To ni na sta ne lici

Jelku ne kiti.Ali sve drugo okiti.
Moderator: Krokodil Behko
Ima veze s nekim obicajima jos iz vremena prije nego je to postalo krscanska praksaMaja wrote:A zašto se kiti jelka, kako je to počelo?
Evo priče o tome:Maja wrote:A zašto se kiti jelka, kako je to počelo?
U ruskom narodu postoji ovakva priča: Kad se rodio Hristos Bogomladenac, zvezda sa neba je vodila mudrace sa istoka pokazujući im put sve do pećine u kojoj se nalazila Bogorodica sa Hristom. Oni su se poklonili tek rođenom Caru Slave i prineli Mu darove; zatim su došli pastiri i oni su se poklonili prinoseći svoje darove. Iznad pećine u kojoj je Hristos rođen rasla su tri drveta, bor, kedar i jela, koje je obasjala svetlost Hristovog rođenja, pa su poželeli da i oni nešto poklone. Kedar je zatresao svoje grane i pred pećinu su pale njegove iglice prepune divnog mirisa.
Bor je spustio najlepše šišarke, a sirota jela je gorko plakala jer ona nije imala mirisnog ulja u iglicama, a ni šišarki. Jelkine suze je videla zvezda pa se sažalila, i zbog njene velike želje da daruje Bogomladenca nije dozvolila da ostane tužna u toj noći. Poslala je jednu malenu zvezdicu da se spusti na vrh jelke. Tada je jelka zasjala zvezdanom svetlošću i duboko se klanjajući spustila zvezdicu pred pećinu gde je u jaslama na slamici ležao Bogomladenac Hristos.
Zato se i danas na vrh jelke stavlja zvezdica, kao znak i znamen ljubavi prema Hristu. Eto, to je stara ruska bajka, a kićenje jelke je opštehrišćanski običaj. Niko neće pogrešiti ako kiti jelku, ali treba znati zašto se to radi. Ne zbog kalendarske Nove godine, nego zbog Božića, a darovi ispod jelke su podsećanje na Hristovo rođenje, na najveći dar koji je ikada ljudima dat, i ta radost treba da obraduje dečicu.”
Socrates wrote:Ko su ti komsije? Krokodili?![]()
Njima nije važna religija nego imaju li sta da prezalogaje.
Garant ce reci da sam se stislaSPINERKA wrote:![]()
.NAVIKA - sta ce komsije reci.
..![]()
Kod mene se uvijek to sve postavljalo isto na Badnjak. I skida se na Tri kralja.storm wrote:Ja je postavim 24.12.....to poslijepodne na Badnjak je rezervirano za to...
sve ostalo je božićni konzumerizam i poticanje na shopping shopping shoppintg.....barem što se tiče katoličanstva
a ok mi je kad i ostali postavljaju....nagovještaj zime, nove godine, darova za djecu, lijepa tradicija i ne mora biti obojana religioznim tonovima
Users browsing this forum: No registered users and 2 guests