Najezda Arapa u BiH

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Najezda Arapa u BiH

Post by laganini » 24 Feb 2015, 22:43

..čudno da su izabrali tu lokaciju..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9303 times
Been thanked: 11063 times

Arapi kupuju zemljište i u Hercegovini

Post by Krokodil Behko » 27 Apr 2015, 10:47

Image
Arapi traže kupiti minimalno 500 duluma zemlje na području Hercegovine i za to su angažirali agencije za nekretnine u Sarajevu, doznaje Dnevni list. Za ovaj posao te agencije angažirale su posrednike u Hercegovini koji traže potencijalne prodavače zemljišta. Prema saznanjima Dnevnog lista, Arapi su agentima za prodaju kazali kako zemlju traže da bi u Hercegovini investirali u proizvodnju organske hrane. Cijena koja se u startu nudi je jedna marka za kilometar četvorni, što je mizerna brojka

Useljavanje

Poznato je da su Arapi posljednjih godina pokupovali veliki broj nekretnina u Sarajevu i okolici i da ih je sve više zainteresirano za kupnju u našoj zemlji.

Veliku prašinu još prije dvije godine podigla je izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je ustvrdio da ”postoje ozbiljni projekti da se iz islamskog svijeta u BiH naseli između 300.000 i 500.000 ljudi koji bi mogli promijeniti sliku BiH”. ”Postoji točan plan i tu bi dolazio najniži sloj iz arapskog svijeta”, rekao je Dodik.

Na problem masovnijeg useljavanja imigranata iz arapskih zemalja, a pogotovo Kuvajta, upozoravao je i Fahrudin Radončić dok je bio na mjestu ministra sigurnosti. On je čak najavljivao usvajanje zakona kojim bi bilo sankcionirano da državljani arapskih zemalja masovno dolaze u BiH, kupuju nekretnine i naseljavaju se.

Prema njegovom mišljenju, nije riječ ni o kakvim Kuvajćanima, nego se radi o tendenciji da se Kuvajt oslobodi imigranata koji su se na neki način uselili u tu državu iz različitih zemalja.

”Oni im daju novac da kupuju nekretnine po BiH, sklanjaju ih sa svog teritorija i ubacuju ih nama”, upozoravao je Radončić.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, u našoj državi registrirane su 232 kompanije državljana Kuvajta. Od tog broja mnoge nisu aktivne pa se sumnjalo da služe kao pokriće za dobivanje boravka i kupnju nekretnina.

Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo sigurnosti, u BiH boravi nekoliko tisuća osoba iz arapskog svijeta.

Cijela naselja

Nedavno su iz SNSD-a ustvrdili da Arapi kupuju srpsku zemlju u Federaciji BiH te da na njoj grade naselja za povratnike s ratišta u Siriji i Iraku, a moguće je, kažu, da se dosele i sirijske izbjeglice. Od nadležnih struktura vlasti zatražili su da to spriječe. Jedno od takvih naselja navodno su Popovići u Ilijašu gdje je 150 duluma zemlje kupljeno od Srba koji su nakon rata napustili ovo područje. Tu se gradi takozvano Arapsko naselje.

Akif Fazlić, načelnik Ilijaša, novinarima je kazao da naselje gradi pravna osoba MM United registrirana u Vogošći. ”Naselje se gradi na zemljištu vlasništva tog investitora i na bazi svih provedenih procedura i dozvola da bi se jedno takvo naselje počelo graditi. Korisnici ovih objekata bit će prije svega oni koji kupe taj objekt i oni koji mogu regularno boraviti u državi BiH”, kazao je Fazlić novinarima.

Mještani uglavnom ne znaju ništa o tome tko će biti njihovi novi susjedi, a nadaju se bogatim Arapima.

(dnevni-list.ba)

navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Re: Arapi kupuju zemljište i u Hercegovini

Post by navika » 27 Apr 2015, 15:59

Kuvajcani su jako bogat narod, a da se za steceno bogatstvo nisu morali umoriti. Dovoljno je bilo samo radjati djecu:) Njihova vlada je svakoj kuvajtskoj porodice za novo dijete davala $300.000...Zelja je bila porast nataliteta. Jer kod njih zivi duplo vise useljenika vec njih (jedan million kuvajcana, dva miliona stranaca]
E sad ti useljenici su uglavnom ljudi koji rade sve za njih, bar one teze poslove pa ne znam sto bi ih se rjesavali tek tako :hm
Dok kuvajcani rade uglavnom u drzavnim institucijama (klima i ostali ugodjaj)
Eto vjerujem da bi i nas bosance prestala morit ona bijela kuga kad bi kako iskopali onu naftu sto imamo, pa ponesto i podijelili :)
Last edited by navika on 27 Apr 2015, 18:43, edited 1 time in total.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 27 Apr 2015, 17:24

