Budizam
- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1631 times
- Been thanked: 3038 times
- Status: Offline
Re: Budizam
Nije isto kamen u džamijama nema nekakvog ljudskog i životinjskog oblika. I niko ne govori kamenu daj mi ovo ono.
A
A
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
- Fazlija
- Osvježenje foruma
Pa od kuda tebi uopce pomisao da buddhisti ista traze od Buddhe ili od bilo koga drugoga?! Buddhizam je religija potpunog prihvacanja stvarnosti onakve kava ona jeste. Moliti nekoga ili nesto da promijeni stvarnosti je posve besmisleno (barem po buddhistima).Mutevelija wrote:Nije isto kamen u džamijama nema nekakvog ljudskog i životinjskog oblika. I niko ne govori kamenu daj mi ovo ono.
A
Po buddhizmu bog ne postoji, pa mu se je potpuno besmisleno moliti. A Buddha je nakon smrti potpuno prestao sa postojenjem, pa se i njemu besmisleno moliti. U buddhizmu doista ne postoji netko ili nesto kome bi se mogle uputiti molitve

Vrlo je zanimljivo vidjeti kako ljudi ne zele cak niti povrsno upoznati stvari prije nego sto o njima progovore. Kako donose brzoplete zakljucke o stvarima o kojima nemaju pojma.
Imas kvalitetan dokumentarac bas posvecen temi prikazivanja Buddhinog lika u kiparstvu, slikarstvu i sl. i da ulozis makar toliko napora da pogledas samo prvih 15 minuta filma, prosirio bi makar malo svoje poznavanje teme o kojoj pokusavas govoriti. To bi bila mnogo kvalitetnija osnova za moguci razgovor o buddhizmu.
http://forum.srednjiput.rs/
Prvo ti ja Fazlija moram priznati da si me smuvo s tim avatarom. Mislila sam da je tuđi.
Ne možeš ti nikako uspoređivati Budu sa simboličnim bacanjem kamena na Šejtana..ak sam dobro shvatila...
Muslimani tako pokazuju da priznaju da zlo postoji i da ga osuđuju kao kršćani vraga.
Znam da su nekim umjetnicima ljudi podigli spomenike. Zaslužnim. Njihova djela su dokazana...ali zar to pravljenje kipa Bude nije idolopoklonstvo, klanjanje čovjeku.
Ok, njegove smjernice su dobre, ali on je bio samo čovjek. Ja sumnjam da jedan čovjek može biti vrijedan toliko da ga slijede, jer njegovo djelovanje se konstantno dokazuje ili ne dokazuje. Dakle, kipić je klanjanje..mi se ipak klanjamo Bogu a ne čovjeku što mi je shvatljivije...
O patnji ću drugi put..sa stajališta najnovije psihologije...Neko me tu hab+ndra tj. moju literaturu, imam najnovje časopise iz medicine
Ne možeš ti nikako uspoređivati Budu sa simboličnim bacanjem kamena na Šejtana..ak sam dobro shvatila...
Muslimani tako pokazuju da priznaju da zlo postoji i da ga osuđuju kao kršćani vraga.
Znam da su nekim umjetnicima ljudi podigli spomenike. Zaslužnim. Njihova djela su dokazana...ali zar to pravljenje kipa Bude nije idolopoklonstvo, klanjanje čovjeku.
Ok, njegove smjernice su dobre, ali on je bio samo čovjek. Ja sumnjam da jedan čovjek može biti vrijedan toliko da ga slijede, jer njegovo djelovanje se konstantno dokazuje ili ne dokazuje. Dakle, kipić je klanjanje..mi se ipak klanjamo Bogu a ne čovjeku što mi je shvatljivije...
O patnji ću drugi put..sa stajališta najnovije psihologije...Neko me tu hab+ndra tj. moju literaturu, imam najnovje časopise iz medicine

Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. 

