"Drago mi je što imam ovu priliku", kazala je glumica, obrazlažući da će imati priliku da se upozna sa ljudima, regijom...
Ovo je lijep događaj. Zahvalan sam Moniki što je ovdje", rekao je Milorad Dodik. Predsjednik RS je dodao da je ovo bila cast za RS.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i režiser Emir Kusturica najavili su za maj početak snimanja Kusturičinog novog filma "Ljubav i rat" u Trebinju, u kojem će glavnu ulogu tumačiti italijanska glumica Monika Beluči.
Dodik je nakon prijema za Moniku Beluči u Banjaluci rekao da je njena posjeta bila velika čast i izrazio zahvalnost Kusturici, jer su danas sa njim u posjeti Banjaluci bili i direktori kanskog i festivala u Maroku.
"To govori da je Emir Kusturica čovjek koji može da širi pozitivne vijesti. Zahvalan sam Moniki Beluči što je ovdje, a već u maju se vidimo u Trebinju", rekao je Dodik.
Kusturica je rekao da će se film snimati od maja do kraja jula i vjerovatno u oktobru, uz pomoć predsjednika RS, koji mu kao kaže "u svemu pomaže".
Monika Beluči specijalni je gost šestog Međunarodnog festivala filma i muzike Kustendorf.
Monika Beluči je u Banjaluku došla avionom Vlade RS, a na Aerodormu Mahovljani sačekao ju je Emir Kusturica, s kojim je došla na razgovor kod Dodika u Palatu RS, ispred koje je čekao nekoliko stotina građana kako bi vidjeli ovu italijansku glumicu.
Po ranijim najavam Emira Kusturice koje prenosi agencija Fena, film "Ljubav i rat" sastoji se od tri metaforičke priče, od kojih prva govori o vojniku u jednoj zemlji, u jednom ratu, čiji je zadatak da u selu nabavlja mlijeko i na magarcu ga doprema do svojih saboraca.
Nakon što dođe kraj rata, vojnik još jednom odlazi po mlijeko, ali ga zmija, s kojom se ranije "sprijateljio" napadne. On je u borbi pobjeđuje i odlazi u svoje selo gdje zatiče stravičan prizor da su svi stanovnici zaklani, rekao je ranije Kusturica medijima govoreći o ovom filmu.
U drugoj priči govori se o ženi koja je vojniku davala mlijeko. Ona je trebalo da se uda, ali na svadbu upada protivnička vojska i ubija sve svatove i goste. Žena u očajanju skače u bunar, ali je vojnik spašava i oni bježe pred napadačima. Tokom potjere devojka se žrtvuje za svog spasioca, ulazi u minsko polje i gine.
U trećoj priči bivši vojnik je pustinjak i monah, koji, kada završi svoje dnevne obaveze, natrpa ruksak kamenom i s njim se penje na vrh kamenite litice da bi ga istresao.
Kusturica je ranije tvrdio da će on biti glavni glumac u ovom filmu.
"Ovo je prvi put da sam u Srbiji"
U kratkom obraćanju novinarima Monika Beluči kazala je da je ovo “prvi put da je u Srbiji”, ali joj je Kusturica odmah sugerisao da je pogriješila, te se ispravila i naglasila “u Republici Srpskoj”, kao i da joj je drago što je tu.

Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23058 times
Been thanked: 6082 times
Status: Online

Re: Monica Belucci stigla u Banja Luku

Post by Veca » 19 Jan 2013, 18:06

:kita Srbija!
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust » 19 Jan 2013, 18:08

:oo

a ko fol, Nemanja je ispravio ... :sipak i njemu i njoj

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23058 times
Been thanked: 6082 times

Post by Veca » 19 Jan 2013, 18:09

...sigurno ce dodik bit' glavna uloga! :oo ...zasluzio je kod kusturice!
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 19 Jan 2013, 18:21

Sad sam stigla u Banjaluku. Vaš predsjednik mnogo je šarmantan čovjek, izjavila je danas poznata glumica Monika Beluči tokom boravka u najvećem gradu RS.
:haha
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14303 times
Been thanked: 9887 times