Naša nafta još nije ni istražena, a već je koncesionirana.
Kakve smo pameti, još ćemo i plaćati da bi drugi vadili.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3864 times
Been thanked: 2907 times

Post by Pasaga » 27 Apr 2015, 17:25

Krokodil Behko wrote:Naša nafta još nije ni istražena, a već je koncesionirana.
Kakve smo pameti, još ćemo i plaćati da bi drugi vadili.
...samo mirno.... ;)
kupili Francuzi.......
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 27 Apr 2015, 17:34

Zar nisu Holandezi?

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 27 Apr 2015, 17:39

Krokodil Behko wrote:Zar nisu Holandezi?
NE....SELL je kupio to pravo......Image
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 27 Apr 2015, 18:05

Jarane SHELL je Nizozemska kompanija sa sjedištem u Haagu ;)
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40236 times
Been thanked: 26315 times

Post by Rum » 27 Apr 2015, 18:33

Sada ce se Maja udati za bogatog arapina :obrve
"Kad bismo znali šta se o nama priča iza leđa, ne bismo se osmjehivali mnogim ljudima."

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 27 Apr 2015, 18:51

storm wrote:Jarane SHELL je Nizozemska kompanija sa sjedištem u Haagu ;)
...zahvaljujem..... :cvijece
..ja znam,sta ja znam....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika » 27 Apr 2015, 19:35

Krokodil Behko wrote:Naša nafta još nije ni istražena,.
Najbolje joj i jest dole pod zemljom...nece istruhnut...pa nek ceka neke postenije ljude i postenija vremena...ako se vise covjek takvim moze i nadat :123

Ali hej tema nije nafta :ne

By the way, za vrijeme mojih posjeta u Bosni kahvenisala sam s Kuvajcanima vise puta :) Mi imamo vikend kucicu na jednoj planini,, a oni skoro svi dok su u posjeti Bosni, posjete to mjesto. I jednom prilikom trazili su da se napiju vode s cesme ispred nase vikendice, a ja ih ljubazno pozovem i na kahvu. Tri muskarca, arapa.Ja sama :) Mozete mislit moje iznenadjenje kad su prihvatili :) I moju nelagodu :rumenko Ja u nekim pantolicama do koljena, a znam koliko su njihove zene pristojne i pokrivene.
Uglavnom pricali smo o svemu i svacemu. Jako su bili zainetresovani i za vikendice tu, ali ne i da se stalno nastane. Ljudi su jednostavno dosli do para s lahke strane - razmnozavajuci se :) pa ako si mogu priustiti stan, zemlju, kucu, vikendicu bilo gdje na planeti...sto da ne :)
I jos nesto, jel istina il se meni cini da se nas narod plasi dobiti strance za komsije? Il ih jednostavno iz nekog drugog razloga ne zeli? Il su mozda pozeljni samo ukoliko su bogati? :hm
Pa svi smo ljudi - disemo, spavama, jedemo, pijemo, ceznemo, sanjamo, patimo i placemo. I kojoj god vjeri neko pripadao, ako se drzi bar onih osnovnih principa komsiju bi morao gledat s postovanjem - kakv god da je, odakle god da je, kako god se bogu molio il se uopste nemolio.
Pod ovom nebeskom kapom, na ovoj zemlji Bozijoj ima mjesta za svakog , jos samo da ga i svom srcu nadjemo :)

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 27 Apr 2015, 23:58

navika wrote: I jos nesto, jel istina il se meni cini da se nas narod plasi dobiti strance za komsije? Il ih jednostavno iz nekog drugog razloga ne zeli? Il su mozda pozeljni samo ukoliko su bogati? :hm

Uglavnom je ovo drugo.. Odnosno, ako su bogati, mogu pa taman i da su crni vragovi :hihi

Arapi nemaju vegetaciju u svojim zemljama, pa im je ovdje prilika da imaju zelenilo, drveće, možda i malo potoka i sve to u svojoj avliji. Vjerovatno im dobro dođe i to da ovdje živi dosta muslimana, a to znači da imaju vjerske objekte pri ruci, plus što se možda u takvom okruženju, osjećaju više domaće.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 28 Apr 2015, 11:29

