Nazivi ulica, trgova, institucija, spomenici..

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Ulica ili trg u Sarajevu nosiće ime Proeskog

Post by paparaci » 18 Apr 2013, 02:03

a sto ne bi moglo.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

Ruana

Post by Ruana » 18 Apr 2013, 09:37

Zagorka wrote:Mislila sam na pjevača,koji je bio legenda sevdaha,najveca na ovim prostorima,koji je radio na njegovanju kulturne bastine i da ne nabrajam,a puno vise knjiga zalosti bilo je zbog Toseta po gradovima kad je umro,nego zbog Safeta.Nije da nije steta i Toseta,ali mi svog Safeta i ne spominjemo.
Tako je Zeguljo. Pa imamo jos Himza, Omera itd.

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7389 times
Been thanked: 17179 times

Post by Maja » 18 Apr 2013, 09:55

Nemam ništa protiv ovog.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9115 times
Been thanked: 10804 times

Naziv ulice promijenjen ali..mahala i dalje po starom

Post by Krokodil Behko » 12 Aug 2013, 23:54

Image

Slučajno ili ne, u ovoj starogradskoj ulici na većini kuća i ulaza i danas umjesto novih, zelenih tabli s brojevima koje su postavljene u većini ulica u gradu, stoje nekada karakteristične tamnoplave metalne table. Osim tabli s brojevima, na mnogim kućama i ulazima je ostala i tabla sa starim nazivom - Zije Dizdarevića, nazivom koji je ova ulica nosila prije nego je promijenjena u Kasima ef. Dobrače, a Zija "preseljen" u naselje Šip na izlazu iz Sarajeva.

Image

Zija Dizdarević rođen je u Vitini kod Ljubuškog 18. februara 1916. godine, ali su njegovo djetinjstvo i mladost vezani za Fojnicu, gdje se njegova porodica preselila 1920. Po završetku osnovne škole, 1926. godine upisao se na Nižu šerijatsku gimnaziju u Sarajevu i završio je 1930.

Godinu dana kasnije pošao je u Učiteljsku školu u Sarajevu i završio je 1936. sa odličnim uspjehom. Kao srednjoškolac objavio je prve književne radove, učestvovao je u đačkim štrajkovima zbog čega je hapšen. Godine 1937. upisao se na studij pedagogije u Beogradu, gdje je objavljivao književne radove u brojnim listovima, ali je učestvovao i u političkom djelovanju bosanskih studenata u Beogradu i Zagrebu.

U prvoj godini Drugog svjetskog rata djelovao je kao ilegalac u Fojnici i Sarajevu. U proljeće 1942. uhapšen je u Sarajevu, dan prije odlaska u partizane, odveden u zloglasni ustaški logor Jasenovac i odmah ubijen.

Kasim ef. Dobrača rođen je 1910.godine u Vraglovima, kod Rogatice. Završio je mekteb i osnovnu školu, a zatim je u Sarajevu upisao Gazi Husrev-begovu medresu. Po završetku medrese se upisao na Al-Azhar univerzitet u Kairu u Egiptu na kojem je studirao ulumi diniju i uporedo arapski jezik i književnost, a potom se vratio u Sarajevo, bio je jedan od inicijatora i potpisnika Sarajevske rezolucije usvojene 1941. godine. Umro je 1979. godine.

"Rahmetli Kasim ef. Dobrača je čovjek koji nas je svojim moralnim držanjem kroz cijeli život zadužio da ga se sjećamo. Sretan sam i ponosan što sam znao Kasima, što sam se sreo sa njim u Kairu kao student. Pouka je: radi sve dobro, vidjet će Allah, Njegov poslanik i dobri ljudi", rekao je o Dobrači bivši reisu-l-ulema IZ u BiH Mustafa ef. Cerić.

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Re: Naziv ulice promijenjen ali..mahala i dalje po starom

Post by Nela » 13 Aug 2013, 01:02

Ovo sam bas maloprije vidjela, mislim na staru tablu na Kovacima ulica Zije Dizdarevica
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7389 times
Been thanked: 17179 times

Post by Maja » 19 Aug 2013, 22:17

A zašto je Zija Dizdarević islamofobista :D

Kad sam ovo vidjela na stranici islambosna...