Post by Julia-Klara » 19 Jan 2013, 19:30

:grana
Cudna mi cuda! Svaki gost na ovakvim manifestacijama dobija pare,pa tako i Monika sigurno.
Boli nju klinac i za Dodika (koji vjerovatno zna biti i sarmatan, iako je smao komad govedine nama koji poznajemo njegov lik i djelo). Zena ce glumiti u filmu, dobiti silne pare poreskih obveznika Republike Srpske i Srbije, otici svojoj kuci, a d ajoj vise nikad ne padne na pamet ni Bosna, ni Banja Luka, ni Republika Srpska.
Tako to rade profesionalci.
A sto se mi palimo za svaku sitnicu,to je vec nesto drugo :)
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 19 Jan 2013, 19:33

Tako je Julia-Klara, postoje nekakvi običaji valjda u tim stvarima, da se pohvali domaćin itd. Neće valjda pred kamerama reći : Predsjednik vam smrdi.. ili Ju, što je gadan ko noć.. :cudi

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 19 Jan 2013, 20:16

Čuj kako ste mu odoljeli,jaooooo :haha

Dodik=drvosječa

Plaho mi je on šarmantan,ne treba govoriti ni da nije,ali ne treba se preseravati i lagati baš toliko,za njega koliko znam niko nikada nije upotrijebio taj izraz :grana

p.s.i ranije sam govorila da mi ona nikad nije bila nešto posebno,iako je mnogi smatraju nečim posebnim,dobro,ukusi se razlikuju,pa prema tome ona je meni prosjek lijepa,malo pojaka(za dodika taman :ooo )ničim posebno ne zrači,tako da obzirom kakvih žena ima,ona im nije ni do gležnja.......
..a sad,što oni padaju u trans što je došla,ne čudi me,to govori nešto drugo opet :kafa
A i ona je mogla pročitati koju knjigu o dešavanjima na ovim prostorima,nije na odmet osim mahanja sisama,ponešto i pametno znati reći.
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 19 Jan 2013, 21:26

o ukusima necemo,Zagorka... Meni ,recimo, ne postoji ljepsa i zenstvenija glumica...tako da...

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 19 Jan 2013, 21:27

Zagorka wrote:Čuj kako ste mu odoljeli,jaooooo :haha

Dodik=drvosječa

Plaho mi je on šarmantan,ne treba govoriti ni da nije,ali ne treba se preseravati i lagati baš toliko,za njega koliko znam niko nikada nije upotrijebio taj izraz :grana

p.s.i ranije sam govorila da mi ona nikad nije bila nešto posebno,iako je mnogi smatraju nečim posebnim,dobro,ukusi se razlikuju,pa prema tome ona je meni prosjek lijepa,malo pojaka(za dodika taman :ooo )ničim posebno ne zrači,tako da obzirom kakvih žena ima,ona im nije ni do gležnja.......
..a sad,što oni padaju u trans što je došla,ne čudi me,to govori nešto drugo opet :kafa
A i ona je mogla pročitati koju knjigu o dešavanjima na ovim prostorima,nije na odmet osim mahanja sisama,ponešto i pametno znati reći.
divi boldano ;)
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 19 Jan 2013, 21:47

si,si...no frks, zaboravila sam napisati "da, necemo o ukusima" ... sreca pa se razumiijemo :)

Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 8796 times
Been thanked: 5556 times

Post by Mister No » 19 Jan 2013, 22:54

Šta god mi mislili o njemu Kusturica je svjetski poznat i priznat režiser, i u stanju je dovući bilo koga u B. Luku ili onu svoju pripizdinu u istočnoj Bosni.
Ovo bi bio neki odgovor iz RS-a na posjetu Anđe Sarajevu.

Ako ćemo iskreno, pošto se Anđa solidno ofucala zadnjih godina, doveli su bolju koku!
The Dark Side Of The Forum...

