BiH na putu u EU i NATO
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9267 times
- Been thanked: 11008 times
- Status: Offline
Re: Imamo li alternativu mimo EU i NATO??
Ja, jebali ste ga ono pravo 1999. godine. Još drhte kad vam čuju glas.
- drugrankovic
- Inventar foruma
Jesmo... nevidljiva dva kom...
A sta bi ti kakanj ucinio?
Cut tu
A sta bi ti kakanj ucinio?
Cut tu
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
- drugrankovic
- Inventar foruma
Kako god neces ti u nato bato! 

"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
- Podrinjac
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Nemamo alternative sigurno. Nismo mi velika zemlja pa da moramo birati. NATO nam je koliko toliko prioritet, pa onda EU.
- drugrankovic
- Inventar foruma
Ma kakav nato. Od tog nema nista. Nece b luka u to dok se ne vidi ya srbijom sta ce bit...
Zato dzaba mi pricamo...
Zato dzaba mi pricamo...
- Podrinjac
- Forum [Bot]
Valaj si u pravu. Dokle god ovo bude država srpske politike, ona neće ni u EU, ni u NATO.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Zbog toga se Jugoslavija i raspala. Jer čobani marškaju i ušutkuju učenije od sebe.drugrankovic wrote:Kako god neces ti u nato bato!
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Washington post: Zbog Rusa ubrzan prijem BiH u NATO

Kako navodi ovaj list, prva zemlja koja bi mogla uskoro postati članica NATO-a jeste Crna Gora, nakon čega bi na red trebale doći BiH i Makedonija.
Istočni blok
Iako ove zemlje nemaju razvijen sistem odbrane i nemaju velika izdvajanja za vojsku, njihov značaj za NATO leži upravo u tome što zvanična Moskva ne pokazuje oduševljenje mogućim proširenjem vojne koalicije na ovaj dio prostora koji je oduvijek bio zanimljiv i istočnom bloku.
- Iako bi ulazak Crne Gore u NATO bio simboličan za Alijansu, ta simbolika imala bi znatno veći utjecaj u Rusiji. Rusija ima velike interese na ovom području, što dokazuju i podaci o turističkim posjetama, ali i investicijama u toj zemlji – navodi „Washington Post“, ističući da okolnosti idu naruku i bh. aspiracijama.
Adnan Huskić, politički analitičar, kaže da je analiza „Washington Posta“ tačna te da naš prostor u posljednjih nekoliko godina postaje sve interesantniji globalnim silama.
- Rusija je nakon Hladnog rata dosta širila svoj utjecaj, NATO također, i oba bloka tu su stigla dosta daleko. Ipak, povećan interes za zapadni Balkan nastaje tek poslije ukrajinske krize, kada je Rusija počela iscrtavati svoje interese i određivati granice. Nakon toga povezanost ovog dijela Evrope s Rusijom postao je „problem“ za NATO. Zbog toga taj blok sada na nas gleda vrlo ozbiljno, što je za nas, naravno, dobro – smatra Huskić.
On dodaje da političke prilike, odnosno javno mnijenje u Srbiji, pa i Crnog Gori, možda nisu za ulazak u NATO, ali skoro sve države na neki su način već duboko zagazile u taj proces.
- Sve te zemlje započele su približavanje NATO-u, tako da je to, faktički, već završena priča što se tiče ruskog interesa – navodi Huskić, dodajući da bi obostrani interesi Rusije i NATO-a mogli ubrzati proces BiH i ostalih zemalja regiona za ulazak u NATO.
Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije, ističe da se već pravi jedna politička konfrontacija na relaciji NATO - Rusija te da bi upravo Balkan mogao postati prostor gdje će se lomiti koplja.
- Mi smo već, faktički, okruženi NATO-om i logičan slijed je da i mi pristupimo tom paktu. Strateški je cilj NATO-a da zatvori ovaj prostor koji je još nedefiniran i predstavlja slabu tačku – navodi Hadžović.
Aspekt sigurnosti
On nastavlja da sve analize pokazuju da bi Crna Gora već početkom sljedeće godine mogla biti punopravna članica NATO-a, a da je BiH odmah iza nje.
- Ulazak Crne Gore bio bi dobar za BiH, ne samo s aspekta sigurnosti, nego bi i Crna Gora mogla poboljšati i naš položaj pri ulasku. Jasno je da i za BiH ulazak u NATO znači mnogo - ističe Hadžović.
Izvori iz NATO-a: BiH mora uraditi svoj dio posla
Izvori "Dnevnog avaza" iz Štaba NATO-a u Briselu ističu da će do kraja godine biti donesena odluka o pozivnici Crnoj Gori, ali da je u slučaju BiH lopta još u našem dijelu igrališta.
- Za vašu zemlju najvažnije je da ispuni ključni uvjet za aktiviranje Akcionog plana za članstvo i o vama sve ovisi. Politička spremnost da BiH bude članica Alijanse u doglednoj budućnosti postoji s obje strane i to je odluka donesena na najvišem nivou, ali u posljednje vrijeme sa žarom se očekuje napredak u BiH - rečeno nam je iz neimenovanog diplomatskog izvora.
(avaz)
- drugrankovic
- Inventar foruma
Re: Washington post: Zbog Rusa ubrzan prijem BiH u NATO
nece da moze
mislim vase zelje i ovog huskica su ocekivane... ali o tom se laprda stalno
pisi propalo
mislim vase zelje i ovog huskica su ocekivane... ali o tom se laprda stalno
pisi propalo
- Melek
- Deer Hunter
- Has thanked: 4260 times
- Been thanked: 3169 times
Kakve ti veze imas sa svim ovim i sta ti daje za pravo da to uopste komentarises, kao jedan crnogorac sa drzavljanstvom Srbije?
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
- Melek
- Deer Hunter
Sta ono bi kljucni uvjet, da me neko podsjeti?
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Ključni uvjet biti će kupovina ishabane NATO opreme starih članica
( maloo se šalim, ali ne previše )
podosta doniraju, nešto prodaju, ali i malo jače opterete proračun, kako je bilo do sad....
No garancija mira nema cijenu....posebno, što bi neke ideje bile zauvijek okončane na teritoriju BiH.....vidim gore par postova, tu je očaj

