Demografske statistike u BiH

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times
Status: Offline

Re: Negativan prirodni priraštaj u osam kantona

Post by Zagorka » 16 Jan 2015, 00:55

Statistika je nauka.Brojke ne lažu.U Splitu si ili si u Stocu.Nema te teorije koju ti objašnjavaš.Ne možeš realno zivjeti u hercegovini,a biti splicanin,ta ti recenica nema smisla.Znam sta pokusavas reci,ali ili si hercegovac ili nisi.
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini » 16 Jan 2015, 00:57

odustajem :zubi
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 16 Jan 2015, 00:58

:mah :spavanje sutra kad se naspavas vidi ima li ti to smisla.......
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Iseljavanje iz BiH u 2014. : Nestao grad od 68.000 stanovnik

Post by Lebowski » 17 Jan 2015, 12:24

Image

Samo u prošloj godini 68.000 građana BiH napustilo je državu i bolji život odlučilo da potraži u Hrvatskoj, Srbiji,Francuskoj, SAD, zemljama Skandinavije...

To je samo dio do sada obrađenih podataka iz dokumenta "Podrška Aneksu 7 Dejtonskog sporazuma i evidentiranje najugroženijih porodica u BiH" Unije za održivi povratak u BiH, koji se odnose na prostor sjeverozapadne, sjeveroistočne i dijela jugoistočne Bosne.

Izvori ovih informacija nisu bh. vlasti, već mjesne zajednice i povratnička udruženja. Među iseljenicima je najviše povratnika koji u mjestima povratka nisu imali uslove za život.

Mladi svoju domovinu napuštaju zauvijek, jer mogućnosti koje im BiH nije ponudila nalaze u uređenijim državama. U Kantonu 10 stanje je alarmantno, jer iz Kupresa i Livna odlaze kompletne porodice. Tomislavgrad ima 2.400 povratnika, što je 10 posto od prijeratnog broja.

Bosansko Grahovo je najsablasniji grad u BiH, jer tamo ni škola ne radi zato što nema učenika. Hrvatske porodice odlaze u Hrvatsku i zemlje EU, jer za to imaju mogućnost s hrvatskim pasošima.

"Ljudi masovno odlaze i iz sjeverozapadne Bosne, ali i iz Bratunca, Srebrenice, Zvornika, Milića, Kasabe i područja prema Kalesiji i Doboju. Odlučili su se za prodaju svoje imovine kako bi platili nekim ljudima i otišli tamo. Destinacije su Švedska, Norveška, Finska i Island. Još jedan od regiona koji bi u perspektivi mogao ostati pust, a velikim dijelom je to i sada, jeste jugoistočna Bosna", rekla je predsjednica Unije Mirhunisa Zukić.

Dodaje da Bošnjaci odlaze u evropske zemlje, a Srbi u Srbiju.

"Od Ustiprače prema Priboju nemamo šta govoriti o odlasku, jer tu nekog velikog povratka nije bilo. Kompletno Čajniče je u Danskoj i sad ti ljudi povlače svoje familije iz Sarajeva. Prema našim istraživanjima, oko 30.000 osoba napustilo je područje od Rudog do Srebrenice", navela je ona.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

radeta62
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Re: Iseljavanje iz BiH u 2014. : Nestao grad od 68.000 stano

Post by radeta62 » 17 Jan 2015, 12:29

:tuga Beze mladi i iz Srbije izgleda da su prelomili, hoce bolji zivot.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 22259 times
Been thanked: 5937 times

Post by Veca » 17 Jan 2015, 14:04

...jako,zalosno! :tuga
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 17 Jan 2015, 15:24

Jedino pametno...
Habibti, ya nour el - ain... :srce

radeta62
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by radeta62 » 18 Jan 2015, 11:41

Veca wrote:...jako,zalosno! :tuga
A sta da rade, da cekaju da se pederi na vlasti sazale pa da urade nesta za njih. :pusi

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by STrendzer » 18 Jan 2015, 12:29

a kao da je vani mnogo bolje?!...jeste stomak sitiji i auto novije ali to je takoreci sve...i ovamo je mnogo toga u qrcu..

ali mogu ljude razumit koji idu..

