U VITEZU JAKE MJERE OBEZBJEĐENJA: Malinari blokirali sve ulaze u firmu koja otkupljuje maline

Uzgajivači malina blokirali su u poslijepodnevnim satima sve prilaze u firmu “Natural food d.o.o. Sarajevo” u mjestu Šantići kod Viteza jer su nezadovoljni otkupnom cijenom maline, a predstavnici firme otkupljivača nisu se još uvijek sastali sa proizvođačima hrane. Iz firme niko ne može ući niti iz nje izaći.
Prije ovoga poteza malinari su više od tri sada blokirali saobraćaj na magistralnoj cesti M-5 u mjestu Šantići, ali ta blokada je završena uz nadu da će predstavnici “Natural fooda” pristati da pregovaraju sa radnicima, potvrdio je uzgajivač malina Ivo Kaščel.
Malinari protestiraju jer je otkupna cijene maline snižena na 2,50 maraka za kilogram, dok je prošle godine iznosila od 3,30 do 3,50 maraka.
“Tražimo da cijena bude identična kao i prošle godine, ni feninga manje, jer će u protivnom malinari doživjeti propast. Dok platimo oranje, prskanje, radnu snagu, ne ostane nam ništa. Ljudi moraju živjeti od nečega. Imam petero djece, svi su u malinama i beru, a ne znam hoću li sutra moći naplatiti. Berba traje već 20 dana, a niko mi nije marke uplatio”, kazao je uzgajivač malina Ivo Kaščel.
Predstavnik firme “Natural Food” Antun Lovrić stigao je u Vitez oko 15:30 sati kako bi razgovarao s proizvođačima malina.
Lovrić je objasnio proizvođačima da će firma “Natural Food” poslovati na isti način na koji posluje već 12 godina, s tim da ne mogu uplaćivati novac avansno niti u gotovini proizvođačima malina, te da zbog toga otkupljuju malinu po akontativnoj cijeni od 2,5 KM, što, prema Lovrićevim riječima ne mora biti i finalna cijena otkupa maline, te da bi finalna cijena trebala biti poznata tokom mjeseca jula.
Proizvođači malina iskazali su svoje nezadovoljstvo te upozorili da ukoliko im se ne isplati novac za otkupljene maline, da žele povrat malina nazad.
Kako tvrde proizvođači malina, za već predanu robu nije im isplaćena novčana naknada.
(SB)