- Fazlija
- Osvježenje foruma
Kako mislis - tudji?!Biba wrote:Prvo ti ja Fazlija moram priznati da si me smuvo s tim avatarom. Mislila sam da je tuđi.
Pa dobro, neka bacaju kamenje ljudi, sta fali... I ja sam mnogo puta bacao kamenje, pogotovo kada sam bio mali. I sad ga ponekad zasfikam ono bas iz sve snage.Biba wrote:Ne možeš ti nikako uspoređivati Budu sa simboličnim bacanjem kamena na Šejtana..ak sam dobro shvatila...
Biba wrote:Znam da su nekim umjetnicima ljudi podigli spomenike. Zaslužnim. Njihova djela su dokazana...ali zar to pravljenje kipa Bude nije idolopoklonstvo, klanjanje čovjeku.
Ok, njegove smjernice su dobre, ali on je bio samo čovjek.
Pa ja mislim da je drug Buddha to i zasluzio. Ipak je on bio jedan od najpoznatijih svjetskih filozofa. Pa kada mogu spomenike dizati politicarima, sportasima, naucnicima, sto ne bi i jednom Buddhi. Ja tu ne vidim neki problem, eno koliki kip Isus iznad Rio de Janeira, pa kome smeta. Umjetnicko djelo vrhunske kvalitete.
Pa ucenja mnogih drugi slijede... i Marxa neki slijede, i Josehpa Smitha neki slijede, i Sjaji Babu neki slijede, i Muhameda neki slijede, i Isusa... Ne vidim zasto bas Buddhu nitko ne bi mogao slijediti?! I mnogim drugima prave kipove. Iz postovanja. Dodju pred te kipove ponekad poloze cvijece, izraze svoje postovanje. Jesi li vidjela koliko cvijeca i svijeca na grobovima Morrisona Jima, ili recimo Sergeja Aleksandrovica Jesenjina... a neki imaju i cijelu Kucu cvijeca... pa sta bi sad Buddha tu bio neka iznimka?!Biba wrote:Ja sumnjam da jedan čovjek može biti vrijedan toliko da ga slijede, jer njegovo djelovanje se konstantno dokazuje ili ne dokazuje. Dakle, kipić je klanjanje..mi se ipak klanjamo Bogu a ne čovjeku što mi je shvatljivije...
E sada... koliko se necije djelo dokazuje, to je vec drugo pitanje. Ima i onih cije se djelo bas i ne dokazuje, pa ih ljudi svejedno i dalje slijede... A Buddha je jos za zivota svojim kriticarima znao reci - ja poducavam sada, jednako kao i prije, samo jednu stvar, a to je nastanak i prestanak patnje.
Fazlija,
jest mnogi nekoga slijede. Svi traze istinu ali i utociste.
Dobro Buda kaze. I ja sebi nekad bas odapnem jos pokoju strelicu...ali mene zanima kako on tumaci da trebamo tumaciti patnju...nije dovoljno SAMO PRIHVATITI...
Ne bih ja sada tumacila svoju vjeru..
Cuo si za onu izreku da je covjek covjeku najveci pakao.jedni drugima nanosimo patnju..
Interesantno je Buda mislio. Prihvati..ali KAKO...Samo prihvacanje nije dovoljan recept niti objasnjenje..
Doduse budisti ne vjeruju u Boga, dakle ne ocekuju ni nagradu za svoje patnje
Psiholog Frankl je to pokasnio, ali me bih tumacila jer on nije bio budista..
Najnovija psiholoska istrazivanja kazu da nisu primarni instinkti ni seksualni ni agresivni vec upravo teznja za povezivanjem tj. ljubav..a ipak patimo jedni druge...
Psiholozi kazu da nedovoljno pokazujemo primarne vec sekundarne emocije..agresivnost, bijes...a onaj koga mucimo - najgore je ako se on povlaci...pa mi jos jace napadamo..zacarani krug patnje..
Sta kaze Buda, KAKO PRIHVATITI PATNJU ...I KAKO JU TUMACITI...
U mojoj vjeri se Job svađo s Bogom i proklinjao ga zbog zle sudbine...svi patnju ipak tesko podnosimo
Netko je i genetski predodređen da teze podnosi..
Vragbaba je oprosti mi Boze bolje podnijela smrt sina nego netko kad mu ljubimac ugine..
Aj de malo to istrazi..vidim ja da tebi to dobro ide..
Sta ima veze sto ja ne znam..
Ja znam Frankla i Kyriaki...i Via unitiva..unitiva iz moie vjere..
jest mnogi nekoga slijede. Svi traze istinu ali i utociste.
Dobro Buda kaze. I ja sebi nekad bas odapnem jos pokoju strelicu...ali mene zanima kako on tumaci da trebamo tumaciti patnju...nije dovoljno SAMO PRIHVATITI...
Ne bih ja sada tumacila svoju vjeru..
Cuo si za onu izreku da je covjek covjeku najveci pakao.jedni drugima nanosimo patnju..
Interesantno je Buda mislio. Prihvati..ali KAKO...Samo prihvacanje nije dovoljan recept niti objasnjenje..
Doduse budisti ne vjeruju u Boga, dakle ne ocekuju ni nagradu za svoje patnje
Psiholog Frankl je to pokasnio, ali me bih tumacila jer on nije bio budista..
Najnovija psiholoska istrazivanja kazu da nisu primarni instinkti ni seksualni ni agresivni vec upravo teznja za povezivanjem tj. ljubav..a ipak patimo jedni druge...
Psiholozi kazu da nedovoljno pokazujemo primarne vec sekundarne emocije..agresivnost, bijes...a onaj koga mucimo - najgore je ako se on povlaci...pa mi jos jace napadamo..zacarani krug patnje..
Sta kaze Buda, KAKO PRIHVATITI PATNJU ...I KAKO JU TUMACITI...
U mojoj vjeri se Job svađo s Bogom i proklinjao ga zbog zle sudbine...svi patnju ipak tesko podnosimo
Netko je i genetski predodređen da teze podnosi..
Vragbaba je oprosti mi Boze bolje podnijela smrt sina nego netko kad mu ljubimac ugine..
Aj de malo to istrazi..vidim ja da tebi to dobro ide..
Sta ima veze sto ja ne znam..
Ja znam Frankla i Kyriaki...i Via unitiva..unitiva iz moie vjere..