podosta doniraju, nešto prodaju, ali i malo jače opterete proračun, kako je bilo do sad....
No garancija mira nema cijenu....posebno, što bi neke ideje bile zauvijek okončane na teritoriju BiH.....vidim gore par postova, tu je očaj

Habibti, ya nour el - ain... 

- Melek
- Deer Hunter
Kako da ne, ulazak u Nato je beskrajno vazan.
A nakon toga nastupa deratizacija zemlje po uzoru na Hrvatsku, samo daleko mirnijim putem.
Trebat ce vremena, ali stvari ce leci na svoje.
A nakon toga nastupa deratizacija zemlje po uzoru na Hrvatsku, samo daleko mirnijim putem.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- Pasaga
- Hadžija
- Has thanked: 3864 times
- Been thanked: 2907 times
...a...tek KOSOVO.......Melek wrote:Kako da ne, ulazak u Nato je beskrajno vazan.

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Lavlje_srce
- Alienka
- Has thanked: 4055 times
- Been thanked: 3072 times

Ne zna se koji su gori.
Da u BiH ima pameti, jedinstva i politicke mudrosti (u SBBKBBB opciji, je li), bili bi mala Svicarska. A ovako smo samo pijuni u rukama velikih i beskrupuloznih. Za obje strane je u interesu da ginemo za njih, pa bujrum.

Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
- drugrankovic
- Inventar foruma
Melek wrote:Kako da ne, ulazak u Nato je beskrajno vazan.

- drugrankovic
- Inventar foruma
Melek wrote:Kakve ti veze imas sa svim ovim i sta ti daje za pravo da to uopste komentarises, kao jedan crnogorac sa drzavljanstvom Srbije?
CENZURA/obrisan post - vrijedjanje, skretanje sa teme
- Podrinjac
- Forum [Bot]
Što bi Bosna ulazila u NATO kada 70% stanovnika ne želi u taj NATO pakt ? Radije bi sa istočnim blokom.
- carobnjak N
- Forum [Bot]
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
hoće hoće potpisati, jer to niko kod njih ne osporava osim Dodule, koji je jedva skupio većinu u rs za vladu (afera papak)
a na državnom nivou nije ni ušao u vlast
To ništa bitno nebi promjenilo u nacionalnim interesima, osim što bi bili država sigurnija za investicije
Rusi ovdje nemaju šta tražiti, to je samo ofucana utopija o pravoslavnoj braći , jer oni ovdje nisu nikad ni bili prisutni
osim par godina nakon ww2, kad ih je Tito odjebo za sva vremena
a na državnom nivou nije ni ušao u vlast
To ništa bitno nebi promjenilo u nacionalnim interesima, osim što bi bili država sigurnija za investicije
Rusi ovdje nemaju šta tražiti, to je samo ofucana utopija o pravoslavnoj braći , jer oni ovdje nisu nikad ni bili prisutni
osim par godina nakon ww2, kad ih je Tito odjebo za sva vremena
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)