Užas. Ko kakva djeca. Gdje im je dostojanstvo...
Bez naslova.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 19 Aug 2013, 22:44

Ako je riječ o ovom Ziji možda im treba javiti da je ubijen u II sv. ratu.
Možda ne znaju. Nije to ništa neobično za razne formuske stratege.

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Donesena odluka o postavljanju spomen-krsta na Zlatištu

Post by Lebowski » 22 Dec 2013, 09:49

Image

ROGATICA - Predsjedništvo Saveza logoraša Republike Srpske donijelo je odluku o postavljanju spomen-krsta na Zlatištu, posvećenog ubijenim Srbima u Sarajevu tokom proteklog rata.

"Posjedujemo dokumentaciju da je državno zemljište ne kome će biti izgrađen spomen-krst dodijeljeno Savezu logoraša", rekao je
u Rogatici predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić nakon današnje sjednice Predsjedništva Saveza, kojoj je prisustvovalo i sedam načelnika opština sarajevsko-romanijske regije.

On je napomenuo da će drugi detalji u vezi sa postavljanjem spomen-krsta biti dogovoreni sa sedam načelnika opština sarajevsko-romanijske regije, porodicama poginulih i Boračkom organizcijom Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, ovaj savez će pripremiti svu neophodnu dokumentaciju za gradnju spomen-krsta na zemljištu koje je dodijeljeno Savezu logoraša, površine 1.056 metara kvadratnih.

Dukić je podsjetio da nije urađena predračunska vrijednost iznosa sredstava za postavljanje spomen-krsta.

"Neće biti problema sa finansijama za izgradnju krsta, kao obilježja pravoslavnog naroda za poginulih oko 6.600 Srba u i oko Sarajeva u odbrambeno-otadžbinskom ratu", rekao je Dukić novinarima.

On je napomenuo da je u Federaciji BiH /FBiH/ tokom proteklog rata bilo 536 logora za Srbe, podsjećajući da je 2004. i 2008. godine bilo pokušaja da bude postavljena spomen-ploča za stradale Srbe na kasarni "Viktor Bubanj" u Sarajevu, gdje je danas smješten Sud i Tužilaštvo BiH, ali da nije bilo razumijevanja.

"Bošnjaci po Republici Srpskoj grade memorijalne centre, nazivajući Srbe `teroristima` i `agresorima`. Želimo ovim krstom i mnogim drugim krstovima, koji će biti podignuti, pokazati da su Srbi živjeli ovdje i jedan su od najstarih naroda na ovim prostorima", istakao je Dukić.

Dukić je napomenuo da će saradnje sa logorašima u BiH biti samo na projektima koje pokreću strane zemlje u vezi sa žrtvama torture u ratu, a druge saradnje neće biti jer, kako je rekao, Bošnjaci smatraju da su Srbi bili tokom rata u "prihvatnim centrima", a ne u logorima.

"Oni smatraju da su Srbi `agresori`, dok su Bošnjaci žrtve rata, tako da nema saradnje", kaže Dukić.

Načelnicima opština koji su prisustvovali ovom sastanku uručen je po medaljon sa amblemom Saveza logoraša Republike Srpske i zahvalnice.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Skupštine ovog saveza Spasoje Kovačević i predsjednik Udruženja logoraša sarajevsko-romanijske regije Dragan Mutabdžija.

Na spomen krstu, koji bi trebalo da bude visok 26 metara, trebalo bi da budu uklesana imena više od 6.600 poginulih Srba u i oko Sarajeva.

