Vojska BiH
Moderator: Krokodil Behko
Re: Hoće li se opet služiti vojni rok u Bosni i Hercegovini?
Bilo bi dobro da se ponovo uvede makar 2-3 mjeseca.
I ja to mislim....da se mladi barem obuče kako - tako ... vide izbliza neke stvariREMB wrote:Bilo bi dobro da se ponovo uvede makar 2-3 mjeseca.
Ništa im ne bi škodilo.
Habibti, ya nour el - ain... 

gore piše da bi Rusija nestala...e sad što ti ne voliš Ruse jbg... i to nije moja već američka analiza i sasvim realna...ne bi ni Ameri gađali odmah Moskvu niti Rusi Njujork ili LA.storm wrote:Kkave ti odmah prenose radiš
ne umaraj me...
košta i lizanje šupka rusiji eto
svi smo mali i tako to hoda....
Šta gore, gdje....u kojem si ti sad filmuNole wrote:gore piše da bi Rusija nestala...e sad što ti ne voliš Ruse jbg... i to nije moja već američka analiza i sasvim realna...ne bi ni Ameri gađali odmah Moskvu niti Rusi Njujork ili LA.storm wrote:Kkave ti odmah prenose radiš
ne umaraj me...

cijeli je članak o stanju i ustrojstvu OSBIH ....ti si počeo o amerima i rusima i tvoje teorije i teorijice

Gospode Bože

- DocSportello
- Osvježenje foruma
- Location: Na balkonu, chuchim na drvima, hvatam konin wifi :D
- Has thanked: 326 times
- Been thanked: 183 times
- Status: Offline
Ko je nije iskusio, nema pravo pricati o tome.
Pogotovo mi ide na zivac kad zene krenu kmeketat o vojsci i da je treba uvest opet.
Ja sam je sluzio 6 mjeseci, 2002ge godine, ustvari 5 ipo, prva klasa kojoj je priznato skracenje, i ne bi ono pozelio dusmanu najvecem.
Vise smo bili izgladnjivani i ponizavani logorasi, nego vojnici.
Obuka nula bodova, vecinom smo bili tretirani kao logorasi, kao zatvorenici, pokusavali lomit psihu, nosali kamenje po kasarni, hamalili nizasta, o od obuke nismo imali.
Prva dva mjeseca u bugojnu, druga tri ipo u sarajevu, na zmajevcu, kula ona.
Sav kadar koji je tad bio mrtvi iskompleksirani debili, za nepovjerovat kakve stvari su radili momcima.
Ako vam je stalo do slomljenih psiha, bujrum, ali mislim da se ova zemlja i mladost previse napatila u zivotu da bi i to jos trebalo trpit i prozivljavat.
Za vojsku gospodo treba imat novce, treba hranit vojsku, treba imat infrastrukturu, a mi nista od toga nemamo.
Jeli smo melo, kravi ono ne bi dao, spavali smo u kolibicama od sperploca, stakora, akrapa, zohara ko u prici, deke se nisu oprale od 70tih godina mensecini, nismo jbenog wc-a imali u cjeloj kasarni, vanjski wc i slauf pa se kupaj vani.
Ne vidim poentu takve vojske a vi kako hocete.
Masa se vas nafura da je vojska kao u jbenom filmu hollywoodske produkcije, shatro drill i raznorazna egzoticna oruzja i nacini prezivljavanja, ne budite smjesni tako vam boga.
Pogotovo mi ide na zivac kad zene krenu kmeketat o vojsci i da je treba uvest opet.
Ja sam je sluzio 6 mjeseci, 2002ge godine, ustvari 5 ipo, prva klasa kojoj je priznato skracenje, i ne bi ono pozelio dusmanu najvecem.
Obuka nula bodova, vecinom smo bili tretirani kao logorasi, kao zatvorenici, pokusavali lomit psihu, nosali kamenje po kasarni, hamalili nizasta, o od obuke nismo imali.
Sav kadar koji je tad bio mrtvi iskompleksirani debili, za nepovjerovat kakve stvari su radili momcima.
Ako vam je stalo do slomljenih psiha, bujrum, ali mislim da se ova zemlja i mladost previse napatila u zivotu da bi i to jos trebalo trpit i prozivljavat.
Za vojsku gospodo treba imat novce, treba hranit vojsku, treba imat infrastrukturu, a mi nista od toga nemamo.
Jeli smo melo, kravi ono ne bi dao, spavali smo u kolibicama od sperploca, stakora, akrapa, zohara ko u prici, deke se nisu oprale od 70tih godina mensecini, nismo jbenog wc-a imali u cjeloj kasarni, vanjski wc i slauf pa se kupaj vani.
Masa se vas nafura da je vojska kao u jbenom filmu hollywoodske produkcije, shatro drill i raznorazna egzoticna oruzja i nacini prezivljavanja, ne budite smjesni tako vam boga.
“The reason I talk to myself is because I’m the only one whose answers I accept.”
― George Carlin
― George Carlin

