ma bizi kunemo se u parazitski bingo koji samo isisava pare od naroda, imamo kvotu od milion tona mesa za turke i to nismo sposobni iskoristiti, a to ljudska djelatnost stara od kako je cojeka na zemlji.HAVANA wrote: 07 Sep 2021, 13:13U ovakvoj zemlji i sa ovim brojem stanovnika,mogucnostima koje pruza,blizinom svega...Tako malo treba da se osjeti i da zivot bude bolji.Stvarno ne kontam kako smo takvi debili i tako los sistem da pored svih mogucnosti imamo ovo sto imamo.A to je iskljucivo zbog politicke situacije,u najvecoj mjeri.Dalje je mentalitet i pogresne vrijednosti,obrazovanje...Bezbroj mogucnosti koje je tesko sprovesti u djelo...The 51st State wrote: 07 Sep 2021, 13:08
samo podrinje moze kvalitetne stoke uzgajati ko pola teksasa, od svog tog neiskoristenog potencijala vidio sam da samo jedna firma iz sarajeva ima usluznu klaonicu u srebrenici, nas javasluk i cekanje na drugog....![]()
Dijaspora podize standard zivota u BIH!
Moderator: Krokodil Behko
-
- Inventar foruma
- Has thanked: 849 times
- Been thanked: 1008 times
- Status: Offline
Re: Dijaspora podize standard zivota u BIH!
-
- Inventar foruma
nase meso u turskoj je najmanje 50 posto skuplje u turskoj zbog kvaliteta, no bosnjak i givikt sjebe, a kamo li sta drugo.Fuddo wrote: 07 Sep 2021, 13:20Ne moze bas ko Texas, al more to puno puno bolje.The 51st State wrote: 07 Sep 2021, 13:08
samo podrinje moze kvalitetne stoke uzgajati ko pola teksasa, od svog tog neiskoristenog potencijala vidio sam da samo jedna firma iz sarajeva ima usluznu klaonicu u srebrenici, nas javasluk i cekanje na drugog....
Ovi banditi su to ovdje doveli skoro do savrsenstva, uzgoj, prodaja, macare…
Ja sam to gledo, majkumu, i sve sam konto, pa ko ovo sve pojede?
Mislim, to su nepregledne poljane, nema sta nije posijano, ona krda, jebome svak ako ih nema milion, tako se meni ucinilo. I znas ti sta je on napravio?
One krave sto kenjaju, nekako je sve prikopco na zice, i pravi struju od tog, i sto pravi sebi da on ima, nista ne placa, prodaje je ba, ima viska.
A nas narod, sam pljuhne ono u septicku, i et, nako smrdi okolo.
lu doba interneta, ekologije picki materini mi nismo u stanju to iskoristiii, pa neka nas guzi ko stigni, zasluzili smo.
- Fuddo
- Maliciozni seronja
- Has thanked: 13388 times
- Been thanked: 21928 times
Ma dobro, ne moze se preko noci ni biznis naucit.The 51st State wrote: 07 Sep 2021, 13:28nase meso u turskoj je najmanje 50 posto skuplje u turskoj zbog kvaliteta, no bosnjak i givikt sjebe, a kamo li sta drugo.Fuddo wrote: 07 Sep 2021, 13:20
Ne moze bas ko Texas, al more to puno puno bolje.
Ovi banditi su to ovdje doveli skoro do savrsenstva, uzgoj, prodaja, macare…
Ja sam to gledo, majkumu, i sve sam konto, pa ko ovo sve pojede?
Mislim, to su nepregledne poljane, nema sta nije posijano, ona krda, jebome svak ako ih nema milion, tako se meni ucinilo. I znas ti sta je on napravio?
One krave sto kenjaju, nekako je sve prikopco na zice, i pravi struju od tog, i sto pravi sebi da on ima, nista ne placa, prodaje je ba, ima viska.
A nas narod, sam pljuhne ono u septicku, i et, nako smrdi okolo.
lu doba interneta, ekologije picki materini mi nismo u stanju to iskoristiii, pa neka nas guzi ko stigni, zasluzili smo.
Mi smo bukvalno iz feudalizma ljohnili u komunizam, pa iz tog cuda pravo u neki nidje veze s mozgom kapitalizam.
Osnove naseg poslovanja su, jarane, dodjem ti, svak svakom pliva