Rum wrote:Sada ce se Maja udati za bogatog arapina :obrve
Bice to prvi arapin koji zna napamet teske boje :zubi
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 28 Apr 2015, 12:18

Zagorka wrote:
Rum wrote:Sada ce se Maja udati za bogatog arapina :obrve
Bice to prvi arapin koji zna napamet teske boje :zubi
...I koji ce morati pustiti dugu kosu i naučiti svirati spanjolsku gitaru :D.
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Podrinjac » 28 Apr 2015, 13:48

hebem im sve, hoće još vehabija da nam uvedu. Majku im arapsku !! :bua

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 03 May 2015, 09:52

Špekulacije o arapskim investicijama u BiH: Vrlo su nepouzdani kupci. Hoće li se Hercegovci znati nositi s prevrtljivim trgovcima?

Mediji ovih dana “žvaču” vijest kako su Arapi zainteresirani za kupnju 500 duluma zemlje u BiH. Područje koje ih zanima, navodno je Hercegovina, a opet, navodno, to je radi proizvodnje organske hrane kojom bi se bavili. Sve je obavijeno velom tajne jer, kako piše Dnevni list, veliki posao za Arape obavljaju posrednici koji ne žele o tome govoriti na velika zvona, piše slobodnadalmacija.hr.

Činjenica jest da se sve više ljudi u BiH bavi proizvodnjom organske hrane, koja se izvozi najviše u zemlje EU-a jer su, zbog jeftine radne snage i manjih poreza, konkurentni u odnosu na velike proizvođače takve vrste voća i povrća: Italijane, Nijemce, Špance...

Istina je i da su investitori s Bliskog istoka već kupovali zemljišta na području Lepenice i u općinama Pazarić, Hadžići, Tarčin. Zna se i da sve više Arapa kupuje i iznajmljuje kuće u BiH, no u najuglednijoj bosanskohercegovačkoj agenciji za nekretnine, koja u glavnom gradu posluje još od 1996. godine, dakle, od samog kraja rata, kažu da su novinski naslovi, ipak, malo prenapuhani.

– Upita ima, ali više negoli i pravih realizacija. Kupcima iz arapskog svijeta ovdje je prilično komplicirano kupiti bilo kakvu nekretninu jer za to najprije trebaju registrirati tvrtku. Postoje dva velika projekta gradnje naselja nedaleko od Sarajeva iza kojih stoje Arapi, ali mi u agenciji, što se zemljišta tiče, nismo imali upite za toliko puno duluma. Kažem, postoji interes i on je sve veći, ali za zemlju u Hercegovini ne znamo – kaže Meska Žiga iz “Saraj nekretnina”.

U “Saraj nekretninama” radili su s Kuvajćanima, koji su kupili parcelu s jednim pratećim objektom i dva duluma zemlje u Rakovici. Bilo je, piše se, i dosta špekulacija s cijenama zemlje, naročito na dijelu Rakovice i predjela prema Visokom, gdje su cijene s početnih 1,5 konvertibilnih maraka po metru kvadratnom skakale i do 20 konvertibilnih maraka. Kupci se nikad ne pojave odmah, nego za njih pregovaraju studenti arapskog podrijetla koji dobro govore bošnjački, a dotle prekupci i mešetari pumpaju cijene za prodavatelje.

Hoće li s Arapima posao biti i definitivno zaključen, obično je neizvjesno do samog potpisivanja ugovora kod notara.

– I baš zato ne želimo s njima uopće imati posla jer su vrlo nepouzdani kupci – kazala nam je Amela Arnaut iz sarajevske agencije za posredovanje nekretninama “Sigenx”.

Hoće li se vješti prodavatelji zemljišta u Hercegovini znati nositi s prevrtljivim trgovcima s Bliskog istoka?

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 14 May 2015, 13:19

navika wrote: Tri muskarca, arapa.Ja sama :) Mozete mislit moje iznenadjenje kad su prihvatili :) I moju nelagodu :rumenko Ja u nekim pantolicama do koljena, a znam koliko su njihove zene pristojne i pokrivene.
Na kojem li ste jeziku pricali :obrve

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14228 times
Been thanked: 9822 times

Post by Julia-Klara » 14 May 2015, 13:21

svahili, garant :hihi
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 14 May 2015, 13:25

..samo vam još arapi fale...i ovako je cirkusa previše :zubi
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 14 May 2015, 13:37

si pitala koji su, shiti ili suniti? kakvu gutru su nosili?

Post Reply

Return to “BiH”