Di su nestali Hrvati iz BiH..

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Post Reply
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: di su nestali hrvati iz bih..

Post by Spanac_113 » 15 Jan 2014, 11:15

laganini wrote:
Dalia wrote:
Spanac_113 wrote:ma zbog ovakvih dizanja tenzija iz susjedstva smo svi mi u bosni popusili. a oni sjede i gledaju more/dunav kako fino ljulja i kontaju idem ja ebat bosnu.

A Hrvate iz BiH vole i brinu o njima i o trećem entitetu onda kad treba prdit o Bosni i po Bosni, a kad im dođu u purgeraj i uzmu radna mjesta onda ih ne vole i tad su samo dosadni glupi hercegovci.
..inače je bosna nama kompleks u hrvatskoj ubismo se od toga..šuti.. :ble
E da, savjest je jebena boljka :tjesi

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini » 15 Jan 2014, 11:17

..pokušavam te razumit ..ali ne idemi...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 15 Jan 2014, 11:41

ne vjeruje sit gladnome.

posto sam zaboravio s kim se ophodim, evo pojasnjenje:

savjest:
Kao svjesno biće čovjek ima sposobnost samoopažanja. To znači da može kontrolisati i izražavati svoje vlastite postupke. Preispitivanje svojih postupaka često se naziva "glas savjesti" (to Kant naziva "praktični um"), a to znači da mi svojim umom objašnjavamo, opravdavamo i analiziramo svoje praktično djelovanje. Tako se savjest javlja uporedo sa opažanjem kao analiza našeg djelovanja.
Toma Akvinski kaže da je to "primjena znanja na konkretnu radnju". Akvinski također kaže da "ako je i povinovanje i nepovinovanje zabludjeloj savjesti loše, izgleda da su ljudi sa zabludjelom savješću uhvaćeni u zamku, i ne mogu izbjeći grijeh".
Savjest je spoznajni proces kojim provjeravamo jesmo li tačno odredili nešto prema onome što je u stvarnosti, to jeste, da li nam je procijena ispravna i da li je primjena našeg postupka odgovarajuća situaciji. Ona se odvija u procesu opisa situacije sa svim okolnostima-ponovno proživljavanje. Možemo govoriti o prethodnoj savjesti, kada prije djelovanja prosuđujemo šta je dobro, a šta zlo i naknadnoj savjesti, kada nakon djelovanja otkrivamo dobro i zlo.
Savjest je slična pravnom postupku pa se često naziva unutrašnjim sudijom. Savjest i sudi i izriče kaznu. Ona zahtjeva promijenu u ponašanju. Pošto je to subjektivna kategorija, često se događa da je pojedinac potiskuje i ne iskazuje kajanje za svoje postupke. Kako je čovjek društveno biće on je odgovoran drugim ljudima i njihovim savjestima - zato je dužan svoje postupke opravdavati argumentima.
Čovjek mora imati savjest o dužnosti, a dužnost se shvata kao dobro djelovanje. Ko nema savjest o dužnost nema ni prava. Toma Akvinski kaže da je osnovno načelo praktičnog uma: "Dobro valja činiti, za njim težiti, a zlo valja izbjegavati"

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9361 times
Been thanked: 11106 times

Post by Krokodil Behko » 15 Jan 2014, 12:32

U FBiH negativan prirodni priraštaj u četiri kantona

SARAJEVO - U Federaciji BiH u novembru 2013. godine je rođeno 1.603 djece, a umrla su 1.543 stanovnika, što znači da je prirodni priraštaj iznosio 60. U istom mjesecu su sklopljena 802 braka i obavljeno je 68 razvoda.

Negativan prirodni priraštaj u novembru 2013. je zabilježen u četiri kantona FBiH - Posavskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu 10, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Prema statističkim pokazateljima, u martu 2011. prirodni priraštaj je bio negativan čak u devet kantona FBiH.

(FENA)

POSAVLJAK
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Location: Wligorski okrug zapadno europskog centra na planini Arhipelagovog vrha

Post by POSAVLJAK » 15 Jan 2014, 12:43

Spanac_113 wrote:ne vjeruje sit gladnome.