Imas gazdu, pun ko brod, ne isplati platu ljudima.
I boligakurac, njemu je to normalno, nista to njega ne tangira. I ko ce mu ba radit? Pa samo ko mora, a i taj sto mora gleda da nista ne uradi, taktika, nemres me malo platit kolko ja mogu malo uradit.
I sve se vrti u krug.
Ma dobro to ikako fercera.
Dozvolite da se obratimo
- Taare
- greatest
- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
Da nema dijaspore, litar goriva bi bio pet maraka.edo_79 wrote: 07 Sep 2021, 11:18To samo znači da on poboljšava kupovnu moć svoje mame, a de mi reci kako to onaj radnik u Bingu osjeti ..... radi dodatno za istu platu jer se povećala kupovna moć??bosnjakinja wrote: 07 Sep 2021, 11:17
Pa onda mama ima vecu kupovnu moc,kupuje vise,odmah onaj radnik u Bingu to osjeti,i tako ide u krug
novcima od dijaspore pokrivas deficit koji stvaraš na način što puno više uvoziš nego što izvoziš.
Standard povećava tako što će porodica koja je dobila pare otići u mesnicu i kupiti meso. Mesar će imati platu. Otići će u granap i kupiti potrepštine. Radnik iz granapa će imati platu.
Angažovati će majstore. I oni će imati platu.
Da nema tih par milijardi od dijaspore, morao bi naći drugi izvor primanja kako bi pokrio ogroman uvoz.
Budući da ga nemaš, morao bi podići namete.
Pdv bi bio 25% i slično.
Svi mi se morete obratit
- edo_79
- Inventar foruma
- Mood:
- Has thanked: 465 times
- Been thanked: 1415 times
Daj ba Taare, nemoj mi te socijalne priče.... eto da nije dijaspore mi nebi hljeba imali .... tačno je da doprinose u određenoj mjeri ali BAŠ TOLIKO ... daj se malo uozbilji ....zvučiš mi k'o Fadil Frljo s tim izjavama ....Taare wrote: 07 Sep 2021, 14:48Da nema dijaspore, litar goriva bi bio pet maraka.edo_79 wrote: 07 Sep 2021, 11:18
To samo znači da on poboljšava kupovnu moć svoje mame, a de mi reci kako to onaj radnik u Bingu osjeti ..... radi dodatno za istu platu jer se povećala kupovna moć??
novcima od dijaspore pokrivas deficit koji stvaraš na način što puno više uvoziš nego što izvoziš.
Standard povećava tako što će porodica koja je dobila pare otići u mesnicu i kupiti meso. Mesar će imati platu. Otići će u granap i kupiti potrepštine. Radnik iz granapa će imati platu.
Da nema tih par milijardi od dijaspore, morao bi naći drugi izvor primanja kako bi pokrio ogroman uvoz.
Pdv bi bio 25% i slično.
"Znaš li šta je najlepše u životu? Želja, prijatelju."
- Taare
- greatest
- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
Ovo je matematika za osnovnu školu. Izračunaj i vidi ko je u pravu 
Da nema te love, ne bi imao odakle pokriti deficit.
Doduše, možda bi bilo bolje da se prestane sa dosadašnjom praksom.
Možda bi se bh narodi u potpunosti okrenuli domaćoj proizvodnji.
Federacija ima pokrivenost uvoza izvozom negdje oko 52%
U ciframa, godišnje bi vam falile neke četiri milijarde.
Odakle ćeš ih dobaviti?