--pogotovo one -ravnopravne ----a tko ce me branitiPogotovo mi ide na zivac kad zene krenu kmeketat o vojsci i da je treba uvest opet.
--slazem se sa tvojim stavom.
-- neka bude , al placena -posao

- DocSportello
- Osvježenje foruma
- Location: Na balkonu, chuchim na drvima, hvatam konin wifi :D
- Has thanked: 326 times
- Been thanked: 183 times
Pa normalno, ako vec kmekecu o ravnopravnosti, ajde jaranice i ti malo u vojsku, kad izraelke mogu, sto ne bi nashe zbljahe mogle, pa nek onda kmekece o muskarcinama i vojsci koje su se nagledale na filmovima.spinerka wrote:![]()
--pogotovo one -ravnopravne ----a tko ce me branitiPogotovo mi ide na zivac kad zene krenu kmeketat o vojsci i da je treba uvest opet.
--slazem se sa tvojim stavom.
-- neka bude , al placena -posao
Veliki sam protivnik lomljenja psihe, bilo insanu bilo hajvanu.
Mislim da smo te prakse davno trebali prevazic i poslat u pm.
“The reason I talk to myself is because I’m the only one whose answers I accept.”
― George Carlin
― George Carlin
Meni je bilo odlično u vojsciDocSportello wrote:Ko je nije iskusio, nema pravo pricati o tome.

Ništa od toga što pišeš nije bilo...doduše kod nas su bile komande že pa tudi pogledaj u potiljak

[ytube][/ytube]

- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1605 times
- Been thanked: 3013 times
Čekaj sad hoće da otpuštaju 3000 vojnika a sad vojni rok, meni svejedno.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ako uđete u NATO to ti pišem...inače nisam za redovnu armiju...e mnogo je Srbija , tj Jugoslavija imala koristi od mene što me hranila godinu dana...znaš onu Balaševićevu: Kad nije paor za ratnika stvoren...storm wrote:Šta gore, gdje....u kojem si ti sad filmuNole wrote:gore piše da bi Rusija nestala...e sad što ti ne voliš Ruse jbg... i to nije moja već američka analiza i sasvim realna...ne bi ni Ameri gađali odmah Moskvu niti Rusi Njujork ili LA.storm wrote:Kkave ti odmah prenose radiš
ne umaraj me...
cijeli je članak o stanju i ustrojstvu OSBIH ....ti si počeo o amerima i rusima i tvoje teorije i teorijice
Gospode Bože
Vojska mora biti profesionalna.
Slovenija je u NATO.....ja nisam niđe ratovo'Nole wrote: Ako uđete u NATO to ti pišem...inače nisam za redovnu armiju...e mnogo je Srbija , tj Jugoslavija imala koristi od mene što me hranila godinu dana...znaš onu Balaševićevu: Kad nije paor za ratnika stvoren...

dva tri mjeseca, da se djeca skinu s compa i smatphonea.....odlična bi stvar bila...
Ameri plaćaju djeci kampove preko ljeta, da vide da život nije ringišpil
ali nema od toga ništa naravno...samo pišem malo