posto sam zaboravio s kim se ophodim, evo pojasnjenje:

savjest:
Kao svjesno biće čovjek ima sposobnost samoopažanja. To znači da može kontrolisati i izražavati svoje vlastite postupke. Preispitivanje svojih postupaka često se naziva "glas savjesti" (to Kant naziva "praktični um"), a to znači da mi svojim umom objašnjavamo, opravdavamo i analiziramo svoje praktično djelovanje. Tako se savjest javlja uporedo sa opažanjem kao analiza našeg djelovanja.
Toma Akvinski kaže da je to "primjena znanja na konkretnu radnju". Akvinski također kaže da "ako je i povinovanje i nepovinovanje zabludjeloj savjesti loše, izgleda da su ljudi sa zabludjelom savješću uhvaćeni u zamku, i ne mogu izbjeći grijeh".
Savjest je spoznajni proces kojim provjeravamo jesmo li tačno odredili nešto prema onome što je u stvarnosti, to jeste, da li nam je procijena ispravna i da li je primjena našeg postupka odgovarajuća situaciji. Ona se odvija u procesu opisa situacije sa svim okolnostima-ponovno proživljavanje. Možemo govoriti o prethodnoj savjesti, kada prije djelovanja prosuđujemo šta je dobro, a šta zlo i naknadnoj savjesti, kada nakon djelovanja otkrivamo dobro i zlo.
Savjest je slična pravnom postupku pa se često naziva unutrašnjim sudijom. Savjest i sudi i izriče kaznu. Ona zahtjeva promijenu u ponašanju. Pošto je to subjektivna kategorija, često se događa da je pojedinac potiskuje i ne iskazuje kajanje za svoje postupke. Kako je čovjek društveno biće on je odgovoran drugim ljudima i njihovim savjestima - zato je dužan svoje postupke opravdavati argumentima.
Čovjek mora imati savjest o dužnosti, a dužnost se shvata kao dobro djelovanje. Ko nema savjest o dužnost nema ni prava. Toma Akvinski kaže da je osnovno načelo praktičnog uma: "Dobro valja činiti, za njim težiti, a zlo valja izbjegavati"
:plavi ajd mu još jednom napiši častim gajbom piva

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23038 times
Been thanked: 6082 times

Post by Veca » 15 Jan 2014, 13:34

...Spanac, :naklon za post!...zalosno je da se mnogima "nacrtati" mora,ali jos zalosnije je,da,i nakon 20 godina,skoro sve isto!...nece da vide,izbjegavaju savjest! ...SAVJEST=PRIZNANJE!!!
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 15 Jan 2014, 13:42

hvala Veco :rumenko (kopir'o s wikipedije :grana)

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23038 times
Been thanked: 6082 times

Post by Veca » 15 Jan 2014, 14:17

Spanac_113 wrote:hvala Veco :rumenko (kopir'o s wikipedije :grana)

...neka si!...fino i jednostavno,objasnjeno! :djed
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

Dalia
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dalia » 15 Jan 2014, 14:19

laganini wrote:
Dalia wrote:
Spanac_113 wrote:ma zbog ovakvih dizanja tenzija iz susjedstva smo svi mi u bosni popusili. a oni sjede i gledaju more/dunav kako fino ljulja i kontaju idem ja ebat bosnu.

A Hrvate iz BiH vole i brinu o njima i o trećem entitetu onda kad treba prdit o Bosni i po Bosni, a kad im dođu u purgeraj i uzmu radna mjesta onda ih ne vole i tad su samo dosadni glupi hercegovci.
..inače je bosna nama kompleks u hrvatskoj ubismo se od toga..šuti.. :ble
Pa obzirom koliko vaziš svaki dan o Bosni, čini mi se da ti je poprilična boljka :) ali dobro i meni bi bila na vašem mjestu, toliko ste se jadni potrudili da nam je otmete, na kraju niste ništa dobili, srbi makar imaju neku iluziju rs-a, dok je vama jedino preostalo po forumima da crtuckate karte BiH, i pravite zamišljenje granice hrvatskog entiteta.
Ne znam kako te nije sramota da dođeš ovim ljudima ovdje od kojih je većina propatila u ratu, i da pričaš o hrvatima i tome kako su oni najizmučeniji narod u BiH.
Fine djevojke su u krevetu u 9, da bi mogle kući doći do 11. :zubi

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 15 Jan 2014, 16:13

[

A Hrvate iz BiH vole i brinu o njima i o trećem entitetu onda kad treba prdit o Bosni i po Bosni, a kad im dođu u purgeraj i uzmu radna mjesta onda ih ne vole i tad su samo dosadni glupi hercegovci.[/quote]
..inače je bosna nama kompleks u hrvatskoj ubismo se od toga..šuti.. :ble[/quote]
Pa obzirom koliko vaziš svaki dan o Bosni, čini mi se da ti je poprilična boljka :) ali dobro i meni bi bila na vašem mjestu, toliko ste se jadni potrudili da nam je otmete, na kraju niste ništa dobili, srbi makar imaju neku iluziju rs-a, dok je vama jedino preostalo po forumima da crtuckate karte BiH, i pravite zamišljenje granice hrvatskog entiteta.
Ne znam kako te nije sramota da dođeš ovim ljudima ovdje od kojih je većina propatila u ratu, i da pričaš o hrvatima i tome kako su oni najizmučeniji narod u BiH.[/quote]

..o kojem forumu ti lupetaš..ovo je jedna o tema a ako ne znaš raspravljat idi tamo na one teme di triba upisat što smo jeli..kako smo spavali...a vidim maske padaju...i baš uživam u ulozi jedan prema sto...u isčekivanju malo realnosti...ko spominje granice..ti si izgubljena u vrimenu i prostoru..nauči se raspravljanju.. :ble

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 15 Jan 2014, 16:28

et sad sto na jedan :grana

i istresanje na zenama. istorija se ipak ponavlja!