- Fazlija
- Osvježenje foruma
Vec sam na pocetku pisao o tome, ali ti je sigurno promaklo. Buddha je uvidio da nas um ima 3 osnovne funkcije: svidjanje, nesvidjanje i obmanutost.
Kada nam se nesto svidja, nastaje strast, prijanjanje, opijenost time - uslijed toga slijedi obmanutost, vezanost za to.
Kada nam se nesto ne svidja, razvijamo odbojnost, mrznju prema tome - uslijed toga slijedi opet obmanutost, vezanost za to ali na drugi nacin, potiskujemo, bjezimo od toga.
Buddha je otkrio da uslijed te 3 osnovne sklonosti uma stalno nastaje patnja. Kako je izbjeci? Buddha je poducio da samo nepristrasnim promatranjem ugode i neugode mozemo vidjeti stvari onakvima kakve one stvarno jesu, a ne onakvima kakvima ih mi (obmanuti) zamisljamo uslijed nase mrznje ili pohlepe (nastale iz svidjanja ili nesvidjanja).
To promatranje se prvo mora izvjezbati. Neizvjezban um ne bi mogao sam poceti promatrati stvari oko sebe. Zato buddhisti prvo promatraju svoje vlastito disanje. Vjezbaju na tome. To je obicno vrlo dosadan predmet sabranosti, pa je dobar za vjezbanje. Nakon toga prelaze na promatranje drugih pojava, ili ostaju na disanju. Ako se potpuno sagleda priroda jedne pojave (npr. disanja) moze se razotkriti i priroda svih drugih stvari. Bilo bi dobro pogledati dokumentarce o programu meditacije u zatvorima, tamo je to lijepo prikazano.
Tako na koncu buddhisti razvijaju nevezanost. Nevezanost i za ugodu, i za neugodu. Kada se malo odlijepis od vezanosti za ugodu i neugodu, smanjuje se i obmanutost, opijenost njima. Shvacas da su to pojave sve na koje mi ionako ne mozemo utjecati. Ako se desavaju neugodne stvari, promatras ih bez vezanja za njih "to je moje, to sam ja". Ako si zapeo u saobracajnoj guzvi, nista brze nece promet krenuti ako se ti ljutis oko toga. Dakle, primas samo jednu strijelu, promatras stvari samo onakvima kakve one jesu, ne odapinjes u sebe i drugu (strijelu ljutnje i zivciranja). Ako se pojavi ugoda, ne opijas se s njom, promatras je kao ugodu, ne kao nesto sto bi bilo moje ili ja.
To je put dokoncanja patnje po Buddhi, i doista ako se vjezba i upraznjava vodi do razvoje jednog unutarnje srece koja slijedi iz popustanja uobicajene vezanosti.
Kada nam se nesto svidja, nastaje strast, prijanjanje, opijenost time - uslijed toga slijedi obmanutost, vezanost za to.
Kada nam se nesto ne svidja, razvijamo odbojnost, mrznju prema tome - uslijed toga slijedi opet obmanutost, vezanost za to ali na drugi nacin, potiskujemo, bjezimo od toga.
Buddha je otkrio da uslijed te 3 osnovne sklonosti uma stalno nastaje patnja. Kako je izbjeci? Buddha je poducio da samo nepristrasnim promatranjem ugode i neugode mozemo vidjeti stvari onakvima kakve one stvarno jesu, a ne onakvima kakvima ih mi (obmanuti) zamisljamo uslijed nase mrznje ili pohlepe (nastale iz svidjanja ili nesvidjanja).
To promatranje se prvo mora izvjezbati. Neizvjezban um ne bi mogao sam poceti promatrati stvari oko sebe. Zato buddhisti prvo promatraju svoje vlastito disanje. Vjezbaju na tome. To je obicno vrlo dosadan predmet sabranosti, pa je dobar za vjezbanje. Nakon toga prelaze na promatranje drugih pojava, ili ostaju na disanju. Ako se potpuno sagleda priroda jedne pojave (npr. disanja) moze se razotkriti i priroda svih drugih stvari. Bilo bi dobro pogledati dokumentarce o programu meditacije u zatvorima, tamo je to lijepo prikazano.