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3864 times
Been thanked: 2907 times

Post by Pasaga » 18 Jan 2015, 16:12

camargue wrote:a kao da je vani mnogo bolje?!...jeste stomak sitiji i auto novije ali to je takoreci sve...i ovamo je mnogo toga u qrcu..

ali mogu ljude razumit koji idu..

Za vrjeme Yu,migracije su bile znatno vece,tada nije bilo to tako interesantno,da se prati taj trend
.....mjeri.
Danas izgleda svaki pokret nesto znaci,dokumentuje se....
Tada je bio taj komuniza,haj da kazemo ljudi su bjezali i od toga,mada u manjini.
Sta je danas,cime to objasnit.....jel demokratija.... :grana
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 18 Jan 2015, 16:21

..zašto spominješ odma demokraciju u konteksatu ekonomskog neuspjeha riješi se te crvene retorike...eto u americi,njemačkoj,japanu,skandinavskim zemljama je režim na čelu s diktatorom..više je stvar pameti,znanja,korupcije i,neriješeni politički sitacija i sličnog... :cudi

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 18 Jan 2015, 16:33

laganini wrote:..zašto spominješ odma demokraciju u konteksatu ekonomskog neuspjeha riješi se te crvene retorike...eto u americi,njemačkoj,japanu,skandinavskim zemljama je režim na čelu s diktatorom..više je stvar pameti,znanja,korupcije i,neriješeni politički sitacija i sličnog... :cudi
..jbgti,sto ne citas izmedju redova.... :D.
..yebes komuniste.....
pod tim pojmom,demokratija,smjestio sam sve ono sto smrdi....kontas....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 18 Jan 2015, 16:49

..a dobro onda.. :ok

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 18 Jan 2015, 20:21

Pasaga wrote:
laganini wrote:..zašto spominješ odma demokraciju u konteksatu ekonomskog neuspjeha riješi se te crvene retorike...eto u americi,njemačkoj,japanu,skandinavskim zemljama je režim na čelu s diktatorom..više je stvar pameti,znanja,korupcije i,neriješeni politički sitacija i sličnog... :cudi
..jbgti,sto ne citas izmedju redova.... :D.
..yebes komuniste.....
pod tim pojmom,demokratija,smjestio sam sve ono sto smrdi....kontas....
Da, u komunizmu nije bilo demokratije a sad je kao ima hahahahaha.
Kako se je prije išlo u inostranstvo?
Jel baš ovako masovno i neorganizovano ili organizovano, jesul išli oni koji nisu bili za komunizam ili su išli i oni koji su bili za komunizam.
Yebiga, pitam jer sad možeš glasati i za HaDeZe i za eSDeA i možeš biti 1000% za vlast al nemaš ni za kruh jer te država ne motivira ni u čemu pa čak ni da si žito posiješ.
Kontaš o čemu je riječ il razmišljaš po sistemu; sit gladnom ne vjeruje?
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 18 Jan 2015, 20:43

Mrki tu se slažem... Ovo nije demokracija eventualno kleptokracija... Nije tako bilo zamišljeno...
Opet ja sam par puta već zamolio, a nisam dobio odgovora... Kako ste zamislili da bi bilo da je sfrj ostala kakva je bila?
Znamo kakva je bila perspektiva 90 te godine... Da se ne lažemo...

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 18 Jan 2015, 20:48

storm wrote:Mrki tu se slažem... Ovo nije demokracija eventualno kleptokracija... Nije tako bilo zamišljeno...
Opet ja sam par puta već zamolio, a nisam dobio odgovora... Kako ste zamislili da bi bilo da je sfrj ostala kakva je bila?
Vidjeli smo da u onom obliku nije mogla ostati.
Najvecu gresku su napravili upravo srbi.
Da su bili pametni,kosto znaju srbovat,pa da oni prvi
napuste yu,prosli bi svi bez rata,svi bili nezavisni.
Sacuvan ekonomsko-trgovinski prostor,sva saobracajna infrastruktua
o tehnickim kapacitetima da ne govorimo.
Uradit reorganizaciju,zadrzat neke vitalne funkcije,zajednicke, i ono sto je bilo dobro,a bilo je mnogo.
itd....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 18 Jan 2015, 20:59