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7660 times
Been thanked: 18073 times

Post by Maja » 19 Jan 2013, 23:53

Mister No wrote:Šta god mi mislili o njemu Kusturica je svjetski poznat i priznat režiser, i u stanju je dovući bilo koga u B. Luku ili onu svoju pripizdinu u istočnoj Bosni.
Ovo bi bio neki odgovor iz RS-a na posjetu Anđe Sarajevu.

Ako ćemo iskreno, pošto se Anđa solidno ofucala zadnjih godina, doveli su bolju koku!
Taman sam to mislila napisati. Sad će s njom krenuti priče kao što se pisalo o Anđelini.
Samo će ovaj put biti obrnuto. Bošnjaci će pljuvati po Moniki i Nemanji, a onda su Srbi pljuvali po Anđi i njenom filmu.

Mister No
Has thanked: 8796 times
Been thanked: 5556 times

Post by Mister No » 20 Jan 2013, 00:44

Moram priznati da za Anđu mislim, pošto je vrlo "specifična" ličnost, da je u BiH došla "stvarno" radi humanitarnih razloga i da je snimila onaj film bez namjere da se nešto ona sama promoviše, lovu zaradi ili sta ti ga znam.
Za Monicu mislim da je došla čisto radi para te da će snimiti i film ali samo ako joj dobro plate.
Vjerovatno nema pojma čestito ni gdje je došla..jel Srbija, Bosna, Makedonija njoj je to sve isto...što bi rekli nikad čula.
The Dark Side Of The Forum...

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7660 times
Been thanked: 18073 times

Post by Maja » 20 Jan 2013, 01:13

Pa naravno. Zato je i rekla Srbija, pa brzo dodala Pardon, Republika Srpska. Svi smo mi njima ista govna :cudi

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Andricgrad se gradi na uzurpiranoj zemlji Bosnjaka

Post by Dust » 07 Feb 2013, 08:13

Image

Andrićgrad Emira Kusturice, gradi se na uzurpiranih osam dunuma zemlje, koja po dokumentaciji pripada nasljednicima višegradskog zemljoposjednika Pašana (Mustafe) Hadžića - tvrdi njegov unuk Muhamed Pršeš u razgovoru za BHDINFODESK iz Birminghama.

Pršeš se u “borbu sa vjetrenjačama” upustio prije desetak godina i od tada pokušava doći do tačnih katastarskih i gruntovnih izvadaka koje mu, kako navodi, jednostavno nisu dostupne te stoga najavljuje da će sa ostalim nasljednicima tužiti RS Evropskom sudu u Strazburu.

Ovaj bh. biznismen koji živi i radi u Švicarskoj, precizira kako su njemu i njegovoj porodici u katastru u Višegradu 2006. poručili da ta imovina nikada neće biti upisana na nove nasljednike. Kaže kako čak ni gotova sudska rješenja sa ostavinskih rasprava nisu upisana u katastar.

-I do danas ta imovina nije valjano upisana na naša imena, a nakon početka izgradnje Andrićgrada postalo nam je jasno zašto to nije urađeno - naglašava Pršeš.

Pojašnjava da je na parceli gdje je Andrićgrad bilo devet dunuma zemlje. Nasljednicima su “velikodušno” ostavili jedan dunum i ta parcela je upisana u katastru na njihova imena pod brojevima 1134/1 i 1134/2.

-Sada mi zakonski vlasnici, graničimo s našom otetom parcelom na kojoj je nikla Kusturicina zamisao. Pokušavali smo oficijelno i neoficijelno doći do potpune dokumentacije. Jednostavno u Višegradu su svi u sprezi od političara, činovnika do lokalnih advokata koji ne smiju da se upuste u pravnu bitku kako bi mi došli do svoje otete zemlje. Nažalost, pošto svoja temeljna prava ne možemo ostvariti u Višegradu, mi zakonski nasljednici odlučili smo da tužimo RS Evropskom sudu u Strazburu - kaže Pršeš.