(Nezavisne novine)
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Bonaqua
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Re: Donesena odluka o postavljanju spomen-krsta na Zlatištu

Post by Bonaqua » 22 Dec 2013, 12:02

Hoce li ovo proci bas me interesuje :hm
"Tako mi jutra,i noći kad se utiša"

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 21599 times
Been thanked: 5810 times

Post by Veca » 22 Dec 2013, 12:46

...ako se ovo dozvoli,bez da se narod digne,stvarno cu se stidjeti i izbjegavacu,bilo gdje reci,da sam rodjena u BiH-ni!...fuuuuuuj!
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 22 Dec 2013, 13:05

Ovakve stvari ne mogu bez mene :)
Dakle, kad ja kritikujem one u Sarajvu (čitaj vlast), ondak se nađu dušebriznici, koji brane one u Sarajvu s opravdanjem kako oni ne mogu jer Srbi koče, kako oni u Sarajvu bi al ih Srbi koče.
A u čemu je štos u svezi s ovom viješću ?
Jel to znači da oni iz Sarajva ništa ne koče ?
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 22 Dec 2013, 13:41

Ja nemam pojma šta si ti htio reći.
Da se izraziš ponovo? :hm
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 22 Dec 2013, 13:50

Lebowski, vako, kad se je trebalo ili moglo nešto napraviti a ja sam se javio s pitanjem; kako to da neće ovo ili ono a na ovom ili drugim forumima je uvijek bio odgovor kako oni bi al eto Srbi uvijek koče, Srbi ili Hrvati neće pa se eto ne može a sad ako ovo sa ove vijesti uspije, onda je problem u čemu ?!

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 22 Dec 2013, 16:49

mrki62 wrote:Lebowski, vako, kad se je trebalo ili moglo nešto napraviti a ja sam se javio s pitanjem; kako to da neće ovo ili ono a na ovom ili drugim forumima je uvijek bio odgovor kako oni bi al eto Srbi uvijek koče, Srbi ili Hrvati neće pa se eto ne može a sad ako ovo sa ove vijesti uspije, onda je problem u čemu ?!
Možda nisi shvatio. Ne prave ga "naši" nego "njihovi" :)

fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 54 times
Been thanked: 244 times

Post by fruit » 22 Dec 2013, 17:38

Mislim da će ovakvih stvari biti sve više.Kad nemogu riješiti životna pitanja onda se političari okrenu nacionalizmu i mahanju simbolima.Ništa pozitivno u ovoj državi...
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3842 times
Been thanked: 2887 times

Post by Pasaga » 22 Dec 2013, 17:44

Krokodil Behko wrote:
mrki62 wrote:Lebowski, vako, kad se je trebalo ili moglo nešto napraviti a ja sam se javio s pitanjem; kako to da neće ovo ili ono a na ovom ili drugim forumima je uvijek bio odgovor kako oni bi al eto Srbi uvijek koče, Srbi ili Hrvati neće pa se eto ne može a sad ako ovo sa ove vijesti uspije, onda je problem u čemu ?!
Možda nisi shvatio. Ne prave ga "naši" nego "njihovi" :)
Kome ga prave,nasim ili svojim.
Nama je najmanje potreban.
Bosna i Her.je i moja domovina.
Last edited by Pasaga on 23 Dec 2013, 08:44, edited 2 times in total.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 22 Dec 2013, 18:09

fruit wrote:Mislim da će ovakvih stvari biti sve više.Kad nemogu riješiti životna pitanja onda se političari okrenu nacionalizmu i mahanju simbolima.Ništa pozitivno u ovoj državi...
Pa najlakše je, da bi se prikrila nesposobnost vladajućih, baciti sjeme nacionalizma...uvijek je plodno tlo na ovim prostorima...
Habibti, ya nour el - ain... :srce

fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 54 times
Been thanked: 244 times

Post by fruit » 22 Dec 2013, 18:14

storm wrote:
fruit wrote:Mislim da će ovakvih stvari biti sve više.Kad nemogu riješiti životna pitanja onda se političari okrenu nacionalizmu i mahanju simbolima.Ništa pozitivno u ovoj državi...
Pa najlakše je, da bi se prikrila nesposobnost vladajućih, baciti sjeme nacionalizma...uvijek je plodno tlo na ovim prostorima...
Kažu pred izbore da smo imali 20 najtežih godina,oli ova je vlast dokazala da uvijek može gore...
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 22 Dec 2013, 20:27

Upravo, bace kosku medju ljude da skrenu paznju sa sebe
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 22 Dec 2013, 21:35

Behko, nije stvar kome se pravi, nego ko to dozvoli :)

Post Reply

Return to “BiH”