Tako na koncu buddhisti razvijaju nevezanost. Nevezanost i za ugodu, i za neugodu. Kada se malo odlijepis od vezanosti za ugodu i neugodu, smanjuje se i obmanutost, opijenost njima. Shvacas da su to pojave sve na koje mi ionako ne mozemo utjecati. Ako se desavaju neugodne stvari, promatras ih bez vezanja za njih "to je moje, to sam ja". Ako si zapeo u saobracajnoj guzvi, nista brze nece promet krenuti ako se ti ljutis oko toga. Dakle, primas samo jednu strijelu, promatras stvari samo onakvima kakve one jesu, ne odapinjes u sebe i drugu (strijelu ljutnje i zivciranja). Ako se pojavi ugoda, ne opijas se s njom, promatras je kao ugodu, ne kao nesto sto bi bilo moje ili ja.
To je put dokoncanja patnje po Buddhi, i doista ako se vjezba i upraznjava vodi do razvoje jednog unutarnje srece koja slijedi iz popustanja uobicajene vezanosti.
Nisam sigurna da disanje moze otkloniti veliku patnju.
Dobro kaze da se trebamo odlkepiti tj. Me misliti previse o patnji, ali disanje tu nece pomoci. Dobro kaze da treba prihvatiti i otrpjeti...
Ljutnja je cini mimse sekundarna emocija...ali on opet nema rjesenje...
Ljutnju cesto ne mozemo kontrolirati...
Neki kazu da je dobro izduvati se tj. Nije zdravo potiskivati takve emocije..
Bijesan covjek koji pati i muc je, cesto imsam postane mucitelj...
Eno momak u Srbiju ubi oca..ljutnja...izbo ga 15 puta mozem..
Kyriaki kaze da ne treba pokazivati agresivnost...treba pokazati sto osjecamo..i strah i zelju da budemo prihvaceni...svizelimo meku sigurnost..
Ona smatra da ljubav treba pokazati kad osjecamo..a ne kao Buda..biti neuttalan prema osjecaju srece..
Frankl patnju tj. homo patiensa tumaci da patnju trebamo shvatigi kao dar sudbine..kao mesto dobro..nikakvo disanje ne treba, nego nasa hrabrost duha da zlo dozivljavamo kao dar..kao dobro i da jedino tako mozemo biti spaseni
Ne bih ipak pravila usporedbu sa svojom religijom..
Inace, meni je prihbatljivo i to Budino disanje...kisik, zrak meni pomaze..setanje i kretanje
Međutim, oni nemaju nadu u vjecnost..ili mozda imaju...
Aj malo to istrazi....
Dobro kaze da se trebamo odlkepiti tj. Me misliti previse o patnji, ali disanje tu nece pomoci. Dobro kaze da treba prihvatiti i otrpjeti...
Ljutnja je cini mimse sekundarna emocija...ali on opet nema rjesenje...
Ljutnju cesto ne mozemo kontrolirati...
Neki kazu da je dobro izduvati se tj. Nije zdravo potiskivati takve emocije..
Bijesan covjek koji pati i muc je, cesto imsam postane mucitelj...
Eno momak u Srbiju ubi oca..ljutnja...izbo ga 15 puta mozem..
Kyriaki kaze da ne treba pokazivati agresivnost...treba pokazati sto osjecamo..i strah i zelju da budemo prihvaceni...svizelimo meku sigurnost..
Ona smatra da ljubav treba pokazati kad osjecamo..a ne kao Buda..biti neuttalan prema osjecaju srece..
Frankl patnju tj. homo patiensa tumaci da patnju trebamo shvatigi kao dar sudbine..kao mesto dobro..nikakvo disanje ne treba, nego nasa hrabrost duha da zlo dozivljavamo kao dar..kao dobro i da jedino tako mozemo biti spaseni
Ne bih ipak pravila usporedbu sa svojom religijom..
Inace, meni je prihbatljivo i to Budino disanje...kisik, zrak meni pomaze..setanje i kretanje