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 15 Jan 2014, 16:29

Spanac_113 wrote:et sad sto na jedan :grana

..tebe sam mimoiša...čini mi se.. :123

Dalia
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dalia » 15 Jan 2014, 16:37

laganini wrote:[

..inače je bosna nama kompleks u hrvatskoj ubismo se od toga..šuti.. :ble[/quote]
Ne znam kako te nije sramota da dođeš ovim ljudima ovdje od kojih je većina propatila u ratu, i da pričaš o hrvatima i tome kako su oni najizmučeniji narod u BiH.[/quote]

..o kojem forumu ti lupetaš..ovo je jedna o tema a ako ne znaš raspravljat idi tamo na one teme di triba upisat što smo jeli..kako smo spavali...a vidim maske padaju...i baš uživam u ulozi jedan prema sto...u isčekivanju malo realnosti...ko spominje granice..ti si izgubljena u vrimenu i prostoru..nauči se raspravljanju.. :ble[/quote]
Jedina maska koja je pala na ovom forumu je upravo ona tvoja, u šali pa privali, jedna rečenica upakovana u celofan-sve su to tvoje odlike.

Znam ja itekako raspravljat, samo što ja raspravljam otvorenih karata, ne igram se igrica, a tebi sam očito dotakla tvoju boljku čim si se spustio na osobni nivo.

Evo i tebi jedan :ble ;)

dacina_curica

Post by dacina_curica » 15 Jan 2014, 16:39

Spanac_113 wrote:et sad sto na jedan :grana

Buntovnik! :djed ili Brijunski bijeli medjed? :jonas

laganini wrote:..nauči se raspravljanju.. :ble

Hajd' ako cemo se vec udarati, nauci i ti citirati kako treba :rol

I nije ti Dalia nista neispravno rekla - ti, koji si osjetio hajmo reci nista trubis nama koji smo prosli kroz sito i reseto. Nijednom nisi rekao na osnovu cega tvrdis bilo sta (a nije da te se nije pitalo) dok vecina nas prica iz LICNIH iskustava. Zato ako cemo vec ganjati mak na konac pocni TI argumentovano komentarisati pa ce se mozda i tebi prezentirati nesto sto bi tebi bilo "na nivou"...Posto si se nesto (poceo) visoko uzdizati, paz' da ne odvalis glavom od ulicnu svetiljku. :rol

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 15 Jan 2014, 16:39

Hajde ba lagani, šta'se usuko. Imamo različitih mišljenja kamaru. I šta očekuješ, na forumu većina bošnjaka od kojih su neki i ratovali i izgubili svašta nešto pa se ne slažu po ovom pitanju s tobom. I? U čemen je baza? Pročitaj majino sjecanje na rat ako ništa.

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 15 Jan 2014, 16:39

:bravo ..z apočetak tema je di su nestali hrvati....

dacina_curica

Post by dacina_curica » 15 Jan 2014, 16:40

U dijaspori, nisu nestali, evo ih u Americi mali milion...Eto, jesi zadovoljan?

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 15 Jan 2014, 16:41

Spanac_113 wrote:Hajde ba lagani, šta'se usuko. Imamo različitih mišljenja kamaru. I šta očekuješ, na forumu većina bošnjaka od kojih su neki i ratovali i izgubili svašta nešto pa se ne slažu po ovom pitanju s tobom. I? U čemen je baza? Pročitaj majino sjecanje na rat ako ništa.
..u čemu da se slažu..ko to traži...tema nije dii su nestali bošnjaci..otvori je.. :djed

Dalia
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dalia » 15 Jan 2014, 16:42

Spanac_113 wrote:Pročitaj majino sjecanje na rat ako ništa.
Nek je neko i ovo konačno napisao :ok

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 15 Jan 2014, 16:49

Vec odavno Hrvati u BiH od sebe pokusavaju napraviti ucviljenu stranku, manjinu i sl. Javna je tajna kako je mali broj bosanskih Hrvata koji svoju domovinu zovu Bosnom, putovnice ih jos vise oskolile da o sebi pricaju kao Hrvatima. Vjerujem da ih se masa nije htjela popisati pod izgovorom da su Hrvatski drzavljani. Narocito u Hercegovini. I opet smisljeno kako bi ispali jadni prognani od zlikovaca muslimana
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

Post Reply

Return to “Politika u BiH”