Tužbu protiv RS predat će i ostali nasljednici: Jasminka Pršeš- Forca iz Švicarske, Jasmin Pršeš USA, Elzana Hasanbegović-Vesnić Austrija, Mehmed Hasanbegović Australija, Mirsad Hasanbegović Novi Zeland, Ahmed Hasanbegović Holandija, Fuad Hadžić Sarajevo, Kemal Hadžić Sarajevo, Esad Sabrihafizović Sarajevo, te još nekoliko rođaka iz Švedske, Turske i Srbije.

-Financijski smo dovoljno sposobni da idemo do kraja sa željom da vratimo našu djedovinu. Vrijeme otimačine je prošlo i ako nema pravde u Višegradu i RS, u Strazburu je sigurno ima - poručuje Pršeš.

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time

Re: Andricgrad se gradi na uzurpiranoj zemlji Bosnjaka

Post by paparaci » 08 Feb 2013, 03:21

ma pusti strazbur kraju. nego se se docepaj dobrog bagera i udri. :D.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

Ruana

Post by Ruana » 08 Feb 2013, 09:15

Pa sve su uzurpirali, ko da je ovo nesto novo.
Prvi put poslje rata kad sam dosla dolje i otisla da vidim neninu kucu (koju je ona otavila mojoj mami)
Doalzim sve zagradjeno ne moze se uopste prici kuci, ispod tetkina kuca (tetka je sada u Austriji) ispred sjedi covjek, zena, troje djece i pop).
Pitam "izvinite mogu li ovuda proci gore do one kuce" kaze pop " mozes jadna sto ne mozes, ovo je slobodna zemlja" ja stvarno potresena i onako nikakva pukne mi ono i morala sam reci " pa da je slobodna, sad bi ja tu sjedila a ne ti" kaze onaj drugi covjek " ovo je mnogo godina prije tebe bila srpska zemlja i sada smo je samo vratili onome kome pripada i mene su iz Mostara istjerali" nisma vise htjela da raspravljam, ustvari bojala sam se. Tako oni svi razmisljaju, pa nije ni cudo sto grade ovaj Andricgrad. Nego nije mi jasno sto ga sada prizivaju, kad su ga se bili odrekli.

Ruana

Post by Ruana » 08 Feb 2013, 09:22

http://www.depo.ba/hronika/dragi-profes ... -dozivjeli
Ovo je najbolje
- Svjesni smo i Vašeg doprinosa srpskom nacionalnom pitanju i njegovog rješavanja i u ratu i u miru, svjesni smo i zahvalni za to. Svjesni su toga i oni koji Vam to osporavju, ali ne žele da priznaju, ili možda dijapazon njihovog rezonovanja ne doseže dalje od Vardišta i Ustiprače, a Vaše zasluge, zalaganja i djela su posvećena cjelokupnom srpskom narodu, ističe se u otvorenom pismu Kusturici.

On je dodao da su Višegrađani, gledajući u cjelini, dobri ljudi, malo kasablijskog, ali ipak gospodskog mentaliteta.

- Ovo sa čime se Vi susrećete nema veze sa karakterom i mentalitetom Višegrađana. To je jedan vrlo loš surogat ljudi koji su izgubili prostodušnost i iskrenost gorštaka, a nisu stekli uglađenost i gospodsku kulturu varošlija tako da su mutirali u vrlo loš korovski hibrid koji nažalost uništava plemenite usjeve, istakao je Topalović.

Ta mekoća i finoća Višegrađana, donekle pasivnost i indolentnost, kao i sklonost ka izbjegavanju sukoba i preuzimanju bilo kakvog rizika, kaže Topalović, dovela je do toga da "Višegradom vladaju neki drugi ljudi, drugačijeg mentaliteta i karaktera, nažalost daleko lošijeg, a koji se opet deklarišu kao Višegrađani".

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3869 times
Been thanked: 2911 times

Post by Pasaga » 08 Feb 2013, 09:25

Nesmije niko ni da kaze zu.
To je projekat za pranje i izvlacenje love u privatne dzepove.
To ce tek da proizvede probleme koji ce dodatno zakomplikovat stanje na BH sceni.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Post Reply

Return to “Kultura, umjetnost, edukacija, nauka”