Međutim, oni nemaju nadu u vjecnost..ili mozda imaju...
Aj malo to istrazi....

- Fazlija
- Osvježenje foruma
Sreca i uzitak nisu posve iste stvari. Buddha nije imao nista protiv srece, ali je poducavao da za uzitke ne trebamo biti vezani.
Sto se tice disanja, ono ovdje nije shvaceno kao rjesenje samo po sebi. Ne radi se o pranayami kao u yogi. O unosenju vise kisika, pa ce nam mozak bolje raditi i manje patnje cemo osjecati... nista takovog. Disanje je samo uzeto kao jedan od predmeta sabranosti na kojem vjezbamo paznju, nista vise. Moze se uzeti i bilo sto drugo. Npr. hodanje, pijenje caja, crtanje, odapinjanje strijele iz luka ili bilo koja druga tjelesna radnja. Biti svjestan hodanja, ili disanja, uci nas kasnije kako biti svjestan uzitka, patnje i obmanutosti koja iz njih proizlazi.
Buddhizam je cista psihologija, na svoj nacin. Naravno, s drugim psihologijama ima dodirnih tocaka, ali i razmimoilazenja.
Ovdje je jedan dobar dokumentarac na tu temu. Osudjenici u zatvoru rade meditaciju:
Sto se tice disanja, ono ovdje nije shvaceno kao rjesenje samo po sebi. Ne radi se o pranayami kao u yogi. O unosenju vise kisika, pa ce nam mozak bolje raditi i manje patnje cemo osjecati... nista takovog. Disanje je samo uzeto kao jedan od predmeta sabranosti na kojem vjezbamo paznju, nista vise. Moze se uzeti i bilo sto drugo. Npr. hodanje, pijenje caja, crtanje, odapinjanje strijele iz luka ili bilo koja druga tjelesna radnja. Biti svjestan hodanja, ili disanja, uci nas kasnije kako biti svjestan uzitka, patnje i obmanutosti koja iz njih proizlazi.
Buddhizam je cista psihologija, na svoj nacin. Naravno, s drugim psihologijama ima dodirnih tocaka, ali i razmimoilazenja.
Ovdje je jedan dobar dokumentarac na tu temu. Osudjenici u zatvoru rade meditaciju:
Pa dobro je on mislio. Kolicina uzitaka mas zapravo i me cini istinski sretnima ako nismo sposobni prihvatiti patnju, nositi se s njom i pored nje osjecati se odlicno...treba ttaziti tj. Misliti ma ono dobro sto imamo..
Kod mene se kaze - Isuse, predajem svoju patnju i svoje brige tebi..
Ma ne misli se da Isus rijesi problem ni da on pati vec da se otresemo patnje i mozemo reci da smo sretnu unatoc njoj..
Grci imaju dva pojma tj. Rijeci za srecu....bas kako buda tumaci..
Kod mene se kaze - Isuse, predajem svoju patnju i svoje brige tebi..
Ma ne misli se da Isus rijesi problem ni da on pati vec da se otresemo patnje i mozemo reci da smo sretnu unatoc njoj..
Grci imaju dva pojma tj. Rijeci za srecu....bas kako buda tumaci..