storm wrote: Kako ste zamislili da bi bilo da je sfrj ostala kakva je bila?
Pa vidiš, jedno je perspektiva kako ti mediji pokažu a drugo je realnost u kojoj se živi.
Da je SFRJ ostala kakva je bila, danas ne bi bilo tajkuna,ne bi bilo kao što Slovenci kažu dobička jer se ne bi moglo bogatiti zbog par vođa u poduzeću, koji bi taj dobitak dijelili između sebe već bi se ulagalo u razvoj, ne bi radnici bili na minimalcu.
Šta je dobita, sem nepravilno raspoređen novac; ili se ne ulaže u tehnologiju u smislu da se olakša radniku posao, ili radnik ima premalu platu ili je sam proizvod preskup - to je dobitak.
Rođen sam 62 godine a Slovenija je u Yu imala toliko Opština a danas ih je preko 200 pa računaj da novonastale opštine nemaju ni svojih zgrada pa za njih treba plaćati kiriju, pa pronaći novce za zaposlene i to sve kad zbrojiš, dodatno ukopava državu.
U SFRJ se je radilo na industrijalizaciji države a kvazi demokrate svu industriju uništiše, razjebaše i to je problem - ako se uzme da svi ne mogu raditi u javnoj upravi.
Od 1992 pa naovamo se širom bivše Yu namjerno uništavaju firme, eto, ti si u Sloveniji, vidio si kako su namjerno razyebali mercator, da bi mu što više snizili cijenu i po izuzetno niskoj cijeni su ga prodali jednom cvjećaru Todoriću, koji je izuzetno brzo obogatio a to nikako nije mogau u titino vrijeme i ja razumijem da on mrzi bivši režim al nas obične smrtnike nikako ne mogu.
Pazi, svake godine jedan Telekom u Sloveniji donese u blagajnu preko 50.000.000 eura al će i njega ljetos prodati Nijemcima jer demokratija to omogućava, recimo ja u ime Slovenije prodam telekom i meni Nijemac u džep turne ček sa par desetina miliona eura i onda ti, laganini il bilo ko imate mišljenje kako je sad dobro jer se sve prodaje a ništa ne ostvaruje pa mnogi od prodaje proviziju uzimaju i vi ništa nemate od toga al ste veseli jer nema komunizma, koji vas u biti nije ni ugnjetavao al vi zbog medija govorite u svom neznanju kako ipak sistem u Yu nije bio dobar.
Ne znate zašto nije bio dobar al sigurni ste da nije bio dobar :pusi

PS i sad Pasaga samo potvrđuje ono što sam tebi napisao - ubijeđen je u ono što su mu mediji poturili :pivo

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 18 Jan 2015, 21:09

Nije meni komunizam po defaultu mrzak.... i istina je da smo dobro prošli u poređenju sa ostalima iz istočnog bloka... komunizam je proizveo ove krkane koji su nam danas sve pomažnjavali.... samo prije nisu mogli, ali su se sad u tzv demokraciji raspasli jer mogu .... ista ta grupa je napisala ustave, zakone prilagodivši ih sebi i svojim privatizacijama...
ćiji je telekom?

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 18 Jan 2015, 21:17

storm wrote:Nije meni komunizam po defaultu mrzak.... i istina je da smo dobro prošli u poređenju sa ostalima iz istočnog bloka... komunizam je proizveo ove krkane koji su nam danas sve pomažnjavali.... samo prije nisu mogli, ali su se sad u tzv demokraciji raspasli jer mogu .... ista ta grupa je napisala ustave, zakone prilagodivši ih sebi i svojim privatizacijama...
ćiji je telekom?
Telekom Slovenije je pola-pola : Grci pola, Slovenija pola a pitaš se kako su Grci došli do Slo telekoma?
Onako kako sam opisao i sad će se opet prodati dojče telekomu i mirna bosna.
I opet napominjem, uvijek ću zagovarati onaj sistem jer je bio bolji od ovog sadašnjeg.
Kad već pominješ ko je i kako postao pa ko je i kako pisao ovakve ustave i zakone, onda samo mogu očekivati da te ljude ne alavjuješ :pusi

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 18 Jan 2015, 21:28

Možda si primjetio, ali ja pljujem danas na od do ....crvenih, crnih, žutih i zelenih a i ljubičastih :pusi
i nikad nečeš znati šta bi bilo kad bi bilo .... prema mojoj proojekciji bili još veca bijeda nego sad :cudi

Post Reply

Return to “BiH”