Da nema te love, ne bi imao odakle pokriti deficit.
Doduše, možda bi bilo bolje da se prestane sa dosadašnjom praksom.
Možda bi se bh narodi u potpunosti okrenuli domaćoj proizvodnji.
Federacija ima pokrivenost uvoza izvozom negdje oko 52%
U ciframa, godišnje bi vam falile neke četiri milijarde.
Odakle ćeš ih dobaviti?
Svi mi se morete obratit
- XoKli
- Osvježenje foruma
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 229 times
Mislim da nisi svjestan koliki bi pad standarda bio bez dijaspore.edo_79 wrote: 07 Sep 2021, 14:54Daj ba Taare, nemoj mi te socijalne priče.... eto da nije dijaspore mi nebi hljeba imali .... tačno je da doprinose u određenoj mjeri ali BAŠ TOLIKO ... daj se malo uozbilji ....zvučiš mi k'o Fadil Frljo s tim izjavama ....Taare wrote: 07 Sep 2021, 14:48
Da nema dijaspore, litar goriva bi bio pet maraka.
Pdv bi bio 25% i slično.
Ako preko banke pošalje 5 milijardi, u kešu barem 3x više.
Ne samo to, ogromna većina dijaspore provede barem 7-8 dana godišnjeg ovdje + praznici 15ak dana.
Ovdje urade servis na autu,poprave zube, sipaju gorivo, jedu po restoranima,kupuju dnevne potrebstine u marketima...
Evo amidza još par godina do Austrijske penzije i on i žena.
Kuća od cca 100.000 KM već gotova, još ograda i neke sitnice fale.
Bez njih bi imali manjak potrošnje najmanje 15 mlrd. , samo ne znam jel KM ili €.
A ovo će se povećati u sljedećim godinama, mnogi su ovdje kuće napravili i čekaju penziju.
- Hurija
- Pandora
- Has thanked: 874 times
- Been thanked: 1050 times
Tačno je isto ali su i nerealni ugostitelji i privrednici ,imaju dvije vrste cijena ,za dijasporu i domaće stanovništvo .
Naravno inspekcije šute i prelaze preko toga.
Ostalo je cutanje.
- Pasaga
- Hadžija
- Has thanked: 3845 times
- Been thanked: 2888 times
jeli lijepo cuti na svoje usi ...Hurija wrote: 07 Sep 2021, 15:51 Tačno je isto ali su i nerealni ugostitelji i privrednici ,imaju dvije vrste cijena ,za dijasporu i domaće stanovništvo .
dijasporac je to,j... mu mat....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- ironman
- sirius
- Has thanked: 23413 times
- Been thanked: 23930 times
Ja za to nisam cuo na TK ..a znam maltene svaki objekat koji sluzi hranu i pice od Sapne do Gradacca ..Hurija wrote: 07 Sep 2021, 15:51 Tačno je isto ali su i nerealni ugostitelji i privrednici ,imaju dvije vrste cijena ,za dijasporu i domaće stanovništvo .
kakve dvije cijene?
dream of spring...
- Hurija
- Pandora
ironman wrote: 07 Sep 2021, 16:32Ja za to nisam cuo na TK ..a znam maltene svaki objekat koji sluzi hranu i pice od Sapne do Gradacca ..Hurija wrote: 07 Sep 2021, 15:51 Tačno je isto ali su i nerealni ugostitelji i privrednici ,imaju dvije vrste cijena ,za dijasporu i domaće stanovništvo .
kakve dvije cijene?
Prohodaj malo po Krajini ,Sanski Most,Kozarac ,Ključ.
Opcenito ljudima ne nude ništa a željeli bi da ostavljaju kapital .
Ostalo je cutanje.
- ironman
- sirius
- Has thanked: 23413 times
- Been thanked: 23930 times
A to ne znam..Hurija wrote: 07 Sep 2021, 16:35ironman wrote: 07 Sep 2021, 16:32
Ja za to nisam cuo na TK ..a znam maltene svaki objekat koji sluzi hranu i pice od Sapne do Gradacca ..
kakve dvije cijene?
Prohodaj malo po Krajini ,Sanski Most,Kozarac ,Ključ.
Opcenito ljudima ne nude ništa a željeli bi da ostavljaju kapital .
Na tim koordinatama sam bio zadnji puta 1995

dream of spring...
- Hurija
- Pandora

Hmm vidi oslobodioca ko moj Đuvegija.
Ostalo je cutanje.
-
- Inventar foruma
Dje si to vidilia?Hurija wrote: 07 Sep 2021, 15:51 Tačno je isto ali su i nerealni ugostitelji i privrednici ,imaju dvije vrste cijena ,za dijasporu i domaće stanovništvo .
- Matan
- Sila nečista
- Has thanked: 3578 times
- Been thanked: 6550 times
- Status: Online
Ja, isto to nisam nigdje vidio..The 51st State wrote: 07 Sep 2021, 17:21Dje si to vidilia?Hurija wrote: 07 Sep 2021, 15:51 Tačno je isto ali su i nerealni ugostitelji i privrednici ,imaju dvije vrste cijena ,za dijasporu i domaće stanovništvo .
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- Hurija
- Pandora

Bolje da niste ,raspitajte se malo ,obratite i paznju na isto ljeti .Pitajte otvoreno ,zašto da postoje dvostruke norme .
Ostalo je cutanje.
-
- Inventar foruma
Stam se imam raspitivati, zivim dje zivim i za to prvi put cujem, jesmo svakakvi ali jos nisam vidio dijaspora detektor fiskalnu kasu.Hurija wrote: 07 Sep 2021, 17:44![]()
Bolje da niste ,raspitajte se malo ,obratite i paznju na isto ljeti .Pitajte otvoreno ,zašto da postoje dvostruke norme .
- Fuddo
- Maliciozni seronja
- Has thanked: 13388 times
- Been thanked: 21928 times
Ma budalastina.The 51st State wrote: 07 Sep 2021, 17:53Stam se imam raspitivati, zivim dje zivim i za to prvi put cujem, jesmo svakakvi ali jos nisam vidio dijaspora detektor fiskalnu kasu.Hurija wrote: 07 Sep 2021, 17:44![]()
Eto neko kao zna dje zivim i sta radim, odmah me prokuze.
Dozvolite da se obratimo
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 20921 times
- Been thanked: 18861 times
Postoje sigurno kod Seje. Taj je maher u prepoznavanju toga 

- Hurija
- Pandora

Kakvu fiskalnu kasu bolan ,mislis da izdaju fiskalni racun u navodnom etno selu ili Koridi recimo ?.E tu idu i opklade ,irganizovanje hazardnih igara ,koje gube Društveni karakter .
Znas li kako se dogovaraju i organizuju svadbe dijaspore .
Šta mislis kako se placaju?.
Ima dosta posla iz oblasti Privrednog Kriminala reklo bi se ali znas ono svak.ima nekog svog .
Grehota je .
Last edited by Hurija on 07 Sep 2021, 18:00, edited 1 time in total.
Ostalo je cutanje.