- niska grana
- Aktivni forumaš
- Been thanked: 1 time
Upravo tako je bilo. U sustini, sve je to moglo biti izvedeno za manje od 15 dana a ne 6 mjeseci.DocSportello wrote:Ja sam je sluzio 6 mjeseci, 2002ge godine, ustvari 5 ipo, prva klasa kojoj je priznato skracenje, i ne bi ono pozelio dusmanu najvecem.
Sjecam se te pomenute 2002. godine i jedne od vidjenijih kasarni u gradu....mislim da ju je na nocni prepad i uz povoljne meteoroloske prilike mogla osvojiti baba naoruzana hemijskom olovkom.
Gratias ago Tibi, Domine, quia fui in hoc mundo.
To da, radi kondicije nije loše...al nismo svi vojnici...neko ne može da puca u ljude i možeš ga streljati...jedan od takvih ti piše ovaj post...pucao bih kada bi mi neko ugrozio porodicu ili život u suprotnom i da smo u dva suprotna rova, zaklonim se , a ti burazeru pucaj do ujutru.storm wrote:Slovenija je u NATO.....ja nisam niđe ratovo'Nole wrote: Ako uđete u NATO to ti pišem...inače nisam za redovnu armiju...e mnogo je Srbija , tj Jugoslavija imala koristi od mene što me hranila godinu dana...znaš onu Balaševićevu: Kad nije paor za ratnika stvoren...
dva tri mjeseca, da se djeca skinu s compa i smatphonea.....odlična bi stvar bila...
Ameri plaćaju djeci kampove preko ljeta, da vide da život nije ringišpil
ali nema od toga ništa naravno...samo pišem malo
- greeneyes
- Hadžija
- Has thanked: 6125 times
- Been thanked: 6703 times
Hajde bgt, možda ste baš zbog takvih uslova rekli si-neću se nikad dovesti do ovoga. A nosanjem kamenja ste malKO i očvrsnuli.
Samo sabura
- Vladimir RUS
- Aktivni forumaš
- Been thanked: 1 time
Ja se najiskrenije nadam da je služenje vojnog roka završena priča iz razloga što i postojeći broj od 10000 više radnika nego vojnika je suvišan, jer ljudi nemaju šta da rade, a na njih ide nekoliko desetina miliona KM, po svemu sudeći bačenih para svake godine. Vojsku i postojeću (bolje rečeno osakaćenu) treba ukinuti, a o služenju vojnog roka i da ne govorim. Ko želi ponovo vojsku, vojska mu u kući. Šta će društvu vojnik koji, nakon odluženog vojnog roka, zna samo da se ponaša kao vojnik. Ukoliko je smisao vojske disciplina, to ni vojska ne može da ispravi, može samo još gore da napravi jer za disciplinu treba da postoji već neka osnova unaprijed. Onaj ko nema nimalo discipline i poslije vojske će biti takav, čak i gori. Od gluvog čovjeka ne možeš da napraviš vrhunskog muzičara. Kroz istoriju je bilo i takvih ljudi, ali u domenu pravila koje ima i svoj izuzetak. Vojska nikada nikoga nije disciplinovala. To je nešto što neko nosi u sebi i prije vojske, ako nosi i nema te vojske koja može da izgraditi takvo nešto, ako toga neki pojedinac nema ni u gramima. Osim toga, kome je do praktikovanja discipline, neka ide na časove paintballa svaki dan po sat vremena minimum. Bolje je od bilo koje vojske. Adrenalin skače kao da si u pravoj borbi. Sva čula rade. Na prvi pogled dječija igra, a kad malo bolje pogledaš, kao pravi rat, s tim da za razliku od pravog rata, u ovom nema žrtava niti nikakve druge velike štete. Ovaj postojeći broj radnika u OS ne samo da je prevelik za zemlju kao što je BiH, već je i preskup, a te pare bi se mogle iskoristiti za nešto pametnije kao npr. za podsticanje samozapošljavanja.
- Veca
- Uvijek slobodna!
- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 22772 times
- Been thanked: 6029 times
...jbt. pa nije rat spaziergang! ...trebali bi vas odvest na Havaje u hotel s 5 zvjezdica! 

Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!
- Veca
- Uvijek slobodna!
- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 22772 times
- Been thanked: 6029 times
...jah,ned'o bog da nas netko napadne...unaprijed,ruke u vis!!!
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!
Meni je savršeno jasno kome ne odgovaraju OSBIH....džabe si se ispisao tolikoVladimir RUS wrote:Ja se najiskrenije nadam da je služenje vojnog roka završena priča iz razloga što i postojeći broj od 10000 više radnika nego vojnika je suvišan, jer ljudi nemaju šta da rade, a na njih ide nekoliko desetina miliona KM, po svemu sudeći bačenih para svake godine. Vojsku i postojeću (bolje rečeno osakaćenu) treba ukinuti, a o služenju vojnog roka i da ne govorim. Ko želi ponovo vojsku, vojska mu u kući. Šta će društvu vojnik koji, nakon odluženog vojnog roka, zna samo da se ponaša kao vojnik. Ukoliko je smisao vojske disciplina, to ni vojska ne može da ispravi, može samo još gore da napravi jer za disciplinu treba da postoji već neka osnova unaprijed. Onaj ko nema nimalo discipline i poslije vojske će biti takav, čak i gori. Od gluvog čovjeka ne možeš da napraviš vrhunskog muzičara. Kroz istoriju je bilo i takvih ljudi, ali u domenu pravila koje ima i svoj izuzetak. Vojska nikada nikoga nije disciplinovala. To je nešto što neko nosi u sebi i prije vojske, ako nosi i nema te vojske koja može da izgraditi takvo nešto, ako toga neki pojedinac nema ni u gramima. Osim toga, kome je do praktikovanja discipline, neka ide na časove paintballa svaki dan po sat vremena minimum. Bolje je od bilo koje vojske. Adrenalin skače kao da si u pravoj borbi. Sva čula rade. Na prvi pogled dječija igra, a kad malo bolje pogledaš, kao pravi rat, s tim da za razliku od pravog rata, u ovom nema žrtava niti nikakve druge velike štete. Ovaj postojeći broj radnika u OS ne samo da je prevelik za zemlju kao što je BiH, već je i preskup, a te pare bi se mogle iskoristiti za nešto pametnije kao npr. za podsticanje samozapošljavanja.

...pa da onda bude ovo jedino jel???
Taj film više nećete gledati
Taj film više nećete gledati