- Fazlija
- Osvježenje foruma
Znao sam da ce ti se svidjati taj Buddha...
A kako je lakse gledati dokumentarce nego citati knjige, preporucujem jos i ovaj odlican filmic o potrazi za trecim Buddhom iz Bamyana. Dva najveca Buddhina kipa na svijetu donedavno su stajali u afganistanskoj pokrajini Bamyan, ali su iz unistili Talibani. Medjutim, po predaji kineskih hodocasnika iz razdoblja kada je u Afganistanu cvala buddhisticka kultura, u blizini bi trebao biti i treci kip - kip lezeceg Buddhe. Afganistanski istrazivac dr. Tarzi u potrazi za jedinim prezivjelim Buddhom iz Bamyana:
A kako je lakse gledati dokumentarce nego citati knjige, preporucujem jos i ovaj odlican filmic o potrazi za trecim Buddhom iz Bamyana. Dva najveca Buddhina kipa na svijetu donedavno su stajali u afganistanskoj pokrajini Bamyan, ali su iz unistili Talibani. Medjutim, po predaji kineskih hodocasnika iz razdoblja kada je u Afganistanu cvala buddhisticka kultura, u blizini bi trebao biti i treci kip - kip lezeceg Buddhe. Afganistanski istrazivac dr. Tarzi u potrazi za jedinim prezivjelim Buddhom iz Bamyana:
- Fazlija
- Osvježenje foruma
Muslimani i krscani u Egiptu potajno prakticiraju buddhizam:
Nisam stigla sinoc Fazlija zavrsiti misao. Mislim da kontam disanje ili bilo koju aktivnost.
Dobro je skrenuti pozornost sa svojih losih emocija na nesto drugo.
Uostalom psihologija a i svakodnevica i iskustvo nas uci da je promjena aktivnosti zapravo odmor, naravno ako izaberemo neku aktivnost koju volimo..npr. hobi i slicno...
A znam da ak je nesto obaveza - to nas umara, a ak radimo nešto iz razonode - odmaramo i duh..
U zdravu tijelu zdrav duh, al vala važi i obrnuto...
Ne nalazim ja ništa loše u budinim smjernicama, ipak mislim da ima neke nedostatke u odnosu na moju vjeru..ali .malo budem čitala ...zanima me jel kod njih sa smrću čovjeka kraj..
Dobro je skrenuti pozornost sa svojih losih emocija na nesto drugo.
Uostalom psihologija a i svakodnevica i iskustvo nas uci da je promjena aktivnosti zapravo odmor, naravno ako izaberemo neku aktivnost koju volimo..npr. hobi i slicno...
A znam da ak je nesto obaveza - to nas umara, a ak radimo nešto iz razonode - odmaramo i duh..
U zdravu tijelu zdrav duh, al vala važi i obrnuto...
Ne nalazim ja ništa loše u budinim smjernicama, ipak mislim da ima neke nedostatke u odnosu na moju vjeru..ali .malo budem čitala ...zanima me jel kod njih sa smrću čovjeka kraj..

- carobnjak N
- Forum [Bot]
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
zašto se dalaj lama bira među djecom i odvodi u samostan?
kako neko može znati da je neko dijete predodređeno da bude dalaj lama?
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2191 times
Samo da vas obavijestim da mi je maja dala da moderiram ovu temu jer joj mrsko citati duge postove o budizmu. Ja sam do sad procitao svaki bibin i fazlijin post i puno sam naucio. Nadam se da nece biti potrebe da upisujem minuse.
🐽
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14335 times
- Been thanked: 9933 times
- Status: Online
Fazlija 
Sinoc odgledah prvi od preporucenih "besjeda" cike iz Australije - odlican je!
Zanimljivo kako je baza svih "gurua" (bar onih koje sma gledala) zasnovana na budizmu, prvenstveno ovdje govorim o Teal Swan cije "savjete" pogledam , opet na preporuku prijateljice kojoj je ona "vodja".
samo nastavi

Sinoc odgledah prvi od preporucenih "besjeda" cike iz Australije - odlican je!
Zanimljivo kako je baza svih "gurua" (bar onih koje sma gledala) zasnovana na budizmu, prvenstveno ovdje govorim o Teal Swan cije "savjete" pogledam , opet na preporuku prijateljice kojoj je ona "vodja".
samo nastavi

ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

Meni nije bitno hoce li netko od mene nesto nauciti. Mogu ja otici na google i citati o budizmu, ali meni o nije interesantno.Hannibal Lecter wrote:Samo da vas obavijestim da mi je maja dala da moderiram ovu temu jer joj mrsko citati duge postove o budizmu. Ja sam do sad procitao svaki bibin i fazlijin post i puno sam naucio. Nadam se da nece biti potrebe da upisujem minuse.
To moze svatko.
Mene zanima necije misljenje o budizmu ili usporedba sa svojom vjerom.
Za mene je to raspravljanje. Lako je zaljepiti ono sto je Buda reko i naucavo.
Fazlija zna raspravljati.
Ja i da nisam katolkinja ne bih nikada dozvolila da me vodi bilo kakav guru a da ja ne razmislim o onome sta on naucava.
Uostalom gurui su se znali i posvađati oko svojih stavova pa za sljedbenike ispadne lose.
Onaj moj mavedeni sto je zagovarao vegetarijanstvo, priklonio se new ageovcima i djeluju zajedno.
To ne znaci da svaki guru jednako uci.
I new age ima dosta dobrih stvari, ali konacni cilj nije dobar.
Ja u reinkarnaciju ne vjerujem, niti u jogu a ni meditaciju. Za mene je ucinkovita molitva, cak ne ni ona koju su drugi smislili. Ja imam svoje molitve.
Svaka cast Budinim smjernicama.Ja bih da mogu napravila farmu za sve napustene macke i kerove i ne bih ih mucila, a i bez mesa vala mogu...
Ja samo ne priznajem da je jedan covjek najveca inteligencija i mudrost.
Kako Fazlija kaze - vise kao psiholog Buda je ok...

- Fazlija
- Osvježenje foruma
Da, u buddhizmu je bas stvar u tome da se ne skrece paznja s problema na nesto drugo. Mi to stalno radimo. Pokusavamo izbjeci patnju tako da cinimo nesto ugodno. Nesto sam lose volje, pa odem do susjeda na kavu i razgovor; malo sam tuzan, pa nesto lijepo kupim... To je nas uobicajeni mehanizam. Izbjegavanje patnje i prijanjanje za uzitak. Valja napomenuti da buddhizam tome ne tezi, ali neizvjezbanoj osobi je vrlo tesko izravno gledati u svoje bolne osjecaje, a da ne podpadne pod njihov utjecaj... ili sto bi nasi ljudi rekli, ne padne u sevdahBiba wrote:Dobro je skrenuti pozornost sa svojih losih emocija na nesto drugo.

Zato prvo mora vjezbati svoju sabranost na nekom neutralnom predmetu. A to moze biti npr. disanje.Dakle, ovdje disanje nema terapijsku ulogu (kao pranayama), pa cak niti relaksacijsku ulogu (da nas odmori), nego iskljucivo sluzi brusenju ostrice sabranosti uma.
NijeBiba wrote:...zanima me jel kod njih sa smrću čovjeka kraj..

- Fazlija
- Osvježenje foruma
Potpuno si u pravu. To nije u skladu s Buddhinim ucenjem. Buddha nikada nije ohrabrivao takva praznovjerja. Tibetski buddhizam je na osnovna Buddhina ucenja nadodao jos kojekakva vjerovanja koja nemaju veze s izvornim buddhizmom.carobnjak N wrote:zašto se dalaj lama bira među djecom i odvodi u samostan?
- Fazlija
- Osvježenje foruma
Pozdrav moderatoru! Nisam dobio dojam da su nam nesto dugacki postovi. Mi to obavimo u par recenica. Drago mi je da ti se svidja do sad napisano.Hannibal Lecter wrote:Samo da vas obavijestim da mi je maja dala da moderiram ovu temu jer joj mrsko citati duge postove o budizmu. Ja sam do sad procitao svaki bibin i fazlijin post i puno sam naucio. Nadam se da nece biti potrebe da upisujem minuse.
- Fazlija
- Osvježenje foruma
U Fazlijinoj dopisnoj skoli buddhizma nudimo samo prvoklasne materijaleJulia-Klara wrote:Sinoc odgledah prvi od preporucenih "besjeda" cike iz Australije - odlican je!